قبل از پاسخ به سؤال، تذکر این نکته ضروری است که منظور از جنابت، نجاست تمام بدن به عین نجس نیست، بلکه جنابت یک نجاست معنوی است. بنابراین، منی فقط همان قسمت از بدن را که بر آن اصابت کرده نجس می کند، نه تمام بدن را و با شستن و از بین بردن عین نجاست، اعضای بدن، پاک می شود. مثلاً اگر جنب دستش را در آب قلیل بگذارد، آب قلیل نجس نمی شود، مگر دستش به نجاست آلوده باشد. بنابراین می گوییم: کسی که جنب است و به حمام رفته، ولی غسل جنابت انجام نداده، اگر نجاست منی در بدن او نباشد و آن را برطرف کرده و شسته باشد، حوله و بدنش نجس نمی شود، ولی برای رفع جنابت باید غسل کند.[1] به عبارت دیگر، خروج منی از شخص هم موجب جنابت او می شود و هم نجاست. همان طوری که ممکن است بر شخصی غسل جنابت واجب گردد، اما نجس نشود مثلا مجامعت کند، اما انزال برای او حاصل نشود. در نتیجه برای برطرف شدن و رفع هر یک از این دو، باید اقدام کند. راه تطهیر از نجاست منی آن است که با آب آن را بشوییم و راه تطهیر از جنابت آن است که غسل جنابت به جای آوریم. [1] امام خمینی، استفتاءات، ص 55، س 122؛ تحریر الوسیلة، ج 1، ص 351.
شخص جنبی که بدون غسل از حمام خارج می شود، در حالی که فقط عین نجاست را از خود برطرف کرده، حکمش چیست ؟ آیا تمام بدنش نجس است و حوله ای که خودش را با آن خشک کرده، نجس شده است؟
قبل از پاسخ به سؤال، تذکر این نکته ضروری است که منظور از جنابت، نجاست تمام بدن به عین نجس نیست، بلکه جنابت یک نجاست معنوی است. بنابراین، منی فقط همان قسمت از بدن را که بر آن اصابت کرده نجس می کند، نه تمام بدن را و با شستن و از بین بردن عین نجاست، اعضای بدن، پاک می شود. مثلاً اگر جنب دستش را در آب قلیل بگذارد، آب قلیل نجس نمی شود، مگر دستش به نجاست آلوده باشد. بنابراین می گوییم: کسی که جنب است و به حمام رفته، ولی غسل جنابت انجام نداده، اگر نجاست منی در بدن او نباشد و آن را برطرف کرده و شسته باشد، حوله و بدنش نجس نمی شود، ولی برای رفع جنابت باید غسل کند.[1] به عبارت دیگر، خروج منی از شخص هم موجب جنابت او می شود و هم نجاست. همان طوری که ممکن است بر شخصی غسل جنابت واجب گردد، اما نجس نشود مثلا مجامعت کند، اما انزال برای او حاصل نشود. در نتیجه برای برطرف شدن و رفع هر یک از این دو، باید اقدام کند. راه تطهیر از نجاست منی آن است که با آب آن را بشوییم و راه تطهیر از جنابت آن است که غسل جنابت به جای آوریم.
[1] امام خمینی، استفتاءات، ص 55، س 122؛ تحریر الوسیلة، ج 1، ص 351.
- [سایر] برای استبراء از منی چه مقدار باید بول کرد ؟ آیا چند قطره بول هم کافی است ؟ اگر بدون استبرا از منی ، غسل کنیم و بعد از خروج از حمام ، منی از ما خارج شود آیا بدن، لباسها و حوله ای که با آن خود را خشک کرده ایم نجس خواهد بود؟
- [سایر] 1. اگر شخص مُحرم به حمام رود و در حین شست و شو، از بدن یا سر او مو جدا شود یا بعد از شست و شو و درحین خشک کردن خود با حوله از او مو کنده شود، چه حکمی دارد؟ 2. استفاده این شخص از پارچه یا حوله یا هر چیز دیگر برای خشک کردن سر (با توجه به اینکه مردان نباید روی سرشان را بپوشانند) چه حکمی دارد؟ ضمناً حکم این مسایل را در صورتی که شخص در عمره مفرده و در هنگام تاریکی و شب باشد، بیان کنید.
