کسی که مسلمان نیست ولی پدر و مادر مسلمان دارد، در صورتی که در ایران زندگی کند، آیا می تواند دینی غیر از اسلام برگزیند؟
کسی که مسلمان نیست ولی پدر و مادر مسلمان دارد، در صورتی که در ایران زندگی کند، آیا می تواند دینی غیر از اسلام برگزیند؟ چنین شخصی در صورتی که عنوان مرتد براو صدق کند و برای حاکم اسلامی ثابت شود ، مستحق مجازات می باشد. توضیح : در قلمرو حقوق و آزادی‌های مذهبی، مسئله (ارتداد)، از مهم‌ترین و حساس‌ترین موضوعات شمرده می‌شود. برای آشنایی با آن، ابتدا به بیان چیستی، عوامل و اقسام ارتداد و سپس به بیان حکم و فلسفه آن خواهیم پرداخت. (ارتداد) که از واژه (رد) گرفته شده، در لغت به معنای (بازگشت) است. در فرهنگ دینی، بازگشت به کفر، (ارتداد و ردّه) نامیده می‌شود.راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، ص 192و193. البته مسئله ارتداد و احکام جزایی مترتب بر آن، به اسلام اختصاص ندارد. در برخی از ادیان دیگر و مذاهب بزرگ نیز هر گاه کسی از دینِ برگزیده و منتخب روی گرداند، کافر به شمار می‌آید و بدان سبب که از دین سابق برگشته، مرتد خوانده و مجازات می‌شود.عهد قدیم، سفر توریه مثنی، فصل 13؛ عهد جدید، نامه‌ای به مسیحیان یهودی نژاد عبرائیان، بند 10، صص 26-32. در فرهنگ اسلامی از آن جهت که دین حقیقی نزد خداوند اسلام است،آل عمران (3)، آیه 19. هر کس خدای متعال یا یگانگی وی، حیات پس از مرگ(معاد)، شریعت اسلامی یا نبوت حضرت محمدصلی الله علیه وآله را باور نداشته باشد، کافر قلمداد می‌شود.طبرسی، ابوعلی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 1-2، ص‌128. البته جوهر همه ادیان الهی واحد است؛ گرچه به مقتضای تفاوت شرایط اجتماعی، شریعت‌ها تفاوت می‌یابد. اما در هر عصری، تنها یک شریعت بر حق است و سایر شریعت‌ها، به دلیل تفاوت شرایط قبلی یا وقوع تحریف، نسخ می‌شود.رشیدرضا، محمد، تفسیر المنار، (بیروت: دارالمعرفة، بی‌تا)، ج 6، ص 416 و 417. انواع مرتد در فقه اسلامی مرتد دو نوع است فطری و ملی و هر یک احکامی جداگانه دارد اکنون ب توجه به موضوع پرسش ، مرتد فطری محل بحث بوده و منظور از مرتد فطری، کسی است که پدر یا مادر یا والدینش، هنگام انعقاد نطفه وی مسلمان بوده‌اند و او بعد از بلوغ، آیین اسلام را پذیرفته و سپس به کفر روی آورده است؛ مانند سلمان رشدی که پدرش مسلمان بوده است‌برخی از فقها مانند شهید ثانی در مسالک الافهام اسلام حکمی به علاوه کفر بعد از بلوغ را برای تحقق مرتد فطری کافی دانسته‌اند. منظور از اسلام حکمی این است که فرزند نابالغ از جهت اسلام و کفر تابع پدر و مادر است. پس اگر حداقل یکی از آن دو مسلمان باشند. فرزند نیز در حکم مسلمان است، ولی نظر غالب فقها مخالف این است و اسلام حکمی را برای جریان حکم ارتداد کافی نمی‌دانند.. 2. مرتد ملی: کسی است که پدر و مادرش، هنگام انعقاد نطفه وی کافر بوده‌اند و او بعد از بلوغ، اظهار کفر کرده است. سپس مسلمان شده و بعد از آن به کفر باز گشته است.خمینی، روح‌اللَّه، تحریرالوسیله، ج 1، ص 499. 3. قدردان قرامکلی، کلام فلسفی،‌ص 513؛ عیسی ولایتی، ارتداد، تهران، نشر نی، چاپ اول، 1380،‌ص 255
عنوان سوال:

کسی که مسلمان نیست ولی پدر و مادر مسلمان دارد، در صورتی که در ایران زندگی کند، آیا می تواند دینی غیر از اسلام برگزیند؟


پاسخ:

کسی که مسلمان نیست ولی پدر و مادر مسلمان دارد، در صورتی که در ایران زندگی کند، آیا می تواند دینی غیر از اسلام برگزیند؟

چنین شخصی در صورتی که عنوان مرتد براو صدق کند و برای حاکم اسلامی ثابت شود ، مستحق مجازات می باشد. توضیح :
در قلمرو حقوق و آزادی‌های مذهبی، مسئله (ارتداد)، از مهم‌ترین و حساس‌ترین موضوعات شمرده می‌شود. برای آشنایی با آن، ابتدا به بیان چیستی، عوامل و اقسام ارتداد و سپس به بیان حکم و فلسفه آن خواهیم پرداخت.
(ارتداد) که از واژه (رد) گرفته شده، در لغت به معنای (بازگشت) است. در فرهنگ دینی، بازگشت به کفر، (ارتداد و ردّه) نامیده می‌شود.راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، ص 192و193. البته مسئله ارتداد و احکام جزایی مترتب بر آن، به اسلام اختصاص ندارد. در برخی از ادیان دیگر و مذاهب بزرگ نیز هر گاه کسی از دینِ برگزیده و منتخب روی گرداند، کافر به شمار می‌آید و بدان سبب که از دین سابق برگشته، مرتد خوانده و مجازات می‌شود.عهد قدیم، سفر توریه مثنی، فصل 13؛ عهد جدید، نامه‌ای به مسیحیان یهودی نژاد عبرائیان، بند 10، صص 26-32.
در فرهنگ اسلامی از آن جهت که دین حقیقی نزد خداوند اسلام است،آل عمران (3)، آیه 19. هر کس خدای متعال یا یگانگی وی، حیات پس از مرگ(معاد)، شریعت اسلامی یا نبوت حضرت محمدصلی الله علیه وآله را باور نداشته باشد، کافر قلمداد می‌شود.طبرسی، ابوعلی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 1-2، ص‌128. البته جوهر همه ادیان الهی واحد است؛ گرچه به مقتضای تفاوت شرایط اجتماعی، شریعت‌ها تفاوت می‌یابد. اما در هر عصری، تنها یک شریعت بر حق است و سایر شریعت‌ها، به دلیل تفاوت شرایط قبلی یا وقوع تحریف، نسخ می‌شود.رشیدرضا، محمد، تفسیر المنار، (بیروت: دارالمعرفة، بی‌تا)، ج 6، ص 416 و 417.

انواع مرتد
در فقه اسلامی مرتد دو نوع است فطری و ملی و هر یک احکامی جداگانه دارد اکنون ب توجه به موضوع پرسش ، مرتد فطری محل بحث بوده و منظور از مرتد فطری، کسی است که پدر یا مادر یا والدینش، هنگام انعقاد نطفه وی مسلمان بوده‌اند و او بعد از بلوغ، آیین اسلام را پذیرفته و سپس به کفر روی آورده است؛ مانند سلمان رشدی که پدرش مسلمان بوده است‌برخی از فقها مانند شهید ثانی در مسالک الافهام اسلام حکمی به علاوه کفر بعد از بلوغ را برای تحقق مرتد فطری کافی دانسته‌اند. منظور از اسلام حکمی این است که فرزند نابالغ از جهت اسلام و کفر تابع پدر و مادر است. پس اگر حداقل یکی از آن دو مسلمان باشند. فرزند نیز در حکم مسلمان است، ولی نظر غالب فقها مخالف این است و اسلام حکمی را برای جریان حکم ارتداد کافی نمی‌دانند..
2. مرتد ملی: کسی است که پدر و مادرش، هنگام انعقاد نطفه وی کافر بوده‌اند و او بعد از بلوغ، اظهار کفر کرده است. سپس مسلمان شده و بعد از آن به کفر باز گشته است.خمینی، روح‌اللَّه، تحریرالوسیله، ج 1، ص 499.
3. قدردان قرامکلی، کلام فلسفی،‌ص 513؛ عیسی ولایتی، ارتداد، تهران، نشر نی، چاپ اول، 1380،‌ص 255





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین