هیچ آیه ای در قرآن کریم دال بر توسل به ائمه وجود ندارد و هر آیه ای که ذکر شده است فرموده: خداوند را با اسماء الحسنی بخوانید و با نماز و روزه به خدا نزدیک شوید. برای جواب ابتدا باید به معنی وسیله در لغت مراجعه شود: وسیله: دست آویز ،آنچه باعث تقرب به غیر شود ،آنچه توسط آن به دیگری تقرب جویند. و خداوند در قرآن می فرماید : ( ای کسانی که ایمان آورده اید پرهیزگار باشید و برای توسل به درگاه خدا وسیله بجویید)( مائده/35) که وسیله اطلاق دارد و داری معنای عام است و یکی از مصادیق آن این است که کسی برای تقرب به خدا و طلب حاجت از خدا به افرادی که صاحب مقام به پیشگاه خدا است متوسل شوند،چنانچه که خداوند درباره ی یوسف و فرزندانش میفرماید: ( یا ابانا استغفر لنا...)( یوسف /97-98)یعنی اینکه ای پدر از آبرو و مقامی که به درگاه خدا داری استفاده نما و برای ما طلب بخشش کن. یا اینکه خداوند در سوره ی نساء میفرماید: ( آنهایی که به خود ظلم نموده اند( فرمان الهی را زیر پا گذاشته اند ) اگر نزد پیامبر بروند و توبه کنند و پیامبر برای آنها استغفار کند خداوند آنها را می بخشد(نساء/164) که این بهترین دلیل از قرآن است،و نیز مورد اتفاق مسلمین بوده تا آنجا که ابن حجر چنین میگوید:انکار توسل و استمداد به پیامبر از عقائد خرافی ابن تیمیه است که پیش از وی کسی به آن اعتقاد نداشته است.( شفاالسقام فی زیاره خیر الانام، ص 160)
هیچ آیه ای در قرآن کریم دال بر توسل به ائمه وجود ندارد و هر آیه ای که ذکر شده است فرموده: خداوند را با اسماء الحسنی بخوانید و با نماز و روزه به خدا نزدیک شوید.
هیچ آیه ای در قرآن کریم دال بر توسل به ائمه وجود ندارد و هر آیه ای که ذکر شده است فرموده: خداوند را با اسماء الحسنی بخوانید و با نماز و روزه به خدا نزدیک شوید.
برای جواب ابتدا باید به معنی وسیله در لغت مراجعه شود: وسیله: دست آویز ،آنچه باعث تقرب به غیر شود ،آنچه توسط آن به دیگری تقرب جویند.
و خداوند در قرآن می فرماید : ( ای کسانی که ایمان آورده اید پرهیزگار باشید و برای توسل به درگاه خدا وسیله بجویید)( مائده/35)
که وسیله اطلاق دارد و داری معنای عام است و یکی از مصادیق آن این است که کسی برای تقرب به خدا و طلب حاجت از خدا به افرادی که صاحب مقام به پیشگاه خدا است متوسل شوند،چنانچه که خداوند درباره ی یوسف و فرزندانش میفرماید: ( یا ابانا استغفر لنا...)( یوسف /97-98)یعنی اینکه ای پدر از آبرو و مقامی که به درگاه خدا داری استفاده نما و برای ما طلب بخشش کن.
