این مشکل برای بسیاری از افراد وجود دارد و روایات اهل بیت تکلیف مبتلایان به این مشکل را بیان کرده اند. حضرت امام خمینی ره در این زمینه فرموده اند: "اگر انسان مرضی دارد که بول او قطره قطره می‏ریزد یا نمی‏تواند از بیرون آمدنِ غائط خودداری کند چنانچه یقین دارد که از اول وقت نماز تا آخر آن به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا می‏کند، باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا می‏کند بخواند و اگر مهلت او به مقدار کارهای واجب نماز است، باید در وقتی که مهلت دارد فقط کارهای واجب نماز را به جا آورد و کارهای مستحبّ آن مانند اذان و اقامه و قنوت را ترک نماید".[1] اما " اگر به مقدار وضو و نماز مهلت پیدا نمی‏کند و در بین نماز چند دفعه بول از او خارج می‏شود ، (وضوی اوّل کافی است،..."[2] همچنین برای جلوگیری از سرایت نجاست فرموده اند: " کسی که بول او قطره قطره می‏ریزد باید برای نماز به وسیله کیسه‏ای که در آن، پنبه یا چیز دیگری است که از رسیدن بول به جاهای دیگر جلوگیری می‏کند، خود را حفظ نماید و احتیاط واجب آن است که پیش از هر نماز مخرج بول را که نجس شده آب بکشد.[3] بنا بر این شما باید با یک وضو یک نماز را خوانده و به پایان برسانید و برای نماز بعدی بدن و لباس خود را تطهیر کرده و وضوی دیگری بگیرید. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 181، مسأله 306. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 181، مسأله 307. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 184، مسأله مسأله 313.
مشکلی که اینجانب دارم این است که بعد از توالت، ادرار من متوقف نمی شود. و به همین دلیل موقع نماز خواندن مشکل دارم. و مطمئن نیستم که آیا این ادرار متوقف شده یا خیر؟ با این اوصاف به نظر شما چه راه کاری وجود دارد، که باید انجام بدهم؟
این مشکل برای بسیاری از افراد وجود دارد و روایات اهل بیت تکلیف مبتلایان به این مشکل را بیان کرده اند.
حضرت امام خمینی ره در این زمینه فرموده اند: "اگر انسان مرضی دارد که بول او قطره قطره میریزد یا نمیتواند از بیرون آمدنِ غائط خودداری کند چنانچه یقین دارد که از اول وقت نماز تا آخر آن به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا میکند، باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا میکند بخواند و اگر مهلت او به مقدار کارهای واجب نماز است، باید در وقتی که مهلت دارد فقط کارهای واجب نماز را به جا آورد و کارهای مستحبّ آن مانند اذان و اقامه و قنوت را ترک نماید".[1] اما " اگر به مقدار وضو و نماز مهلت پیدا نمیکند و در بین نماز چند دفعه بول از او خارج میشود ، (وضوی اوّل کافی است،..."[2] همچنین برای جلوگیری از سرایت نجاست فرموده اند: " کسی که بول او قطره قطره میریزد باید برای نماز به وسیله کیسهای که در آن، پنبه یا چیز دیگری است که از رسیدن بول به جاهای دیگر جلوگیری میکند، خود را حفظ نماید و احتیاط واجب آن است که پیش از هر نماز مخرج بول را که نجس شده آب بکشد.[3] بنا بر این شما باید با یک وضو یک نماز را خوانده و به پایان برسانید و برای نماز بعدی بدن و لباس خود را تطهیر کرده و وضوی دیگری بگیرید. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 181، مسأله 306. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 181، مسأله 307. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 184، مسأله مسأله 313.
- [سایر] اقای مرادی سلام من خیلی حرف دارم پسری رو دوست دارم که از خودم کوچکتره ما با هم مشکلی نداریم اما از نظر خانواده پدری او مطمئن نیستم که جواب مثبت می شنویم یا نه چون او پدرش فوت کرده وبا مادربزرگ وعموش زندگی میکنه لطفا جواب منو به ایمیلم ارسال کنید البته نا گفته نماند ....
