برای تهیه آب تربت آب پاک و بهداشتی کافی است[1] ، هرچند بعضی از آب ها مثل ؛ آب فرات[2] ، آب زمزم[3] یا آب باران در ماه نیسان[4] مزایای بیشتری دارند ، و آب باران هم که غالباً صاف و زلال تر است، شاید بهتر از آب های معمولی باشد. اما در مورد دعا مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان می گوید: روایت شده که این دعا خوانده شود: بسم الله و بالله اللهم اجعله رزقا واسعا و علما نافعا و شفاء من کل داء انک علی کل شئ قدیر.[5] برای اطلاع بیشتر به همان کتاب مراجعه نمایید. [1] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی (به اندازه نخود) از تربت امام حسین (ع) برای شفا اشکال ندارد؛ (توضیح المسائل مراجع، ج2، ص598.) اما بعضی از مرجع عظام می فرمایند: با آب مخلوط کنند به طوری که مستهلک شود. حضرات آیات عظام؛ خوئی، تبریزی، فاضل می فرمایند: بهتر است؛ و آیت الله بهجت می فرمایند: احوط این است. و آیت الله سیستانی می فرمایند: اگر آن را از خود قبر مقدس یا اطراف آن بر ندارند و یا در موردی که اطمینان نباشد که تربت از قبر مقدس آن حضرت است، به احتیاط واجب باید آنرا در مقداری از آب و مانند آن حل نمایند که مستهلک شود. (همان) [2] مثلا در مورد نوزاد مستحب است که آب فرات به او بیاشامند. (جامع المسائل للبهجة، ج2، ص538.) [3] به عنوان نمونه در مورد کفن میت مستحب است با آب زمزم تر کنند. (غایة القصوی، ج1، ص234.) [4] برای اطلاع از خواص آن به کتاب مفاتیح الجنان مراجعه بفرمایید.ص601. [5] مفاتیح الجنان، ص923.
برای تهیه آب تربت آیا باید حتماً آب، آب باران باشد؟ و حتماً باید دعا خوانده شود یا خیر؟ لطفاً توضیح کامل داده شود.
برای تهیه آب تربت آب پاک و بهداشتی کافی است[1] ، هرچند بعضی از آب ها مثل ؛ آب فرات[2] ، آب زمزم[3] یا آب باران در ماه نیسان[4] مزایای بیشتری دارند ، و آب باران هم که غالباً صاف و زلال تر است، شاید بهتر از آب های معمولی باشد. اما در مورد دعا مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان می گوید: روایت شده که این دعا خوانده شود: بسم الله و بالله اللهم اجعله رزقا واسعا و علما نافعا و شفاء من کل داء انک علی کل شئ قدیر.[5] برای اطلاع بیشتر به همان کتاب مراجعه نمایید.
[1] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی (به اندازه نخود) از تربت امام حسین (ع) برای شفا اشکال ندارد؛ (توضیح المسائل مراجع، ج2، ص598.) اما بعضی از مرجع عظام می فرمایند: با آب مخلوط کنند به طوری که مستهلک شود. حضرات آیات عظام؛ خوئی، تبریزی، فاضل می فرمایند: بهتر است؛ و آیت الله بهجت می فرمایند: احوط این است. و آیت الله سیستانی می فرمایند: اگر آن را از خود قبر مقدس یا اطراف آن بر ندارند و یا در موردی که اطمینان نباشد که تربت از قبر مقدس آن حضرت است، به احتیاط واجب باید آنرا در مقداری از آب و مانند آن حل نمایند که مستهلک شود. (همان) [2] مثلا در مورد نوزاد مستحب است که آب فرات به او بیاشامند. (جامع المسائل للبهجة، ج2، ص538.) [3] به عنوان نمونه در مورد کفن میت مستحب است با آب زمزم تر کنند. (غایة القصوی، ج1، ص234.) [4] برای اطلاع از خواص آن به کتاب مفاتیح الجنان مراجعه بفرمایید.ص601. [5] مفاتیح الجنان، ص923.
- [سایر] شخص بیمار برای شفا یافتن لازم است نزد پزشک برود، یا تربت سیدالشهدا(ع) را بخورد و یا دعا کند؟!
- [سایر] شخصی مریض شده است، برای شفا یافتن لازم است: نزد پزشک برود؛ یا تربت سیدالشهدا علیه السلام را بخورد و یا دعا کند؟!
- [آیت الله بهجت] زیر باران به چه نحوه ای وضو گرفته شود که وضو صحیح باشد، با توجّه به این که آب باران با آب وضو مخلوط می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا در اتصال آب کر یا آب باران، برای تطهیر آب نجس، مخلوط شدن شرط است؟
- [سایر] با سلام؛ آیا روایاتی مبنی بر خوراندن تربت امام حسین(ع) و آب فرات به نوزاد تازه متولد شده داریم؟
- [آیت الله بهجت] اگر باران شدیدی ببارد که در جوی ها و کف زمین جاری گردد، پس از قطع باران آب های باقی مانده که مجموعا از مقدار کرّ بسیار بیشتر است آیا حکم آب قلیل، جاری یا کرّ را پیدا می نماید؟
- [سایر] تاثیر دعا بر آب چیست؟
- [آیت الله بهجت] حکم همراه داشتن دعا، تربت و انگشتر با اسمای متبرکه، در هنگام تخلی چیست؟ آیا گذاشتن در جیب پایین یا بالا کفایت می کند؟ یا باید کلاً از بردن آن ها به تخلی اجتناب کرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا گذاشتن قرآن و ادعیّه و تربت به همراه میّت در قبر خواه میّت وصیّت کرده باشد و خواه وصیّت نکرده باشد جایز است یا نه؟ اگر جایز است، چه شرایطی باید مراعات شود؟
- [آیت الله بهجت] خوردن تربت رسول اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم و ائمه علیهم السّلام ، همانند تربت امام حسین علیه السّلام جایز است؟
- [امام خمینی] اگر آب باران یا آب دیگر، در گودالی جمع شود و کمتر از کر باشد، چنانچه بعد از قطع شدن باران نجاست به آن برسد، نجس می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر آب باران یا آب دیگر در گودالی جمع شود و کمتر از کر باشد چنانچه بعد از قطع شدن باران، نجاست به آن برسد، نجس می شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر آب باران یا آب دیگر، در گودالی جمع شود و کمتر از کر باشد چنانچه بعد از قطع شدن باران، نجاست به آن برسد نجس می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر آب باران یا آب دیگر در گودالی جمع شود، و کمتر از کُر باشد، پس از قطع شدن باران، با رسیدن نجاست به آن نجس می شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر آب باران یا آب دیگر در گودالی جمع شود و کمتر از کُر باشد، چنانچه بعد از قطع شدن باران نجاست به آن برسد، نجس میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه آب باران در جایی جمع شود و متصل به باران باشد، حکم آب باران را دارد و هرچیز نجسی را پاک می کند هرچند کمتر از کر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آب قلیل آبی است که آب باران و چاه و جاری و کرّ نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شک کند که آبیاری با آب باران و آب دلو به یک اندازه بوده یا آب باران غلبه داشته، می تواند از نصف آن ده یک و از نصف دیگر آن بیست یک بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آب قلیل: آبیست که کر، جاری، باران و آب چاه نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شک کند که آبیاری با آب باران و آب دلو به یک اندازه بوده یا آب باران غلبه داشته، میتواند از نصف آن ده یک، و از نصف دیگر آن، بیست یک بدهد.