آیا غنا و آواز خوانی زن در شب عروسی جایز است؟ همه مراجع (به جز سیستانی و مکارم): اگر محتوای آن باطل نباشد، اشکال ندارد. امام، تحریرالوسیله، ج 1، (مکاسب محرمه)، م 13؛ صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1698؛ تبریزی، استفتاءات، س 1057 و التعلیقة علی منهاج الصالحین، (مکاسب محرمه)، م 17؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 997؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1134؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1449؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17؛ دفتر: نوری. آیات عظام سیستانی و مکارم: بنابر احتیاط واجب جایز نیست. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 523؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2. تبصره. در صورتی آوازخوانی زن در شب عروسی جایز است که صدای او را مرد اجنبی نشنود و به همراه آن موسیقی لهوی نیز به کار نرود. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 63/500022)
آیا غنا و آواز خوانی زن در شب عروسی جایز است؟
همه مراجع (به جز سیستانی و مکارم): اگر محتوای آن باطل نباشد، اشکال ندارد. امام، تحریرالوسیله، ج 1، (مکاسب محرمه)، م 13؛ صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1698؛ تبریزی، استفتاءات، س 1057 و التعلیقة علی منهاج الصالحین، (مکاسب محرمه)، م 17؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 997؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1134؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1449؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17؛ دفتر: نوری.
آیات عظام سیستانی و مکارم: بنابر احتیاط واجب جایز نیست. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 523؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2.
تبصره. در صورتی آوازخوانی زن در شب عروسی جایز است که صدای او را مرد اجنبی نشنود و به همراه آن موسیقی لهوی نیز به کار نرود. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 63/500022)
- [آیت الله سیستانی] آیا بانوان در شب زفاف و عروسی می توانند با هر نوع آهنگی آواز خوانی کنند حتی با آهنگ های متناسب مجالس لهو و لعب؟ و آیا آنان می توانند از آلات و ابزار موسیقی استفاده کنند؟ و آیا آن وضع را می توان در مجلس عقد خوانی، شب حنابندان و یا مناسبت های دیگر، تکرار کرد یا مخصوص شب عروسی است؟
- [سایر] گوش دادن به آواز خوانی زن چه حکمی دارد؟
- [سایر] اگر زن در شب عروسی غنا بخواند، آیا مردان محرم میتوانند به آن گوش فرا دهند؟
- [سایر] آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی، دف و دایره بزنند؟
- [سایر] آیا جایز است زن در شب عروسی (در مجلس زنان)، غنا و آواز بخواند و عدهای به رقص و زدن بر روی میز و صندلی مشغول شوند؟ حکم چنین مجلسی از نظر شرع چیست (البته از آلات موسیقی استفاده نمی شود)؟
- [سایر] آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی دف و دایره بزنند؟
- [سایر] اگر زن در شب عروسی غنا بخواند آیا مردان (محرم و نامحرم) میتوانند به آن گوش فرا دهند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آواز زن در بین زنان و جمع خوانی زنان و مردان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آواز خواندن زن برای زنان و برای شوهرش چه به صورت غنا و چه بدون غنا چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] . در غنا و موسیقی حرام (که عبارت است از آواز لهوی مضلّ عن سبیل الله) فرقی بین عروسی و غیر آن نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در اذان و اقامه صدا را در گلو بیندازد چنانچه غنا شود ، یعنی به طور آواز خوانی که در مجالس لهو و بازیگری معمول است ، اذان و اقامه را بگوید ، حرام است و اگر غنا نشود ، مکروه می باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در اذان و اقامه صدا را در گلو بیندازد چنانچه غنا شود؛ یعنی به طور آواز خوانی که در مجلس لهو و بازیگری معمول است اذان و اقامه را بگوید؛ حرام است و اگر اینطور نشود مکروه می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در اذان و اقامه صدا را در گلو بیندازد، چنان چه غنا شود، یعنی: بطور آوازه خوانی که در مجالس لهو و بازیگری معمول است اذان و اقامه را بگوید حرام است و اگر غنا نشود مکروه می باشد.
- [امام خمینی] اگر در اذان و اقامه صدا را در گلو بیندازد، چنانچه غنا شود یعنی به طور آوازه خوانی که در مجالس لهو و بازیگری معمول است اذان و اقامه را بگوید حرام است، و اگر غنا نشود مکروه می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در اذان و اقامه صدا را در گلو بیندازد چنانچه غنا شود، یعنی به طور آوازه خوانی که در مجالس لهو و بازیگری معمول است، اذان و اقامه را بگوید حرام و باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آوازی که مخصوص مجالس لهو و بازیگری است؛ غنا و حرام می باشد. و نوحه یا روضه یا قرآن را با آواز لهوی نباید بخوانند؛ اگر آن را با صدای خوب بخوانند اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد بنابر احتیاط واجب باید در هر چهار شب یک شب نزد زن دائمی خود بماند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مرد باید در هر چهار شب یک شب نزد زن دائمی خود بماند.
- [آیت الله بروجردی] مرد باید در هر چهار شب، یک شب نزد زن دائمیخود بماند.
- [آیت الله اردبیلی] مرد نمیتواند زن دائمی خود را به گونهای ترک کند که نه مثل زن شوهردار باشد نه مثل زن بیشوهر و احتیاط مستحب آن است که هر چهار شب یک شب نزد او بماند مگر این که زن گذشت نماید.