آلات موسیقی مختص به لهو و آلات مشترک کدام است؟ برای هر یک نمونه ‌هایی بیان کنید؟
آلات موسیقی مختص به لهو و آلات مشترک کدام است؟ برای هر یک نمونه ‌هایی بیان کنید؟ از دیدگاه فقهی، آلات موسیقی دو قسم است: آلات مختص و آلات مشترک. قسم اول به ابزار و آلاتی گفته می ‌شود که نوعاً در لهو و لعب به کار رفته و با آن آهنگ‌ های مناسب مجالس فساد و رقص و پایکوبی نواخته می‌ شود. این قسم هیچ منفعت حلالی در بر ندارد و استفاده از آن در هر حال اشکال دارد (هر چند به صورت لهوی نواخته نشود). قسم دوم به آلاتی گفته می ‌شود که می‌ توان با آن آهنگ‌ های حلال و حرام نواخت. اگر به طور لهوی و (مُطرب) و مناسب با مجالس یاد شده نواخته شود، استفاده از آن حرام است و در غیر این صورت نواختن آن اشکال ندارد. فقیهان و مراجع تقلید، در تبیین و تشخیص مصداق ‌ها و نمونه‌ ها و اینکه کدام آلات از قسم اول و کدام از قسم دوم است، اختلاف نظر دارند. اکثر آنان برخی از آلات و ابزار رایج موسیقی در این عصر را از آلات مشترک می ‌دانند؛ مانند: طبل، سنج، نی، شیپور، دهل، ساز، تار، دف، سنتور و... ولی برای آلات مختص، به نمونه‌ ها اشاره نکرده و تنها از حکم کلی آن سخن گفته ‌اند و تشخیص مصداق را به عرف مردم واگذار کرده ‌اند. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 8/500022)
عنوان سوال:

آلات موسیقی مختص به لهو و آلات مشترک کدام است؟ برای هر یک نمونه ‌هایی بیان کنید؟


پاسخ:

آلات موسیقی مختص به لهو و آلات مشترک کدام است؟ برای هر یک نمونه ‌هایی بیان کنید؟

از دیدگاه فقهی، آلات موسیقی دو قسم است: آلات مختص و آلات مشترک. قسم اول به ابزار و آلاتی گفته می ‌شود که نوعاً در لهو و لعب به کار رفته و با آن آهنگ‌ های مناسب مجالس فساد و رقص و پایکوبی نواخته می‌ شود. این قسم هیچ منفعت حلالی در بر ندارد و استفاده از آن در هر حال اشکال دارد (هر چند به صورت لهوی نواخته نشود).
قسم دوم به آلاتی گفته می ‌شود که می‌ توان با آن آهنگ‌ های حلال و حرام نواخت. اگر به طور لهوی و (مُطرب) و مناسب با مجالس یاد شده نواخته شود، استفاده از آن حرام است و در غیر این صورت نواختن آن اشکال ندارد. فقیهان و مراجع تقلید، در تبیین و تشخیص مصداق ‌ها و نمونه‌ ها و اینکه کدام آلات از قسم اول و کدام از قسم دوم است، اختلاف نظر دارند. اکثر آنان برخی از آلات و ابزار رایج موسیقی در این عصر را از آلات مشترک می ‌دانند؛ مانند: طبل، سنج، نی، شیپور، دهل، ساز، تار، دف، سنتور و... ولی برای آلات مختص، به نمونه‌ ها اشاره نکرده و تنها از حکم کلی آن سخن گفته ‌اند و تشخیص مصداق را به عرف مردم واگذار کرده ‌اند. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 8/500022)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین