چرا اهل سنت زودتر از شیعیان افطار می کنند ؟آیا وقت سحر و افطار شیعیان درست است یا اهل سنت؟ خداوند متعال در قرآن وقت شروع و پایان روزه را به صراحت بیان کرده و فرموده است: وَ کُلُوا وَ اشْرَبُوا حَتَّی یَتَبَیَّنَ لَکُمُ الْخَیْطُ الْأَبْیَضُ مِنَ الْخَیْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ)(1)و بخورید و بیاشامید، تا رشته سپید صبح، از رشته سیاه (شب) برای شما آشکار گردد! سپس روزه را تا شب، تکمیل کنید. تمام مسلمانان طبق این آیه شریفه معتقدند که وقت روزه از طلوع فجر صادق تا شروع شب است و اما در این که وقت دقیق شروع شب کی و چه زمانی است؟ در بین علما و فقهاء شیعه و سنی اختلاف نظر هست و عده ای معتقدند که شب با غروب خورشید شروع می شود. ولی عده ای دیگر از علما و فقهاء بخصوص شیعه ها معتقدند که شب علاوه بر غروب خورشید با ذهاب حمره مشرقیه (از بین رفتن سرخی آسمان در قسمت شرق) محقق می شود در نتیجه اکثر فقهاء شیعه وقت غروب را ذهاب حمره مشرقیه می دانند(2) و دلیل شیعه بر این حکم فقهی خود، آیات و روایات است که بدانها اشاره می کنیم. 1- آیه مذکور وقت افطار را شروع شب می داند. و می فرماید: (أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ)(3) و اکثر فقهاء شیعه معتقدند که با صرف غروب خورشید شب محقق نمی شود و یا تحقق شب مشکوک است. ولی با ذهاب حمره مشرقیه تحقق شب قطعی می شود. لذا اکثر فقهاء شیعه از باب احتیاط قائل اند که تا مطمئن به حلول شب نشده، نمی توان افطار کرد.ولی اهل سنت جائی برای احتیاط باقی نگذاشته اند و برای اطمینان از صحت روزه شان این دقائق اندک بین غروب خورشید و ذهاب سرخی مشرق را صبر نمی کند. 2-روایاتی از اهل بیت (ع) نقل شده است که در آنها شروع شب را ذهاب حمره مشرقیه دانسته است چنان که در یک روایتی از امام باقر (ع) نقل شده است که می فرماید: إِذَا غَابَتِ الْحُمْرَةُ مِنْ هَذَا الْجَانِبِ یَعْنِی نَاحِیَةَ الْمَشْرِقِ فَقَدْ غَابَتِ الشَّمْسُ فِی شَرْقِ الْأَرْضِ وَ غَرْبِهَا) (4)موقعی که سرخی خورشید از جانب مشرق نهان شود، جرم خورشید از شرق و غرب آن زمین نهان گشته است. و روایات متعددی در این زمینه وجود دارد که از باب رعایت اختصار فقط به همین روایت اکتفا می کنیم. و ناگفته نماند که بین فقهاء شیعه در تحقق مغرب و وقت افطار اتفاق نظر وجود ندارد و عده ای از فقهاء شیعه نیز همانند اهل سنت تحقق شب را غروب خورشید می دانند هر چند که گفته اند احتیاط مستحب آن است که سرخی طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا می شود از بین برود.(5) پی نوشت ها: 1. بقره(2)آیه 187. 2. سید محمد حسن بنی هاشمی، توضیح المسائل سیزده مرجع، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پانزدهم،1386ش، ص407. 3. بقره(2)آیه 187. 4. شیخ کلینی، الکافی، اسلامیه، تهران، چاپ دوم، 1362ش، ج1، ص101-102. 5. ر.ک. سید محمد حسن بنی هاشمی، توضیح المسائل سیزده مرجع، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پانزدهم،1386 ش، ص407.
چرا اهل سنت زودتر از شیعیان افطار می کنند ؟آیا وقت سحر و افطار شیعیان درست است یا اهل سنت؟
چرا اهل سنت زودتر از شیعیان افطار می کنند ؟آیا وقت سحر و افطار شیعیان درست است یا اهل سنت؟
خداوند متعال در قرآن وقت شروع و پایان روزه را به صراحت بیان کرده و فرموده است: وَ کُلُوا وَ اشْرَبُوا حَتَّی یَتَبَیَّنَ لَکُمُ الْخَیْطُ الْأَبْیَضُ مِنَ الْخَیْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ)(1)و بخورید و بیاشامید، تا رشته سپید صبح، از رشته سیاه (شب) برای شما آشکار گردد! سپس روزه را تا شب، تکمیل کنید.
تمام مسلمانان طبق این آیه شریفه معتقدند که وقت روزه از طلوع فجر صادق تا شروع شب است و اما در این که وقت دقیق شروع شب کی و چه زمانی است؟ در بین علما و فقهاء شیعه و سنی اختلاف نظر هست و عده ای معتقدند که شب با غروب خورشید شروع می شود. ولی عده ای دیگر از علما و فقهاء بخصوص شیعه ها معتقدند که شب علاوه بر غروب خورشید با ذهاب حمره مشرقیه (از بین رفتن سرخی آسمان در قسمت شرق) محقق می شود در نتیجه اکثر فقهاء شیعه وقت غروب را ذهاب حمره مشرقیه می دانند(2) و دلیل شیعه بر این حکم فقهی خود، آیات و روایات است که بدانها اشاره می کنیم.
1- آیه مذکور وقت افطار را شروع شب می داند. و می فرماید: (أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ)(3) و اکثر فقهاء شیعه معتقدند که با صرف غروب خورشید شب محقق نمی شود و یا تحقق شب مشکوک است. ولی با ذهاب حمره مشرقیه تحقق شب قطعی می شود. لذا اکثر فقهاء شیعه از باب احتیاط قائل اند که تا مطمئن به حلول شب نشده، نمی توان افطار کرد.ولی اهل سنت جائی برای احتیاط باقی نگذاشته اند و برای اطمینان از صحت روزه شان این دقائق اندک بین غروب خورشید و ذهاب سرخی مشرق را صبر نمی کند.
2-روایاتی از اهل بیت (ع) نقل شده است که در آنها شروع شب را ذهاب حمره مشرقیه دانسته است چنان که در یک روایتی از امام باقر (ع) نقل شده است که می فرماید: إِذَا غَابَتِ الْحُمْرَةُ مِنْ هَذَا الْجَانِبِ یَعْنِی نَاحِیَةَ الْمَشْرِقِ فَقَدْ غَابَتِ الشَّمْسُ فِی شَرْقِ الْأَرْضِ وَ غَرْبِهَا) (4)موقعی که سرخی خورشید از جانب مشرق نهان شود، جرم خورشید از شرق و غرب آن زمین نهان گشته است. و روایات متعددی در این زمینه وجود دارد که از باب رعایت اختصار فقط به همین روایت اکتفا می کنیم.
و ناگفته نماند که بین فقهاء شیعه در تحقق مغرب و وقت افطار اتفاق نظر وجود ندارد و عده ای از فقهاء شیعه نیز همانند اهل سنت تحقق شب را غروب خورشید می دانند هر چند که گفته اند احتیاط مستحب آن است که سرخی طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا می شود از بین برود.(5)
پی نوشت ها:
1. بقره(2)آیه 187.
2. سید محمد حسن بنی هاشمی، توضیح المسائل سیزده مرجع، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پانزدهم،1386ش، ص407.
3. بقره(2)آیه 187.
4. شیخ کلینی، الکافی، اسلامیه، تهران، چاپ دوم، 1362ش، ج1، ص101-102.
5. ر.ک. سید محمد حسن بنی هاشمی، توضیح المسائل سیزده مرجع، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پانزدهم،1386 ش، ص407.
