آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی دف و دایره بزنند؟ همه (به جز آیت الله مکارم و آیت الله سیستانی): آواز خوانی زن در شب عروسی اشکال ندارد ولی باید از دف و دایره زدن اجتناب شود.آیت الله صافی، جامعالاحکام، ج 1، س 1015 و هدایة العباد، ج 1، م 1698؛ آیت الله تبریزی، استفتاءات، س 1057؛ آیت الله فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1740 و 997؛ آیت الله خامنهای، اجوبه، س 1134؛ آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17. آیت الله سیستانی و آیت الله مکارم: آواز خوانی زن در شب عروسی بنابر احتیاط واجب نیست و دف و دایره زدن حکم سایر آلات موسیقی را دارد.آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 20؛ آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 528 و 523. تبصره. باید توجه کرد که دف و دایره زدن در این نوع مجالس غالباً به صورت لهوی مورد استفاده قرار میگیرد لذا مراجع بزرگوار تقلید آن را حرام میدانند. (احکام ازدواج، سیدمجتبی حسینی، کد: /500021)
آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی دف و دایره بزنند؟
همه (به جز آیت الله مکارم و آیت الله سیستانی): آواز خوانی زن در شب عروسی اشکال ندارد ولی باید از دف و دایره زدن اجتناب شود.آیت الله صافی، جامعالاحکام، ج 1، س 1015 و هدایة العباد، ج 1، م 1698؛ آیت الله تبریزی، استفتاءات، س 1057؛ آیت الله فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1740 و 997؛ آیت الله خامنهای، اجوبه، س 1134؛ آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17.
آیت الله سیستانی و آیت الله مکارم: آواز خوانی زن در شب عروسی بنابر احتیاط واجب نیست و دف و دایره زدن حکم سایر آلات موسیقی را دارد.آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 20؛ آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 528 و 523.
تبصره. باید توجه کرد که دف و دایره زدن در این نوع مجالس غالباً به صورت لهوی مورد استفاده قرار میگیرد لذا مراجع بزرگوار تقلید آن را حرام میدانند. (احکام ازدواج، سیدمجتبی حسینی، کد: /500021)
- [سایر] آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی دف و دایره بزنند؟
- [آیت الله بهجت] در مجالس عروسی موسیقی غیر مطرب و دف زدن و غنا، جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] خواهشمند است حکم آوازخوانی زنان در مجالس عروسی (غنا در شب زفاف) را بیان فرمایید.
- [سایر] آیا غنا و آوازخوانی زن در مجالس جشن میلاد و اعیاد ائمه(علیهم السلام) و مانند آن جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً حکم دایره و دف زدن در عروسی زنان و مجلس عقد و مجلس جشن بعد از عقد و خواندن زن در مجالس زنانه و زدن دایره در مراسم ختنه کردن فرزند را بیان فرمایید؟
- [سایر] حکم استفاده از دف و دایره زنگی، در عروسی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] استفاده تنبک و دایره در مجالس عروسی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دایره زدن در مجالس عروسی و غیر عروسی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] در مجالس عروسی دایره بیحلقه زدن و در مجالس مذهبی به آهنگ اشعار مذهبی کف زدن چطور است؟
- [سایر] بعضی می گویند پیامبر در عروسی حضرت زهرا (س) به دفّ زنان اجازه داد تا دف بزنند؛ آیا این حقیقت دارد یا جعل حدیث است؟
- [آیت الله مظاهری] صحبت مرد و زن نامحرم با یکدیگر، اگر شهوتانگیز و فتنهانگیز و جالب نباشد، گرچه حرام نیست، ولی اکتفا به مقدار ضرورت بسیار خوب است. ج. حفظ عفّت گوش شنیدن چیزهایی که شهوتانگیز یا مفسدهانگیز است، حرام میباشد، نظیر غنا و آهنگها و دائره و تنبک و مانند اینها و نیز حرفهای محرّک رکیک یا غیر رکیک، گوینده محرم باشد یا نه.
