بافت جمعیتی شهر یثرب (مدین) از این مردمان تشکیل می ‌شد: 1. کشاورزان. این گروه با کار و کوشش می‌ توانستند زندگی خود و خانواده خود را تامین نمایند. 2. کاسبان جزء که سرمایه کلان و یا جرأت و تجربه کافی نداشتند تا خود را به مخاطرات معامله ‌های بزرگ بیندازند. بافت سیاسی این شهر عبارت بود از: 1. تیره‌ های گوناگونی که هر چند پیوندهای خونی و خویشاوندی با قبیله‌ هایی بزرگ برقرار ساخته بودند، پیوسته به جان یکدیگر می ‌افتادند و چون توازن نیرو بین آنان تا حدی محفوظ بود همیشه با هم در حال ستیز و کشتار بودند، بی ‌آنکه دسته ‌ای غالب و دسته دیگر مغلوب شود. 2. اقلیت استثمارگری که به ظاهر پیشه کشاورزی داشت، اما چنانکه شیوه آن قوم بود در سایه‌ زیرکی و کاردانی کلید اقتصاد شهر را به دست آورده بودند و پیوسته قبیله ‌های ضعیف را تهدید می ‌کردند که بزودی در سایه پیامبری که خدا از این ملت برمی‌ گزیند، حکومت شهر و ریاست عرب را بدست خواهند گرفت. لازم به ذکر است همه این افراد خود را به صورتی خاص مقهور سلطه مکه می‌ دیدند.[1] پی نوشت: [1] . سید جعفر شهیدی، قیام حسین (علیه السلام)، ص25. منبع:سایت انوار طاها
بافت جمعیتی شهر یثرب (مدین) از این مردمان تشکیل می شد:
1. کشاورزان. این گروه با کار و کوشش می توانستند زندگی خود و خانواده خود را تامین نمایند.
2. کاسبان جزء که سرمایه کلان و یا جرأت و تجربه کافی نداشتند تا خود را به مخاطرات معامله های بزرگ بیندازند.
بافت سیاسی این شهر عبارت بود از:
1. تیره های گوناگونی که هر چند پیوندهای خونی و خویشاوندی با قبیله هایی بزرگ برقرار ساخته بودند، پیوسته به جان یکدیگر می افتادند و چون توازن نیرو بین آنان تا حدی محفوظ بود همیشه با هم در حال ستیز و کشتار بودند، بی آنکه دسته ای غالب و دسته دیگر مغلوب شود.
2. اقلیت استثمارگری که به ظاهر پیشه کشاورزی داشت، اما چنانکه شیوه آن قوم بود در سایه زیرکی و کاردانی کلید اقتصاد شهر را به دست آورده بودند و پیوسته قبیله های ضعیف را تهدید می کردند که بزودی در سایه پیامبری که خدا از این ملت برمی گزیند، حکومت شهر و ریاست عرب را بدست خواهند گرفت. لازم به ذکر است همه این افراد خود را به صورتی خاص مقهور سلطه مکه می دیدند.[1]
پی نوشت:
[1] . سید جعفر شهیدی، قیام حسین (علیه السلام)، ص25.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] قضیه یمانی و شخصی که به نام احمد الحسن گروه تشکیل داده، چیست؟
- [سایر] پرسش: یاران حضرت را چه گروه هایی تشکیل می دهند و نقش زنان چیست ؟
- [سایر] یاران حضرت مهدی (عج) را چه گروه هایی تشکیل می دهند و نقش زنان چیست؟
- [سایر] اساس دعوت اسلام چیست ؟
- [سایر] علت حقانیت گروه شیعه در اسلام چیست؟
- [سایر] چرا مبدأ تاریخ اسلام هجرت پیامبراکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) به مدینه است؟
- [سایر] می خواستم بدونم مقام کسی همانند حضرت خدیجه(س) که تمام ثروت خود را فدای گسترش اسلام می کنه ( و یا در راه خدمت به خلق و ابادانی اسلام صرف می کنه ) بالاتره یا کسی مثه پیامبر که به تبلیغ دین و دعوت مردم می پردازه ؟ ( منظورم مقایسه شخصیتی نیست چون قطعا پیامبر مقامش بالاتره ، بلکه این بزرگواران نمونه هایی از 2 گروه هستند )
- [سایر] آیا در اسلام تشکیل حکومت ضروری است ؟
- [سایر] دعوت خویشاوندان به اسلام توسط پیامبراسلام(ص)چگونه بود؟
- [سایر] ماجرای ورود پیامبر اسلام(ص) به شهر مدینه را شرح داده و بیان کنید چرا ایشان دعوت بسیاری از انصار را در مورد سکونت در منزلشان نپذیرفتند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گروه سوم عمو و عمه و دایی و خاله و اولاد آنان است که اگر از گروه اول و دوم کسی نباشد آنها ارث می برند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پس از پایان نماز جمعه متوجه شوند که نماز جمعه دیگری در کمتر از حد مقرر تشکیل شده و هر یک از دو گروه احتمال دهد قبل از دیگری به اقامه جمعه پرداخته، بر هیچ یک اعاده جمعه و نیز نماز ظهر واجب نیست. گر چه اعاده مطابق احتیاط استحبابی است ولی اگر گروه سومی خواسته باشند در همان محدوده اقامه جمعه دیگری بنمایند، باید یقین داشته باشند که آن دو نماز جمعه باطل است و اگر احتمال صحت یکی از آن دو را بدهند نمی توانند اقامه جمعه دیگری بنمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] گروه دوم از کسانی که به واسطه خویشاوندی ارث می برند (پدر بزرگ) و (مادر بزرگ) و (برادر) و (خواهر) میت است و اگر برادر و خواهر نداشته باشد اولادشان به جای آنها ارث می برند، این گروه در صورتی ارث می برند، که هیچ کس از گروه اول وجود نداشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کشور غیر اسلامی اقامت دارد، واجب است در حدّ قدرت و توان، با مراعات شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر، از اسلام دفاع نماید. همچنین واجب است با مراعات شرایط زیر کفّار را به اسلام دعوت نماید: اوّل:حکومت اسلامی به خاطر مصالح مهمتری، دعوت و تبلیغ به اسلام را در بلاد کفر موقتا ممنوع نکرده باشد. دوم:صلاحیّت و اهلیّت و نیز قدرت بر تبلیغ اسلام در مناطق کفر را داشته باشد. سوم:مفسده مهمّی پیش نیاید. و چنانچه تبلیغ اسلام مستلزم دادن قرآن به دست کفّار باشد و امید هدایت آنان وجود داشته باشد، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی روزه مستحبّی بگیرد واجب نیست آن را به آخر رساند، بلکه اگر برادر مؤمنش او را به غذا دعوت کند مستحب است دعوت او را قبول کند و در بین روز افطار نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه گروهی از مسلمانان بر ضد گروه دیگری تجاوز کنند باید جلو متجاوز را گرفت تا به حکم خدا گردن نهد و اگر مسلمانان در این میان غنائمی به دست آورند نمی توانند آن را ملک خود سازند، بلکه باید نگهداری کنند و بموقع به آنها بازگردانند، مگر چیزهایی که اگر در دست آنها باشد منشأ فساد و ادامه تجاوز می شود که با اجازه حاکم شرع از آن استفاده صحیح می شود.
- [آیت الله مظاهری] تشکیل مراسم مذهبی نظیر سوگواریها و جشنها در مسجد اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] مسافر می تواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیبه روز مستحبی بگیرد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسافر می تواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیّبه روزه مستحبی بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیبه روزهی مستحبی بگیرد.