- [سایر] چرا اهل سنت دست بسته نماز می خوانند؟ آیا نمازی که شیعیان می خوانند درست است یا نماز دست بسته اهل سنت؟
- [سایر] ما از کجا بفهمیم شیعه درست می گوید یا سنی؟
- [سایر] چرا اهل تسنن نسبت به اهل تشیع در برپا داشتن نماز سر وقت کوشاتر می باشند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کدام یک از موارد زیر صحیح است؟ الف) شهادت اهل سنّت علیه اهل تشیّع در دعاوی مالی یا کیفری (چنان چه خواهان سنّی مذهب، و خوانده شیعه باشد). ب) شهادت اهل سنّت علیه اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو سنی باشند.) ج) شهادت اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو شیعه باشند; لیکن شهودشان سنّی باشد.) د) شهادت اهل سنّت به نفع اهل تشیّع (چنانچه خواهان شیعه، و خوانده سنّی مذهب باشد.) ه) شهادت اهل کتاب له یا علیه مسلمانان.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرکت در نماز جماعت مغرب اهل سنت، با توجه به اینکه وقت نماز مغرب نزد آنها زودتر از مغرب شرعی نزد شیعیان است، آیا کفایت از نماز مغرب می کند؟
- [آیت الله خامنه ای] شرکت در نماز جماعت مغرب اهل سنت، با توجه به این که وقت نماز مغرب نزد آنها زودتر از مغرب شرعی نزد شیعیان است، آیا کفایت از نماز مغرب می نماید یا نه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که به وقت اهل سنّت افطار کرده و مسئله را نمیدانسته آیا کفّاره بر او واجب است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [سایر] از چه زمانی مسلمین به شیعه و سنی تقسیم شدند و چرا تعداد سنی ها از شیعیان بیشتر است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله سیستانی] بر طبق مذهب امامیه، زن مطلقه یائسه و صغیره اگر چه با آنها نزدیکی شده باشد عدّه ندارند. لیکن بر طبق مذاهب اهلسنّت با اختلافی که در شروط عدّه برای صغیره دارند عدّه بر آنان واجب است. حال اگر شوهر از اهلسنّت باشد، و زن یائسه یا صغیرهاش را با اعتقاد به لزوم عدّه برای صغیره طلاق دهد، ملزم به رعایت قواعد مذهب خود مانند فساد عقد خواهر مطلقه، و نکاح زنانی که جمع آنها با زن در دوران عدّه حرام است، میشود، بنابراین مرد شیعی میتواند با خواهر این مطلقه ازدواج کند هرچند آن مرد سنی با او عقد بسته باشد. و احتیاط واجب برای مرد شیعی نیز آن است که با این زن مطلقه پیش از تمام شدن عدهاش ازدواج نکند، و آن زن نیز اگر شیعه باشد و یا شیعه بشود تا پایان عدّه، ازدواج نکند. همچنین احوط آن است که در ایام عدّه از شوهر نفقه نگیرد، گر چه طبق مذهب شوهر واجبالنفقه او باشد، مگر آنکه از باب اجرای قاعده مقاصّه نوعی در صورت بودن شرایط آن، بتوان نفقه گرفت.
- [آیت الله بهجت] کسی که قضای روزه ماه رمضان گرفته است، در صورت وسعت وقت پیش از ظهر میتواند افطار کند و آن قضا را در وقت دیگری انجام دهد، ولی افطار بعد از ظهر حرام است، و اگر بعد از ظهر افطار کند باید کفاره بدهد و کفاره او اطعام ده فقیر و در صورت عدم توانایی سه روز روزه گرفتن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقت نافله شب بنابر احتیاط از نصف شب است تا اذان صبح، ولی بهتر است در موقع سحر یعنی در ثلث آخر شب بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار بخواند، ولی اگر حضور قلب ندارد، یا کسی منتظر اوست، بهتر است اول افطار کند، اما بقدری که بتواند نماز را در وقت فضیلت به جا آورد.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت جمع میان عمه و برادرزادهاش یا خاله و خواهرزادهاش جایز نیست، بدین معنا که اگر هر دو را همزمان عقد کنند، هر دو عقد باطل است، و در صورتی که عقد یکی پس از دیگری باشد، عقد دومی باطل است. لکن از نظر فقه امامیه، عقد عمه پس از برادرزادهاش و خاله پس از خواهرزادهاش مطلقاً جایز است. همچنین عقد برادرزاده پس از عقد عمه و عقد خواهرزاده پس از عقد خاله، مشروط بر آنکه پیش از عقد عمه و خاله رضایت داده باشند و یا بعد از عقد رضایت بدهند جایز است. بنابراین اگر پیرو اهل سنّت، در نکاح میان عمه و برادرزادهاش و یا میان خاله و خواهرزادهاش جمع کند، پس اگر عقد آنها متقارن باشد چون به مذهب آنها عقد هر دو باطل است، برای پیرو مذهب امامیه جایز است بر هر یک از آنها و در صورت رضایت عمه یا خاله بر هر دو عقد کند. و اگر عقد مرد سنّی متقارن نباشد، عقد زن دوّم در فرض مذکور به مذهب آنها باطل است و مرد شیعی میتواند با او ازدواج کند. این حکم در مورد هر یک از آن دو زن در صورتی که امامی باشند، نیز جاری است.
- [آیت الله جوادی آملی] . وقت نافله شب , از اول نصف شب تا اول صبح صادق است و افضل, آن است که در سحر و نزدیک به اذان صبح انجام شود, چنانکه تفریق آن در مدت نیمه شب, فضیلت دارد.
- [آیت الله خوئی] هرگاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسط آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است، در صورتی که قیمت آن چیز به یک درهم برسد باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.