دختری که به حد بلوغ رسیده، ولی به واسطه ضعف بنیه، نمیتواند روزه بگیرد و قضای آن را تا دو سه سال به جا آورد، تکلیف او چیست؟ همه (به جز مکارم و تبریزی): اگر گرفتن روزه برای او ضرر دارد، یا تحمل آن برایش زحمت و مشقّت زیاد دارد، روزه بر او واجب نیست؛ ولی ترک آن به صرف برخی عذرها، جایز نیست و هر زمان توانست باید قضای آن را به جا آورد.امام، استفتاءات، ج 1، روزه، س 76 و 88 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 731، 732؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 568 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 491، 498؛ دفتر: نوری، بهجت و وحید. مکارم: در فرض یاد شده، روزه بر او واجب نیست و باید برای هر روز یک مد طعام بدهد و قضای این روزهها هم بر او واجب نیست.مکارم، استفتاءات، ج 2، س 439. تبریزی: اگر گرفتن روزه برای او ضرر دارد، یا تحمل آن برایش زحمت و مشقت زیاد دارد، روزه واجب نیست و اگر تا ماه رمضان سال بعد، ضعف او برطرف شد، باید قضای آن را به جا آورد و اگر نتوانست، باید برای هر روز یک مد طعام (تقریبا ده سیر)، به فقیر بدهد و قضای روزه لازم نیست؛ ولی اگر فدیه ممکن نبود، باید هرزمان که توانست روزهها را قضا کند.تبریزی، صراط النجاة، ج 2، س 458 و 1519. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 119/500017)
دختری که به حد بلوغ رسیده، ولی به واسطه ضعف بنیه، نمیتواند روزه بگیرد و قضای آن را تا دو سه سال به جا آورد، تکلیف او چیست؟
دختری که به حد بلوغ رسیده، ولی به واسطه ضعف بنیه، نمیتواند روزه بگیرد و قضای آن را تا دو سه سال به جا آورد، تکلیف او چیست؟
همه (به جز مکارم و تبریزی): اگر گرفتن روزه برای او ضرر دارد، یا تحمل آن برایش زحمت و مشقّت زیاد دارد، روزه بر او واجب نیست؛ ولی ترک آن به صرف برخی عذرها، جایز نیست و هر زمان توانست باید قضای آن را به جا آورد.امام، استفتاءات، ج 1، روزه، س 76 و 88 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 731، 732؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 568 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 491، 498؛ دفتر: نوری، بهجت و وحید.
مکارم: در فرض یاد شده، روزه بر او واجب نیست و باید برای هر روز یک مد طعام بدهد و قضای این روزهها هم بر او واجب نیست.مکارم، استفتاءات، ج 2، س 439.
تبریزی: اگر گرفتن روزه برای او ضرر دارد، یا تحمل آن برایش زحمت و مشقت زیاد دارد، روزه واجب نیست و اگر تا ماه رمضان سال بعد، ضعف او برطرف شد، باید قضای آن را به جا آورد و اگر نتوانست، باید برای هر روز یک مد طعام (تقریبا ده سیر)، به فقیر بدهد و قضای روزه لازم نیست؛ ولی اگر فدیه ممکن نبود، باید هرزمان که توانست روزهها را قضا کند.تبریزی، صراط النجاة، ج 2، س 458 و 1519. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 119/500017)
- [سایر] دختری که به حد بلوغ رسیده، ولی به واسطه ضعف بنیه، نمی تواند روزه بگیرد و قضای آن را تا دو سه سال به جا آورد، تکلیف او چیست؟
- [آیت الله مظاهری] دختر من سال گذشته به سن تکلیف رسیده است؛ اما در ماه مبارک رمضان به علت ضعف جسمانی و بنیه ضعیفی که دارد، نمیتوانست روزه بگیرد و در آستانه ماه رمضان نتوانسته روزههای سال قبل را قضا کند و امسال هم احتمالاً نمیتواند روزه بگیرد. او باید چه کار کند؟ آیا اگر بعد از امسال توانست، باید هر دو سال را قضا کند و یا باید کفاره بدهد؟
- [آیت الله خامنه ای] دختری که به سن تکلیف رسیده، ولی به علت ضعف جسمانی توانایی روزه گرفتن ندارد، و بعد از ماه مبارک رمضان هم نمی تواند قضای آن را به جا آورد تا اینکه ماه رمضان سال بعد فرا می رسد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] دختری که نه سالش تمام شده ولی به واسطه ضعیفی و کمی قوه نمیتواند روزه بگیرد، و بعد از ماه رمضان تا ماه رمضان هم نمیتواند قضای او را بگیرد، آیا قضا از او ساقط است؟
