اختصاص "اهل بیت" به چهارده معصوم (‏ع) اختصاص بشری و انسانی نیست. انحصاری است که از کلام الاهی در آیه ی تطهیر و روایات نبی مکرم اسلام (ص) به دست می‏آید. در اثبات این مدعا می‏توان به دلایل دلالتی و روایق متعددی استناد کرد. دلایل دلالتی (متنی): الف: قرآن کریم، کلام الاهی است که به زبان عربی بر پیامبر خود، نازل کرده است. کلام خدا چون فعل او، از هر گونه عیب و نقصی مبرا است و هیچ گونه خطای ادبی مخالف قاعده در آن راه ندارد. حال اگر قرار باشد تا آیه ی تطهیر و اهل بیت در آن آیه، راجع به تمامی منتسبین به رسول خدا (ص) باشد، امری مغایر با قوانین زبان عرب حادث شده است که به صحت و یا فصاحت کلام الاهی ضربه خواهد زد؛ زیرا تعداد زنان سرای پیامبر (ص) بسی بیشتر از مردان بود. با چنین فرضی ارجاع ضمایر مذکر در آیه‏ی تطهیر بر جمعیتی که اکثریت آن را زنان تشکیل می‏دهد، واقعه‏ای برخلاف قواعد محاوره‏ی عرب رخ خواهد داد. ب: در تعیین معنای یک کلمه باید به قراین ملازم با صدور آن توجه داشت تا به معنای دقیق و حقیقی کلمه پی برد. در آیه‏ی شریفه‏ی تطهیر نیز کلمه‏ی اهل مورد بحث ما است. این کلمه دایم الاضافه‏ی معنوی است؛ یعنی بدون تکیه‏گاه و مضاف الیه، کامل نمی‏شود. در این آیه نیز به البیت اضافه شده و می‏دانیم که جز خانه ی فاطمه (ع) هیچ خانه‏ی دیگری داخل در این مقوله نیست. اگر منظور از بیت خانه ی مسکونی بود - تا دیگر زنان پیامبر، داخل این عنوان شوند - می‏باید ام سلمه که آیه در خانه‏ی او نازل شده است اولین فرد و مصداق آیه باشد. ولی واقعیت بر خلاف آن است؛ زیرا پیامبر (ص) با تأیید ام سلمه وی را تحت عنوان اهل بیت ندانستند. ب: دلایل روایی: الف: گروهی از روایات که از قول پیامبر (ص) صادر شده و هدف از آنها، انحصار و تبیین معنای اهل بیت در آیه‏ی تطهیر بوده است. از این رو پیامبر (ص) می‏فرمایند که این آیه در حق پنج نفر نازل شده است. من، علی، فاطمه، حسن و حسین (ع). ب: گروه دیگر از روایات، رفتار نبوی را در این باره متذکر می‏شوند؛ چرا که تعالیم فعلی، ماندگارتر از تعالیم قولی هستند. لذا راوی می‏گوید که پیامبر(ص) شش ماه، در هنگام نمازها به در خانه ی فاطمه ‏(ع) آمده و می‏فرمودند: "الصلاة اهل البیت" و آیه ی تطهیر را می‏خواندند. ج: دسته سوم از روایات، داستان‏هایی هستند که شیوع این انحصار و شناخته شدن اهل بیت را نزد مردم، نشان می‏دهند. که تفصیل این دست در کتب تفسیری آمده است.
