بنا به عقیده ی ضروری مذهب شیعه - که مأخوذ از آیات کثیره و روایات نبوی (ص) می‏باشد - امامت منصبی الاهی است. از این رو اگر نصب شخصی به این مقام از سوی خداوند احراز گردد، یک مسلمان بدون چون و چرا - از روی تعبد - باید به فرامین و ولایت او گردن نهد؛ زیرا خداوند حکیم و متعال "از همه آگاه تر است که رسالت و امامت را به که اعطا نماید".[i] احراز نصب شخصی به این مقام از سوی خداوند، از راه‏های گوناگونی حاصل می‏شود: 1. روایات نبوی 2. معرفی و تعیین ایشان از سوی ائمه‏ (ع) و به خصوص امام قبلی 3. داشتن شرایط دیگر امامت مثل علم لدّنی، أعلمیت أهل زمانه، عصمت، سلامت و اعتدال جسمی و روحی و روانی و اعجاز ارائه اموری غیر عادی. شیعیان معاصرِ ائمه ی خردسال؛ یعنی امام جواد (ع) در سن 8 سالگی و امام هادی (ع) در سن 9 سالگی و امام مهدی در سن 5 سالگی، از این امور غافل نبوده و پس از جست و جو و تحقیق فراوان، به یقین کامل به امامت ایشان رسیده و به ولایت و امامت ایشان گردن نهاده‏اند. نسل‏های بعد نیز به اسناد تاریخی و تحقیقات ایشان و نصوص مأثوره، اعتماد می‏نماید. از سوی دیگر، مقام امامت و تأییدات غیبی الاهی از ایشان و بروز خوارق عادات توسط این بزرگواران، مانع این است که با سایر افراد عادی قابل قیاس باشند! به علاوه برای یک مسلمان معتقد به قرآن، اعطاء مقامی الاهی که برخاسته از حکمت و علم و عنایت خدا است به فردی خردسال، نباید تعجب برانگیز باشد؛ زیرا نبوت عیسی، یحیی و سلیمان (ع) نیز در خردسالی ثابت گردیده است. از این رو کرایم قرآنی دالّ بر اینها، مکرر توسط ائمه ‏(ع) مورد استشهاد واقع شده‏اند. [i] انعام، 124.
بنا به عقیده ی ضروری مذهب شیعه - که مأخوذ از آیات کثیره و روایات نبوی (ص) میباشد - امامت منصبی الاهی است. از این رو اگر نصب شخصی به این مقام از سوی خداوند احراز گردد، یک مسلمان بدون چون و چرا - از روی تعبد - باید به فرامین و ولایت او گردن نهد؛ زیرا خداوند حکیم و متعال "از همه آگاه تر است که رسالت و امامت را به که اعطا نماید".[i] احراز نصب شخصی به این مقام از سوی خداوند، از راههای گوناگونی حاصل میشود: 1. روایات نبوی 2. معرفی و تعیین ایشان از سوی ائمه (ع) و به خصوص امام قبلی 3. داشتن شرایط دیگر امامت مثل علم لدّنی، أعلمیت أهل زمانه، عصمت، سلامت و اعتدال جسمی و روحی و روانی و اعجاز ارائه اموری غیر عادی. شیعیان معاصرِ ائمه ی خردسال؛ یعنی امام جواد (ع) در سن 8 سالگی و امام هادی (ع) در سن 9 سالگی و امام مهدی در سن 5 سالگی، از این امور غافل نبوده و پس از جست و جو و تحقیق فراوان، به یقین کامل به امامت ایشان رسیده و به ولایت و امامت ایشان گردن نهادهاند. نسلهای بعد نیز به اسناد تاریخی و تحقیقات ایشان و نصوص مأثوره، اعتماد مینماید. از سوی دیگر، مقام امامت و تأییدات غیبی الاهی از ایشان و بروز خوارق عادات توسط این بزرگواران، مانع این است که با سایر افراد عادی قابل قیاس باشند! به علاوه برای یک مسلمان معتقد به قرآن، اعطاء مقامی الاهی که برخاسته از حکمت و علم و عنایت خدا است به فردی خردسال، نباید تعجب برانگیز باشد؛ زیرا نبوت عیسی، یحیی و سلیمان (ع) نیز در خردسالی ثابت گردیده است. از این رو کرایم قرآنی دالّ بر اینها، مکرر توسط ائمه (ع) مورد استشهاد واقع شدهاند. [i] انعام، 124.
