از نظر اسلام مسلم است که غذای انسان علاوه بر حلال و پاک بودن، مباح نیز باید باشد. یعنی باید صاحب آن راضی باشد و باید علم به رضایت او داشته باشیم و خوردن مال دیگران بدون رضایت آنان حرام است. اما در مواردی که صاحب خانه ، مهمانی را برای غذا خوردن به خانه اش دعوت کرده است و امکاناتی را فراهم ساخته است و سفره غدا را گشوده است و یا صاحب باغ میوه، افرادی را به باغ و مزرعه خود دعوت کرده تا از میوه های آن استفاده کنند، نیازی به اجازه گرفتن نیست. اما در مواردی که انسان شک دارد که آیا صاحب غذا راضی است یا نه باید حتما از او اجازه بگیرد.[1] دفتر آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) در پاسخ به این سؤال که: آیا برای خوردن غذایی، اطمینان از رضایت صاحب غذا کافی است یا باید از او اجازه بگیریم؟، فرمودند: کافی است.[2] پاسخ دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): همین که قرائن دلالت کند که او رضایت دارد مثلاً ما را به خانه خود دعوت کرده است کافی است. [1] نک: استفتائات حضرت امام خمینی ره، ج2، ص510 و511 و512،سؤال19 به بعد. [2] استفتاء از دفتر معظم له.
آیا این گناه هست که بدون اجازه صاحب غذا، آن را بخوری و اگر اجازه نگیریم ولی صد در صد مطمئن باشیم که صاحب آن ناراحت نمی شود، می توانیم از آن استفاده کنیم؟
از نظر اسلام مسلم است که غذای انسان علاوه بر حلال و پاک بودن، مباح نیز باید باشد. یعنی باید صاحب آن راضی باشد و باید علم به رضایت او داشته باشیم و خوردن مال دیگران بدون رضایت آنان حرام است. اما در مواردی که صاحب خانه ، مهمانی را برای غذا خوردن به خانه اش دعوت کرده است و امکاناتی را فراهم ساخته است و سفره غدا را گشوده است و یا صاحب باغ میوه، افرادی را به باغ و مزرعه خود دعوت کرده تا از میوه های آن استفاده کنند، نیازی به اجازه گرفتن نیست. اما در مواردی که انسان شک دارد که آیا صاحب غذا راضی است یا نه باید حتما از او اجازه بگیرد.[1] دفتر آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) در پاسخ به این سؤال که: آیا برای خوردن غذایی، اطمینان از رضایت صاحب غذا کافی است یا باید از او اجازه بگیریم؟، فرمودند: کافی است.[2] پاسخ دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): همین که قرائن دلالت کند که او رضایت دارد مثلاً ما را به خانه خود دعوت کرده است کافی است.
[1] نک: استفتائات حضرت امام خمینی ره، ج2، ص510 و511 و512،سؤال19 به بعد. [2] استفتاء از دفتر معظم له.
- [آیت الله مظاهری] نرمافزارهایی که هیچگونه تذکری برای اجازه تکثیر یا عدم اجازه ندارد را میتوان تکثیر کرد یا باید از رضایت صاحب اثر مطمئن بود و در این مورد تحقیق کرد؟
- [سایر] برای درمان احساس پربودن سر معده ومری چه باید کرد ؟ درمان اینکه اگر غذا بخوری فرق نمی کند چه غذایی اساس سوزش معده می کنم چیست ؟ فاصله بین پایین گلو تاسر معده همیشه سفت وحالت پری دارد علت چیست ؟
- [سایر] اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن، بفهمد غذا نجس است (مانند دیدن فضله موش در غذا)، آیا لازم است به میهمانان بگوید؟
- [سایر] اگر کسی مطمئن باشد به گناه آلوده نمی شود، آیا لازم است روابط وی با جنس مخالف محدود باشد؟
- [سایر] چگونه می توانیم مطمئن شویم که با دعا و عبادت و توبه در ماه مبارک رمضان، گناهان ما آمرزیده شده است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر میهمان با اجازه صاحب خانه، فطرهی خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر میهمان با اجازه صاحب خانه، فطرهی خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر میهمان با اجازه صاحب خانه، فطرهی خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط میشود؟
- [آیت الله بهجت] رسم است که پس از دفن و... شرکت کنندگان در مراسم، در منزل یا تالار، از طرف صاحب عزا پذیرایی می شوند؛ غذا خوردن در چنین مراسم چه حکمی دارد؟ و اگر غذا نخوردن، ناراحتی و گلایه ی صاحب عزا را به دنبال داشته باشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] غذایی که به عنوان هدیه برای ما می آورند و ما یقین داریم که این غذا از مالی تهیه شده که مخلوط به حرام است، لطفا بفرمایید با این غذا چه کنیم؟ آیا دور افکنیم یا اینکه می توانیم از طرف صاحب اصلی مال صدقه رد کنیم با توجه به اینکه صاحب اصلی مال را نمی شناسیم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر صاحب آب قبلاً اجازه داده و انسان نمی داند از اجازه اش برگشته یا نه، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است، باید به مهمان ها بگوید، اما اگر یکی از مهمان ها بفهمد لازم نیست به دیگران خبر دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است بنابر احتیاط باید به مهمانها بگوید; ولی اگر یکی از مهمانها بفهمد، لازم نیست به دیگران خبر دهد، مگر مسبّب باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی در حال اعتکاف جماع کند علاوه بر اینکه گناه کرده است باید کفّاره نیز بدهد یعنی شصت فقیر را غذا بدهد، یا شصت روزه بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] چیزی را که عاریه کرده، بدون اجازه صاحب آن نمیتواند به دیگری اجاره یا عاریه دهد.
- [آیت الله بهجت] چیزی را که عاریه کرده بدون اجازه صاحب آن نمیتواند به دیگری اجاره یا عاریه دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر صاحب خانه یا یکی از مهمانها در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است لازم نیست به دیگران بگوید ولی چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که میداند به واسطه نگفتن، خود او هم نجس میشود باید بعد از غذا به آنان بگوید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است باید به میهمانها بگوید اما اگر یکی از میهمانها بفهمد لازم نیست به دیگران خبر دهد ولی چنانچه طوری با انان معاشرت دارد که به واسطه نجس بودن انان خود او مثلا مبتلا به اکل و شرب نجس شود باید بعد از غذا به انان بگوید
- [آیت الله خوئی] اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است، باید به میهمانها بگوید، اما اگر یکی از میهمانها بفهمد، لازم نیست به دیگران خبر دهد. ولی چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که ممکن است به واسط نجس بودن آنان خود او هم نجس شود، باید بعد از غذا به آنان بگوید.
- [امام خمینی] اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است، باید به مهمانها بگوید. اما اگر یکی از مهمانها بفهمد، لازم نیست به دیگران خبر دهد. ولی چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد که می داند به واسطه نگفتن خود او هم نجس می شود، باید بعد از غذا به آنان بگوید.