اگر حضرت آدم (ع ) به عنوان پیامبر خداوند از همان ابتدای خلقت مردم را به خداپرستی و... دعوت نمی کرد پس شروع بت پرستی از کی بود؟ حضرت آدم(ع) بعنوان اولین انسان و پیامبر و خلیفه الهی در زمین جمعیت قلیل ابتدای خلقت را به خداپرستی و تسلیم در برابر او دعوت مینمودند و انحراف عقیدتی، از خداپرستی به بتپرستی در نسل وی بعد از ایشان بوجود آمده است. طبق نقل تاریخ بتپرستی از زمان (یرد) یا (یارد) شروع شده است. (یارد) یا (یرد) فرزند مهلائیل است. و مادرش (سمعن) دختر (براکیل بن محویل بن خنوخ بن قین بن آدم است. و (یارد) چهار صد و شصت سال با آدم(ع) فاصله دارد و در زمان (یرد) بتها بوجود آمدند،(الکامل فی التواریخ، عزّالدین ابن اثیر، برگردان دکتر محمدحسین روحانی، جلد 1؛ تاریخ طبری، محمد جریر طبری، ج 1، ص 116، انتشاراتالاعلمی). و طبق بعضی از روایات بتپرستی قبل از نوح(ع) سابقه نداشت، بلکه قوم نوح آن را به وجود آورد و مسأله از اینجا سرچشمه گرفت که در فاصله زمان آدم و نوح مردان صالحی بودند؛ شیطان از علاقه مردم سوء استفاده نمود و آنها را تشویق به ساختن مجسمه بزرگان و گرامیداشت آن مجسمهها کرد. اما چیزی نگذشت که نسلهای بعد رابطه تاریخی این موضوع را فراموش کرده و تصور نمودند که این مجسمهها موجوداتی محترمند که باید مورد پرستش قرار گیرند و به این ترتیب به پرستش بتها سرگرم شدند. و نوح(ع) در مقابل این انحراف و بتپرستیایستاد و رهبران گمراه، مکر عظیمی به کار بردند و گفتند دست از خدایان و بتهای خود برندارید مخصوصا بتهای (ود) (سواع) و (یغوث) و (یعوق) و (نسر) را رها نکنید. و مکروا مکرا کُبّارا. و قالوا لا تذرنّ الهتکم و لا تذرنّ ودّا و لاسواعا و لا یغوث و یعوق و نسرا، (سوره نوح، 22 و23). در اینکه پنج بت از کجا پیدا شدند روایات گوناگونی وجود دارد. 1. اینها نامهای پنج فرزند آدم است که هر کدام از دنیا میرفت مجسمه او را برای یاد بود میساختند. ولی مدتی بعد این مسائل فراموش شده و در عصر نوح موج پرستش آنها بالا گرفت. 2. نام پنج مرد صالحی است که قبل از نوح میزیستند هنگامی که از دنیا رفتند مجسمههای آنان را به عنوان یادگار به تحریک ابلیس ساختند و گرامی داشتند و تدریجا به صورت بتپرستی درآمد. 3. اینها نام بتهایی است که در عصر خود نوح ساخته شد و این بخاطر آن بود که نوح مردم را از طواف قبر آدم جلوگیری میکرد، گروهی به تحریک ابلیس بجای آن، مجسمههائی ساختند و به پرستش آنها مشغول شدند. و به نقلی این بتها به عرب جاهلی منتقل شد و هر قبیلهای یکی از این بتها را برای خود برگزید. بت (ودّ) متعلق به طایفه (بنی کلب) در دومة الجندل قرار داشت. بت (سواع) متعلق به قبیله هذیل در سرزمین رهاط بود. بت (یغوث) بطائفه بنی قطیف تعلق داشت. بت (یعوق) برای طایفه همدان بود. بت (نسر) به طایفه ذی الکلاع از قبایل حمیر تعلق داشت. برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1. تفسیر الدّر المنثور، ج 6، ص 269، چاپ سنگی 2. تفسیر روح البیان، شیخ البروسوی، لجد 10، 180 3. تفسیر روح المعانی، آلوسی، ج 29، 77 4. تفسیر قمی، علی بن ابراهیم، ج 2، ذیل آیه شریفه، 23 از سوره نوح) 5. تفسیر مجمع البیان، طبرسی، مجلد 9 و 10، ص 547
اگر حضرت آدم (ع ) به عنوان پیامبر خداوند از همان ابتدای خلقت مردم را به خداپرستی و... دعوت نمی کرد پس شروع بت پرستی از کی بود؟
اگر حضرت آدم (ع ) به عنوان پیامبر خداوند از همان ابتدای خلقت مردم را به خداپرستی و... دعوت نمی کرد پس شروع بت پرستی از کی بود؟
حضرت آدم(ع) بعنوان اولین انسان و پیامبر و خلیفه الهی در زمین جمعیت قلیل ابتدای خلقت را به خداپرستی و تسلیم در برابر او دعوت مینمودند و انحراف عقیدتی، از خداپرستی به بتپرستی در نسل وی بعد از ایشان بوجود آمده است.
طبق نقل تاریخ بتپرستی از زمان (یرد) یا (یارد) شروع شده است. (یارد) یا (یرد) فرزند مهلائیل است. و مادرش (سمعن) دختر (براکیل بن محویل بن خنوخ بن قین بن آدم است. و (یارد) چهار صد و شصت سال با آدم(ع) فاصله دارد و در زمان (یرد) بتها بوجود آمدند،(الکامل فی التواریخ، عزّالدین ابن اثیر، برگردان دکتر محمدحسین روحانی، جلد 1؛ تاریخ طبری، محمد جریر طبری، ج 1، ص 116، انتشاراتالاعلمی).
و طبق بعضی از روایات بتپرستی قبل از نوح(ع) سابقه نداشت، بلکه قوم نوح آن را به وجود آورد و مسأله از اینجا سرچشمه گرفت که در فاصله زمان آدم و نوح مردان صالحی بودند؛ شیطان از علاقه مردم سوء استفاده نمود و آنها را تشویق به ساختن مجسمه بزرگان و گرامیداشت آن مجسمهها کرد. اما چیزی نگذشت که نسلهای بعد رابطه تاریخی این موضوع را فراموش کرده و تصور نمودند که این مجسمهها موجوداتی محترمند که باید مورد پرستش قرار گیرند و به این ترتیب به پرستش بتها سرگرم شدند. و نوح(ع) در مقابل این انحراف و بتپرستیایستاد و رهبران گمراه، مکر عظیمی به کار بردند و گفتند دست از خدایان و بتهای خود برندارید مخصوصا بتهای (ود) (سواع) و (یغوث) و (یعوق) و (نسر) را رها نکنید.
و مکروا مکرا کُبّارا. و قالوا لا تذرنّ الهتکم و لا تذرنّ ودّا و لاسواعا و لا یغوث و یعوق و نسرا، (سوره نوح، 22 و23).
در اینکه پنج بت از کجا پیدا شدند روایات گوناگونی وجود دارد.
1. اینها نامهای پنج فرزند آدم است که هر کدام از دنیا میرفت مجسمه او را برای یاد بود میساختند. ولی مدتی بعد این مسائل فراموش شده و در عصر نوح موج پرستش آنها بالا گرفت.
2. نام پنج مرد صالحی است که قبل از نوح میزیستند هنگامی که از دنیا رفتند مجسمههای آنان را به عنوان یادگار به تحریک ابلیس ساختند و گرامی داشتند و تدریجا به صورت بتپرستی درآمد.
3. اینها نام بتهایی است که در عصر خود نوح ساخته شد و این بخاطر آن بود که نوح مردم را از طواف قبر آدم جلوگیری میکرد، گروهی به تحریک ابلیس بجای آن، مجسمههائی ساختند و به پرستش آنها مشغول شدند.
و به نقلی این بتها به عرب جاهلی منتقل شد و هر قبیلهای یکی از این بتها را برای خود برگزید.
بت (ودّ) متعلق به طایفه (بنی کلب) در دومة الجندل قرار داشت.
بت (سواع) متعلق به قبیله هذیل در سرزمین رهاط بود.
بت (یغوث) بطائفه بنی قطیف تعلق داشت.
بت (یعوق) برای طایفه همدان بود.
بت (نسر) به طایفه ذی الکلاع از قبایل حمیر تعلق داشت.
برای آگاهی بیشتر ر.ک:
1. تفسیر الدّر المنثور، ج 6، ص 269، چاپ سنگی
2. تفسیر روح البیان، شیخ البروسوی، لجد 10، 180
3. تفسیر روح المعانی، آلوسی، ج 29، 77
4. تفسیر قمی، علی بن ابراهیم، ج 2، ذیل آیه شریفه، 23 از سوره نوح)
5. تفسیر مجمع البیان، طبرسی، مجلد 9 و 10، ص 547
- [سایر] آیا ابولهب به سبب بت پرستی کافر بوده یا به سبب انکار نبوت حضرت پیامبر (ص)؟ برخی این ادعا را دارند که کفر او به سبب انکار نبوت بود نه به سبب بت پرستی.
