اگر خداشناسی فطری است، چرا عده ای منکر و کافر خدایند؟
اگر خداشناسی فطری است، چرا عده ای منکر و کافر خدایند؟ 1 خداشناسی فطری است به شرط آنکه وجود خدا درست تصوّر شود. همانگونه که اجتماع نقیضین بداهتاً محال است به شرط آنکه کسی معنی درست اجتماع و دو نقیض را بداند. لذا عدّه ای که اجتماع نقیضین را درست تصوّر نکرده اند نه تنها آن را محال نمی دانند بلکه معتقدند اجتماع نقیضین لازم و ضروری بوده بنیان و اساس عالم است. به کسی گفته شد این قضیّه که هر کلّی از جزء خود بزرگتر است بدیهی است. گفت : این قضیّه نادرست است ؛ چون من می توانم آفتابه ای بسازم که لوله اش از خودش بزرگتر باشد. اگر این شخص می دانست که کلّ آفتابه یعنی بدنه ی آن بعلاوه ی لوله اش می فهمید که آن قضیّه بدیهی است ولی خیال می کرد آفتابه یعنی بدنه ی آفتابه بدون لوله اش. کسانی هم که منکر خدا هستند منکر خدای مورد نظر خداپرستان حقیقی نیستند بلکه خدای موجود در ذهن خودشان را انکار می کنند که ربطی به خدای حقیقی ندارد. 2-فطری بودن یک چیز منافی با گریز از آن نیست؛ بلکه امور فطری نیز در شرایطی دگرگون و یا بی‌تأثیر می‌شوند.علت این امر چند چیز است: الف) غفلت، ب ) بها دادن بیش از حد بر بخشی دیگر از جنبه‌های وجودی انسان، مانند شهوات و آرزوها و در پی آن تضعیف احکام فطری، ج ) گرفتار شدن در دام شبهات. شهید مطهری می‌فرماید: فطری بودن اعتقاد به خدا به این معنا است که انسان در حال سلامت روح و روانخداپذیر و خدا خواه است. بنابراین خداگریی و انکار وجود او نوعی خروج از حالت طبیعی و اولیه است، از همین‌روسؤال از علت خداجویی چندان درست نیست، اما به تحقیق می‌توان از علت خدا ناباوری سؤال کرد. ایشان علت اینپدیده را چند چیز می‌داند، از جمله: 1- نارسایی مفاهیم فلسفی غرب، 2- نارسایی مفاهیم دینی کلیسا، 3- توهم تضاد اعتقاد به خدا با نظریه تکامل، 4- توهم تضاد بین اعتقاد به خدا با اختیار و آزادی انسان، 5- اعتقاد به خدا را پشتوانه استبداد سیاسی پنداشتن، 6- خداپرستی را مغایر تلاش برای زندگی پنداشتن، 7- ماتریالیسم و فساد اخلاقی، 8- عافیت‌طلبی و فقدان روحیه انقلابی در میان برخی از پیروان ادیان برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1- فطرت شهید مطهری 2- علل گرایش به مادیگری شهید مطهری 3- خداشناسی ، محمد رضا کاشفی
عنوان سوال:

اگر خداشناسی فطری است، چرا عده ای منکر و کافر خدایند؟


پاسخ:

اگر خداشناسی فطری است، چرا عده ای منکر و کافر خدایند؟

1 خداشناسی فطری است به شرط آنکه وجود خدا درست تصوّر شود. همانگونه که اجتماع نقیضین بداهتاً محال است به شرط آنکه کسی معنی درست اجتماع و دو نقیض را بداند. لذا عدّه ای که اجتماع نقیضین را درست تصوّر نکرده اند نه تنها آن را محال نمی دانند بلکه معتقدند اجتماع نقیضین لازم و ضروری بوده بنیان و اساس عالم است. به کسی گفته شد این قضیّه که هر کلّی از جزء خود بزرگتر است بدیهی است. گفت : این قضیّه نادرست است ؛ چون من می توانم آفتابه ای بسازم که لوله اش از خودش بزرگتر باشد. اگر این شخص می دانست که کلّ آفتابه یعنی بدنه ی آن بعلاوه ی لوله اش می فهمید که آن قضیّه بدیهی است ولی خیال می کرد آفتابه یعنی بدنه ی آفتابه بدون لوله اش. کسانی هم که منکر خدا هستند منکر خدای مورد نظر خداپرستان حقیقی نیستند بلکه خدای موجود در ذهن خودشان را انکار می کنند که ربطی به خدای حقیقی ندارد.
2-فطری بودن یک چیز منافی با گریز از آن نیست؛ بلکه امور فطری نیز در شرایطی دگرگون و یا بی‌تأثیر می‌شوند.علت این امر چند چیز است:
الف) غفلت،
ب ) بها دادن بیش از حد بر بخشی دیگر از جنبه‌های وجودی انسان، مانند شهوات و آرزوها و در پی آن تضعیف احکام فطری،
ج ) گرفتار شدن در دام شبهات.
شهید مطهری می‌فرماید: فطری بودن اعتقاد به خدا به این معنا است که انسان در حال سلامت روح و روانخداپذیر و خدا خواه است. بنابراین خداگریی و انکار وجود او نوعی خروج از حالت طبیعی و اولیه است، از همین‌روسؤال از علت خداجویی چندان درست نیست، اما به تحقیق می‌توان از علت خدا ناباوری سؤال کرد. ایشان علت اینپدیده را چند چیز می‌داند، از جمله:
1- نارسایی مفاهیم فلسفی غرب،
2- نارسایی مفاهیم دینی کلیسا،
3- توهم تضاد اعتقاد به خدا با نظریه تکامل،
4- توهم تضاد بین اعتقاد به خدا با اختیار و آزادی انسان،
5- اعتقاد به خدا را پشتوانه استبداد سیاسی پنداشتن،
6- خداپرستی را مغایر تلاش برای زندگی پنداشتن،
7- ماتریالیسم و فساد اخلاقی،
8- عافیت‌طلبی و فقدان روحیه انقلابی در میان برخی از پیروان ادیان
برای آگاهی بیشتر ر.ک:
1- فطرت شهید مطهری
2- علل گرایش به مادیگری شهید مطهری
3- خداشناسی ، محمد رضا کاشفی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین