مفهوم حیا چیست و حیا در زنان چه اهمیتی دارد؟
مفهوم حیا ارتباط تنگاتنگی با حجاب و عفاف دارد. در لغت به معنای شرم، خجالت کشیدن و ترک کردن چیزی از ترس ملامت دیگران است.1 این واژه در فارسی معادل شرم و آزرم آورده شده است.2 حضرت علی علیه السلام در توضیح حیا می فرمایند: (شرم و حیا، جامه ای است دربرگیرنده و حجابی است بازدارنده (از گناه) و پوششی است نگاه دارنده از بدی ها. حیا گوهری است همراه با دین، برانگیزنده مهر و محبت و چشمی است مراقب و از بین برنده فساد و تباهی و بازدارنده از فحشا و زشتی ها).3 هنگامی که ملکه حیا در نفس انسان راسخ شود در پی آن مهارت پاکدامنی و دوری از گناه در فرد به وجود می آید و فرد می تواند برای عدم بروز هیجان و احساس خاص خود در برابر نامحرم، نوعی کنترل ارادی بر رفتارش داشته باشد. حیا در زنان حریم و سدی است که آنان را در روابطش با مردان حفظ می کند. حیا مانع از گرفتار شدن زن در دام مردان شهوت ران و ضامن پاک دامنی اوست. علی(ع) می فرماید: (علت پاک دامنی، حیاست.)4به عبارت دیگر حیا ارزش زن را حفظ می کند و به او شخصیت انسانی می بخشد. پی نوشتها: 1. معلوف، لویس، المنجد، ترجمه محمد بندرریگی، ج 2، ص 355. 2. علی اکبر دهخدا، لغت نامه دهخدا، ج 18، ص 843 ؛ قاموس قرآن، ج 5، ص 215. 3. سیداصغر ناظم زاده قمی، جلوه های حکمت گزیده موضوعی کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام، دفتر نشر الهادی، پاییز 1373، چاپ اول، صص 199 200 . 4. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمه، مکتب الاعلام الاسلامی، ج 2، ص 564، ح 4557. www.irc.ir
عنوان سوال:

مفهوم حیا چیست و حیا در زنان چه اهمیتی دارد؟


پاسخ:

مفهوم حیا ارتباط تنگاتنگی با حجاب و عفاف دارد. در لغت به معنای شرم، خجالت کشیدن و ترک کردن چیزی از ترس ملامت دیگران است.1 این واژه در فارسی معادل شرم و آزرم آورده شده است.2 حضرت علی علیه السلام در توضیح حیا می فرمایند: (شرم و حیا، جامه ای است دربرگیرنده و حجابی است بازدارنده (از گناه) و پوششی است نگاه دارنده از بدی ها. حیا گوهری است همراه با دین، برانگیزنده مهر و محبت و چشمی است مراقب و از بین برنده فساد و تباهی و بازدارنده از فحشا و زشتی ها).3
هنگامی که ملکه حیا در نفس انسان راسخ شود در پی آن مهارت پاکدامنی و دوری از گناه در فرد به وجود می آید و فرد می تواند برای عدم بروز هیجان و احساس خاص خود در برابر نامحرم، نوعی کنترل ارادی بر رفتارش داشته باشد.
حیا در زنان حریم و سدی است که آنان را در روابطش با مردان حفظ می کند. حیا مانع از گرفتار شدن زن در دام مردان شهوت ران و ضامن پاک دامنی اوست. علی(ع) می فرماید: (علت پاک دامنی، حیاست.)4به عبارت دیگر حیا ارزش زن را حفظ می کند و به او شخصیت انسانی می بخشد.
پی نوشتها:
1. معلوف، لویس، المنجد، ترجمه محمد بندرریگی، ج 2، ص 355.
2. علی اکبر دهخدا، لغت نامه دهخدا، ج 18، ص 843 ؛ قاموس قرآن، ج 5، ص 215.
3. سیداصغر ناظم زاده قمی، جلوه های حکمت گزیده موضوعی کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام، دفتر نشر الهادی، پاییز 1373، چاپ اول، صص 199 200 .
4. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمه، مکتب الاعلام الاسلامی، ج 2، ص 564، ح 4557.
www.irc.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین