با عنایت به آیه 29 سوره بقره آیا قبل از خلقت آدم و حوا خداوند موجودات دیگری را نیز خلق کرده بود که به فساد و تباهی برخیزند؟ علما دربارهی منشأ کلام ملائکه (أتجعل فیها من یفسد فیها)، اقوال مختلفی را مطرح کردهاند که خلاصهی آنها چنین است: 1. صدور سخن فوق از جانب ملائکه، به لحاظ ظن و استنباط خود آنها بوده است؛ زیرا آنها میدانستند موجود زمینی قطعا مادی و مرکب از شهوت و غضب است و عالم آنها هم عالم تزاحم و محدودیت است، لذا چنین زندگانیی طبعا خالی از مفاسد و خونریزی نخواهد بود. علامه طباطبایی این قول را پذیرفته است، (علامه طباطبایی، محمدحسین، ترجمه المیزان، ج 1، ص 147) 2. قبل از انسان، جنیان روی زمین زندگی میکردند که فساد و خونریزی میکردند به همین جهت ملائکه به امر الهی آنان را هلاک کردند. ملائکه، خونریزی و فساد اینها را به چشم دیده بودند. این ملائکه با این سابقهی ذهنی، مولود جدید را به مخلوقات فساد کننده پیشین قیاس کردند. طبرسی این قول را به کثیری از مفسرین نسبت داده است، (طبرسی، مجمعالبیان، ج 1، ص 72 نشر بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1379 ق). 3. از ابن عباس و ابن مسعود هم نقل شده است که کلام ملائکه از روی یقین بوده است؛ زیرا خداوند قبلاً آنها را از چنین وضعیتی آگاهی داده بود، تا آنها بیشتر به علم غیبی خدا معرفت پیدا بکنند. امام فخر رازی این وجه را به عنوان قول مطرح کرده است، (فخر رازی، مفاتیحالغیب، ج 2، ص 170). 4. گفتهی ملائکه از روی اخبار نبوده است، بلکه صرف استفهام و استخبار و استعلام صورت گرفته است. فرشتگان میخواستند از مصلحت و حکمت آن اطلاع یابند. طبرسی و فخر رازی این قول را مطرح کردهاند، (همان).
با عنایت به آیه 29 سوره بقره آیا قبل از خلقت آدم و حوا خداوند موجودات دیگری را نیز خلق کرده بود که به فساد و تباهی برخیزند؟
با عنایت به آیه 29 سوره بقره آیا قبل از خلقت آدم و حوا خداوند موجودات دیگری را نیز خلق کرده بود که به فساد و تباهی برخیزند؟
علما دربارهی منشأ کلام ملائکه (أتجعل فیها من یفسد فیها)، اقوال مختلفی را مطرح کردهاند که خلاصهی آنها چنین است:
1. صدور سخن فوق از جانب ملائکه، به لحاظ ظن و استنباط خود آنها بوده است؛ زیرا آنها میدانستند موجود زمینی قطعا مادی و مرکب از شهوت و غضب است و عالم آنها هم عالم تزاحم و محدودیت است، لذا چنین زندگانیی طبعا خالی از مفاسد و خونریزی نخواهد بود. علامه طباطبایی این قول را پذیرفته است، (علامه طباطبایی، محمدحسین، ترجمه المیزان، ج 1، ص 147)
2. قبل از انسان، جنیان روی زمین زندگی میکردند که فساد و خونریزی میکردند به همین جهت ملائکه به امر الهی آنان را هلاک کردند. ملائکه، خونریزی و فساد اینها را به چشم دیده بودند. این ملائکه با این سابقهی ذهنی، مولود جدید را به مخلوقات فساد کننده پیشین قیاس کردند. طبرسی این قول را به کثیری از مفسرین نسبت داده است، (طبرسی، مجمعالبیان، ج 1، ص 72 نشر بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1379 ق).
3. از ابن عباس و ابن مسعود هم نقل شده است که کلام ملائکه از روی یقین بوده است؛ زیرا خداوند قبلاً آنها را از چنین وضعیتی آگاهی داده بود، تا آنها بیشتر به علم غیبی خدا معرفت پیدا بکنند. امام فخر رازی این وجه را به عنوان قول مطرح کرده است، (فخر رازی، مفاتیحالغیب، ج 2، ص 170).
