در تقسیم کلی نماز به دو قسم واجب و مستحب تقسیم می شود: نمازهای واجب به سه حالت اختیار، اضطرار و عجله تقسیم می شوند که حکم هر یک عبارت است از: اول: حالت اختیار در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول حمد و بعد از آن یک سوره تمام بخواند[1]. بنابر این لازم نیست که حتما سوره اخلاص را بخواند گرچه در بعضی از موارد رجحان دارد. توضیح اینکه خواندن سوره اخلاص بعد از سوره حمد به طور تعیین واجب نیست اگر چه مستحب است که در تمام نمازها در رکعت اول، سوره «إنا أنزلناه» و در رکعت دوم، سوره «قل هو اللَّه احد» (اخلاص) خوانده شود و مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانه روز سوره «قل هو اللَّه احد» را نخواند[2]. دوم: حالت اضطرار اگر وقت نماز تنگ باشد، یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند، مثلًا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده، یا چیز دیگری به او صدمه بزند، نباید سوره را بخواند. سوم: حالت عجله اگر در کاری عجله داشته باشد می‏تواند سوره را نخواند[3]. نمازهای مستحب در نماز مستحبی حتی اگر نماز به واسطه نذر کردن واجب شده باشد، خواندن سوره آن لازم نیست.[4] [1] توضیح المسائل(المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 543، مسأله 978. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 560، مسأله 1018 و 1019. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 544، مسأله 979. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 547، مسأله 986.
در تقسیم کلی نماز به دو قسم واجب و مستحب تقسیم می شود: نمازهای واجب به سه حالت اختیار، اضطرار و عجله تقسیم می شوند که حکم هر یک عبارت است از: اول: حالت اختیار در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول حمد و بعد از آن یک سوره تمام بخواند[1]. بنابر این لازم نیست که حتما سوره اخلاص را بخواند گرچه در بعضی از موارد رجحان دارد. توضیح اینکه خواندن سوره اخلاص بعد از سوره حمد به طور تعیین واجب نیست اگر چه مستحب است که در تمام نمازها در رکعت اول، سوره «إنا أنزلناه» و در رکعت دوم، سوره «قل هو اللَّه احد» (اخلاص) خوانده شود و مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانه روز سوره «قل هو اللَّه احد» را نخواند[2]. دوم: حالت اضطرار اگر وقت نماز تنگ باشد، یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند، مثلًا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده، یا چیز دیگری به او صدمه بزند، نباید سوره را بخواند. سوم: حالت عجله اگر در کاری عجله داشته باشد میتواند سوره را نخواند[3]. نمازهای مستحب در نماز مستحبی حتی اگر نماز به واسطه نذر کردن واجب شده باشد، خواندن سوره آن لازم نیست.[4] [1] توضیح المسائل(المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 543، مسأله 978. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 560، مسأله 1018 و 1019. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 544، مسأله 979. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 547، مسأله 986.
- [سایر] اگر ثواب سه بار خواندن سوره توحید برابر ختم قرآن است چرا زحمت خواندن کل قرآن را بکشیم ؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا این حکم شرعی که بعد از شروع به خواندن سوره توحید و کافرون در نماز، نمیتوان این دو سوره را رها کرد و سوره دیگری خواند، مخصوص نمازهای واجب است یا در نماز مستحبّی هم همین حکم وجود دارد؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که همیشه در نماز بعد از حمد، سوره توحید را می خواند و به این کار عادت کرده است، اگر قبل از نماز یا در حین نماز، نیت خواندن سوره دیگری را از دل بگذراند، ولی طبق عادت پس از(بسم الله الرحمن الرحیم) سوره توحید بر زبانش جاری شود، می تواند سوره را ادامه دهد یا باید برگردد و سوره ای که نیت کرده بخواند؟
- [سایر] سلام خسه نباشید ببخشید آیادر قنوت نماز مستحبی خواندن سوره ای مثل سوره توحید اشکالی ندارد؟مرجع تقلید ایت الله مکارم شیرازی
- [آیت الله بروجردی] در هشت رکعت نافله شب در وسعت وقت میتوان اکتفا به سوره مختصر مثل سوره توحید نمود یا خیر؟
- [سایر] علت نامگذاری سوره اخلاص چیست؟
- [سایر] ثواب ختم سوره توحید چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره اخلاص ارایه نمایید.
- [سایر] چرا سوره توحید 4 آیه دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر بر نمازگزار خواندن یک رکعت نماز احتیاط واجب شد و اشتباهاً در نماز احتیاط، توحید را خواند و بعد فهمید که توحید را خوانده است وظیفه چیست؟ اگر در حین خواندن سوره توحید متوجه شد که نماز احتیاط است و خواندن توحید لازم نیست وظیفه چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره توحید یا کافرون شود، نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر در نماز، غیر سوره توحید و کافرون سوره دیگری بخواند، تا به نصف نرسیده میتواند رها کند و سوره دیگر بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره توحید یا سوره کافرون بخواند، اگر چه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمی تواند رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره توحید یا سوره کافرون شود، نمی تواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین، یکی از این دو سوره را بخواند، تا به نصف نرسیده، می تواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره توحید (قل هو اللّه أحد) یا سوره کافرون (قل یا أیّها الکافرون) شود، نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگری بخواند، ولی اگر در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه از روی فراموشی به جای سوره جمعه یا منافقین یکی از این دو سوره را بخواند، تا دو ثلث آن را نخوانده، میتواند آن را رها کند و سوره (جمعه) یا (منافقین) را بخواند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است در تمام نمازها در رکعت اوّل، سوره قدر و در رکعت دوم، سوره توحید را بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است در تمام نمازها در رکعت اول سوره قدر و در رکعت دوم، سوره توحید را بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانه روز سوره توحید را نخواند.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانه روز سوره توحید را نخواند.