مؤمنین کسانی هستند که وجود خداوند را تصدیق نمایند و در برابر او تسلیم؛ و به رسالت همه انبیاء الهی ایمان داشته و در عمل بدان نیز پایبند باشند. با توجه به اینکه ایمان دارای مراتبی است و نیز اعتقاد به ولایت اهل بیت(ع) بر اساس آیات قرآن و روایات پیامبر اکرم (ص) ازمراتب اصلی و بالای ایمان شمرده شده است و با توجه به بررسی تطبیقی افکار و عقایدمختلف با آیات قرآن آشکار می شود که پیروان اهل بیت علیهم السلام، همان مؤمنان واقعی و بر خوردار از مراتب بالای ایمان در قرآن می باشند. البته منظور، کسانی است که در افکار و عقاید و عمل حقیقتاً پیرو اهل بیت علیهم السلام باشند و به صرف ادعا و نام اکتفا نکنند. در ضمن باید به سه نکته مهم توجه داشت: 1. دایره مفهوم اسلام گسترده تر از ایمان است، یعنی واژه مؤمن اصطلاح خاصی است که در روایات شرایط ویژه آن بیان شده است پس اگر فردی و اجد شرایط ویژه مؤمن اصطلاحی نبود به این معنا نیست که مسلمان نباشد. 2. اهل بیت مورد احترم تمام فرق مسلمین هستند و مسلمانان از فرقه های مختلف از زمان صدر اسلام تاکنون به گونه های مختلف علاقه و اردات خود را نسبت به اهل بیت علیهم السلام ابراز نموده اند و عده ای از علمای بزرگ اهل سنت در فضائل ائمه اهل البیت علیهم اسلام کتابهای مستقل تالیف نموده اند که به برخی از آنها در پاسخ تفصیلی اشاره می کنیم. 3. سایر فرقه های مسلمان نزد پیروان اهل بیت مورد احترام هستند و از زمان های گذشته تا کنون با همدیگر دارای روبط حسنه مانند روابط خویشاوندی، تعلیم و تعلم، همکاری های سیاسی و اجتماعی بوده اند. چنان که بسیاری از علمای شیعه نزد علمای اهل سنت تلمذ می نمودند و درس فرا می گرفتند؛ همان گونه که بسیاری از شیعیان از روات و ناقلین احادیث کتابهای اهل سنت محسوب می شوند. در هر حال وحدت و اتحاد مسلمین مهمترین ابزار پیشرفت دین مبین اسلام و بزرگترین وسیله دفاع در برابر دشمنان اسلام می باشد که باید در همه حال مقدم بر تمام مسائل فرعی باشد.
مؤمنین کسانی هستند که وجود خداوند را تصدیق نمایند و در برابر او تسلیم؛ و به رسالت همه انبیاء الهی ایمان داشته و در عمل بدان نیز پایبند باشند.
با توجه به اینکه ایمان دارای مراتبی است و نیز اعتقاد به ولایت اهل بیت(ع) بر اساس آیات قرآن و روایات پیامبر اکرم (ص) ازمراتب اصلی و بالای ایمان شمرده شده است و با توجه به بررسی تطبیقی افکار و عقایدمختلف با آیات قرآن آشکار می شود که پیروان اهل بیت علیهم السلام، همان مؤمنان واقعی و بر خوردار از مراتب بالای ایمان در قرآن می باشند. البته منظور، کسانی است که در افکار و عقاید و عمل حقیقتاً پیرو اهل بیت علیهم السلام باشند و به صرف ادعا و نام اکتفا نکنند.
در ضمن باید به سه نکته مهم توجه داشت:
1. دایره مفهوم اسلام گسترده تر از ایمان است، یعنی واژه مؤمن اصطلاح خاصی است که در روایات شرایط ویژه آن بیان شده است پس اگر فردی و اجد شرایط ویژه مؤمن اصطلاحی نبود به این معنا نیست که مسلمان نباشد.
2. اهل بیت مورد احترم تمام فرق مسلمین هستند و مسلمانان از فرقه های مختلف از زمان صدر اسلام تاکنون به گونه های مختلف علاقه و اردات خود را نسبت به اهل بیت علیهم السلام ابراز نموده اند و عده ای از علمای بزرگ اهل سنت در فضائل ائمه اهل البیت علیهم اسلام کتابهای مستقل تالیف نموده اند که به برخی از آنها در پاسخ تفصیلی اشاره می کنیم.
3. سایر فرقه های مسلمان نزد پیروان اهل بیت مورد احترام هستند و از زمان های گذشته تا کنون با همدیگر دارای روبط حسنه مانند روابط خویشاوندی، تعلیم و تعلم، همکاری های سیاسی و اجتماعی بوده اند. چنان که بسیاری از علمای شیعه نزد علمای اهل سنت تلمذ می نمودند و درس فرا می گرفتند؛ همان گونه که بسیاری از شیعیان از روات و ناقلین احادیث کتابهای اهل سنت محسوب می شوند.
