آیا این موضوع درست است که خداوند همه شیعیان را در نهایت وارد بهشت می نماید؟ اولا ارتباط دو جهان مثل دو فصل از یک سال است که یکی داشت است و یکی برداشت. بهشت و جهنم دو مسیر سیر انسانها هستند و ملاک آن از طرفی ایمان به خدا و قیامت و هدایت و مسیر الهی است که ایمان در مرحله اول تسلیم حکم پیامبر(ص) شدن است، که در نهایت حکم خداست. (فان اسلموا فقد اهتدوا) ‹ اگر هدایت می خواهید تسلیم گفته پیامبر شوید›(1) اسلام همان تسلیم در مقام عملی و اعتقادی است و همینطور ایمان و اعتقاد به امامت که شرط قبولی اعمال است چون لازمه شناخت و معرفت و محبت به خدا شناخت و اعتقاد و محبت به امام و پیغمبر است و البته محبت هم باید همراه عمل باشد که نتیجه بدهد (حب علی حسنه لا یضر معها سیه) دوستی علی (ع) حسنه ای است که هیچ گناهی به او ضرر نمی زند(2). یعنی حب و محبت امام علیه اسلام سرمایه ای از ایمان است و موجب می شود که نورانیت ولایت باعث توبه و دوری از گناه شود و به سبب شفاعت اگر جایی خطایی را مرتکب شود از عذاب همیشگی نجات پیدا می کند. ضمن اینکه شیعه به تناسب خطاهایش در قبر و برزخ و حتی مواقف از قیامت دچار عذاب و گرفتاری می شود. بنا بر روایاتی گنه کاران از مؤمنان، سهمی از دوزخ دارند لکن بعد از مدتی پاک می شوند و از دوزخ آزاد می شوند.(3) امام باقر(ع) فرمود: ای جابر شیعه ما نیست کسی که تقوانداشته و اطاعت خدا را نکند و دوست ما نیست کسی که گناه کند و از آتش دوزخ دور نمی شود مگر به اطاعت و به ولایت ما نمی رسد مگر به عمل.(4) بنابر این بهشت و جهنم حاصل اندیشه و عمل انسان است، اما این که تا ابد در جهنم نمی ماند و در عذاب همیشگی نخواهند ماند، زیرا عذاب خلودو جاودان در آتش قیامت از آن منکران حق و مشرکان و معاندان است آنهم بعد از اتمام حجت الهی. در انتها خلاصه حدیثی را بیان کنیم: از چهل حدیث امام خمینی حدیث 33 ولایت حضرات معصومین علهیم السلام شرط قبولی اعمال است، اینکه شرط قبولی ایمان به خدا و نبوت پیامبر است و اگر کسی تمام شب را به نماز و تمام روز را روزه باشد، اما ولایت ولی خدا را (یعنی امامان معصوم علیهم السلام)نپذیرد برای او ثوابی نیست و از اهل ایمان نیست.(5) بنابراین بهشت سند تلاش مؤمنان است نه غیر آن ها. (الذین یرثون الفردوس و هم فیها خالدون) کسانی که به بهشت را به ارث می برند و در آن همیشگی و جاودان خواهند ماند.(6) منابع: 1. عدل الهی شهید مطهری ص343. 2. چهل حدیث امام خمینی حدیث33. 3. تفسیر نمونه، سوره نباء ذیل آیه23، جلد26. 4. چهل حدیث امام خمینی حدیث32. 5. چهل حدیث امام خمینی حدیث32. 6. تفسیر نمونه، تفسیر آیه 11 سوره مؤمنان. کتب جهت مطالعه: عدل الهی شهید مطهری. چهل حدیث امام خمینی. معاد حاج آقای قرائتی. معاد شهید دستغیب. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی
آیا این موضوع درست است که خداوند همه شیعیان را در نهایت وارد بهشت می نماید؟
اولا ارتباط دو جهان مثل دو فصل از یک سال است که یکی داشت است و یکی برداشت. بهشت و جهنم دو مسیر سیر انسانها هستند و ملاک آن از طرفی ایمان به خدا و قیامت و هدایت و مسیر الهی است که ایمان در مرحله اول تسلیم حکم پیامبر(ص) شدن است، که در نهایت حکم خداست. (فان اسلموا فقد اهتدوا)
‹ اگر هدایت می خواهید تسلیم گفته پیامبر شوید›(1)
اسلام همان تسلیم در مقام عملی و اعتقادی است و همینطور ایمان و اعتقاد به امامت که شرط قبولی اعمال است چون لازمه شناخت و معرفت و محبت به خدا شناخت و اعتقاد و محبت به امام و پیغمبر است و البته محبت هم باید همراه عمل باشد که نتیجه بدهد (حب علی حسنه لا یضر معها سیه) دوستی علی (ع) حسنه ای است که هیچ گناهی به او ضرر نمی زند(2). یعنی حب و محبت امام علیه اسلام سرمایه ای از ایمان است و موجب می شود که نورانیت ولایت باعث توبه و دوری از گناه شود و به سبب شفاعت اگر جایی خطایی را مرتکب شود از عذاب همیشگی نجات پیدا می کند. ضمن اینکه شیعه به تناسب خطاهایش در قبر و برزخ و حتی مواقف از قیامت دچار عذاب و گرفتاری می شود.
