امام عصر (عج)، مردم جهان را به آنچیزی دعوت می کند که پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله مردم را به آن دعوت می نمود و از جمله رسالت های پیامبر اکرم و در سر لوحة آنها، این بود (قولوا لا اله الا الله، تفلحوا) در بعضی روایات راجع به آنحضرت آمده که اینطور می فرماید: (... انا ابنُ نبیّ الله، ادعوکم الی ما دعاکم الیه نبی الله... )[1] (من فرزند پیامبر خدا هستم، دعوت می کنم شما را به آنچه که پیامبر خدا، شما را به سوی آن دعوت نمود... ). در سخن گهربار دیگری اینطور رسیده که امام عصر (عج) روز ظهور در کنار کعبه در حالیکه به کعبه پناه آورده می فرماید: (انا ولی الله، انا اولی بالله و بمحمد صلّی الله علیه و آله ... الا و من حاجّنی فی سنة رسول الله، فانا اولی الناس بسنة رسول الله و سیرته... )[2] (من ولی خداوند هستم، من به خداوند و به پیامبر اکرم، سزاوارترم... همانا هر کس در مورد سیره و روش پیامبر اکرم، با من بحث کند، پس من به سیره و روش پیامبر اکرم سزاوارترم (آگاه تر و آشناترم)... . جهت مطالعه به کتب ذیل می توان رجوع کرد: 1. کمال الدین و تمام النعمة، شیخ صدوق، موسسة نشر اسلامی، جامعة مدرسین، قم، 1405 ه. 2. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج 51 و 52، موسسة الوفاء، چ 2، 1403 ه، بیروت، لبنان. 3. اعلام الوری باعلام الهدی، شیخ طبرسی، ج 2، موسسة آل البیت، قم، چ 1، 1417 ه. 4. مکیال المکارم، سید محمد تقی موسوی اصفهانی، ج 1، ترجمة سید مهدی حائری قزوینی، ایران نگین، چ 1، 1381. 5. معجم احادیث الامام المهدی، علی کورانی عاملی، ج 2 و 1، چاپ بهمن، قم، موسسة معارف اسلامی، چ 1، 1411. 6. حیات فکری و سیاسی امامان شیعه، رسول جعفریان، انتشارات انصاریان، قم، چ 5، ص 1381. 7. مهدی منتظر، جواد خراسانی، بنیاد پژوهشهای علمی فرهنگی نور الاصفیاء، چ 1، 1379. 8. مقالات و گفتارها، مسجد انگجی تبریز، چاپ تبریز، 1417 ه. 9. عصر زندگی، محمد حکیمی، بوستان کتاب قم، چ 4، 1380. 10. ظهور نور، علی سعادت پرور، ترجمة سید محمد جواد وزیری فرد، انتشارات ستا، چ 2، 1376. 11. راه مهدی، سید رضا صدر، دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چ 1، 1378. پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند: (سنتّهُ سنتی، یقیم الناس علی ملّتی و شریعتی... )[3] (سیره و روش امام مهدی علیه السّلام ، سیره و روش من است، مردم را به آئین و دین من، وا می دارد... .) ----------------------------------------------- [1] . بحار الانوار، علامه مجلسی، 52/306. [2] . همان، 52/305. [3] . معجم احادیث الامام المهدی، ج 2، علی کورانی عاملی، ص 521 و ج 1، ص 225. ( اندیشه قم )
امام عصر (عج)، مردم جهان را به آنچیزی دعوت می کند که پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله مردم را به آن دعوت می نمود و از جمله رسالت های پیامبر اکرم و در سر لوحة آنها، این بود (قولوا لا اله الا الله، تفلحوا) در بعضی روایات راجع به آنحضرت آمده که اینطور می فرماید: (... انا ابنُ نبیّ الله، ادعوکم الی ما دعاکم الیه نبی الله... )[1] (من فرزند پیامبر خدا هستم، دعوت می کنم شما را به آنچه که پیامبر خدا، شما را به سوی آن دعوت نمود... ). در سخن گهربار دیگری اینطور رسیده که امام عصر (عج) روز ظهور در کنار کعبه در حالیکه به کعبه پناه آورده می فرماید: (انا ولی الله، انا اولی بالله و بمحمد صلّی الله علیه و آله ... الا و من حاجّنی فی سنة رسول الله، فانا اولی الناس بسنة رسول الله و سیرته... )[2] (من ولی خداوند هستم، من به خداوند و به پیامبر اکرم، سزاوارترم... همانا هر کس در مورد سیره و روش پیامبر اکرم، با من بحث کند، پس من به سیره و روش پیامبر اکرم سزاوارترم (آگاه تر و آشناترم)... .
جهت مطالعه به کتب ذیل می توان رجوع کرد:
1. کمال الدین و تمام النعمة، شیخ صدوق، موسسة نشر اسلامی، جامعة مدرسین، قم، 1405 ه.
2. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج 51 و 52، موسسة الوفاء، چ 2، 1403 ه، بیروت، لبنان.
3. اعلام الوری باعلام الهدی، شیخ طبرسی، ج 2، موسسة آل البیت، قم، چ 1، 1417 ه.
4. مکیال المکارم، سید محمد تقی موسوی اصفهانی، ج 1، ترجمة سید مهدی حائری قزوینی، ایران نگین، چ 1، 1381.
5. معجم احادیث الامام المهدی، علی کورانی عاملی، ج 2 و 1، چاپ بهمن، قم، موسسة معارف اسلامی، چ 1، 1411.
6. حیات فکری و سیاسی امامان شیعه، رسول جعفریان، انتشارات انصاریان، قم، چ 5، ص 1381.
7. مهدی منتظر، جواد خراسانی، بنیاد پژوهشهای علمی فرهنگی نور الاصفیاء، چ 1، 1379.
8. مقالات و گفتارها، مسجد انگجی تبریز، چاپ تبریز، 1417 ه.
9. عصر زندگی، محمد حکیمی، بوستان کتاب قم، چ 4، 1380.
10. ظهور نور، علی سعادت پرور، ترجمة سید محمد جواد وزیری فرد، انتشارات ستا، چ 2، 1376.
11. راه مهدی، سید رضا صدر، دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چ 1، 1378.
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
(سنتّهُ سنتی، یقیم الناس علی ملّتی و شریعتی... )[3]
(سیره و روش امام مهدی علیه السّلام ، سیره و روش من است، مردم را به آئین و دین من، وا می دارد... .)
-----------------------------------------------
[1] . بحار الانوار، علامه مجلسی، 52/306.
[2] . همان، 52/305.
[3] . معجم احادیث الامام المهدی، ج 2، علی کورانی عاملی، ص 521 و ج 1، ص 225.
( اندیشه قم )
- [سایر] امام زمان(عج) مردم را به چه دعوت میکند؟
- [سایر] آیا نوع حکومت حضرت مهدی علیه السلام همانند سایر حکومت ها است ؟
- [سایر] آیا حضرت عیسی که زنده است همانند امام زمان به مسیحیان مددرسانی میکند؟
- [سایر] امام زمان بهائیت کیست؟ و چه رابطه ای با امام زمان شیعه دارد؟
- [سایر] چرا به حضرت مهدی علیه السلام، صاحب الزمان می گویند؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] بر فرض مثال اگر 313 یار امام مهدی کامل شود و امام مهدی ظهور نکند، چه دلیلی دارد؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] اگر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ظهور کند ، چه حوادثی رخ می دهد ؟
- [سایر] حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)در موقع ظهور چگونه تایید می شوند ؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله اردبیلی] (أشْهَدُ أنَّ عَلِیّا أمیرَالْمُؤْمِنینَ وَلِیُّ اللّهِ)(9) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوبست بعد از (أَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا رَسُولُ اللّهِ) به قصد قربت مطلقه گفته شود. =============================================================================== 1 یعنی: (خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند). 2 یعنی: (شهادت میدهم که معبودی جز خداوند یکتا و بیهمتا، نیست). 3 یعنی: (شهادت میدهم که حضرت محمد بن عبداللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم پیامبر و فرستاده خدا است). 4 یعنی: (بشتاب برای نماز). 5 یعنی: (بشتاب برای رستگاری). 6 یعنی: (بشتاب برای بهترین کارها که نماز است). 7 یعنی: (معبودی جز خدای یکتا و بیهمتا، نیست). 8 یعنی: (به تحقیق نماز بر پاشد). 9 یعنی: (شهادت میدهم که حضرت علی علیهالسلام امیرالمؤمنین، ولیّ خدا بر خلق است).
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [امام خمینی] ترجمه اذان و اقامه اَللّههُ اَکْبَرُ یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. اَشْهَدُ اَنْ لاه اِلههَ اِلاَّ اللّههُ یعنی شهادت میدهم که غیرخدایی که یکتا وبیهمتا است خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهه یعنی شهادت میدهم که حضرت محمد بن عَبْداللّهه صلیاللهعلیهوآلهوسلم پیغمبر و فرستاده خداست. اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیّاً امیرُالمُؤْمنینَ وَلِیُّ اللّههِ یعنی شهادت میدهم که حضرت علی علیه الصّلاة والسّلام امیرالمؤمنین و ولیّ خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلوة یعنی بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاهحِ یعنی بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلیه خَیْرِ الْعَمَلِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَدْ قهامَتِ الصّلوة یعنی به تحقیق نماز برپا شد. لاه اِلههَ اِلاَّ اللّههُ یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.