- [آیت الله بهجت] شخص جُنُبی قبل از اذان بیدار شده و مشغول غسل می شود و در حین غسل، اذان می گویند. آیا روزه ی او صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی داخل حمام در حالی که تمام اعضای بدنش خیس هست متوجه میشود که وقت نماز تنگ است، آیا میتواند بجای وضو غسل کند و با آن نماز بخواند در صورتیکه هیچ غسلی بر ذمّه او نیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی به قصد غسل واجب وارد حمّام شود و سپس شک کند که آیا غسل کرده یا خیر، حکمش چیست؟
- [آیت الله سیستانی] حوله یا لباسی که قبل از غسل در موقع حیض استفاده شد بعد از غسل پاکی ایا برای استفاده نجس است؟
- [آیت الله سیستانی] حوله یا لباسی که قبل از غسل در موقع حیض استفاده شد بعد از غسل پاکی آیا برای استفاده نجس است؟
- [آیت الله بهجت] در نجاساتی هم چون بول که عین ندارد ، گفته می شود پس از برطرف شدن عین نجس یک یا دوبار آب ریخته شود، منظور چیست؟ و اگر بول که در یک محل ریخته شده، خشک شده باشد، آیا به آن زوال عین اطلاق می شود؟
- [سایر] آیا خوابیدن در جای نجس بدن را نجس می کند، در حالی که مکان خوابیدن خشک باشد؟ و آیا پوشیدن لباس نجس بدن را نجس می کند؟
- [آیت الله سبحانی] یقین داریم شخصی خمس نمی دهد. آیا غسل کردن با آب حمام این شخص صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی را آب بکشد و یقین کند پاک شده و بعد شک کند که عین نجاست را از آن برطرف کرده یا نه، چنانچه موقع آب کشیدن متوجه برطرف کردن عین نجاست بوده، آن چیز پاک است ؛ و اگر متوجه برطرف کردن عین نجاست نبوده بنا بر احتیاط واجب باید دوباره آن را آب بکشد، مگر آن که احتمال بدهد که بعد از علم به نجاست متوجه بوده که باید عین را برطرف نماید.
- [آیت الله خوئی] گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون و مردار، اگرچه آن عین نجس خشک باشد حکم نجس کردن آن را دارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون و مردار اگرچه آن عین نجس خشک باشد؛ حکم نجس کردن آن را دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی را آب بکشد و یقین کند پاک شده و بعد شک کند که عین نجاست را از آن برطرف کرده یا نه ؟ چنان چه موقع آب کشیدن، متوجه برطرف کردن عین نجاست بوده، آن چیز پاک است. و اگر متوجه برطرف کردن عین نجاست نبوده، باید دوباره آن را آب بکشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر چیزی را آب بکشد و یقین کند پاک شده و بعد شک کند که عین نجاست را از آن برطرف کرده یا نه، چنانچه موقع آب کشیدن متوجه برطرف کردن عین نجاست بوده، آن چیز پاک است و اگر متوجه برطرف کردن عین نجاست نبوده، باید دوباره آن را آب بکشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون و مردار، اگرچه آن عین نجس خشک باشد، حرام است و برداشتن قرآن از روی آن واجب میباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون و مردار ، اگر چه آن عین نجس خشک باشد حرام است و برداشتن قرآن از روی آن واجب می باشد .
- [امام خمینی] گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون و مردار، اگر چه آن عین نجس خشک باشد، حرام است و برداشتن قرآن از روی آن واجب می باشد.
- [آیت الله بهجت] گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون ومردار، اگر چه آن عین نجس خشک باشد حرام است و برداشتن قرآن از روی آن واجب می باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر چیزی را آب بکشد و یقین کند پاک شده و بعد شک کند که عین نجاست را از آن برطرف کرده یا نه، باید دوباره آن را آب بکشد و یقین کند که عین نجاست برطرف شده است.