یا اینکه خداوند در سوره ی نساء میفرماید: ( آنهایی که به خود ظلم نموده اند( فرمان الهی را زیر پا گذاشته اند ) اگر نزد پیامبر بروند و توبه کنند و پیامبر برای آنها استغفار کند خداوند آنها را می بخشد(نساء/164) که این بهترین دلیل از قرآن است،و نیز مورد اتفاق مسلمین بوده تا آنجا که ابن حجر چنین میگوید:انکار توسل و استمداد به پیامبر از عقائد خرافی ابن تیمیه است که پیش از وی کسی به آن اعتقاد نداشته است.( شفاالسقام فی زیاره خیر الانام، ص 160)
- [سایر] ایا ایه ای در قران کریم در باره جواز توسل به مردگان وجود دارد؟
- [سایر] با توجه به آیه شریفه :«و اقم الصلوة لذکری(طه،14)» چرا خداوند،در قرآن میفرماید: نماز را برپا دارید، چرا نمیگوید نماز را بخوانید؟
- [سایر] چند آیه از قرآن کریم به مخالفان غدیر اختصاص دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] مس پرده نمایش یا دیوار بدون وضو در هنگام نشان دادن آیات قرآن و یا اسماء جلاله و یا اسامی ائمه معصومین (علیهم السلام) چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] حضرتعالی در سخنان خود فرموده اید که خداوند در قرآن کریم فرموده است: (اعمال مردم را خدا و پیغمبر(ص) و اهلبیت(ع) می بینند و آن ذوات مقدّس از اعمال و نیات ما باخبرند. از حضرتعالی خواهشمندم توضیح بفرمایید که در چه زمان هایی اعمال ما را می بینند؟ خواهشمندم این حقیر را راهنمایی فرموده تا انشاءالله با دعای ائمه اطهار(ع) و دعای شما عبدصالح خدا معرفتم نسبت به 14 معصوم بیشتر بشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه کسی ببیند کاغذی که روی آن آیه قرآن یا اسماء مقدّسه نوشته شده، در جای نجس افتاده و نجس شده است، چه وظیفه ای دارد؟
- [سایر] آیه شریفه قرآن کریم در مورد اینکه انسان اگر در هنگام رفاه به یاد خدا باشد خداوند در هنگام سختیهایش به یاد او خواهد بود چیست؟
- [سایر] با توجه به ترتیب آیات اوایل سوره بقره سجده فرشتگان بر آدم بعد از تعلیم اسماء بود ولی با توجه به آیه 29 سوره حجر و 72 سوره ص که جریان سجده ، پس از نفخ روح واقع شده یعنی آدم علیه السلام ابتدا مسجود فرشتگان قرار گرفت ، سپس اسماء به او تعلیم شد. اما چرا در این صورت ، این آیه یعنی 34 سوره بقره در جایگاه خود قرار نگرفت و پس از آیه خلافت ذکر نشد؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم خرد کردن کاغذهایی که در آنها آیهای از قرآن کریم یا اسماء حُسنی نوشته شده باشد، با دستگاه کاغذ خُردکن چیست؟ در صورت مجاز بودن، آیا میتوان با کاغذهای خرد شده، مانند کاغذهای معمولی رفتار کرد؟
- [سایر] آیا در قرآن خداوند در مورد اعطای مرگ بر انسان منّت گذاشته است؟ لطفاً آیه مربوطه ذکر شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر جایی از بدن ایه قران یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد چنانچه بخواهد غسل ترتیبی به جا اورد باید اب را طوری به بدن برساند که مس ان نوشته نشود و همچنین است اگر بخواهد وضوی ترتیبی بگیرد و بر بعض اعضای وضو ایه قران باشد و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر اسم خداوند متعال باشد و در غسل و وضو مراعات احتیاط نسبت به اسماء انبیا و ایمه و حضرت زهرا علیهم السلام مستحب است
- [آیت الله وحید خراسانی] مس نمودن خط قران یعنی رساندن جایی از بدن به خط قران برای کسی که وضو ندارد حرام است و رساندن موی بدن به قران مانعی ندارد در صورتی که از توابع بشره شمرده نشود و اگر قران را به زبان فارسی یا به زبان دیگری ترجمه کنند مس ان در غیر اسم ذات و اسماء صفات خداوند متعال اشکال ندارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جای نماز جایز است اگر جمله ای را مانند (الله اکْبر) به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] 1 قسم را باید با زبان و لفظ صریح بیان کرد. 2 قسمی اعتبار دارد که یکی از اسماء خداوند متعال باشد مثل خدا یا الله. 3 اگر به برخی از اوصاف خدای سبحان قسم بخورد که معمولاً از آن صفت خدای سبحان اراده می شود یا قرینه ای به کار ببرد که مراد او را بفهماند قسم صحیح است. 4 شخص لال اگر با اشاره قسم بخورد قسم او صحیح است ولی کسی که می تواند سخن بگوید قسم او با اشاره صحیح نیست. 5 قسم به مقدسات دیگر مثل قرآن و پیامبر و ائمه اطهار(علیهم السلام) احکام قسم را ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز در مکانی که ماندن در آ ن حرام است؛ مانند زیر سقف در حال ریزش، مسیر در حال آمدن سیل، روی فرشی که نام خدا یا آیهّ قرآن بر آن نوشته شده, باطل نیست، هرچند معصیت است. شرط سوم
- [آیت الله سیستانی] کسی که معترف به خدا یا به یگانگی او نباشد و همچنین غُلاة یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهمالسلام را خدا خوانده ، یا بگویند خدا در او حلول کرده است و خوارج و نواصب یعین آنهایی که به ائمه علیهمالسلام اظهار دشمنی مینمایند نجسند ، و همچنین است کسی که نبوّت یا یکی از ضروریات دین ، مانند نماز و روزه را منکر شود ، اگر به نحوی باشد که مستلزم تکذیب پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم بشود هر چند فی الجمله . و امّا اهل کتاب یعنی یهود و نصاری و مجوس محکوم به طهارتاند .
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه واله وسلم یا معاد است یا شاک در خدا و رسول است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا در و حدانیت خدا شک دارد نجس است و همچنین است خوارج یعنی کسانی که بر امام معصوم علیه السلام خروج کنند و غلات یعنی انهایی که قایل به خدایی یکی از ایمه علیهم السلام می باشند یا بگویند خدا در او حلول کرده است و نواصب یعنی کسانی که دشمن یکی از ایمه علیهم السلام یا حضرت فاطمه زهراء علیها السلام باشند و کسی که یکی از ضروریات دین را مثل نماز و روزه با علم به این که ضروری دین است منکر شود و اما اهل کتاب یعنی یهود و نصاری اقوی طهارت انها است هر چند احوط اجتناب است
- [آیت الله مظاهری] سه چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهراعلیهم السلام. دوّم: گذاشتن چیزی یا توقف در مساجد و حرم ائمّه طاهرینعلیهم السلام، ولی اگر از یک در مسجد یا حرم داخل شود و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد مگر مسجدالحرام و مسجد پیغمبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم، ولی توقف در جاهایی که مربوط بهمسجد است ولی مسجد نیست و توقف در صحنها و رواقهای پیامبران و ائمه علیهم السلام و حرمهای امامزادهها مانعی ندارد. سوّم: خواندن هر یک از آیاتی که سجده واجب دارد و آن آیات در چهار سوره است: 1 - آیه پانزده، سورة سجده 2 - آیه سی و هفت، سورة فصّلت. 3 - آیه شصت و دو، سورة النّجم. 4 - آیه نوزده، سورة علق.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پنج عمل بر جنب حرام است: اول رساندن جایی از بدن بخط قرآن، یا به اسم خدا و سائر اسما و صفات خاصه خدا، و بنابر احتیاط رساندن جایی از بدن به نام پیغمبران و ائمه:، و حضرت زهرا علیها السلام، بطوری که در وضو گفته شد. دوم رفتن در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه وآله اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. سوم توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب نرفتن در حرم ائمه:است اگر چه از یک در وارد و از در دیگر خارج شود. چهارم گذاشتن چیزی در مسجد بلکه بنابر احتیاط لازم از خارج هم چیزی در مسجد نگذارد. پنجم خواندن آیه ای که سجده واجب دارد و آن در چهار سوره است: 1. سوره سی و دوم قرآن " الم تنزیل". 2. سوره چهل و یکم " حم سجده". 3. سوره پنجاه و سوم " والنجم". 4. سوره نود و ششم " اقرأ " و اگر یک حرف از این چهار آیه را هم بخواند حرام است و احتیاط مستحب آن است که آیات دیگر سوره سجده دار را نیز نخواند.