- [سایر] خلقت پیامبر(ص) و آدم (ع) کدامیک زودتر بوده است؟
- [سایر] حضرت آدم(ع) هنگام خلقت چند ساله بود؟
- [سایر] تکامل دین از حضرت آدم (ع) تا حضرت محمد (ص) چگونه بوده است با وجود بودن دین یکتا پرستی از زمان حضرت آدم (ع) چه فروعی برای بوجود آمدن ادیان یهود و مسیح و ... بود؟
- [سایر] آیا امام زمان همانند پیامبر، مردم را به سوی یکتا پرستی دعوت خواهند کرد یا نه؟
- [سایر] هدف و مقصود خداوند از خلقت حضرت آدم (علیهالسّلام) و انسان چیست؟
- [سایر] آیا این که بت پرستان، بت ها را خدا نمی دانستند بلکه آنها را نماد و چهره خدای مورد نظرخود می دانستند اشکال بت پرستی را برطرف می کند؟
- [سایر] چرا در دین مسیحیت حضرت عیسی را فرزند خدا میدانند آیا به خلقت آدم و حوا اعتقادی ندارند؟
- [سایر] چرا حضرت عیسی(ع) را روح الله (روح خدا) می نامیدند؟ و مقصود از این که خداوند متعال از روح خود در پیامبر خویش "حضرت آدم" دمیدند چه بود؟
- [سایر] چرا حضرت عیسی(ع) را روح الله (روح خدا) می نامیدند؟ و مقصود از این که خداوند متعال از روح خود در پیامبر خویش "حضرت آدم" دمیدند چه بود؟
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده برای غیر خدا حرام است. سجده فرشتگان برای حضرت آدم نبود, زیرا وی به مثابه قبله بود, چنانکه سجده حضرت یعقوب(ع)و فرزندان او برای حضرت یوسف(ع) نبود, بلکه به منظور شکر خدا بود. آنچه برخی از زائران قبور امامان معصوم(ع)به صورت سجده انجام میدهند، اگر به منظور شکر نعمت توفیق به زیارت آنان باشند, اشکال ندارد و اگر مقصود خضوع در برابر آنها باشد, حرام است و برای پرهیز از توّهم برخی، سزاوار است که چنین کاری انجام نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّدی که مستحقِ سهم سادات است , باید از طرف پدر به هاشم انتساب دا شته باشد و لازم نیست که از نسل حضرت پیامبر(ع) باشد؛ اما اگر کسی از طرف مادر انتساب به هاشم داشته باشد، کافی نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا نبوت است و یا معترف به آن نیست و یا برای خدا شریک قرار می دهد و همچنین غلاه (یعنی آنهائی که یکی از ائمه (ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه اطهار (ع) دشمنی می نمایند) نجسند و اما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری و مجوس) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه (ص) را قبول ندارند؛ نیز بنا بر مشهور نجس می باشند و این قول موافق احتیاط است و لکن بنا بر اظهر این طوایف پاکند و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود؛ چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کافر (یعنی کسی که منکر خدا است و یا برای خدا شریک قرار میدهد یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول ندارد و همچنین کسی که در یکی از اینها شک داشته باشد) نجس است ولی بنابر اقوی اهل کتاب (یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان) پاک هستند؛ و کسی که ضروری دین (یعنی چیزی مثل نماز و روزه که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند) را منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیز به انکار خدا، توحید یا نبوت بازگشت داشته باشد، کافر ونجس میباشد و در غیر این صورت نجس نیست.
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب هر یک از دو خطبه نماز جمعه باید مشتمل بر حمد و ثنای پروردگار، صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام ، دعوت مردم به پرهیزکاری و تقوا و نیز خواندن یک سوره کامل باشد و خطبه دوم باید علاوه بر آن مشتمل بر ذکر نام ائمه معصومین علیهمالسلام و طلب آمرزش برای مؤمنان باشد.
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار با گفتن یا با نوشتن یا با اشاره و مانند آنها به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و جانشینان آن حضرت علیهمالسلام عمدا نسبت دروغ بدهد، اگرچه فورا بگوید: (دروغ گفتم) یا توبه کند، روزه او بنابر احتیاط واجب باطل است و اگر دروغ بستن به حضرت زهرا علیهاالسلام و سایر پیامبران و جانشینان آنان علیهمالسلام موجب دروغ بستن به خدا یا پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام گردد نیز همین حکم را دارند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام نسبت دهد، بنابر احتیاط کفاره جمع، به تفصیلی که در مسأله پیش گفته شد، بر او واجب میشود.