در هر حال وحدت و اتحاد مسلمین مهمترین ابزار پیشرفت دین مبین اسلام و بزرگترین وسیله دفاع در برابر دشمنان اسلام می باشد که باید در همه حال مقدم بر تمام مسائل فرعی باشد.
- [سایر] مراد از «مؤمنین» کدام گروه از مسلمانان هستند؟
- [سایر] منظور از (اهل اعراف) در آیات 46 تا 49 چه کسانی هستند؟ با آنکه قرآن این گروه را افرادی میداند که به دلیل ارتکاب برخی گناهان منتظر تصمیم خدا هستند؛ چرا در برخی روایات، ائمه(ع) مصداق این گروه اعلام شدهاند؟ لطفاً در مورد این آیات توضیح بیشتری بدهید.
- [سایر] آیا آیات قرآن به ترتیب نازل شدهاند؟
- [سایر] علت حقانیت گروه شیعه در اسلام چیست؟
- [سایر] چرا علمای بنی اسرائیل در قرآن مورد لعن واقع شدهاند؟
- [سایر] سورههای قرآن به چه ترتیبی در کتاب قرآن چیده شدهاند؟ و اگر ترتیبی ندارند چرا؟
- [سایر] آیا در قرآن بین مؤمنین و مسلمین تفاوتی وجود داره؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نظر شما در مورد تصاویر موجود که توسط افراد غیر مسلمان نقاشی شدهاند چیست؟
- [سایر] یهود و نصارا که در قرآن به بدی یاد شدهاند، دارای چه عقیده و آیینی میباشند؟
- [سایر] درآغاز دعوت اسلام مردم یثرب از چه گروه هایی تشکیل شده بودند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گروه سوم عمو و عمه و دایی و خاله و اولاد آنان است که اگر از گروه اول و دوم کسی نباشد آنها ارث می برند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنده ماندن مسلمان متوقف شود بر تشریح بدن مرده ای و تشریح بدن غیر مسلمان و یا مشکوک الاسلام ممکن نباشد و راه دیگری برای زنده نگه داشتن ان مسلمان نباشد در این صورت جایز است که بدن مسلمان مرده را تشریح کنند و دیه جنین مسلمان به تفصیلی که در باب دیات ذکر شده است بر تشریح کننده لازم می شود
- [آیت الله مکارم شیرازی] گروه دوم از کسانی که به واسطه خویشاوندی ارث می برند (پدر بزرگ) و (مادر بزرگ) و (برادر) و (خواهر) میت است و اگر برادر و خواهر نداشته باشد اولادشان به جای آنها ارث می برند، این گروه در صورتی ارث می برند، که هیچ کس از گروه اول وجود نداشته باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای سجده واجب قرآن اگر با شرایطی که در مسأله قبل گفته شد سجده کند کافیست هر چند ذکر نگوید و گفتن ذکر مستحب است و بهتر آن است که این ذکر را بگوید: (سَجَدْتُ لکَ تعبُّداً وَ رِقّاً، لا مُسْتَکْبِراً عن عِبادَتِکَ ولا مُسْتَنْکِفاً ولا مُتَعَظِّماً، بل أَنَا عَبْدٌ ذَلیلٌ خائِفٌ مُسْتَجِیر). تشهد
- [آیت الله مکارم شیرازی] ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جای نماز جایز است اگر جمله ای را مانند (الله اکْبر) به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] غیر از روزههایی که گفته شد، روزههای حرام دیگری نیز وجود دارند که در کتابهای مفصّل عنوان شدهاند.
- [آیت الله اردبیلی] استفاده از عطرها یا ادکلنها در صورتی که انسان نداند از چیز مست کننده روان ساخته شدهاند اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنده ماندن یک مسلمانی متوقّف شود به تشریح بدن مرده مسلمانی وتشریح بدن غیر مسلمان و یا مشکوک الاسلام ممکن نباشد و راه دیگری برای زنده نگه داشتن آن مرد مسلمان نباشد، در این صورت جائز است که بدن مرده مسلمان را تشریح کنند ونسبت به لزوم پرداخت دیه در چنین صورت در باب دیات ذکر شده است.
- [آیت الله خوئی] اگر زنده ماندن یک مسلمانی متوقف شود به تشریح بدن مردة مسلمانی و تشریح بدن غیر مسلمان و یا مشکوکالاسلام ممکن نباشد و راه دیگری برای زنده نگه داشتن آن مرد مسلمان نباشد، در این صورت جایز است که بدن مرده مسلمان را تشریح کنند و نسبت به لزوم پرداخت دیه در چنین صورتی در باب دیات ذکر شده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه گروهی از مسلمانان بر ضد گروه دیگری تجاوز کنند باید جلو متجاوز را گرفت تا به حکم خدا گردن نهد و اگر مسلمانان در این میان غنائمی به دست آورند نمی توانند آن را ملک خود سازند، بلکه باید نگهداری کنند و بموقع به آنها بازگردانند، مگر چیزهایی که اگر در دست آنها باشد منشأ فساد و ادامه تجاوز می شود که با اجازه حاکم شرع از آن استفاده صحیح می شود.