پدرم چند سال روزه قضا داشت که نمیدانم آنها را به جا آورده یا نه و در این مورد وصیتی هم نکرده است؛ تکلیف پسر ارشد خانواده چیست؟ همه (به جز فاضل و مکارم): اگر پسر بزرگتر یقین دارد که پدرش روزه قضا داشته است، بنابر احتیاط واجب باید آنها را به جا آورد.توضیح المسائل مراجع، م 1392 ؛ وحید، توضیح المسائل، م 1400 ؛ دفتر: بهجت و خامنهای. فاضل: اگر پسر بزرگتر یقین دارد که پدرش روزه قضا داشته است، باید آنها را به جا آورد.سیستانی، توضیح المسائل مراجع، م 1392 ؛ فاضل، تعلیقات علی العروة، ج 2، احکام القضا، م 25. مکارم: بر پسر بزرگتر چیزی نیست و باید حمل بر صحّت کنند و بگویند پدرشان روزهها را به جا آورده است.مکارم، تعلیقات علی العروة، احکام القضا، م 25 و استفتاءات، ج 3، س 261. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 129/500017)
پدرم چند سال روزه قضا داشت که نمیدانم آنها را به جا آورده یا نه و در این مورد وصیتی هم نکرده است؛ تکلیف پسر ارشد خانواده چیست؟
پدرم چند سال روزه قضا داشت که نمیدانم آنها را به جا آورده یا نه و در این مورد وصیتی هم نکرده است؛ تکلیف پسر ارشد خانواده چیست؟
همه (به جز فاضل و مکارم): اگر پسر بزرگتر یقین دارد که پدرش روزه قضا داشته است، بنابر احتیاط واجب باید آنها را به جا آورد.توضیح المسائل مراجع، م 1392 ؛ وحید، توضیح المسائل، م 1400 ؛ دفتر: بهجت و خامنهای.
فاضل: اگر پسر بزرگتر یقین دارد که پدرش روزه قضا داشته است، باید آنها را به جا آورد.سیستانی، توضیح المسائل مراجع، م 1392 ؛ فاضل، تعلیقات علی العروة، ج 2، احکام القضا، م 25.
مکارم: بر پسر بزرگتر چیزی نیست و باید حمل بر صحّت کنند و بگویند پدرشان روزهها را به جا آورده است.مکارم، تعلیقات علی العروة، احکام القضا، م 25 و استفتاءات، ج 3، س 261. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 129/500017)
- [آیت الله خامنه ای] پدرم چند سال روزه قضا داشت که نمی دانم آنها را به جا آورده یا نه و در این مورد وصیتی هم نکرده است؛ تکلیف پسر ارشد خانواده چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر پسر ارشد خانواده بعد از پدر از دنیا برود آیا روزه های پدر بر عهده پسر دوم است؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به اینکه من پسر بزرگ پدرم هستم و شرعاً باید قضای نماز و روزه های او را بجا بیاورم، در موردی که قضای نماز و روزه چند سال بر عهده پدرم باشد، ولی وصیّت کرده باشد که فقط قضای نماز و روزه یک سال برای او بجا آورده شود، تکلیف من چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] این جانب در سال 1361 مدتی از ماه مبارک رمضان را در جبهه حقّ علیه باطل بودم و نتوانستم روزه بگیرم از طرف خانواده در خصوص سنّم اختلاف نظر است دقیقاً نمیدانم در آن ایّام مکلّف بودهام یا خیر. تکلیف روزه فوت شده چیست؟
- [سایر] چرا قضای نماز و روزه پدر بر عهده پسر ارشد قرار داده شده است؟
- [آیت الله خامنه ای] پدرم مقداری نماز قضا دارد، ولی قدرت انجام آن را ندارد. آیا بر من که پسر بزرگ خانواده هستم، جایز است در زمان حیات پدرم نمازهای فوت شده او را قضا نمایم و یا شخصی را اجیر کنم تا آن را انجام دهد؟
- [سایر] نذری کردهام، ولی بین دو چیز (روزه گرفتن و صدقه دادن به فقیر ) شک دارم و نمیدانم کدام یک از آن دو است ؛ تکلیف چیست؟
- [آیت الله سیستانی] برای گرفتن روزه و نماز قضا برای میت (مثلا ده سال) آیا چند نفر در یک زمان می توانند این تکلیف را انجام دهند . ( برای مثال ? نفر و هرکدام دو سال نماز و روزه بگیرند )؟
- [آیت الله سیستانی] برای گرفتن روزه و نماز قضا برای میت (مثلا ده سال) آیا چند نفر در یک زمان می توانند این تکلیف را انجام دهند . ( برای مثال 5 نفر و هرکدام دو سال نماز و روزه بگیرند ) ؟
- [آیت الله سیستانی] برای گرفتن روزه و نماز قضا برای میت (مثلا ده سال) آیا چند نفر در یک زمان می توانند این تکلیف را انجام دهند . ( برای مثال 5 نفر و هرکدام دو سال نماز و روزه بگیرند ) ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پسر بزرگ تر قبل از تمکن از قضا نمازها و روزه های فوت شده پدر بمیرد باید پسر کوچک تر از او آنها را قضا کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر پسر بزرگتر پیش از آنکه نماز و روزه پدر را قضا کند بمیرد; بر پسر دوم چیزی واجب نیست.
- [امام خمینی] اگر پسر بزرگتر پیش از آنکه نماز و روزه پدر را قضا کند بمیرد بر پسر دوم چیزی واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پسر بزرگتر پیش از آن که نماز و روزه پدر را قضا کند بمیرد، بر پسر دوم چیزی واجب نیست، مگر این که قبل از گذشتن زمانی که در آن مدّت میتوانسته قضای نماز و روزه را به جا آورد، بمیرد که در این صورت بر پسر بزرگتر بعدی واجب است همان مقدار از نماز و روزه پدر را که پسر اول وقت قضا کردن آنها را نداشته، قضا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پدر غیر از روزه ماه رمضان روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشد واجب است که پسر بزرگتر قضا نماید ولی اگر برای روزه اجیر شده و نگرفته باشد قضای ان بر پسر بزرگ لازم نیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شخص دیگری آن نماز و روزه را قضا نماید از پسر بزرگتر ساقط می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که پسر بزرگتر نماز و روزه فوت شده مادر را قضا نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر غیر از روزه رمضان، روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشد، احتیاط واجب آن است که پسر بزرگتر قضا نماید، ولی اگر برای روزهای اجیر شده و نگرفته باشد، قضای آن بر پسر بزرگتر لازم نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر و مادر غیر از روزه رمضان روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشند، احتیاط واجب آن است که پسر بزرگ تر قضا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا مادر غیر از روزه رمضان، روزه واجب دیگری مانند روزه نذری را نگرفته باشند، بنابر احتیاط پسر بزرگتر باید آن را قضا نماید.