- [آیت الله سیستانی] غنا حرام است ، و منظور از آن سخن باطلی است که با آوازی خوانده میشود که مناسب مجالس لهو و لعب باشد . و همچنین جایز نیست با این گونه صدا قرآن و دعا و مانند آن را بخوانند ، و بنابر احتیاط واجب سخنانی غیر از آنچه گفته شد نیز به این گونه صدا نخوانند . و همچنین گوش دادن به غنا حرام است و اجرت گرفتن بر آن نیز حرام است و ملک گیرنده نمیشود . و همچنین یاد گرفتن و یاد دادن آن نیز جایز نیست . و موسیقی یعنی نواختن آلات مخصوص موزیک نیز اگر به نحوی باشد که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام است ، و غیر آن حرام نیست . و اجرت گرفتن بر نواختن موسیقیِ حرام ، نیز حرام است ، و ملک گیرنده نمیشود ، و تعلیم و تعلّم آن نیز حرام است . شرائط فروشنده و خریدار
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [آیت الله مظاهری] حرف زدن مرد نامحرم با زن نامحرم اگر جالب و محرّک نباشد و ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی سزاوار نیست که بیشتر از ضرورت با یکدیگر حرف بزنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] عکس برداشتن مرد از زن نامحرم اگر همراه با کار حرامی همچون نگاه کردن به غیر از وجه و کفین و دست زدن به بدن، یا نگاه کردن با لذّت یا خوف وقوع در حرام نباشد حرام نیست و اگر زن نامحرمی را بشناسد نباید به عکس او نگاه کند مگر به وجه و کفین یا به زنهای بیحجابی که از آشکار شدن پرهیز ندارند که نگاه کردن به عکس بدون لذّت و خوف وقوع در حرام جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] وکالت، عقد جایز است و هر یک از دو طرف میتوانند آن را به هم بزنند مگر این که به هم نزدن آن شرط شده باشد، مثلاً در ضمن عقد ازدواج شرط کنند که زن تا پنجاه سال از طرف شوهر وکیل باشد که هرگاه شوهر دو ماه به او خرجی ندهد یا مسافرت طولانی نماید، خود را طلاق دهد و شرط کنند که شوهر او را عزل نکند که در این صورت این وکالت تا پنجاه سال پابرجاست و شوهر نمیتواند آن را به هم بزند.
- [آیت الله اردبیلی] هبه، عقد جایز است و هر یک از دو طرف میتوانند آن را به هم بزنند، هرچند بهتر است هبه کننده چیزی را که بخشیده از آن چشم بپوشد و هبه را به هم نزند ولی در پنج مورد هبه کننده نمیتواند هبه را به هم بزند: اوّل: در برابر هبهای که کرده چیزی هرچند کم از طرف مقابل گرفته باشد، خواه گرفتن عوض در بخشش شرط شده باشد یا طرف مقابل خودش آن را در مقابلِ بخشش به بخشنده بپردازد. دوم: آن چیز را (قربةً الی اللّه) بخشیده باشد. سوم: بخشش به یکی از خویشان متعارف باشد و بنابر احتیاط واجب اگر زن و شوهر هم چیزی را به یکدیگر هبه کنند، نباید آن را به هم بزنند. چهارم: مالی که بخشیده به حال خود باقی نمانده باشد، یعنی همه یا بعضی از آن به طور کلّی تلف شده یا صورت آن کلاً تغییر کرده باشد مانند نانی که خورده یا پارچهای که دوخته شده است و یا این که به دیگری منتقل شده باشد. پنجم: یکی از دو طرف هبه بمیرد، پس اگر هبه کننده پس از تحویل دادن بمیرد، بنابر احتیاط واجب وارثان او نمیتوانند هبه را پس بگیرند و اگر هبه گیرنده پس از تحویل بمیرد، مال به ورثه او منتقل میشود و بنابر احتیاط واجب هبه کننده نمیتواند آن را پس بگیرد.