اگر در بین غسل، حَدَث اصغر از او سر زند، مثلًا بول کند (یا باد معده از وی خارج شود)، غسل باطل نمیشود.[1] و لازم نیست که غسل را از نو شروع کند، ولی چنین غسلی کفایت از وضو برای نماز و سایر اعمال مشروط به طهارت از حدث اصغر نمیکند.[2] [1] (خوئی:) باید غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید و چنانچه بخواهد غسل ترتیبی نماید بنا بر احتیاط مستحبّی وضو هم بگیرد. (گلپایگانی، فاضل، صافی:) میتواند غسل را تمام نماید و بعد وضو بگیرد؛ و بهتر آن است که غسل را احتیاطاً از سر بگیرد به قصد آن چه بر ذمّه او است از اتمام یا اعاده؛ لکن وضو بعد از غسل در این صورت هم واجب است.(سیستانی:) لازم نیست غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید بلکه میتواند غسل خود را تمام نماید و بنا بر احتیاط لازم باید وضو هم بگیرد، ولی اگر از غسل ترتیبی به ارتماسی و یا از ارتماسی به ترتیبی عدول نماید، لازم نیست وضو هم بگیرد. (بهجت:) اتمام غسل لازم نیست، بلکه کافی است که به قصد وظیفه واقعیّه (اعم از تمام یا اتمام) غسل را دوباره از سر شروع کند و بنا بر احتیاط برای نماز و کاری که وضو لازم دارد وضو بگیرد. (مکارم:) بنا بر احتیاط واجب باید غسل را از سر گیرد و برای نماز و مانند آن، وضو نیز بگیرد. (تبریزی:) بنا بر احتیاط باید غسل را از سر بگیرد و برای نماز وضو هم بگیرد. [2] توضیح المسائل (محشی)، ج1، ص230، سؤال 185.
اگر شخصی در حین انجام غسل جنابت، باد معده از وی خارج شود آیا غسلش باطل می شود؟ (مقلد امام خمینی هستم)
اگر در بین غسل، حَدَث اصغر از او سر زند، مثلًا بول کند (یا باد معده از وی خارج شود)، غسل باطل نمیشود.[1] و لازم نیست که غسل را از نو شروع کند، ولی چنین غسلی کفایت از وضو برای نماز و سایر اعمال مشروط به طهارت از حدث اصغر نمیکند.[2]
[1] (خوئی:) باید غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید و چنانچه بخواهد غسل ترتیبی نماید بنا بر احتیاط مستحبّی وضو هم بگیرد. (گلپایگانی، فاضل، صافی:) میتواند غسل را تمام نماید و بعد وضو بگیرد؛ و بهتر آن است که غسل را احتیاطاً از سر بگیرد به قصد آن چه بر ذمّه او است از اتمام یا اعاده؛ لکن وضو بعد از غسل در این صورت هم واجب است.(سیستانی:) لازم نیست غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید بلکه میتواند غسل خود را تمام نماید و بنا بر احتیاط لازم باید وضو هم بگیرد، ولی اگر از غسل ترتیبی به ارتماسی و یا از ارتماسی به ترتیبی عدول نماید، لازم نیست وضو هم بگیرد. (بهجت:) اتمام غسل لازم نیست، بلکه کافی است که به قصد وظیفه واقعیّه (اعم از تمام یا اتمام) غسل را دوباره از سر شروع کند و بنا بر احتیاط برای نماز و کاری که وضو لازم دارد وضو بگیرد. (مکارم:) بنا بر احتیاط واجب باید غسل را از سر گیرد و برای نماز و مانند آن، وضو نیز بگیرد. (تبریزی:) بنا بر احتیاط باید غسل را از سر بگیرد و برای نماز وضو هم بگیرد. [2] توضیح المسائل (محشی)، ج1، ص230، سؤال 185.
- [سایر] بین امام خمینی و مردم چه رابطه ای حاکم بود و امام خمینی برای مردم چه نقشی قائل بودند؟
- [سایر] در حالی که امام خمینی از دنیا رفته بود، مقلد ایشان شدم؛ آیا این کار من صحیح است؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] شیوه مدیریتی امام خمینی ره چه بود؟
- [سایر] امام خمینی (ره) و جنبشهای اسلامی معاصر؟
- [سایر] امام خمینی به مسئلهی وابستگی چگونه مینگریست؟
- [سایر] امام خمینی ره چند فرزند داشتند و زندگی شخصی ایشان چگونه بود؟
- [سایر] شبهه: بنابر روایات، قیام امام خمینی چون قبل از قیام امام زمان بوده، باطل است!
