در صورتی که قصد ازدواج با زنی را دارد اگر 1- به قصد لذت و ریبه نباشد؛ 2- برای آگاهی از وضع جسمانی دختر باشد؛.3- مانعی از ازدواج در میان نباشد؛ 4- احتمال بدهد دختر او را رد نمی کند.[1] می تواند به دست و صورت، پاها ، مو و مقداری از بدن( مانند گردن و بالای سینه) دختر نگاه کند.[2] البته آیت الله صافی معتقدند: بنابر احتیاط واجب، تنها به صورت و دستها تا مچ اکتفا کند.[3] [1] . خامنه ای، سید علی، اجوبة الاستفتائات، سؤال 525؛ سیستانی، سید علی، منهاج الصالحین، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28؛ بهجت، محمد تقی، رساله توضیح المسائل، مسئله 1944؛ مکارم شیرازی، ناصر، تعلیقات علی العروة الوثقی، بحث نکاح، مسئله 26؛ فاضل لنکرانی، محمد، تعلیقات علی العروة الوثقی، بحث نکاح، مسئله 26. [2] . مکارم شیرازی، ناصر، تعلیقات علی العروة الوثقی، بحث نکاح، مسئله 26، انتشارات مدرسه علی بن ابی طالب، قم؛ سیستانی، سید علی، منهاج الصالحین، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28؛ تبریزی، جواد، استفتائات، س 1580، ص 355، انتشارات سرور، چاپ ستاره، چاپ سوم، 1385، شمسی؛ بهجت، محمد تقی، رساله توضیح المسائل، مسئله 1944، ص 386، انتشارات دفتر معظم له، چاپ امیر، چاپ هجدهم، قم، 1378 شمسی. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 485، مسأله 2433 ؛ امام خمینی، سید روح الله، تحریرالوسیله، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28، چاپخانه پیام، چاپ پنجم، 1365شمسی؛ [3] صافی، لطف الله، هدایة العباد، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28.
در صورتی که قصد ازدواج با زنی را دارد اگر 1- به قصد لذت و ریبه نباشد؛ 2- برای آگاهی از وضع جسمانی دختر باشد؛.3- مانعی از ازدواج در میان نباشد؛ 4- احتمال بدهد دختر او را رد نمی کند.[1] می تواند به دست و صورت، پاها ، مو و مقداری از بدن( مانند گردن و بالای سینه) دختر نگاه کند.[2] البته آیت الله صافی معتقدند: بنابر احتیاط واجب، تنها به صورت و دستها تا مچ اکتفا کند.[3]
[1] . خامنه ای، سید علی، اجوبة الاستفتائات، سؤال 525؛ سیستانی، سید علی، منهاج الصالحین، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28؛ بهجت، محمد تقی، رساله توضیح المسائل، مسئله 1944؛ مکارم شیرازی، ناصر، تعلیقات علی العروة الوثقی، بحث نکاح، مسئله 26؛ فاضل لنکرانی، محمد، تعلیقات علی العروة الوثقی، بحث نکاح، مسئله 26. [2] . مکارم شیرازی، ناصر، تعلیقات علی العروة الوثقی، بحث نکاح، مسئله 26، انتشارات مدرسه علی بن ابی طالب، قم؛ سیستانی، سید علی، منهاج الصالحین، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28؛ تبریزی، جواد، استفتائات، س 1580، ص 355، انتشارات سرور، چاپ ستاره، چاپ سوم، 1385، شمسی؛ بهجت، محمد تقی، رساله توضیح المسائل، مسئله 1944، ص 386، انتشارات دفتر معظم له، چاپ امیر، چاپ هجدهم، قم، 1378 شمسی. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 485، مسأله 2433 ؛ امام خمینی، سید روح الله، تحریرالوسیله، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28، چاپخانه پیام، چاپ پنجم، 1365شمسی؛ [3] صافی، لطف الله، هدایة العباد، ج 2، بحث نکاح، مسئله 28.