- [آیت الله بروجردی] زنی در ماه رمضان حامله بوده و چند ماه بعد از رمضان وضع حملش شده و در ماه رمضان به جهت ضعف بنیه و داشتن بار حمل، روزه گرفتن برای خود و طفلش ضرر داشته و نیز بعد از وضع حمل به واسطه شیر دادن به طفل خود و ضعف بنیه قضای روزه رمضان بر او ضرر داشته و تا رمضان دیگر این دو عذر از او برطرف نشده و چند سال بدین منوال بر او گذشته و اصلاً هیچ وقت در بین این چند سال فترت و فرجه از این دو عذر برای او حاصل نشده. آیا بعد از چند سال که عذر او بر طرف شد، قضای روزههای سالهای گذشته - مثلِ مریض در تمام سال - از او ساقط است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] دختری پس از گذشت چند سال از سن تکلیفش فهمیده است در زمانی که تازه به بلوغ رسیده بوده، تعدادی از روزههایش را نگرفته و تعداد آن روزهها را هم نمیداند. همچنین به خاطر ندارد آیا روزه خوردن او عمدی بوده یا به خاطر ضعف و یا عذر دیگری بوده است. در این صورت، اکنون از نظر قضا و کفاره چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله مظاهری] منظور از مشقتی که به واسطه آن پیرمردها و پیرزنها یا دختران تازه به بلوغ رسیده، نمیتوانند روزه بگیرند، چیست؟
- [آیت الله سیستانی] من سه روز در هفته از حد ترخص می گذرم تکلیف نماز و روزه من چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] سن بلوغ زن نه سال در رساله ذکر شده است و تکلیف بر او واجب است، در حالیکه دختر این قدر کوچک است که اگر روزه بگیرد مریض میشود بلکه نمیتواند روزه بگیرد و علامت بلوغ دیگر هم ندارد، تکلیف ایشان چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] دخترانی که تازه به سن تکلیف رسیده اند و روزه گرفتن بر آنها مقداری مشکل است، چه حکمی دارند؟ آیا سن بلوغ شرعی دختران اکمال نه سال قمری است؟
- [آیت الله بهجت] انسان نمیتواند برای ضعف روزه را بخورد، ولی اگر ضعف او بهقدری است که مشقت شدیدی داشته، بهطوریکه معمولاً نمیشود آن را تحمل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد، ولی اگر تا سال دیگر خوب شد باید قضای آن را بگیرد. جماع
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان نمیتواند برای ضعف، روزه را بخورد ولی اگر ضعف او به قدری است که معمولاً نمیشود آن را تحمل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] انسان نمیتواند برای ضعف، روزه را بخورد ولی اگر ضعف او به قدری است که معمولا نمیشود آن را تحمل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد. 2- جماع
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان نمیتواند برای ضعف، روزه رابخورد ولی اگر ضعف او به قدری است که معمولاً نمیشود آن را تحمّل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند برای ضعف روزه را بخورد، ولی اگر ضعف او بهقدری است که معمولاً نمیشود آن را تحمل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد. ? جماع:
- [آیت الله اردبیلی] انسان نمیتواند برای ضعف، روزه را بخورد، ولی اگر ضعف او به قدری باشد که نتواند آن را تحمّل کند، خوردن روزه اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] انسان نمیتواند برای ضعف روزه را بخورد، ولی اگر ضعف او به قدریست که معمولاً نمیشود آن را تحمّل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد، بنابر احتیاط باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد، اجازه مادر و برادر لازم نیست.
- [امام خمینی] دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد، باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد، و اجازه مادر و برادر لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند برای ضعف، روزه خود را بخورد ولی اگر ضعف او به حدیست که معمولاً نمیشود آن را تحمل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد، بلی بعضی از اشخاص مانند پیرمردها و پیرزنان میتوانند به جهت مشقت روزه را بخورند.