در وضو گرفتن غیر از این که انسان تمیز می شود چه فائده دیگری دارد ؟ چه لزومی دارد کسی که حمام رفته یا آب تنی کرده است باز هم وضو بگیرد؟ به نظر من حمام کردن نسبت به وضو گرفتن اولویت هم دارد؟
در وضو گرفتن غیر از این که انسان تمیز می شود چه فائده دیگری دارد ؟ چه لزومی دارد کسی که حمام رفته یا آب تنی کرده است باز هم وضو بگیرد؟ به نظر من حمام کردن نسبت به وضو گرفتن اولویت هم دارد؟ یکی از ویژگی هایی که وضو را از استحمام و شبیه آن متمایز می کند وجود نیت قرب الی الله و متعاقب آن آثار و لوازم معنوی و اسرار و لطائفی است که در این عبادت الهی وجود دارد. آن¬چه برای عبادت خدا اصالت دارد پاکی است نه فقط تمیزی. همانطور که در فلسفه طهارت بیان شد، تطهیر دارای دو جنبه ظاهری و باطنی است. تطهیر باطنی به خاطر مصالح معنوی و تعبدی و بر اساس دستور الهی و در قالب نیت قرب الهی شکل می¬گیرد نه شستشوی ظاهری. اگر چه حمام رفتن تطهیر ظاهری را مهیا می کند لکن تطهیر ظاهری برای رسیدن به قرب الهی کفایت نمی کند و انسان به وسیله وضو یا غسل بانیت عبادت الهی و بر اساس دستور خداوند می¬تواند علاوه بر تطهیر ظاهری، تطهیر معنوی را نیز در وجود خویش محقق نموده تا لایق عبادت الهی گردد. برای برخی انسان های ظاهر بین ، همان گونه که نماز با راست و خم شدن تفاوتی ندارد، وضو نیز با شستشوی دست و پا تفاوتی ندارد. اما باید توجه داشت، وضو یک حکم تعبدی الهی است. احکام تعبدی الهی غیر از این¬که ممکن است از نظر ظاهری با برخی اعمال طبیعی انسان همسان باشد، دارای حکمت های معنوی و لطایف غیر مادی گسترده ای است که ابعاد فردی، اجتماعی، سیاسی، اعتقادی، اخلاقی، روحی، معنوی، دنیوی و اخروی انسان را در بر می گیرد. اگر چه وضو گرفتن و استحمام هر دو موجب پاکیزگی ظاهری دست و صورت می گردد و آثار بهداشتی دارد، ولی وضو دارای حقیقتی فرامادی است و تکیه گاه اصلی دستور به وضو، وجود حکمت¬ها و آثار معنوی آن است. آثار ظاهری و دنیوی یا فوائد بهداشتی وضو، اگر چه مهم است ولی در برابر آثار و مصالح معنوی آن چون قطره ای در مقابل دریاست، منحصر دانستن فوائد وضو بر آثار بهداشتی، توهین و تحقیر این عبادت الهی بوده و محصول علم زدگی (Scientism) و نگاه تنگ نظرانه و مادیگرایانه (Materialism) است. وضو نیز مانند نماز و روزه و حج و... برای افراد مختلف دارای مراتب است. مانند نماز که امیرالمومنین علیه السلام می فرماید برای برخی فقط در حد خم و راست شدن و نوک زدن به زمین نتیجه دارد و برای برخی معراج و پل اتصال به کمال مطلق و سعادت ابدی است ، وضو نیز برای بعضی فقط در حد تمیز کردن دست و صورت موثر است و برای بعض دیگر، که شرایط کمال و تمام آن را دقت می کنند و به جا می آورند ، باعث می شود به معدن عظمت الهی و مقام حب ذات اقدس خداوند برسند و در زمره (مطهرون) ، نائل آیند . در روایات متعددی از ائمه معصومین علیهم السلام، به (اسباغ) در وضو سفارش و تاکید شده است. منظور از اسباغ در وضو، رعایت شرایط کمال و تمام در وضو و رعایت مستحبات و آداب و لطایف و اسرار این عبادت تعالی بخش است. پیامبر مکرم اسلام صلوات الله علیه به اطرافیانشان فرمودند: آیا شما را بر چیزی که خدواند به خاطر آن گناهان را محو نموده و درجه انسان را بالا می برد راهنمایی کنم؟ عرض کردند، بله یا رسول الله؛ ایشان در جواب فرمودند: وضوی با اسباغ و همراه با سختی، و زیاد به مسجد رفتن و منتظر نماز بعد از نماز بودن. در روایت دیگری می فرمایند: وضو را با اسباغ بگیرید تا این که مانند ابر از صراط بگذرید
عنوان سوال:

در وضو گرفتن غیر از این که انسان تمیز می شود چه فائده دیگری دارد ؟ چه لزومی دارد کسی که حمام رفته یا آب تنی کرده است باز هم وضو بگیرد؟ به نظر من حمام کردن نسبت به وضو گرفتن اولویت هم دارد؟


پاسخ:

در وضو گرفتن غیر از این که انسان تمیز می شود چه فائده دیگری دارد ؟ چه لزومی دارد کسی که حمام رفته یا آب تنی کرده است باز هم وضو بگیرد؟ به نظر من حمام کردن نسبت به وضو گرفتن اولویت هم دارد؟

یکی از ویژگی هایی که وضو را از استحمام و شبیه آن متمایز می کند وجود نیت قرب الی الله و متعاقب آن آثار و لوازم معنوی و اسرار و لطائفی است که در این عبادت الهی وجود دارد.
آن¬چه برای عبادت خدا اصالت دارد پاکی است نه فقط تمیزی. همانطور که در فلسفه طهارت بیان شد، تطهیر دارای دو جنبه ظاهری و باطنی است. تطهیر باطنی به خاطر مصالح معنوی و تعبدی و بر اساس دستور الهی و در قالب نیت قرب الهی شکل می¬گیرد نه شستشوی ظاهری. اگر چه حمام رفتن تطهیر ظاهری را مهیا می کند لکن تطهیر ظاهری برای رسیدن به قرب الهی کفایت نمی کند و انسان به وسیله وضو یا غسل بانیت عبادت الهی و بر اساس دستور خداوند می¬تواند علاوه بر تطهیر ظاهری، تطهیر معنوی را نیز در وجود خویش محقق نموده تا لایق عبادت الهی گردد.
برای برخی انسان های ظاهر بین ، همان گونه که نماز با راست و خم شدن تفاوتی ندارد، وضو نیز با شستشوی دست و پا تفاوتی ندارد. اما باید توجه داشت، وضو یک حکم تعبدی الهی است. احکام تعبدی الهی غیر از این¬که ممکن است از نظر ظاهری با برخی اعمال طبیعی انسان همسان باشد، دارای حکمت های معنوی و لطایف غیر مادی گسترده ای است که ابعاد فردی، اجتماعی، سیاسی، اعتقادی، اخلاقی، روحی، معنوی، دنیوی و اخروی انسان را در بر می گیرد.
اگر چه وضو گرفتن و استحمام هر دو موجب پاکیزگی ظاهری دست و صورت می گردد و آثار بهداشتی دارد، ولی وضو دارای حقیقتی فرامادی است و تکیه گاه اصلی دستور به وضو، وجود حکمت¬ها و آثار معنوی آن است. آثار ظاهری و دنیوی یا فوائد بهداشتی وضو، اگر چه مهم است ولی در برابر آثار و مصالح معنوی آن چون قطره ای در مقابل دریاست، منحصر دانستن فوائد وضو بر آثار بهداشتی، توهین و تحقیر این عبادت الهی بوده و محصول علم زدگی (Scientism) و نگاه تنگ نظرانه و مادیگرایانه (Materialism) است.
وضو نیز مانند نماز و روزه و حج و... برای افراد مختلف دارای مراتب است. مانند نماز که امیرالمومنین علیه السلام می فرماید برای برخی فقط در حد خم و راست شدن و نوک زدن به زمین نتیجه دارد و برای برخی معراج و پل اتصال به کمال مطلق و سعادت ابدی است ، وضو نیز برای بعضی فقط در حد تمیز کردن دست و صورت موثر است و برای بعض دیگر، که شرایط کمال و تمام آن را دقت می کنند و به جا می آورند ، باعث می شود به معدن عظمت الهی و مقام حب ذات اقدس خداوند برسند و در زمره (مطهرون) ، نائل آیند .
در روایات متعددی از ائمه معصومین علیهم السلام، به (اسباغ) در وضو سفارش و تاکید شده است. منظور از اسباغ در وضو، رعایت شرایط کمال و تمام در وضو و رعایت مستحبات و آداب و لطایف و اسرار این عبادت تعالی بخش است.
پیامبر مکرم اسلام صلوات الله علیه به اطرافیانشان فرمودند: آیا شما را بر چیزی که خدواند به خاطر آن گناهان را محو نموده و درجه انسان را بالا می برد راهنمایی کنم؟ عرض کردند، بله یا رسول الله؛ ایشان در جواب فرمودند: وضوی با اسباغ و همراه با سختی، و زیاد به مسجد رفتن و منتظر نماز بعد از نماز بودن. در روایت دیگری می فرمایند: وضو را با اسباغ بگیرید تا این که مانند ابر از صراط بگذرید





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین