آیا خواندن علم موجب کسب پاداش اخروی می شود؟ 1- در فضیلت علم و عالم به چند آیه و حدیث اشاره میشود. 1. قل هل یستوی الّذین یعلمون و الذین لا یعلمون انّما یتذکّر اولوا الالباب؛ بگو آیا کسانی که میدانند با کسانی که نمیدانندیکسانند؟ تنها صاحبان مغز متذکّر میشوند، (سوره زمر، آیه 9). خدای سبحان در این ایه، خطاب به پیامبرش میفرماید که جاهل و عالم مساوی نیست و این مقایسهای است آشکار میان آگاهان و ناآگاهان، و عالمان و جاهلان. این جمله با استفهامانکاری شروع شده است و جزء شعارهای اساسی اسلام است و عظمت مقام علم و عالمان رادر برابر جاهلان روشن میسازد. 2. یرفع اللّه الذین امنوا منکم و الّذین اوتوا العلم درجات؛ خدا مقام اهل ایمان و دانشمندان را رفیع میگرداند...، (سورهمجادله، آیه 11). علاوه بر آیات قرآن که از هر فرصتی برای بیان این حقیقت استفاده میکند، تعبیراتی در روایات اسلامی دیده میشود که بالاتر از آن در اهمیت علم تصور نمیشود: 1. در حدیثی از پیامبر اسلام(ص) آمده است: لا خیر فی العیش الاّ لرجلین عالم مطاع او مستمع واع؛ زندگی جز برای دو کس فایده ندارد:دانشمندی که نظرات او اجرا گردد، و دانش طلبانی که گوش به سخن دانشمندی دهند.، (اصول کافی، جلد 1، باب صفت العلم و فضله، حدیث7. و در عظمت درجه و رتبه عالم همین بس که پیامبر اکرم(ص) میفرماید:
آیا خواندن علم موجب کسب پاداش اخروی می شود؟
1- در فضیلت علم و عالم به چند آیه و حدیث اشاره میشود. 1. قل هل یستوی الّذین یعلمون و الذین لا یعلمون انّما یتذکّر اولوا الالباب؛ بگو آیا کسانی که میدانند با کسانی که نمیدانندیکسانند؟ تنها صاحبان مغز متذکّر میشوند، (سوره زمر، آیه 9). خدای سبحان در این ایه، خطاب به پیامبرش میفرماید که جاهل و عالم مساوی نیست و این مقایسهای است آشکار میان آگاهان و ناآگاهان، و عالمان و جاهلان. این جمله با استفهامانکاری شروع شده است و جزء شعارهای اساسی اسلام است و عظمت مقام علم و عالمان رادر برابر جاهلان روشن میسازد. 2. یرفع اللّه الذین امنوا منکم و الّذین اوتوا العلم درجات؛ خدا مقام اهل ایمان و دانشمندان را رفیع میگرداند...، (سورهمجادله، آیه 11). علاوه بر آیات قرآن که از هر فرصتی برای بیان این حقیقت استفاده میکند، تعبیراتی در روایات اسلامی دیده میشود که بالاتر از آن در اهمیت علم تصور نمیشود: 1. در حدیثی از پیامبر اسلام(ص) آمده است: لا خیر فی العیش الاّ لرجلین عالم مطاع او مستمع واع؛ زندگی جز برای دو کس فایده ندارد:دانشمندی که نظرات او اجرا گردد، و دانش طلبانی که گوش به سخن دانشمندی دهند.، (اصول کافی، جلد 1، باب صفت العلم و فضله، حدیث7. و در عظمت درجه و رتبه عالم همین بس که پیامبر اکرم(ص) میفرماید:
- [سایر] تفاوت پاداش دنیوی با اخروی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پزشکان و پرستاران که در مقابل خدمات مختلف پزشکی دستمزد می گیرند، آیا اجر و پاداش اخروی نیز دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا جایز است در ساعات اداری که مراجعه کننده نداشته و بیکار می باشیم از وقت خود جهت درس خواندن و کسب علم استفاده نماییم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا جایز است در ساعات اداری که مراجعه کننده نداشته و بیکار می باشیم از وقت خود جهت درس خواندن و کسب علم استفاده نماییم؟
- [سایر] آیا خواندن و شنیدن دعا از ثواب و پاداش برابری برخوردار است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظرحضرت عالی درباب تیغ زدن عزاداران امام حسین (ع) درروزعاشورا به عنوان ادای نذریا کسب اجر اخروی چیست؟ سلامت وتوفیق وطول عمرشماراازدرگاه خداوندرحمان خواستاریم. جمعی ازعزاداران امام حسین(ع)
- [سایر] پس از کسب علم، چه وظیفه ای بر عهده آدمی می آید؟
- [آیت الله بهجت] آیا از اموال بیت المال می توان در جهت کسب علم استفاده کرد؟
- [سایر] چه کار هایی موجب پرورش عقل و فکر و کسب استقلال فکری می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا زن میتواند برای کسب علم بدون اجازه شوهر از خانه خارج شود ؟
- [امام خمینی] اگر ارتباط علمای اعلام با ظلمه، موجب تقویت آنها شود یا موجب تبرئه آنها پیش افراد بیاطلاع شود، یا موجب جرأت آنها گردد، یا موجب هتک مقام علم شود، واجب است ترک آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ارتباط عالمان با ستمگران، موجب تقویت یا تبرئه ستمگران در نزد افراد بیاطّلاع شود یا موجب جرأت آنها گردد یا موجب هتک مقام علم شود، ترک آن واجب است.
- [آیت الله سبحانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد می شود از سهم (فی سبیل الله) به او زکات داد. زکات فطره;
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنان چه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد. ولی احتیاط برای اهل علم نگرفتن زکات است مگر در صورتی که از تحصیل مخارج عاجز باشند ولکن جایز است اشتغال به تحصیل علم هر چند باعث عجز از تحصیل نفقه بشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه آن علم واجب یا مستحبّ باشد، میشود به او زکاْ داد، و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکاْ دادن به او اشکال دارد، بنابر احتیاط واجب نباید بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [امام خمینی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ باشد میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند چنانچه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد می توان به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند ، چنانچه تحصیل آن علم واجب عینی باشد میشود از سهم فقرا به او زکات داد ، و اگر تحصیل آن علم دارای مصلحت عامه باشد ، زکات دادن به او از سهم سبیل اللّه و بنابر احتیاط با اجازه حاکم شرع جایز است ، در غیر این دو صورت جایز نیست به او زکات بدهند .