- [سایر] باسلام خدمت خانم کهتری مشکل من این است که من درک درستی از یادگیری مطالب ندارم.مثلا موقع خواندن درس نمی دونم کی درس رو فهمیدم و کی باید درس خواندن را تمام کنم.مثلا من هربار که یک جمله را می خونم تا آن رو تجسم نکنم مطمئن نمی شم که فهمیدم.برای مثال من وقتی مطلب زیر را می خوانم: هوا پس از تنفس وارد نای شده وارد شش می شود.در آنجا گاز مبادله می کند. من پس از خواندن این مطلب حتما باید تصویری در ضهن خود تصور کنم و تا آن را تجسم نکنم خیالم راحت نمی شود که آن را فهمیده ام.عجیب این جاست که وقت
- [سایر] سالم آقای مرادی مشکلی در خواندن نماز برام پیش آمده میخواستم از شما راهنمای بخوام من همهیشه در هر نماز حتی نماز صبح شک میکنم بعضی موقعه ها اصلا نمیدونم کدام قسمت نماز هستم بخاطر مشکل روحی که برام اتفاق افتاده حواسم رو نمیتونم جمع کنم حتی شده یک نماز رو چندبار خوندم بازم یک دفعه تمرکزم رو از دست میدم لطفا من را راهنمایی کنید باتشکر
- [سایر] اینجانب دانشجوی کارشناسی ارشد می باشم و شاغل در حال حاضر همراه درس دانشگاهی می خواهم در حوزه علمیه شروع به تحصیل در دوره بلند مدت نمایم دفترچه ثبت نام را دریافت کردم ولیکن شرایط سنی آن به اینجانب نمی خورد و یکی از شروط آن هم این بود که درس را در دانشگاه باید ترک کرده سئوال من این است اگر آنچه در حوزه تدریس می شود علم است چرا شرایط سنی دارد و اگر آنچه در حوزه تدریس می شود علم است چرا باید منافات داشته باشد با تحصیل در دانشگاه زیرا هیچ دو علمی با هم منافات ندارد در ضمن اگر مشکل این است که فکر می کنند در صورت درس خواندن در دانشگاه زمان کم می آید برای تحصیل در حوزه که این مشکل اینجانب است و از نظر من این مشکل نیست از شما تقاضا دارم هر چه سریعتر پاسخم را دهید.
- [آیت الله خامنه ای] اینجانب با مشکلی مواجه هستم، مشکل من این است که شستن بدنم، هرچند با یک قطره آب، برای بدنم ضرر دارد، حتی مسح هم همین طور است. هنگام شسستن بدنم ولو به مقدار کم، علاوه بر عوارض دیگر، تپش قلبم زیاد می شود، آیا با این وضعیت برای من جایز است با همسرم مقاربت نموده و برای چندین ماه تیمم بدل از غسل نمایم و با آن نماز خوانده و داخل مسجد شوم؟
- [سایر] سوالی در باره عبادت ما و خواندن نماز به سمت قبله دارم. چرا به سمت خانه کعبه که از سنگ ساخته شده عبادت می کنیم؟ خودم با این موضوع مشکلی ندارم ولی نمی دانم اگر کسی از من این سوال رو بپرسد و بگوید که کفار بتها رو عبادت می کردند و شما مسلمانان هم به سمت کعبه عبادت می کنید، چه جوابی بدهم؟ لطفا توضیح بفرمایید.
