چگونه است در وضو از بالا به پایین می شوییم و در مسح پا از پایین به بالا در حالی که در هر دو با (الی) آمده است؟
چگونه است در وضو از بالا به پایین می شوییم و در مسح پا از پایین به بالا در حالی که در هر دو با (الی) آمده است؟ همان گونه که در مورد (الی المرافق) گفته شد، الی در (الی المرافق) به معنای مع است ، نه جهت شستشو، در مورد (الی الکعبین) هم همین استدلال وجود دارد. جهت شستشو و مسح بر اساس روایات قابل اثبات است . لکن ذکر این نکته نیز ضروری است که ، براساس روایات وارد شده از طرف معصومین علیهم السلام مسح سر و پا از بالا به پایین یا پایین به بالا اشکالی ندارد. بسیاری از فقها بر این اساس فتوا داده اند. شیخ حر عاملی که بهترین روایات فقهی از نظر سند را در کتاب شریف وسائل الشیعه جمع آوری نموده است در روایات مربوط به وضو بابی را تحت عنوان ( بَابُ جَوَازِ النَّکْسِ فِی الْمَسْحِ‌) یعنی (باب جائز بودن مسح به طور عکس) جمع آوری نموده است. برای نمونه به یکی از این روایات اشاره می نماییم. قَالَ أَخْبَرَنِی مَنْ رَأَی أَبَا الْحَسَنِ ع بِمِنًی- یَمْسَحُ ظَهْرَ قَدَمَیْهِ مِنْ أَعْلَی الْقَدَمِ إِلَی الْکَعْبِ وَ مِنَ الْکَعْبِ إِلَی أَعْلَی الْقَدَمِ وَ یَقُولُ الْأَمْرُ فِی مَسْحِ الرِّجْلَیْنِ مُوَسَّعٌ مَنْ شَاءَ مَسَحَ مُقْبِلًا وَ مَنْ شَاءَ مَسَحَ مُدْبِراً فَإِنَّهُ مِنَ الْأَمْرِ الْمُوَسَّعِ إِنْ شَاءَ اللَّهُ‌؛ کسی که امام هادی علیه السلام را در منا دیده بود خبر داد که امام هادی علیه السلام گاهی مسح پا را از بالا به پایین و گاهی از پایین به بالا انجام می دادند و فرمودند : در نحوه انجام مسح پا وسعت داده شده است هرکس بخواهد از بالا به پایین و هر کس بخواهد از پایین به بالا انجام دهد.
عنوان سوال:

چگونه است در وضو از بالا به پایین می شوییم و در مسح پا از پایین به بالا در حالی که در هر دو با (الی) آمده است؟


پاسخ:

چگونه است در وضو از بالا به پایین می شوییم و در مسح پا از پایین به بالا در حالی که در هر دو با (الی) آمده است؟

همان گونه که در مورد (الی المرافق) گفته شد، الی در (الی المرافق) به معنای مع است ، نه جهت شستشو، در مورد (الی الکعبین) هم همین استدلال وجود دارد. جهت شستشو و مسح بر اساس روایات قابل اثبات است . لکن ذکر این نکته نیز ضروری است که ، براساس روایات وارد شده از طرف معصومین علیهم السلام مسح سر و پا از بالا به پایین یا پایین به بالا اشکالی ندارد. بسیاری از فقها بر این اساس فتوا داده اند. شیخ حر عاملی که بهترین روایات فقهی از نظر سند را در کتاب شریف وسائل الشیعه جمع آوری نموده است در روایات مربوط به وضو بابی را تحت عنوان ( بَابُ جَوَازِ النَّکْسِ فِی الْمَسْحِ‌) یعنی (باب جائز بودن مسح به طور عکس) جمع آوری نموده است. برای نمونه به یکی از این روایات اشاره می نماییم.
قَالَ أَخْبَرَنِی مَنْ رَأَی أَبَا الْحَسَنِ ع بِمِنًی- یَمْسَحُ ظَهْرَ قَدَمَیْهِ مِنْ أَعْلَی الْقَدَمِ إِلَی الْکَعْبِ وَ مِنَ الْکَعْبِ إِلَی أَعْلَی الْقَدَمِ وَ یَقُولُ الْأَمْرُ فِی مَسْحِ الرِّجْلَیْنِ مُوَسَّعٌ مَنْ شَاءَ مَسَحَ مُقْبِلًا وَ مَنْ شَاءَ مَسَحَ مُدْبِراً فَإِنَّهُ مِنَ الْأَمْرِ الْمُوَسَّعِ إِنْ شَاءَ اللَّهُ‌؛ کسی که امام هادی علیه السلام را در منا دیده بود خبر داد که امام هادی علیه السلام گاهی مسح پا را از بالا به پایین و گاهی از پایین به بالا انجام می دادند و فرمودند : در نحوه انجام مسح پا وسعت داده شده است هرکس بخواهد از بالا به پایین و هر کس بخواهد از پایین به بالا انجام دهد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین