چگونه می توان فرق بین اعتقادات درست و اعتقادات خرافات را فهمید؟ اعتقادات و باورهای درست در امور دینی ، از سه راه به دست می آیند ؛ از راه قرآن و برهان عقلی و سنّت معتبر. بنا بر این ، هر گاه در درستی باور و اعتقادی که منتسب به دین است شک داشتیم باید آن را به این دو محک و میزان عرضه داریم تا صحّت و سقم آن آشکار شود. البته هر علمی متخصّصین خاصّ خود را دارد ، امور دینی نیز از این قاعده مستثنا نیستند ، لذا همانطور که در مسائل پزشکی باید با پزشک مشورت نمود و در مسائل ساختمانی با مهندس ، در مسائل دینی نیز باید از علمای دینی یاری جست. البته باید توجّه داشت که یاری جستن و مشورت خواستن از متخصّص در امور عقلی ، غیر از تقلید از متخصّص است ؛ در مسائل تعبّدی که فهم حکم نیازمند اجتهاد است برای افراد غیر مجتهد ، عقلاً چاره ای جز تقلید از متخصّص نیست ، امّا در امور عقلی که هر کسی تا حدودی قادر به فهم مطلب است ، تقلید جایز نیست ؛ امّا تبادل نظر و مشورت و طلب دلیل ، نه تنها جایز ، بلکه امری پسندیده و عقلانی است. تأسیس مراکز مشاوره و پاسخگویی به سوالات و شبهات دینی از سوی علما ، نظیر همین مرکزی که حضرت عالی با آن تماس گرفته اید ، نیز در همین راستا و برای راهنمایی و مشاوره دادن به جوانان فرهیخته ی ایران اسلامی است. لذا اگر درباره ی درستی باور خاصّی شک داشتید و نیازمند یاری متخصّصین فنّ بودید محقّقین این مرکز با کمال افتخار در خدمت با سعادت شما خواهند بود.
چگونه می توان فرق بین اعتقادات درست و اعتقادات خرافات را فهمید؟
اعتقادات و باورهای درست در امور دینی ، از سه راه به دست می آیند ؛ از راه قرآن و برهان عقلی و سنّت معتبر. بنا بر این ، هر گاه در درستی باور و اعتقادی که منتسب به دین است شک داشتیم باید آن را به این دو محک و میزان عرضه داریم تا صحّت و سقم آن آشکار شود.
البته هر علمی متخصّصین خاصّ خود را دارد ، امور دینی نیز از این قاعده مستثنا نیستند ، لذا همانطور که در مسائل پزشکی باید با پزشک مشورت نمود و در مسائل ساختمانی با مهندس ، در مسائل دینی نیز باید از علمای دینی یاری جست.
البته باید توجّه داشت که یاری جستن و مشورت خواستن از متخصّص در امور عقلی ، غیر از تقلید از متخصّص است ؛ در مسائل تعبّدی که فهم حکم نیازمند اجتهاد است برای افراد غیر مجتهد ، عقلاً چاره ای جز تقلید از متخصّص نیست ، امّا در امور عقلی که هر کسی تا حدودی قادر به فهم مطلب است ، تقلید جایز نیست ؛ امّا تبادل نظر و مشورت و طلب دلیل ، نه تنها جایز ، بلکه امری پسندیده و عقلانی است.
تأسیس مراکز مشاوره و پاسخگویی به سوالات و شبهات دینی از سوی علما ، نظیر همین مرکزی که حضرت عالی با آن تماس گرفته اید ، نیز در همین راستا و برای راهنمایی و مشاوره دادن به جوانان فرهیخته ی ایران اسلامی است. لذا اگر درباره ی درستی باور خاصّی شک داشتید و نیازمند یاری متخصّصین فنّ بودید محقّقین این مرکز با کمال افتخار در خدمت با سعادت شما خواهند بود.
