آیا نگاه مستقیم به عورت بیمار، برای درمان جایز است؟ آیات عظام امام خمینی، تبریزی، صافی و مکارم: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن است، بنابر احتیاط واجب نگاه مستقیم به عورت جایز نیست؛ ولی اگر چارهای جز آن نباشد، اشکال ندارد.آیت اللّه مکارم، تعلیقات علیالعروة، (احکام التخلی) م13؛ امام خمینی، توضیحالمسائل مراجع، م2442؛ آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج1، (احکام التخلی) م72؛ دفتر آیت اللّه تبریزی. آیت اللّه فاضل و آیت اللّه نوری: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن است، نگاه مستقیم به عورت جایز نیست؛ ولی اگر چارهای جز آن نباشد، اشکال ندارد.آیت اللّه نوری، توضیحالمسائل م، 2438؛ آیت اللّه فاضل، توضیحالمسائل مراجع، م2442. آیت اللّه بهجت و آیت اللّه وحید: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن بوده و مشقت ندارد، بنابر احتیاط واجب، نگاه مستقیم به عورت جایز نیست و در غیر این صورت، نگاه مستقیم اشکال ندارد.آیت اللّه وحید، توضیحالمسائل م2451؛ آیت اللّه بهجت، وسیلة النجاة، ج1، (احکام التخلی) م64. آیت اللّه سیستانی: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن است و مدت نگاه مساوی یا کمتر از مدت نگاه مستقیم است، بنابر احتیاط واجب، نگاه مستقیم به عورت جایز نیست و در غیر این صورت اشکال ندارد.آیت اللّه سیستانی، توضیحالمسائل م2442. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 128/500018)
آیا نگاه مستقیم به عورت بیمار، برای درمان جایز است؟
آیات عظام امام خمینی، تبریزی، صافی و مکارم: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن است، بنابر احتیاط واجب نگاه مستقیم به عورت جایز نیست؛ ولی اگر چارهای جز آن نباشد، اشکال ندارد.آیت اللّه مکارم، تعلیقات علیالعروة، (احکام التخلی) م13؛ امام خمینی، توضیحالمسائل مراجع، م2442؛ آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج1، (احکام التخلی) م72؛ دفتر آیت اللّه تبریزی.
آیت اللّه فاضل و آیت اللّه نوری: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن است، نگاه مستقیم به عورت جایز نیست؛ ولی اگر چارهای جز آن نباشد، اشکال ندارد.آیت اللّه نوری، توضیحالمسائل م، 2438؛ آیت اللّه فاضل، توضیحالمسائل مراجع، م2442.
آیت اللّه بهجت و آیت اللّه وحید: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن بوده و مشقت ندارد، بنابر احتیاط واجب، نگاه مستقیم به عورت جایز نیست و در غیر این صورت، نگاه مستقیم اشکال ندارد.آیت اللّه وحید، توضیحالمسائل م2451؛ آیت اللّه بهجت، وسیلة النجاة، ج1، (احکام التخلی) م64.
آیت اللّه سیستانی: اگر نگاه غیرمستقیم (مثلاً از طریق آینه) ممکن است و مدت نگاه مساوی یا کمتر از مدت نگاه مستقیم است، بنابر احتیاط واجب، نگاه مستقیم به عورت جایز نیست و در غیر این صورت اشکال ندارد.آیت اللّه سیستانی، توضیحالمسائل م2442. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 128/500018)
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نگاه مستقیم به عورت بیمار، برای یادگیری مسأله مهمّ پزشکی، یا درمان جایز است؟ با فرض اینکه در حال حاضر در محیط های آموزشی از طریق نگاه مستقیم به عورت بیمار آموزش داده می شود و شرایط و مقدّمات نگاه غیر مستقیم فراهم نشده است.
- [آیت الله خامنه ای] روانپزشکان غالباً برای دستیابی به علل بیماری و راههای درمان آن سؤالاتی راجع به امور شخصی و خانوادگی بیمار از او میکنند، آیا برای بیمار پاسخ دادن به آن سؤالات جایز است؟
- [سایر] لمس بیمار برای معاینه و درمان، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا بیمار حق دارد از درمان سرپیچی کند، حتّی اگر وضعیّت او بدتر شود، یا بمیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا بیمار حق دارد از درمان سرپیچی کند، حتّی اگر وضعیّت او بدتر شود، یا بمیرد؟
- [سایر] آیا درمان و ارتباط کاری دختر دانشجو با بیمار مرد, مانع مقامات معنوی است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پزشکان زن برای معالجه خانم های بیمار به عورت آنها نگاه می کنند، این عمل چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با فرض این که درمان داروئی یا جرّاحی در بهبود بیمار مؤثر است، اگر پزشک شکّ کند یا تشخیص دهد که گفتن مسئله به بیمار باعث میشود که او درمان داروئی یا جرّاحی را نپذیرد چه فرقی در موضوع پیدا میکند؟
- [آیت الله خامنه ای] در مواردی برای درمان بیمار، پزشک ناچار به ایراد لطمه ای دیگر به بیمار می شود. مثلاً برای احیای قلب بیمار سکته کرده، ماساژ می دهد که منجر به شکستن دنده ها می شود یا برای تحریک رفلکس بیمار به او سیلی می زند و پرده ی گوشش پاره می شود، آیا در موارد فوق پزشک ضامن است؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: نگاه کردن غیر از شوهر حتّی پزشک و بلکه پزشک زن به عورت زن حرام است، مگر هنگام اضطرار و برای درمان بیماری.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .طبیب یا جرّاح, اگر پیش از درمان، از بیمار یا سرپرست او تعهّد بگیرد که در صورت آسیب دیدن یا مُردن مریض، ضامن نباشد و آنها قبول کنند و او کمال دقت را کرده باشد و در این حال, به بیمار زیانی برسد یا بمیرد، وی ضامن نیست.
- [آیت الله اردبیلی] ضامن نبودن پزشک به وسیله نصب اطّلاعیه در محلّ درمان یا اعلان در رسانهها ثابت نمیشود، بلکه باید خود بیمار یا ولیّ او پس از آگاهی از کیفیّت درمان شرط عدم ضمان را به صورت کتبی یا شفاهی قبول کند و چنانچه قبول شرط از روی اضطرار و ناچاری باشد، اشکال ندارد؛ ولی اگر اجبار و اکراه در بین باشد، پزشک ضامن است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طبقه سوم که همگی یک صنف هستند عمو و عمّه و دایی و خاله (مستقیم یا غیر مستقیم) و فرزندان (مستقیم یا غیر مستقیم) ایشان میباشند که اگر از طبقه اوّل و دوم کسی نباشد اینها ارث میبرند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نگاه کردن به عورت دیگری حتی به عورت بچه ممیزی که خوب و بد را می فهمد حرام است اگرچه از پشت شیشه یا در ایینه یا اب صاف و مانند اینها باشد و زن و شوهر می توانند به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند و نظر به عورت کافر بنابر احتیاط واجب جایز نیست
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر میّت و کسی که او را غسل میدهد هر دو مرد یا هر دو زن باشند، جایز است که غیر از عورت، جاهای دیگر میّت برهنه باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه میت مرد را مرد غسل دهد و یا میت زن را زن غسل دهد، جایز است غیر از عورت، بدن او را برهنه کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت و کسی که او را غسل میدهد هر دو مرد یا هر دو زن باشند، جایز است که غیر از عورت، جاهای دیگر میّت برهنه باشد.