بنا بر روایاتی گنه کاران از مؤمنان، سهمی از دوزخ دارند لکن بعد از مدتی پاک می شوند و از دوزخ آزاد می شوند.(3)
امام باقر(ع) فرمود: ای جابر شیعه ما نیست کسی که تقوانداشته و اطاعت خدا را نکند و دوست ما نیست کسی که گناه کند و از آتش دوزخ دور نمی شود مگر به اطاعت و به ولایت ما نمی رسد مگر به عمل.(4)
بنابر این بهشت و جهنم حاصل اندیشه و عمل انسان است، اما این که تا ابد در جهنم نمی ماند و در عذاب همیشگی نخواهند ماند، زیرا عذاب خلودو جاودان در آتش قیامت از آن منکران حق و مشرکان و معاندان است آنهم بعد از اتمام حجت الهی.
در انتها خلاصه حدیثی را بیان کنیم: از چهل حدیث امام خمینی حدیث 33
ولایت حضرات معصومین علهیم السلام شرط قبولی اعمال است، اینکه شرط قبولی ایمان به خدا و نبوت پیامبر است و اگر کسی تمام شب را به نماز و تمام روز را روزه باشد، اما ولایت ولی خدا را (یعنی امامان معصوم علیهم السلام)نپذیرد برای او ثوابی نیست و از اهل ایمان نیست.(5) بنابراین بهشت سند تلاش مؤمنان است نه غیر آن ها.
(الذین یرثون الفردوس و هم فیها خالدون)
کسانی که به بهشت را به ارث می برند و در آن همیشگی و جاودان خواهند ماند.(6)
منابع:
1. عدل الهی شهید مطهری ص343.
2. چهل حدیث امام خمینی حدیث33.
3. تفسیر نمونه، سوره نباء ذیل آیه23، جلد26.
4. چهل حدیث امام خمینی حدیث32.
5. چهل حدیث امام خمینی حدیث32.
6. تفسیر نمونه، تفسیر آیه 11 سوره مؤمنان.
کتب جهت مطالعه: عدل الهی شهید مطهری. چهل حدیث امام خمینی. معاد حاج آقای قرائتی. معاد شهید دستغیب.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی
- [سایر] غایت و نهایت بهشت و جهنم چیست ؟
- [سایر] آیا درست است که همه شیعیان در عالم آخرت به بهشت می روند؟
- [سایر] آیا درست است که می گویند تا کسی حب حضرت علی (علیه السلام) را نداشته باشد وارد بهشت نمی شود؟
- [سایر] خداوند به چه کسانی میگوید که از هر در بهشت که میخواهید وارد شوید؟
- [سایر] وقتی شیطان به آدم سجده نکرد، خدا او را از بهشت بیرون کرد. چطور شیطان توانست دوباره وارد بهشت شود و آدم و حوا را گول بزند؟
- [سایر] در قیامت کسی که وارد بهشت شد، تا آخر در بهشت مسکن می گزیند. اگر کسی وارد جهنم شد، آیا احتمال دارد بعد از مدتی وارد بهشت شود؟
- [سایر] چه کسانی سریع و آسان به حسابشان رسیدگی می شود و به بهشت و رحمت خدا وارد می شوند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا بهشت فقط مخصوص شیعیان است یا اگر یکی از اهل تسنن یا حتی غیر مسلمانان به تعالیم دین یا مذهب خود به درستی عمل نماید هم می تواند وارد بهشت شود؟
- [سایر] آیا فقط شیعه بهشت می رود یا از غیر شیعیان نیز کسانی بهشت خواهند رفت؟
- [سایر] چه کسانی وارد بهشت میشوند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را بر زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد؛ اشکال ندارد و گرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده:
- [امام خمینی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله بروجردی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان عَلَیْهمُالسَّلَام پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله مظاهری] در بریدن اعضا قصاص جایز است ولی در ایجاد جراحت چون معمولاً قصاص قابل کنترل نیست یعنی نمیشود درست به اندازه جراحت، جراحت وارد کرد، باید دیه گرفته شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد وبعضی از مردم عوام که مقابل امامان: پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد، اشکال ندارد وگرنه حرام است.
- [آیت الله سیستانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد ، و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهمالسلام پیشانی را به زمین میگذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد ، اشکال ندارد ، و گر نه مشکل است . مستحبّات و مکروهات سجده :
- [آیت الله علوی گرگانی] ماندن مرد و زن نامحرم در محلّ خلوتی که کسی در آنجا نیست و دیگری هم نمیتواند وارد شود حرام است چه به ذکر خدا مشغول باشند یا به صحبت دیگر، خواب باشند یا بیدار، ولی اگر طوری باشد که کس دیگر بتواند وارد شود یا بچهای که خوب وبد را میفهمد در آنجا باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] ماندن مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که کسی در آن جا نیست و دیگری هم نمیتواند وارد شود، حرام است، چه به ذکر خدا مشغول باشند یا به صحبت دیگر، خواب باشند یا بیدار، ولی اگر طوری باشد که کس دیگر بتواند وارد شود، یا بچّهای که خوب و بد را میفهمد در آن جا باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.