- [سایر] چطور می توان فهمید که خداوند از ما راضی است؟
- [سایر] شنیده ام کسانی که متولد خرداد ماه هستند ازدواج مجدد می کنند . شوهر من هم متولد خرداد است . آیا این درست است یا خرافات است ؟
- [سایر] چگونه می توان فهمید که آقا امام زمان (عج) از ما راضی است؟
- [سایر] فلسفه احکام را چگونه می توان فهمید و روش های آن چیست؟
- [سایر] فلسفه احکام را چگونه می توان فهمید و روش فهم آن چیست؟
- [سایر] خرافات را از دیدگاه قرآن توضیح دهید.
- [سایر] علل ایجاد خرافات و موهون پرستی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] خرافات در دین به چه معنی است؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی پس از بلوغ درصدد تحصیل یقین نسبت به اعتقادات صحیح برنیاید و پس از آن دیوانه شود، آیا حکم به مسلمان بودن او می توان کرد؟
- [سایر] چگونه می توان صدق معارف دینی را فهمید، در حالی که می دانیم نظریات مختلفی درباره چیستی حقیقت و معیار صدق و کذب وجود دارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر فهمید حیوانی را رو به قبله ذبح نکرده است آن حیوان حلال است.
- [آیت الله بهجت] کسی که فراموش کرده که موضع سجده او نجس بوده و یا نمیدانسته و بعد از نماز فهمیده، در صورتی که قصد قربت داشته، نمازش صحیح است، و اگر در بین نماز فهمید، اگر در حال سجده است پیشانی را از موضع نجس کمکم بکشد تا به موضع پاک برسد و اگر بعد از سجده فهمید، سجدههای گذشته صحیح است.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که میدانست بدن یا لباس یا محلّ سجده و چیزی که پاک بودن آن شرط صحّت نماز است، متنجّس بوده و به طور متعارف, آنها را شست و یقین یا اطمینان کامل حاصل نمود که پاک شده اند و بعد از نماز فهمید پاک نشدهاند، نماز او صحیح است و اگر فرد آگاه و موثّق آنها را شست و پاک شدن را اعلام نمود و پس از نماز معلوم شد که پاک نشده, نمازش درست است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که یقین دارد سفرش هشت فرسخ نیست یا شک دارد که هشت فرسخ هست یا نه چنانچه در بین راه بفهمد که سفر او هشت فرسخ بوده اگر چه کمی از راه باقی باشد باید نماز را شکسته بخواند و اگر تمام خوانده باشد چنانچه در وقت فهمید که هشت فرسخ است باید دوباره شکسته بخواند و اگر بعد از وقت فهمید لازم نیست دوباره بخواند
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در جامعه اسلامی زندگی می کند و از اعتقادات او خبر نداریم، پاک است و جستجو و تفتیش لازم نیست و نیز در جوامع غیر اسلامی چنانچه افرادی باشند که معلوم نباشد مسلمان هستند یا کافر، پاکند.
- [آیت الله بهجت] اگر لباس را آب بکشد و یقین کند پاک شده است و با آن نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد پاک نشده، نمازش صحیح است و همچنین اگر دیگری لباس او را آب بکشد که این کار را به او واگذار کرده بود و بعد بفهمد که پاک نشده یا اینکه فهمید بدن یا لباسش نجس شده، و همانطور نماز خواند و بعد از نماز فهمید که اشتباه کرده و پاک بوده است؛ در تمامی این موارد نمازش صحیح است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان خرید و سپس فهمید یک پنجم آن را باید به عنوان خمس بپردازد، در این صورت , نمیتواند به استناد تبعّض صفقه یعنی این مال کم شده است معامله را فسخ کند.
- [آیت الله بهجت] اگر واجبی از واجبات سجده سهو را فراموش کرد، اگر محل آن نگذشته آن را بجا می آورد و اگر بعد از سلام فهمید، بنابراحتیاط سجده سهو را اعاده کند.
- [آیت الله بهجت] اگر واجبی از واجبات سجده سهو را فراموش کرد، اگر محل آن نگذشته آن را بهجا میآورد و اگر بعد از سلام فهمید، بنابر احتیاط سجده سهو را اعاده کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از جستجو، آب پیدا نکند و با تیمم نماز بخواند و بعد از وقت بفهمد، در جایی که جستجو کرده آب بوده، نماز او صحیح است و اگر در وقت فهمید احتیاط، اعاده نماز با وضو است.