استفاده از آهنگهای مبتذل (موسیقی حرام )، در مجالس عروسی زنان چه حکمی دارد؟ همه مراجع: گوش دادن به موسیقی حرام - هر چند در مجالس عروسی زنان جایز نیست. امام، تحریرالوسیله، ج 1، م 13 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1134 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 20 و وسلیةالنجاة، ج 1، م 1449 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 997 ؛ سیستانی، منهاجالصالحین، ج 2، 20 ؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17 ؛ تبریزی، استفتاءات، 1057 و التعلیقة علی منهاج الصالحین، المکاسب المحرمه، م 17 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 528 ؛ صافی، هدایةالعباد، ج 1، م 1698 و جامع الاحکام، ج 2، س 1585 ؛ دفتر: نوری. تبصره. (موسیقی) و (غنا و آوازخوانی) دومقوله است. آنچه که در مجالس عروسی زنان جایز شمرده شده، غنا و آوازخوانی زن است ؛ ولی موسیقی لهوی، در هر حال و زمانی حرام است. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 297/500016)
استفاده از آهنگهای مبتذل (موسیقی حرام )، در مجالس عروسی زنان چه حکمی دارد؟
همه مراجع: گوش دادن به موسیقی حرام - هر چند در مجالس عروسی زنان جایز نیست. امام، تحریرالوسیله، ج 1، م 13 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1134 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 20 و وسلیةالنجاة، ج 1، م 1449 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 997 ؛ سیستانی، منهاجالصالحین، ج 2، 20 ؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17 ؛ تبریزی، استفتاءات، 1057 و التعلیقة علی منهاج الصالحین، المکاسب المحرمه، م 17 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 528 ؛ صافی، هدایةالعباد، ج 1، م 1698 و جامع الاحکام، ج 2، س 1585 ؛ دفتر: نوری.
تبصره. (موسیقی) و (غنا و آوازخوانی) دومقوله است. آنچه که در مجالس عروسی زنان جایز شمرده شده، غنا و آوازخوانی زن است ؛ ولی موسیقی لهوی، در هر حال و زمانی حرام است. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 297/500016)
- [سایر] استفاده از آهنگهای مبتذل (موسیقی حرام )، در مجالس عروسی زنان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی که آلات موسیقی در آنها بکار می رود چه حکمی دارد؟ و تکلیف ما دربرابر آن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا شرکت کردن در مجالس عروسی فامیل که همراه با موسیقی است جائز است؟
- [آیت الله بهجت] در مجالس عروسی موسیقی غیر مطرب و دف زدن و غنا، جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم شرعی وسایل موسیقی از قبیل سه تار و سنتور و... که در مجالس لهو و لعب مانند مجالس عروسی از آنها استفاده نمی شود چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم شرعی وسایل موسیقی از قبیل سه تار و سنتور و... که در مجالس لهو و لعب مانند مجالس عروسی از آنها استفاده نمی شود چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] خواهشمند است حکم آوازخوانی زنان در مجالس عروسی (غنا در شب زفاف) را بیان فرمایید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرکت در مجالس عروسی یا جشنهایی که در آن برنامه های موسیقی اجرا می شود، چگونه است؟
- [سایر] اگر به مجلس عروسی و مانند آن دعوت شدیم؛ ولی در اثنای امر، موسیقی و ترانه مبتذل پخش کردند، تکلیف چیست؟ آیا باید محل را ترک کنیم؟
- [آیت الله سبحانی] آیا شرکت در مجالس عروسی و جشن هایی که موسیقی و رقص و آواز واختلاط زن و مرد پیش می آید جایز است؟
- [آیت الله اردبیلی] غنای زنان خواننده در مجالس عروسی استثنا شده و حرام نمیباشد، ولی باید مردهای نامحرم صدای آنان را نشنوند و مشتمل بر باطل نباشد و بنابر احتیاط واجب باید به مجلس عروسی اکتفا شود و در مجالس جشن دیگری خوانده نشود و هر آواز یا صوت یا عملی که موجب تحریک شهوت شده و یا آثار حرام دیگری بر آن مترتّب گردد و یا به نظر عرف موجب فساد و هرزگی باشد، خواندن، گوش دادن و یا اشاعه آن و نیز تعلیم و تعلّم و شغل قراردادن آن حرام است.
- [آیت الله بهجت] رقصیدن زن در مجالس زنان، و یا مرد در مجالس مردان اشکال دارد و احتیاط واجب در ترک است.
- [آیت الله سیستانی] غنا حرام است ، و منظور از آن سخن باطلی است که با آوازی خوانده میشود که مناسب مجالس لهو و لعب باشد . و همچنین جایز نیست با این گونه صدا قرآن و دعا و مانند آن را بخوانند ، و بنابر احتیاط واجب سخنانی غیر از آنچه گفته شد نیز به این گونه صدا نخوانند . و همچنین گوش دادن به غنا حرام است و اجرت گرفتن بر آن نیز حرام است و ملک گیرنده نمیشود . و همچنین یاد گرفتن و یاد دادن آن نیز جایز نیست . و موسیقی یعنی نواختن آلات مخصوص موزیک نیز اگر به نحوی باشد که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام است ، و غیر آن حرام نیست . و اجرت گرفتن بر نواختن موسیقیِ حرام ، نیز حرام است ، و ملک گیرنده نمیشود ، و تعلیم و تعلّم آن نیز حرام است . شرائط فروشنده و خریدار
- [آیت الله مظاهری] ساختن آلات موسیقی و فروختن و خریدن آنها، بلکه نگاهداری آنها، حرام است.
- [آیت الله سبحانی] نمازخواندن در جایی که موسیقی می نوازند، باطل نیست ولی گوش دادن به آنها حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اذان گفتن به صورت غنا یعنی آهنگی که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام و باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . شرکت در مجالس و محافل اهل بدع و فرق ضاله، حرام است مگر برای ردّ آنها در صورت تمکن.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست موسیقی بهواسطه آلاتی که معدّ برای موسیقی است نظیر دائره و تنبک و نی و تار و امثال اینها باشد، بلکه هر آهنگی که شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام است، گرچه بهوسیله آلات معدّه نباشد، چنانکه آهنگی که شهوتانگیز و طربانگیز نباشد و بهوسیله آلات معدّه باشد، حرام نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .ادای جمله های اذان و اقامه و نیز نماز, اگر با آهنگ مخصوص مجالس لهو و معصیت باشد, حرام و باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آوازی که مخصوص مجالس لهو و بازیگری است، غنا و حرام می باشد، اگر نوحه یا روضه یا قرآن را هم با غنا بخوانند حرام است ولی اگر آن را با صدای خوب بخوانند که غنا نباشد اشکال ندارد.