- [سایر] زندگینامه امام خمینی ره را بفرمایید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در حین انجام غسل جنابت از او منی خارج شود و یا جماع نماید، باید غسل را از سر بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] هفت چیز وضو را باطل میکند:اوّل:بول.دوم:غائط.سوم:باد معده و روده که از مخرج غائط خارج شود.چهارم:خوابی که به واسطهی آن چشم نبیند و گوش نشنود، ولی اگر چشم نبیند و گوش بشنود وضو باطل نمیشود.پنجم:چیزهایی که عقل را از بین میبرد، مانند دیوانگی و مَستی و بیهوشی.ششم:استحاضهی زنان که بعداً گفته میشود.هفتم:کاری که برای آن باید غسل کرد مانند جنابت.
- [آیت الله علوی گرگانی] هفت چیز وضو را باطل میکند: اوّل بول، دوم غائط، سوم باد معده، چهارم خوابی که به واسطه آن چشم نبیند وگوش نشنود ولی اگر چشم نبیند وگوش بشنود وضو باطل نمیشود، پنجم چیزهائی که عقل را از بین میبرد مانند: دیوانگی ومستی وبیهوشی، ششم استحاضه زنان که بعداً گفته میشود، هفتم کاریکه برای آن باید غسل کرد مانند جنابت.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در بین نماز یا بعد از ان بفهمد وضو یا غسلش باطل بوده یا بدون وضو یا غسل مشغول نماز شده نمازش باطل است و باید دوباره با وضو یا غسل بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر به خیال این که به اندازه غسل و نماز وقت دارد، برای خصوص آن نماز غسل کند و معلوم شود که کمتر از غسل و تمام نماز وقت داشته، غسل او اشکال دارد، ولی اگر به قصد طهارت از جنابت، غسل کرده که بعد نماز هم بخواند غسلش صحیح است اگر چه معلوم شود هیچ وقت نداشته است.
- [آیت الله سیستانی] اگر در بین نماز یا بعد از آن بفهمد وضو یا غسلش باطل بوده ، یا بدون وضو یا غسل مشغول نماز شده ، باید نماز را دوباره با وضو یا غسل بخواند ؛ و اگر وقت گذشته قضا نماید .
- [امام خمینی] هفت چیز وضو را باطل می کند: اول: بول. دوم: غائط. سوم: باد معده و روده که از مخرج غائط خارج شود. چهارم: خوابی که به واسطه آن چشم نبیند و گوش نشنود. ولی اگر چشم نبیند و گوش بشنود وضو باطل نمی شود. پنجم: چیزهایی که عقل را از بین می برد، مانند دیوانگی و مستی و بیهوشی. ششم: استحاضه زنان، که بعدا گفته می شود. هفتم: کاری که برای آن باید غسل کرد مانند جنابت
- [آیت الله مظاهری] هفت چیز وضو را باطل میکند: اوّل: بول. دوّم: غائط. سوّم: باد معده و روده که از مخرج غائط خارج میشود. چهارم: خوابی که به واسطه آن چشم نبیند و گوش نشنود ولی اگر چشم نبیند و گوش بشنود وضو باطل نمیشود. پنجم: چیزهایی که عقل را از بین میبرد، مانند دیوانگی و مستی و بیهوشی. ششم: استحاضه زنان (که بعداً توضیح داده میشود). هفتم: کاری که برای آن باید غسل کرد، مانند جنابت و مسّ میّت.
- [آیت الله اردبیلی] هفت چیز وضو را باطل میکند: اوّل و دوم:بیرون آمدن ادرار و مدفوع، سوم:خروج باد معده و روده از مخرج مدفوع، چهارم:خوابی که به واسطه آن چشم نبیند و گوش نشنود، و اگر چشم نبیند ولی گوش بشنود وضو باطل نمیشود، پنجم: بنابر احتیاط واجب چیزهایی که عقل را از بین میبرند، مانند دیوانگی، مستی و بیهوشی، ششم:استحاضه زنان که توضیح آن بعد گفته میشود، هفتم: کاری که برای آن باید غسل کرد؛ مانند جنابت، حیض و نفاس.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر اعتکاف کننده غسل واجب شود در صورتی که غسل کردن در مسجد مانعی نداشته باشد مانند غسل مس میت جایز نیست از مسجد خارج شود ودر صورتی که مانع داشته باشد مثل غسل جنابت که مستلزم ماندن در مسجد با جنابت است باید خارج شود وگرنه اعتکاف او باطل می شود