- [سایر] با سلام من مدتی است که دچار مشکلی شده ام. مشکلم اینست که در نماز های واجب برای شروع به گفتن ذکرهای واجب مثل حمد و سوره یا ذکرهای رکوع و سجود با مشکل مواجه هستم یعنی نمی توانم شروع به گفتن کنم و مثل افرادی که لال هستند اصلا قادر به گفتن نیستم و حتما باید یک ذکر مستحبی بگویم تا زبانم باز شود. و اگر بسم الله حمد را گفتم تا آخر سوره حمد به راحتی می گویم و در اول سوره بعدی برای گفتن بسم الله مشکل دارم . برای اذکار واجب دیگر هم همین طور است یعنی اگر شروع کنم تا آخر می روم ولی همین شروعش برایم محال است.این مشکل فقط در نمازهای واجب برایم اتفاق می افتد و در نمازهای مستحبی حالتی کاملا عادی دارم و هیچ مشکلی وجود ندارد. لطفا کمکم کنید.
- [آیت الله خامنه ای] مرجع تقلید من نماز دانشجو را شکسته و روزه را برای او در سفر منتفی می داند اینجانب در این مسأله به مرجع تقلید دیگری رجوع کردم حال متوجه شدم اشتباه کرده و پشیمان شده ام. با توجه به اینکه من مرتب در رفت و آمد هستم و روزه گرفتن برایم بسیار مشکل می باشد، آیا می توانم دوباره به نظر مرجع اول برگشته و نماز را شکسته بخوانم و روزه نگیرم؟
- [سایر] سلام.من یه دختر مذهبی ام و اهل آرایش و… نیستم. به هرچی اعتقاد داشته باشم همونو میگم و اجرا می کنم و حرفی رو که به نظرم درست بیاد میزنم؛ به خاطر همینم بعضی از هم کلاسی ها و افراد دانشگاه با من مشکل دارن!!! یه مشکلی دارم و اون اینه که یه مدتیه یکی از پسرای همکلاسیم که اونم مذهبیه، ذهنمو به خودشون مشغول کرده؛ راستش بیشتر رو راستیشون و تعادلشون و اینکه باسواد و فهمیده هستند، منو درگیر کرده. میشه کمکم کنید و بگید که آیا میتونم نظر ایشون رو (به قصد ازدواج) به خودم جلب کنم یا نه؟ لطف کنید و از نصیحت کردن جداً پرهیز کنید!!!!!!
- [سایر] باسلام خدمت حاج اقامرادی من یک مشکل دارم که اصلا نمی توانم مقابله کنم ان هم خواب زیادی است وقتی که به نماز صبح که بلند میشوم بعد نماز بلا فاصله خوابم میگیرد البته این رانیزبگویم من در دوران تحصیلی ام این اگونه نبودم تا نصفها ی شب بیدار بودم وحتی خسته هم نمی شدم در سال 81 من برادرم راازدست دادم ازان موقع به بعد اینطور شده ام الا ن من دانشجو هستم واین خواب مرا رنج میدهد در ضمن وقتی ناراحت میشوم زودمرا خواب می گیرد از کم خونی هم نیست چون من کم خون نیستم حالا چکا ر کنم خواهش می کنم کمکم کنید با تشکر فراوان التماس دعا
- [آیت الله مظاهری] در نماز، یازده عمل، مکروه است: 1 - صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند. 2 - چشمها را ببندد یا به طرف راست و چپ بگرداند. 3 - با ریش و دست خود بازی کند. 4 - انگشتها را داخل هم نماید. 5 - آب دهان بیندازد. 6 - به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند. 7 - موقعخواندنحمد و سوره و گفتنذکر، برایشنیدنحرفکسی ساکتشود. 8 - انجام هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد. 9 - نماز خواندن در موقعی که انسان خوابش میآید. 10 - نماز خواندن موقع خودداری کردن از بول. 11 - نماز خواندن در لباس تنگ که بدن را فشار دهد.
- [آیت الله نوری همدانی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند و چشمها را هم بگذارد ، یا به طرف راست و چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند و انگشتها راداخل هم نماید و آب دهان بیندازد و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند و نیز مکروه است ، موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذکر ، برای شنیدن حرف کسی ساکت شود ، بلکه هر کاری که خضوع و خشوع از بین ببرد ، مکروه میباشد .
