مسافر (مریض یا غیر مریض) از نظر انجام واجبات احکامی دارد مثل اینکه باید نمازش را به صورت قصر (نماز های چهار رکعتی را دو رکعتی بخواند.) و روزه اش را باید افطار کند. همچنین مریض (مسافر یا غیر مسافر) با توجه به نوع بیماری و شدت و ضعف آن دارای احکامی است مثل اینکه اگر نمی تواند ایستاده نماز بخواند باید نمازش را به صورت نشسته بخواند یا اگر مرضی دارد که نمی تواند بول یا غائط خود را کنترل کند، و بول یا غائط پی در پی از او خارج میشود اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، میتواند چند نماز را با یک وضو بخواند، مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگری که وضو را باطل میکند پیش آید[1] و احکام دیگری که در رساله عملیه بیان شده است. بنا براین کسی که هم مسافر است و هم مریض باید به هر دو دسته احکام عمل کند و حکم خاص دیگری ندارد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص183، مسأله 310.
مسافر (مریض یا غیر مریض) از نظر انجام واجبات احکامی دارد مثل اینکه باید نمازش را به صورت قصر (نماز های چهار رکعتی را دو رکعتی بخواند.) و روزه اش را باید افطار کند. همچنین مریض (مسافر یا غیر مسافر) با توجه به نوع بیماری و شدت و ضعف آن دارای احکامی است مثل اینکه اگر نمی تواند ایستاده نماز بخواند باید نمازش را به صورت نشسته بخواند یا اگر مرضی دارد که نمی تواند بول یا غائط خود را کنترل کند، و بول یا غائط پی در پی از او خارج میشود اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، میتواند چند نماز را با یک وضو بخواند، مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگری که وضو را باطل میکند پیش آید[1] و احکام دیگری که در رساله عملیه بیان شده است. بنا براین کسی که هم مسافر است و هم مریض باید به هر دو دسته احکام عمل کند و حکم خاص دیگری ندارد.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص183، مسأله 310.
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر میکند که اگر مریض او خوب شود یا مسافر او بیاید عملی را انجام دهد، بعد معلوم میشود که پیش از نذر مریض خوب شده یا مسافر آمده است، عمل به چنین نذری واجب است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی میداند پنج روز روزه قضا دارد نمیداند عمداروزه نگرفته یا مسافر بوده یا مریض بوده در این صورت پنج روز روزه قضا میگیرد کفّاره کدام را انجام دهد تا برئ الذمّه شود؟
- [سایر] در احکام جنابت مریض چه ویژگی هایی باید داشته باشد که به آن مریض گفته شود؟
- [سایر] بهترین خوردنی برای مریض چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] پرستار مریضی که به همراه مریض خود، شبانه به منی میرود، آیا میتواند مانند مریض، در همان شب دهم ذی الحجّه (شب عید قربان) رمی را انجام دهد؟
- [آیت الله خوئی] شربتی از طبیب به مریض داده میشود که بعضی از اجزای آن از مسکرات است خوردن آن برای مریض جایز است یا نه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا پزشک معالج به مریض مَحرم است؟
- [سایر] سعی کردن در برآوردن حاجت مریض چه ثوابی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چه روزهایی از هفته نباید به عیادت مریض رفت؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کفّاره افطار عمدی روزه، با کفّاره مریض تفاوت دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود یا مسافر او بیاید عملی را انجام دهد چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده یا مسافر امده است عمل کردن به نذر لازم نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود، یا مسافر او بیاید، عملی را انجام دهد، چنان چه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده، یا مسافر آمده است ، عمل کردن به نذر لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود، یا مسافر او بیاید، عملی را انجام دهد، چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده یا مسافر آمده است، عمل کردن به نذر لازم نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود، یا مسافر او بیاید عملی را انجام دهد، چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده، یا مسافر آمده است، عمل کردن به نذر لازم نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود یا مسافر او بیاید؛ عملی را انجام دهد؛ چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده یا مسافر آمده است؛ عمل کردن به نذر لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] هرگاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود یا مسافر او بیاید ، عملی را انجام دهد ، چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده ، یا مسافر آمده است ، عمل کردن به نذر لازم نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] هر گاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود ، یا مسافر او بیاید عملی را انجام دهد ، چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده ؛ یا مسافر آمده است ، عمل کردن به نذر لازم نیست .
- [امام خمینی] هرگاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود، یا مسافر او بیاید عملی را انجام دهد، چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده، یا مسافر آمده است، عمل کردن به نذر لازم نیست.
- [آیت الله بروجردی] هر گاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود، یا مسافر او بیاید، عملی را انجام دهد، چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده، یا مسافر آمده است، عمل کردن به نذر لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] هر گاه نذر کند که اگر مریض او خوب شود، یا مسافر او بیاید، عملی را انجام دهد چنانچه معلوم شود که پیش از نذر کردن مریض خوب شده، یا مسافر آمده است، عمل کردن به نذر لازم نیست.