اختصاص "اهل بیت" به چهارده معصوم (ع) اختصاص بشری و انسانی نیست. انحصاری است که از کلام الاهی در آیه ی تطهیر و روایات نبی مکرم اسلام (ص) به دست میآید. در اثبات این مدعا میتوان به دلایل دلالتی و روایق متعددی استناد کرد. دلایل دلالتی (متنی): الف: قرآن کریم، کلام الاهی است که به زبان عربی بر پیامبر خود، نازل کرده است. کلام خدا چون فعل او، از هر گونه عیب و نقصی مبرا است و هیچ گونه خطای ادبی مخالف قاعده در آن راه ندارد. حال اگر قرار باشد تا آیه ی تطهیر و اهل بیت در آن آیه، راجع به تمامی منتسبین به رسول خدا (ص) باشد، امری مغایر با قوانین زبان عرب حادث شده است که به صحت و یا فصاحت کلام الاهی ضربه خواهد زد؛ زیرا تعداد زنان سرای پیامبر (ص) بسی بیشتر از مردان بود. با چنین فرضی ارجاع ضمایر مذکر در آیهی تطهیر بر جمعیتی که اکثریت آن را زنان تشکیل میدهد، واقعهای برخلاف قواعد محاورهی عرب رخ خواهد داد. ب: در تعیین معنای یک کلمه باید به قراین ملازم با صدور آن توجه داشت تا به معنای دقیق و حقیقی کلمه پی برد. در آیهی شریفهی تطهیر نیز کلمهی اهل مورد بحث ما است. این کلمه دایم الاضافهی معنوی است؛ یعنی بدون تکیهگاه و مضاف الیه، کامل نمیشود. در این آیه نیز به البیت اضافه شده و میدانیم که جز خانه ی فاطمه (ع) هیچ خانهی دیگری داخل در این مقوله نیست. اگر منظور از بیت خانه ی مسکونی بود - تا دیگر زنان پیامبر، داخل این عنوان شوند - میباید ام سلمه که آیه در خانهی او نازل شده است اولین فرد و مصداق آیه باشد. ولی واقعیت بر خلاف آن است؛ زیرا پیامبر (ص) با تأیید ام سلمه وی را تحت عنوان اهل بیت ندانستند. ب: دلایل روایی: الف: گروهی از روایات که از قول پیامبر (ص) صادر شده و هدف از آنها، انحصار و تبیین معنای اهل بیت در آیهی تطهیر بوده است. از این رو پیامبر (ص) میفرمایند که این آیه در حق پنج نفر نازل شده است. من، علی، فاطمه، حسن و حسین (ع). ب: گروه دیگر از روایات، رفتار نبوی را در این باره متذکر میشوند؛ چرا که تعالیم فعلی، ماندگارتر از تعالیم قولی هستند. لذا راوی میگوید که پیامبر(ص) شش ماه، در هنگام نمازها به در خانه ی فاطمه (ع) آمده و میفرمودند: "الصلاة اهل البیت" و آیه ی تطهیر را میخواندند. ج: دسته سوم از روایات، داستانهایی هستند که شیوع این انحصار و شناخته شدن اهل بیت را نزد مردم، نشان میدهند. که تفصیل این دست در کتب تفسیری آمده است.
- [سایر] چرا اهل بیت (علیهم السلام) را فقط به چند نفر اختصاص می دهید؟
- [سایر] چرا اهل بیت(ع) را فقط به چند نفر اختصاص میدهید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ذاکر اهل بیت می تواند برای ذکر فضائل و مصائب اهل بیت(علیهم السلام)اجرت طی کند؟
- [سایر] مأموریت اهل البیت (علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] شرایط محبت اهل بیت علیهم السلام چیست؟
- [سایر] روز چندم حادثه عاشورا آب برای اهل بیت (علیهم السلام) بسته شد؟ آیا در شب عاشورا اهل بیت (علیهم السلام) غسل انجام داده بودند؟
- [سایر] روز چندم عاشورا آب برای اهل بیت(علیهم السلام) بسته شد؟ آیا در شب عاشورا اهل بیت(علیهم السلام) غسل انجام داده بودند؟
- [سایر] جایگاه قرآن کریم و عترت علیهم السلام در مذهب تشیع چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] پوشیدن لباس مشکی در عزای اهل بیت (علیهم السلام)
- [سایر] اهل بیت چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه) و بعد از آن (الحمداللّه) بگوید.چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه علیهالسلام و اهل بیت و یاران ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مظاهری] شش کار در آشامیدن آب مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد. سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم اللَّه و بعد از آن الحمدللَّه بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللَّهعلیه السلام و اهلبیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحّب است : اوّل : آب را بطور مکیدن بیاشامد . دوّم : در روز ایستاده آب بخورد . سوّم : پیش از آشامیدن آب بِسْمِ اللهِ و بعد از آن اَلْحَمْدُ لِلهِ بگوید . چهارم : به سه نفس آب بیاشامد . پنجم : بعد از آشامیدن آب حضرت اَبا عَبْدِ اَللهِ ( علیه السّلام ) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعن نماید . مکروهات آب آشامیدن
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد.سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم الله و بعد از آن الحمد لله بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (علیه السلام) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. مکروهات آب آشامیدن
- [امام خمینی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اول: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم: در روز ایستاده آب بخورد. سوم: بیش از آشامیدن آب "بسم الله" و بعد از آن "الحمد لله" بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبد الله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.