مفهوم زینت در زنان چیست و چه چیزهایی را شامل میشود؟ (زینت) در زبان عربی معنایی گسترده تر از لفظ (زیور) دارد. زیور، فقط به زینتهایی گفته میشود که جزء بدن شخص به شمار نمیرود، (مانند انواع زیورهای طلا و جواهر)، ولی کلمه (زینت) هم در چنین زیورهایی به کار می رود و هم به آرایشهایی گفته می شود که به بدن شخص متصل بوده و گویی جزئی از اوست؛ (همانند سرمه و خضاب). علاوه بر این، خود زیباییهای طبیعی هم زینت به شمار می رود، بنابراین شامل اندام زیبای او نیز میگردد. حال از دیدگاه شرع آشکار کردن کدام یک از اقسام زینت برای زنان حرام شمرده شده است؟ از آیه 31 سوره (نور) به دست میآید که زینت دو نوع هست: زینت پنهان و زینت نمایان که آشکار کردن اولی برای بانوان ممنوع و دیگری جایز شمرده شده است. تمامی فقیهان اتفاق دارند که زینت به معنای اندام و زیباییهای بدن، جزء زینت پنهان محسوب میشود و بانوان باید آنها را در برابر مرد نامحرم بپوشانند. در زینت به معنای زیور آلات و آرایش میان آنان اختلاف نظر وجود دارد که آیا جزء زینت پنهان محسوب میشود یا از زینت نمایان به حساب می آید؛ برای مثال در مورد حلقه ازدواج و النگو، برخی معتقدند: پوشاندن آن واجب است، ولی عدهای بر این باورند که لازم نیست. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 227/500018)
مفهوم زینت در زنان چیست و چه چیزهایی را شامل میشود؟
(زینت) در زبان عربی معنایی گسترده تر از لفظ (زیور) دارد. زیور، فقط به زینتهایی گفته میشود که جزء بدن شخص به شمار نمیرود، (مانند انواع زیورهای طلا و جواهر)، ولی کلمه (زینت) هم در چنین زیورهایی به کار می رود و هم به آرایشهایی گفته می شود که به بدن شخص متصل بوده و گویی جزئی از اوست؛ (همانند سرمه و خضاب). علاوه بر این، خود زیباییهای طبیعی هم زینت به شمار می رود، بنابراین شامل اندام زیبای او نیز میگردد.
حال از دیدگاه شرع آشکار کردن کدام یک از اقسام زینت برای زنان حرام شمرده شده است؟ از آیه 31 سوره (نور) به دست میآید که زینت دو نوع هست: زینت پنهان و زینت نمایان که آشکار کردن اولی برای بانوان ممنوع و دیگری جایز شمرده شده است. تمامی فقیهان اتفاق دارند که زینت به معنای اندام و زیباییهای بدن، جزء زینت پنهان محسوب میشود و بانوان باید آنها را در برابر مرد نامحرم بپوشانند. در زینت به معنای زیور آلات و آرایش میان آنان اختلاف نظر وجود دارد که آیا جزء زینت پنهان محسوب میشود یا از زینت نمایان به حساب می آید؛ برای مثال در مورد حلقه ازدواج و النگو، برخی معتقدند: پوشاندن آن واجب است، ولی عدهای بر این باورند که لازم نیست. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 227/500018)
- [سایر] مفهوم حیا چیست و حیا در زنان چه اهمیتی دارد؟
- [سایر] نفقه چیست و نفقه زن شامل چه چیزهایی میشود؟
- [آیت الله بهجت] آیا زینت کردن مرد به چیزهایی که به بانوان اختصاص دارد، حرام است؟
- [سایر] چرا خداوند زنان را به طور کلی موجوداتی رشد یافته در زینت معرفی می کند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا برداشتن زیر ابرو دراماکن عمومی برای زنان زینت حساب شده و بنابر این حرام است؟
- [سایر] آیا آیه تطهیر شامل زنان پیامبر هم می شود؟
- [سایر] چرا خداوند زنان را به طور کلی موجوداتی رشد یافته در زینت معرفی می کند؟
- [سایر] در کدام آیه از قرآن بر امانت تأکید شده و آیا مفهوم ادای امانت، شامل سپردن کارها و موقعیتهای اجتماعی به افراد کاردان نیز می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا کراهت لباس سیاه، در نماز شامل چادر مشکی زنان هم میشود؟
- [آیت الله بهجت] آیا کراهت لباس سیاه برای نماز شامل عبای سیاه و چادر مشکی زنان هم می شود؟
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [امام خمینی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند. و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را با طلا زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی را که مثل انسان و حیوان روح دارند، در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهایی که روح ندارند، مثل گُل و بوته مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] زینت کردن مسجد به طلا حرام است و بنا بر احتیاط واجب نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند و نقّاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای زنان در حال نماز، پوشانیدن موهای مصنوعی و زینت های پنهانی (مانند دستبند و گردن بند) و زینت صورت (مانند سرمه چشم) لازم نیست، امّا واجب است از نامحرم بپوشاند.
- [آیت الله مظاهری] پوشیدن لباس طلاباف و ابریشم خالص و زینت نمودن به طلا برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد بلکه استحباب زینت نمودن آنها به طلا در نماز خالی از وجه نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط واجب زینت کردن مسجد به طلا حرام و همچنین بنابر احتیاط واجب، نباید صورت چیزهایی که مثل انسان وحیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشی چیزهائی که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زینت کردن مسجد به طلا و صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد بنابر احتیاط واجب جایز نیست و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را به طلا زینت کنند و همچنین نباید بنابر احتیاط صورت چیزهائی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، ولی نقّاشی چیزهائی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.