تواتر حدیث غدیر از دیدگاه اهل سنت ) علمای اهل سنّت بر این باورند که روایتی که از هفت یا هشت تن نقل شود، متواتر است و حدیث متواتر نیز به منزلة آیة قرآن شمرده می شود. علامۀ امینی در مجموعۀ الغدیر، یکصد و ده تن از صحابه و هشتاد و چهار تن از تابعین را با ذکر نام و دیگر مشخصات به عنوان راویان حدیث غدیر بر می شمرد (ایشان همچنین این حدیث را از 360 دانشمند و کتاب معروف اسلامی نقل کرده است). روایت غدیر از ابن عقده؛ صد و پنج طریق، از ابوسعید سجستانی؛ صد و بیست طریق، از ابوبکر جعالی؛ صد و بیست و پنج طریق، و از بعضی از بزرگانشان نیز تا صد و پنجاه طریق نقل شده است تا جایی که از حافظ ابوعلای همدانی از دویست و پنجاه طریق نقل شده است... شخصیت برجستۀ وهابی، ناصر الدین البانی (که از او به بخاری عصر یاد میشود و بن باز او را امام الحدیث میخواند) نیز حدیث غدیر را در زمرة احادیث متواتر میداند. ابوحامد غزالی، از علمای بزرگ اهل سنت می نویسد: (از خطبههای پیامبر اسلام(ص) خطبه غدیر خم است که همۀ مسلمانان بر متن آن اتفاق دارند. رسول خدا(ص) فرمود:هر کس من مولا و سرپرست او هستم، علی مولا و سرپرست او است.عمر پس از این فرمایش رسول خدا(ص) به علی(ع) گفت: تبریک، تبریک، ای ابوالحسن، تو اکنون مولا و رهبر من و هر مؤمن دیگری هستی. این سخن عمر حکایت از تسلیم او در برابر فرمان پیامبر و امامت و رهبری علی(ع) و نشانه رضایتش از انتخاب علی(ع) به رهبری امت دارد؛ اما...). بسیاری از علمای اهل سنّت چون شمس الدین ذهبی، ابن حجر عسقلانی، ابن حجر هیثمی، جلال الدین سیوطی، ابوحامد غزالی، شمس الدین جزری شافعی، ابن جوزی، و... بر تواتر حدیث غدیر اتفاق نظر دارند.
تواتر حدیث غدیر از دیدگاه اهل سنت )
علمای اهل سنّت بر این باورند که روایتی که از هفت یا هشت تن نقل شود، متواتر است و حدیث متواتر نیز به منزلة آیة قرآن شمرده می شود. علامۀ امینی در مجموعۀ الغدیر، یکصد و ده تن از صحابه و هشتاد و چهار تن از تابعین را با ذکر نام و دیگر مشخصات به عنوان راویان حدیث غدیر بر می شمرد (ایشان همچنین این حدیث را از 360 دانشمند و کتاب معروف اسلامی نقل کرده است). روایت غدیر از ابن عقده؛ صد و پنج طریق، از ابوسعید سجستانی؛ صد و بیست طریق، از ابوبکر جعالی؛ صد و بیست و پنج طریق، و از بعضی از بزرگانشان نیز تا صد و پنجاه طریق نقل شده است تا جایی که از حافظ ابوعلای همدانی از دویست و پنجاه طریق نقل شده است... شخصیت برجستۀ وهابی، ناصر الدین البانی (که از او به بخاری عصر یاد میشود و بن باز او را امام الحدیث میخواند) نیز حدیث غدیر را در زمرة احادیث متواتر میداند. ابوحامد غزالی، از علمای بزرگ اهل سنت می نویسد: (از خطبههای پیامبر اسلام(ص) خطبه غدیر خم است که همۀ مسلمانان بر متن آن اتفاق دارند. رسول خدا(ص) فرمود:هر کس من مولا و سرپرست او هستم، علی مولا و سرپرست او است.عمر پس از این فرمایش رسول خدا(ص) به علی(ع) گفت: تبریک، تبریک، ای ابوالحسن، تو اکنون مولا و رهبر من و هر مؤمن دیگری هستی. این سخن عمر حکایت از تسلیم او در برابر فرمان پیامبر و امامت و رهبری علی(ع) و نشانه رضایتش از انتخاب علی(ع) به رهبری امت دارد؛ اما...).
بسیاری از علمای اهل سنّت چون شمس الدین ذهبی، ابن حجر عسقلانی، ابن حجر هیثمی، جلال الدین سیوطی، ابوحامد غزالی، شمس الدین جزری شافعی، ابن جوزی، و... بر تواتر حدیث غدیر اتفاق نظر دارند.
- [سایر] اهمیت عید غدیر از دیدگاه اهل سنت را توضیح دهید؟
- [سایر] اهمیت عید غدیر از دیدگاه اهل سنت را توضیح دهید؟
- [سایر] چه اشکالاتی بر حدیث غدیر توسط اهل سنت وارد شده است؟ پاسخ آن چیست؟
- [سایر] آیا حدیث غدیر در کتب معتبر اهل سنت یا صحاح سته ایشان نیز آمده است؟
- [سایر] آیا حدیث غدیر در کتب معتبر اهل سنت یا صحاح سته ایشان نیز آمده است؟
- [سایر] کدامیک از منابع اهل سنت، حدیث غدیر را نقل کرده است؟
- [سایر] با توجه به منابع روایی اهل سنت حدیث غدیر تایید می شود یا رد؟
- [سایر] آیا در منابع اهل سنت واقعه غدیر آمده است؟
- [سایر] دلایل اهل سنت در عدم پذیرش غدیر چیست؟
- [سایر] تواتر که معمولاً در دفاع از احادیث شیعه طرح شده، قابل قبول نیست زیرا در مسلک اهل سنّت نیز تواتر هست؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله مظاهری] باید بعد از نماز عید فطر و قربان، اگر به جماعت خوانده میشود، دو خطبه نظیر خطبههای نماز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] در زمان غایب بودن امام علیه السلام بنابر احتیاط مستحب بعد از نماز عید فطر و قربان در جماعت دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند
- [آیت الله سیستانی] در زمان غایب بودن امام علیه السلام، اگر نماز عید فطر و قربان به جماعت خوانده شود، احتیاط لازم آن است که بعد از آن دو خطبه بخواند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره، و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگوید.
- [آیت الله بهجت] نمازهای مستحبی را نمی شود به جماعت خواند، ولی خواندن نماز عید فطر و قربان در زمان غیبت امام علیه السلام به جماعت مستحب است در صورتی که شروط وجوب موجود نباشد، همچنین خواندن نماز استسقاء که برای طلب باران می خوانند به جماعت مستحب است و بعید نیست استحباب جماعت در نماز غدیر که به امید مطلوبیت خوانده شود.
- [آیت الله خوئی] هرگاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسط آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است، در صورتی که قیمت آن چیز به یک درهم برسد باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله اردبیلی] پیروی از امر پدر و مادر در غیر از انجام کارهای حرام و ترک کارهای واجب عینی(1) بنابر احتیاط لازم است و مخالفت آنان اگر موجب آزار و بیاحترامی به آنان شود، حرام است و فرزندان در هر سنی که باشند، باید به پدر و مادر خود احترام بگذارند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه چیزی که پیدا کرده؛ نشانه ای دارد که به واسطه آن می تواند صاحبش را پیدا کند؛ اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است؛ در صورتی که قیمت آن چیز به مقدار یک درهم برسد؛ باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.