حداقل و حداکثر مدت در عقد موقّت چه مقدار است؟ همه مراجع (به جز تبریزی، سیستانی، مکارم و وحید ): عقد موقت اندازه معیّنی ندارد و مقدار آن، با توافق دو طرف انجام میپذیرد. امام، بهجت، صافی و نوری، توضیحالمسائل مراجع، احکام نکاح ؛ فاضل و جامعالمسائل، ج 1، س 1544 و نوری، توضیحالمسائل، احکام نکاح. آیةاللَّه سیستانی: ...باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر و یا یکی از آنها بیشتر نباشد که در این صورت عقد باطل خواهد بود. سیستانی، توضیحالمسائل مراجع، احکام نکاح. آیات عظام تبریزی، مکارم و وحید: ...بنابر احتیاط واجب، باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر یا یکی از آنها بیشتر نباشد. در غیر این صورت، احتیاط واجب آن است که احکام عقد دائم را بر آن جاری سازند. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 1008 ؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، عقدالمتعه ؛ و تبریزی، منهاج الصالحین،2، عقدالمتعه. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 369/500016)
حداقل و حداکثر مدت در عقد موقّت چه مقدار است؟
همه مراجع (به جز تبریزی، سیستانی، مکارم و وحید ): عقد موقت اندازه معیّنی ندارد و مقدار آن، با توافق دو طرف انجام میپذیرد. امام، بهجت، صافی و نوری، توضیحالمسائل مراجع، احکام نکاح ؛ فاضل و جامعالمسائل، ج 1، س 1544 و نوری، توضیحالمسائل، احکام نکاح.
آیةاللَّه سیستانی: ...باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر و یا یکی از آنها بیشتر نباشد که در این صورت عقد باطل خواهد بود. سیستانی، توضیحالمسائل مراجع، احکام نکاح.
آیات عظام تبریزی، مکارم و وحید: ...بنابر احتیاط واجب، باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر یا یکی از آنها بیشتر نباشد. در غیر این صورت، احتیاط واجب آن است که احکام عقد دائم را بر آن جاری سازند. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 1008 ؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، عقدالمتعه ؛ و تبریزی، منهاج الصالحین،2، عقدالمتعه. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 369/500016)
- [آیت الله مکارم شیرازی] زیاد کردن مقدار مهریه بعد از اجرای صیغه عقد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] حداقل مقدار ضروری ذکر رکوع و سجود چه مقدار است؟
- [آیت الله سبحانی] در عقد موقت، مقدار چهارده شاخه گل مریم قرار داده اند وبرای شاخه های گُل قیمت معین نشده است. آیا عقد آنها صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا برای فسخ عقد متعه هم عدّه لازم است در صورت مثبت بودن مقدار آن چقدر است؟
- [سایر] اگر دختر و پسری بخواهند خودشان صیغه عقد موقت بخوانند، کیفیت آن به چه شکل است؟- خواندن صیغه - صیغه عقد موقت -
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا کسی که صیغه عقد دائم خوانده، می تواند با اجرای صیغه مجدد آنرا به عقد موقت تبدیل کند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اجرای عقد موقت 99 ساله حکم عقد دائم دارد یا موقت؟
- [سایر] من با آقایی موقت محرم شدم. البته خود ایشان از طرف من وکیل شدند و صیغه را خواندند، اما مقدار مهریه و مدت را به من نگفته بودند. آیا عقد صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] پدری دختر بالغ خود را به عقد موقت مردی به صورت فضولی درآورده و پس از انقضایِ مدّت، دختر عقد را اجازه می کند. آیا برای حصول محرمیّت مادر دختر، همین مقدار کافی است؟
- [آیت الله سبحانی] زنی به جهت جلوگیری از حاملگی از آمپول استفاده کرده و دیگر حیض نمی بیند و به عقد موقت درآمده، شوهر پس از دو ماه مابقی مدت عقد را بخشیده، عده این خانم چه مقدار است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که متعه شده اگرچه ابستن شود حق خرجی ندارد مگر این که در ضمن عقد متعه یا عقد لازم دیگر شرط کند و همچنین در ضمن عقد جایز مادامی که ان عقد باقی باشد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند دو مرتبه با زنی که در عقد اوست ازدواج کند لذا اگر زنی در عقد موقت اوست مادامی که مدت عقد موقت تمام نشده یا مرد آن را نبخشیده است نمی تواند او را عقد دائم یا عقد موقت دیگر کند و اگر عقد کند عقد دوم لغو است و بعد از تمام شدن مدت عقد اول به یکدیگر نامحرم می شوند و می توانند مجدداً با یکدیگر ازدواج کنند. احکام نگاه کردن
- [آیت الله اردبیلی] در عقد موقّت اگر مهر معیّن نشود، عقد باطل است و اگر مدّت معیّن نشود، به عقد دائم تبدیل میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در عقد ازدواج خواه دائم باشد یا موقت، خواندن صیغه لازم است و رضایت طرفین به تنهایی کافی نیست و صیغه عقد را طرفین یا وکیل آنها می توانند بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مرد میتواند زنی را که متعه او بوده و هنوز عدّهاش تمام نشده است ، به عقد دائم خود در آورد ، یا اینکه دوباره متعه نماید ، ولی اگر هنوز مدت ازدواج موقت تمام نشده است و عقد دائم کند ، عقد باطل است ، مگر اینکه مدت باقیمانده را به او ببخشد ، سپس عقد کند .
- [آیت الله اردبیلی] یک نفر میتواند برای خواندن صیغه عقد دائم یا موقّت از طرف دو نفر وکیل شود، همچنین انسان میتواند از طرف زن وکیل شود و او را برای خود به طور دائم یا موقّت عقد کند؛ ولی احتیاط مستحب آن است که عقد را دو نفر بخوانند، خصوصا در موردی که وکیل شود که زن را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله بهجت] کسی که صیغه عقد را میخواند، چه برای خود و چه بهعنوان وکیل، بنابر احتیاط واجب، باید بالغ و عاقل باشد و در هنگام خواندن صیغه قصد ایجاد عقد نکاح داشته باشد، و اگر در حال مستی صیغه را بخوانند، عقد صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی را برای خود عقد کند، دائمه باشد یا صیغه، تا وقتی که آن زن در عقد اوست نمیتواند با خواهر آن زن ازدواج نماید بلکه همچنین است اگر در عدّه متعه باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در ازدواج موقت باید مقدار وقت و مقدار مهر تعیین شده باشد و بدون آن باطل است.