- [سایر] امامت در سن طفولیت، چگونه توجیه میشود؟
- [سایر] چگونه کودک پنج ساله امام میشود؟
- [سایر] به کنیزی و بردگی کشیدن دختران در این سن (عصر) را چگونه توجیه و تصدیق می کنیم؟ آیا این کار صحیح است؟
- [سایر] اهل تسنن حدیث «من مات و لم یعرف امام زمانه مات میته الجاهلیه» را چگونه توجیه می کنند؟
- [سایر] در رابطه با دوران شیرخوارگی و طفولیت و تحت سرپرستی پیامبر مکرم ص اطلاعاتی بیان نمایید؟
- [سایر] سلام در تاریخ آمده است مدت امامت امام سجاد ع 35 سال میباشد که امام در سن 57 سالگی به شهادت رسیده اند در قضایای کربلا هم 22 سال داشتند که مدت سن امام از امامت تا شهادت در حالیکه روایات در کتاب لهوف میگوید 40 سال ایشان بر پدر گریه کرده اند علت این اختلاف چیست؟
- [سایر] چگونه میتوان امام زمان(عج) را شناخت؟دلیل قرآنی وجود حضرت حُجّت (عج) چیست؟ حیات حضرت ولی عصر(علیهالسلام) از نظر علمی چگونه توجیه میشود؟
- [سایر] اخبار رجعت را چگونه میشود تصدیق کرد؟
- [سایر] چگونه میشود فرزندان و اولیائشان در آخرت با هم باشند؟
- [سایر] 1. دستی که با کرم چرب شده و با ادرار نجس شود، آیا فقط با آب خالی پاک میشود؟ یا لازم است چربی دست را بر طرف کنیم؟ 2. اگر با آن دست که خیس و چرب است کلید برق را خاموش کنیم، آیا کلید برق هم نجس میشود؟ 3. آیا دیگران که بعداً با دست خیس برق را خاموش میکنند هم دستشان نجس میشود؟ 4. کلید برق چگونه پاک میشود؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر سر از سجده بردارد و ببیند امام در سجده است؛ چنانچه به خیال اینکه سجده اول امام است؛ به قصد اینکه با امام سجده کند به سجده رود و بفهمد سجده دوم امام بوده؛ سجده دوم او حساب می شود و اگر به خیال اینکه سجده دوم امام است به سجده رود و بفهمد که سجده اول امام بوده؛ باید به قصد سجده با امام سجده را تمام کند و دوباره با امام به سجده رود.
- [آیت الله سبحانی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده وقتی امام تشهد رکعت آخر را می خواند نیم خیز بنشیند و صبر کند تا امام تشهد نماز را بگوید و بعد برخیزد. شرائط امام جماعت:
- [آیت الله اردبیلی] مأموم نباید جلوتر از امام بایستد و به احتیاط واجب باید کمی عقبتر از امام بایستد؛ ولی اگر مأموم فقط یک مرد باشد، بنابر احتیاط واجب باید در سمت راست امام بایستد و میتواند مساوی با امام بایستد و چنانچه قدّ مأموم بلندتر از امام باشد و در رکوع و سجود سر او جلوتر از امام باشد، اشکالی ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر سر از سجده بردارد و ببیند امام در سجده است، چنانچه به خیال اینکه سجده اول امام است، به قصد اینکه با امام سجده کند به سجده رود و بفهمد سجده دوم امام بوده، سجده دوم مأموم حساب میشود و نمازش صحیح است، و اگر به خیال اینکه سجده دوم امام است به سجده رود و بفهمد سجده اول امام بوده، سجده اول او خواهد بود و بقیه نماز را با امام میخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه بداند نماز امام باطل است مثلا بداند امام وضو ندارد اگر چه خود امام ملتفت نباشد نمی تواند به او اقتدا کند
- [آیت الله نوری همدانی] هر گاه بداند نماز امام باطل ا ست مثلاً بداند امام وضو ندارد ، اگر چه خود امام ماتفت نباشد ، نمی تواند به او اقتدا کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هرگاه بداند نماز امام باطل است مثلاً بداند امام وضو ندارد اگرچه خود امام ملتفت نباشد نمی تواند به او اقتدا کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه بداند نماز امام باطل است؛ مثلا بداند امام وضو ندارد اگرچه خود امام ملتفت نباشد؛ نمی تواند به او اقتدا کند.
- [آیت الله خوئی] هرگاه بداند نماز امام باطل است، مثلًا بداند که امام وضو ندارد، اگرچه خود امام ملتفت نباشد، نمیتواند به او اقتدا کند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه بداند نماز امام باطل است، مثلاً بداند امام وضو ندارد، اگرچه خود امام متوجّه نباشد، نمیتواند به او اقتدا کند.