در این مسئله ویژه گی هایی که مراجع تقلید می فرمایند کمی مختلف است از این رو نظر مراجعی که فتوای شان به دست ما رسیده ارسال می کنیم. بنابر این در جمع بندی این نظرات می توان گفت: در این گونه موارد تشخیص آن به عهده مکلف است؛ مثلا در اثر بیماری گرفتار ضعف شدید باشد به هر حال در مریض تنها علامت شهوت کافی است و جستن لازم نیست چون تنها شخص مریض ممکن است که منی او جستن نداشته باشد ولی شهوت بدن باید باشد تا آن ماده حکم منی را بیابد و در مورد سست شدن بدن و عدم آن اختلاف است.[1] [1] استفتاء از دفاتر مراجع عظام تقلید: خامنه ای (مدظله العالی)؛ مکارم شیرازی (مدظله العالی)؛ سیستانی (مدظله العالی)؛ حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی) می فرمایند: شهوت و سستی بدن باید باشد؛حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):سست شدن بدن و جستن لازم نیست.
در این مسئله ویژه گی هایی که مراجع تقلید می فرمایند کمی مختلف است از این رو نظر مراجعی که فتوای شان به دست ما رسیده ارسال می کنیم. بنابر این در جمع بندی این نظرات می توان گفت: در این گونه موارد تشخیص آن به عهده مکلف است؛ مثلا در اثر بیماری گرفتار ضعف شدید باشد به هر حال در مریض تنها علامت شهوت کافی است و جستن لازم نیست چون تنها شخص مریض ممکن است که منی او جستن نداشته باشد ولی شهوت بدن باید باشد تا آن ماده حکم منی را بیابد و در مورد سست شدن بدن و عدم آن اختلاف است.[1]
[1] استفتاء از دفاتر مراجع عظام تقلید: خامنه ای (مدظله العالی)؛ مکارم شیرازی (مدظله العالی)؛ سیستانی (مدظله العالی)؛ حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی) می فرمایند: شهوت و سستی بدن باید باشد؛حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):سست شدن بدن و جستن لازم نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا تصرّفات منجز مریض، تابع احکام وصیّت است و نفوذ زاید بر ثلث آن نیاز به اجازه وارثان دارد؟
- [آیت الله بهجت] به مدت دو سال احکام جنابت را نمی دانستم و غسل جمعه انجام می دادم، نماز من چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] ترشحاتی که موجب غسل جنابت می شود، چه ویژگی هایی دارد؟
- [سایر] در مورد مکاتب شیعه توضیح دهید. اصلا لفظ مکتب در مذهب شیعه یعنی چه و هر کدام چه ویژگی هایی دارند؟در احکام سیاسی اسلام چه تفاوت هایی دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به نظر شما ویژگی شرعیِ طنز دینی کدام است؟
- [سایر] احکام و آداب یهودیت در رابطه با احکام زنان، قضاوت، اموات، ارث، احکام ذبح و قربانی را ذکر کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] بنده الان طلبه هستم، قبل از طلبگی در روستا بودم و از احکام نماز و روزه زیاد اطلاعی نداشتم که یکی از آنها جنابت بود، نمیدانستم که اصلاً جنابت چیست. فقط یکبار روحانی روستا که احکام میگفت به مسأله جنابت رسید، در ذهنم خطور کرد آیا جنابت هم برای من پیش آمده یانه؟ چون اصلاً نمیدانستم جنابت یعنی چه؟ به همین علت من وقتی جنب میشدم نمیدانستم جنابت است تا غسل کنم، و در ذهنم نیز اصلاً خطور نمیکرد که باید پرسید. بجز همان یکبار که به ذهنم خطور کرد؛ بنده الان شک میکنم آیا در ماه رمضان هم جنب میشدم یا نه؛ حالا شما بفرمائید مسأله روزه و نماز بنده چگونه بوده؟ روزه بنده کفاره دارد یا قضا دارد؟ بنده الان روزه استیجاری هم گرفته و همچنین نماز استیجاری و الان پولش را هم خرج کردهام، در صورت اشکال داشتن چه باید بکنم؟
- [سایر] معنای احکام اولیه و ثانویه چیست؟ نماز و روزه جزو کدامیک از این احکام هستند؟
- [سایر] آیا «احکام حکومتی»، همان «احکام ثانوی» است؟
- [سایر] در باره زنان پیامبر در قرآن احکام ویژه ای آمده. این احکام و حکمت آنها چیست؟
- [آیت الله مظاهری] زنی که پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک میشود، اگر میتواند باید غسل کند و اگر نمیتواند باید تیمّم نماید و احکام جنابت که قبلاً گفته شد، در مورد او جاری نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن قرآن در نماز ، غیر از چهار سوره ای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد (1) ، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خواندن قرآن در نماز؛ غیر از چهار آیه ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله بروجردی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد (و در احکام جنابت مسأله 361 گفته شد) و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [امام خمینی] خواندن قرآن در نماز غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد ولی احتیاط واجب این است که به عربی باشد.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب برای یاد دادن احکام واجبِ نماز مزد نگیرند و مسئول اموال بیت المال باید نیاز یاد دهنده احکام واجب نماز را برطرف نماید. دریافت مزد برای یاد دادن احکام مستحبِ نماز, جایز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان دوّم در روز جمعه بِدْعَتْ وحرام است . احکام نمازجمعه