- [سایر] بزودی قراره برایم خواستگار بیاد نمی دونم جلوی خواستگارم چه پوششی داشته باشم؟ (منظور چادر یا مانتو) و همچنین چه سوالاتی ازش بپرسم؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا دیدن اندام همسر خود به صورت عریان در روزهای ماه مبارک رمضان جایز است یا خیر؟
- [سایر] عیب داشتن و همان را بر دیگران عیب دیدن، نشانه ی چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا نهاد یا سازمانی می تواند جهت احراز سلامتی جسمی و روحی داوطلبِ استخدام، اندام مردان و عورت آنها را معاینه نموده تا در صورت سلامت استخدام کند؟
- [سایر] آیا حضرت علی(علیه السلام) خواستگار دختر ابوجهل بوده است؟
- [سایر] آیا حضرت علی(علیه السلام) خواستگار دختر ابوجهل بوده است؟
- [آیت الله بهجت] آیا برای پاسخ دادن به خواستگار دختر، استخاره کردن مورد دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا برای پاسخ دادن به خواستگار دختر، استخاره کردن مورد دارد؟
- [سایر] من با یک دختر برای ازدواج دوست شده ام. آن دختر با خواهرم رفیق است. رفیق خواهرم (نامزد آینده من) می گوید که خواهر من به دلیل نداشتن خواستگار و رسیدن به سن ازدواجش (22) با یک مردی که زن و بچه دارد می خواهد فرار کند (به نظر من نداشتن رابطه جنسی خواهرم و فشار زیاد حالت جنسی اش است). آن مرد به خواهرم گفته که من شما را فقط به خاطر ارتباط جنسی می خواهم او هم قبول کرده. حالا من چه کاری باید انجام بدهم با خواهرم رابطه جنسی انجام بدهم. اگر بدهم چگونه از گناه و عذابش فرار کنم، اگر هر راه حلی می دانید بگویید.
- [سایر] از دیدگاه قرآن، دین انبیاء قبل از اسلام چه دینی بوده و چه تفاوتی با هم دارند؟ آیا لزومی در پیراستگی جسمی پیامبران از عیب و نقص وجود دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] پس از آن که کودک دختر باشد یا پسر به سنّ بلوغ و رشد فکری و جسمی رسید، حقّ حضانت پایان میپذیرد و هیچ کس، حتّی پدر و مادر، حقّ حضانت بر او را ندارند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بعد از معامله عیب مال را بفهمد ، چنانچه بخواهد باید فوراً معامله را بهم بزند ، و اگر بیش از مقدار معمول با در نظر گرفتن اختلاف موارد تأخیر بیندازد دیگر نمیتواند معامله را بهم بزند .
- [آیت الله سیستانی] اگر دیانت و اخلاق خواستگار مورد رضایت باشد ، بهتر آن است که رد نشود ؛ از پیغمبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده که : هر گاه خواستگاری برای دختر شما آمد که اخلاق و دیانت او مورد رضایت شما بود ، دختر را به ازدواج او در آورید ، اگر چنین نکنید فتنه و فساد بزرگی در زمین بپا خواهد شد .
- [امام خمینی] اگر انسان نتواند یک جا جهیزیه دختر را تهیه کند و مجبور باشد که هر سال مقداری از آن را تهیه نماید، یا در شهری باشد که معمولا هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه می کنند، به طوری که تهیه نکردن آن عیب است، چنانچه در بین سال از منافع آن سال جهیزیه بخرد، خمس ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان نتواند یک جا جهیزیه دختر را تهیه کند و مجبور باشد که هر سال مقداری از آن را تهیه نماید یا در شهری باشد که معمولاً هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه میکنند گرچه تهیه نکردن آن عیب نباشد چنانچه در بین سال از منافع آن سال جهیزیه بخرد خمس آن را لازم نیست بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بین مأموم و امام یا بین مأموم و مأموم دیگری که واسطه اتصال مأموم با امام است کمتر از مقدار اندام انسان در حال سجده - که حدود یک متر است - فاصله باشد، مانعی ندارد، ولی اگر بیش از این مقدار فاصله شود، جماعتش صحیح نیست، بنابراین اگر چند نفر که نمازشان باطل است فاصله شوند، نمیتواند اقتدا کند و اگر در وسط نماز به مقدار اندام انسان در حال سجده فاصله شود، به احتیاط واجب قصد فرادی نماید و نماز را تمام کند. به هر حال اگر شک داشته باشد که نماز امام یا مأمومین سمت راست یا سمت چپ یا جلو صحیح است یا نه، میتواند به جماعت خود ادامه دهد و اقتدا نماید و بچه ممیّز؛ یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد، اگر شرایط نماز را رعایت کند، نمازش صحیح است و اگر شک داشته باشند که نمازش صحیح است یا نه، حکم به صحّت نمازش میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم به واسطه کسی که طرف راست یا چپ او اقتدا کرده به امام متّصل باشد و از جلو به امام متّصل نباشد، بنا بر احتیاط واجب باید با کسی که واسطه اتّصال است، کمتر از مقدار اندام انسان در حال سجده، فاصله داشته باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر بدهی واقعاً معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است مثلاً اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید، حواله صحیح می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بدهی واقعاً معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است مثلاً اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید حواله صحیح می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بدهی واقعا معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن مقدار یا جنس ان را ندانند حواله صحیح است مثلا اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید حواله صحیح است