4. گفتهی ملائکه از روی اخبار نبوده است، بلکه صرف استفهام و استخبار و استعلام صورت گرفته است. فرشتگان میخواستند از مصلحت و حکمت آن اطلاع یابند. طبرسی و فخر رازی این قول را مطرح کردهاند، (همان).
- [سایر] آیا بین آیه 29 سوره بقره و آیه 30 سوره نازعات پیرامون تقدم آفرینش آسمان و زمین تعارض وجود دارد؟
- [سایر] چرا در دین مسیحیت حضرت عیسی را فرزند خدا میدانند آیا به خلقت آدم و حوا اعتقادی ندارند؟
- [سایر] با توجه به ترتیب آیات اوایل سوره بقره سجده فرشتگان بر آدم بعد از تعلیم اسماء بود ولی با توجه به آیه 29 سوره حجر و 72 سوره ص که جریان سجده ، پس از نفخ روح واقع شده یعنی آدم علیه السلام ابتدا مسجود فرشتگان قرار گرفت ، سپس اسماء به او تعلیم شد. اما چرا در این صورت ، این آیه یعنی 34 سوره بقره در جایگاه خود قرار نگرفت و پس از آیه خلافت ذکر نشد؟
- [سایر] در آیه 28 سوره بقره می فرماید: "او خدایی است که همه موجودات زمین را برای شما خلق کرد، پس از آن به خلقت آسمان نظر گماشت و هفت آسمان را بر فراز یکدیگر برافراشت و او به همه چیز دانا است. اگر همه موجودات برای انسان خلق شدند. موجوداتی که میلیون ها سال قبل از خلقت انسان، نسلشان منقرض شده بود برای چه خلق شدند. از طرفی انسان جوان ترین مخلوق است، چگونه موجودات دیگر میلیون ها و شاید میلیاردها سال زودتر برای او آفریده شدند؟ و آیا خلقت زمین، قبل از خلقت آسمان است؟ کرات و سیاراتی بسیار بسیار کهن تر از زمین در کهکشان ها وجود دارد که عمر زمین نسبت به آنها بسیار جوان است. و هیچ فضانوردی نگفته که آسمان هفت طبقه است.
- [سایر] علت این که حضرت آدم زودتر از حوا خلق شده چیست؟ با توجه به توانایی خداوند چرا هر دو جنس هم زمان با یکدیگر آفریده نشدند؟
- [سایر] آیا برای خلق شدن روح باید اول جسم خلق شود؟ و یا همهی ارواح انسانها تا آخر دنیا خلق شده است؟ خداوند بعد از ساختن جسم حضرت آدم(ع)، در او روح دمید و انسان خلق شد، آیا این دلیل بر تقدم خلقت جسم بر روح نمیباشد؟ با توجه به اینکه در روایات آمده است که حدود دو هزار سال قبل از خلقت حضرت آدم(ع)، ارواح ائمه اطهار خلق شده بود و جسم ایشان هنوز خلق نشده بود.
- [سایر] با سلام و احترام با توجه به ترتیب آیات اوایل سوره بقره سجده فرشتگان بر آدم بعد از تعلیم اسماء بود ولی با توجه به آیه 29 سوره حجر و 72 سوره ص که جریان سجده ، پس از نفخ روح واقع شده یعنی آدم علیه السلام ابتدا مسجود فرشتگان قرار گرفت ، سپس اسماء به او تعلیم شد. اما چرا در این صورت ، این آیه یعنی 34 سوره بقره در جایگاه خود قرار نگرفت و پس از آیه خلافت ذکر نشد؟ لطفا جواب راخیلی سریع بفرمایید و نیز جواب را به ایمیلم javad8137@gmail.com )را هم بفرستید. با تشکر
- [سایر] تفسیر آیه 186 سوره بقره چیست؟ و منظور از نزدیک بودن خدا به بندگان چیست؟
- [سایر] خداوند در آیه 17 سوره بقره منافقان را به چه چیز تشبیه کرده است؟
- [سایر] در سوره اسرا آیه 45 می فرماید: " تمام موجودات جهان خدا را تسبیح می گویند. نحوة تسبیح موجودات چگونه است؟