- [آیت الله علوی گرگانی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند وچشمها را هم بگذارد، یا بطرف راست وچپ بگرداند و با ریش ودست خود بازی کند وانگشتها را داخل هم نماید وآب دهان بیندازد و به خطّ قرآن یا کتاب یا خطّ انگشتری نگاه کند، و نیز مکروه است موقع خواندن حمد وسوره وگفتن ذکر، برای شنیدن حرف کسی ساکت شود، بلکه هر کاری که خضوع وخشوع را از بین ببرد مکروه میباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن در زمین بسیار وسیعی که برای بیشتر مردم مشکل است موقع نماز از آن جا به جای دیگر بروند جایز و صحیح است؛ هر چند مالک آن از نماز خواندن در آن جا نهی کرده باشد یا این که انسان بداند راضی نیست یا این که مالک آن صغیر یا مجنون باشد، ولی احتیاط مستحب آن است که در این چند صورت در آنجا نماز نخوانند؛ ولی غاصب نباید در مکان غصبی نماز بخواند هر چند بسیار وسیع باشد و نماز او به احتیاط مستحب باطل است. همچنین کسانی مانند همسر و فرزندان و مهمانهای غاصب که به حساب او در این مکان تصرف میکنند. شرط دوم: استقرار است؛ یعنی مکان نمازگزار باید بیتکان باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند به طوری که نگویند روی خود را از قبله گردانده و الا نماز باطل است چنانکه گذشت. و نیز مکروه است در نماز چشمها را هم بگذارد یا به طرف راست و چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند و انگشتها را داخل هم نماید و آب دهن بیندازد و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتر نگاه کند. و نیز مکروه است؛ موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذکر برای شنیدن حرف کسی ساکت شود؛ بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد مکروه می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند به طوری که نگویند روی خود را از قبله گردانده وگرنه نماز باطل است چنانکه گذشت و نیز مکروه است در نماز چشمها را هم بگذارد یا به طرف راست و چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند و انگشتها را داخل هم نماید و اب دهان بیندازد و به خط قران یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند و همچنین مکروه است موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذکر برای شنیدن حرف کسی ساکت شود بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد مکروه می باشد
- [آیت الله خوئی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند، به طوری که نگویند روی خود را از قبله گردانده، والا نماز باطل است چنانکه گذشت. و نیز مکروه است در نماز چشمها را هم بگذارد یا به طرف راست و چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند، و انگشتها را داخل هم نماید، و آب دهان بیندازد، و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند و نیز مکروه است، موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذکر، برای شنیدن حرف کسی ساکت شود، بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد مکروه میباشد.
- [آیت الله سیستانی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند بطوری که نتواند مقداری از پشت سرش را ببیند ، و اگر بتواند ببیند ، نمازش باطل است چنانکه گذشت . و نیز مکروه است در نماز چشمها را بر هم بگذارد ، یا به طرف راست و چپ بگرداند ، و با ریش و دست خود بازی کند ، و انگشتها را داخل هم نماید ، و آب دهن بیندازد ، و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند . و نیز مکروه است موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذکر ، برای شنیدن حرف کسی ساکت شود ، بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد ، مکروه میباشد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند و چشمها را هم بگذارد یا به طرف راست یا چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند و انگشتها را داخل هم نماید و آب دهان بیندازد و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند، ونیز مکروه است در موقع خواندن حمد وسوره و گفتن ذکر، برای شنیدن حرف کسی ساکت شود، بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد مکروه می باشد.
- [آیت الله سبحانی] مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند و چشم ها را هم بگذارد، یا به طرف راست و چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند و انگشت ها را داخل هم نماید و آب دهان بیندازد و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتر نگاه کند و نیز مکروه است، موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذکر; برای شنیدن حرف کسی ساکت شود، بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد مکروه می باشد.