تنها پاسخ دریافتی از دفاتر مراجع عظام به این شرح است: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): در هر صورت احکام نسب نسبت به کسانی که پدر و مادر و یا اقوام نسبی او نبوده اند، جاری نمی شود. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: 1. این امر که شخصی در پرورشگاه بزرگ شده است، دلیل بر حرام زاده بودن نیست و اگر در وقت انعقاد نطفه فرزند مادر وی همسری داشته است، این فرزند ملحق به آن مرد و حلال زاده محسوب می شود. 2. اگر علم به محرم بودن برخی به عنوان خواهر یا مادر یا عمه یا خاله دارد، آنها محرم وی هستند و اگر آنها منسوبین زن و مردی هستند که شخص را بزرگ کرده اند و هیچ نسبتی با وی ندارند، محرم محسوب نمی شوند. 3. اگر شخص پدری دارد که شرعاً پدر او محسوب می شود، یعنی در هنگام انعقاد نطفه این شخص، این پدر همسر مادر وی بوده است، از او ارث می برد. ولی اگر شخصی بچه ای را بزرگ کرده و پدر خوانده وی محسوب می شود، ارثی به بچه نمی رسد.
با سلام :اگر مردی پس از مدتها بداند که پرورشگاهی است: 1. از کجا معلوم میشود حلال زاده است یا غیر آن؟ 2. با کسانی که قبلا محارم بوده چه حکمی دارد؟ 3. رابطه آن با پدر دراحکام ارث و مرگ چگونه است؟ با تشکر
تنها پاسخ دریافتی از دفاتر مراجع عظام به این شرح است: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): در هر صورت احکام نسب نسبت به کسانی که پدر و مادر و یا اقوام نسبی او نبوده اند، جاری نمی شود. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: 1. این امر که شخصی در پرورشگاه بزرگ شده است، دلیل بر حرام زاده بودن نیست و اگر در وقت انعقاد نطفه فرزند مادر وی همسری داشته است، این فرزند ملحق به آن مرد و حلال زاده محسوب می شود. 2. اگر علم به محرم بودن برخی به عنوان خواهر یا مادر یا عمه یا خاله دارد، آنها محرم وی هستند و اگر آنها منسوبین زن و مردی هستند که شخص را بزرگ کرده اند و هیچ نسبتی با وی ندارند، محرم محسوب نمی شوند. 3. اگر شخص پدری دارد که شرعاً پدر او محسوب می شود، یعنی در هنگام انعقاد نطفه این شخص، این پدر همسر مادر وی بوده است، از او ارث می برد. ولی اگر شخصی بچه ای را بزرگ کرده و پدر خوانده وی محسوب می شود، ارثی به بچه نمی رسد.
- [سایر] با سلام اگر ارث پدر از ربا بدست آمده باشد ، پس از مرگ پدر آن پول ها و دارایی ها حرام است یا حلال؟ با تشکر
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مردی پس از مسافرتی که یک سال طول کشیده برمی گردد می بیند همسرش پسری زائیده پس از نزاع و درگیری زن را طلاق داده و زن پس از مدتی از دنیا می رود. بعد از بزرگ شدن این فرزند و طلب کردن حقش از پدر، پدر او را نفی می کند، این در حالی است که زن تا آخر عمر می گفته این فرزند از شوهر من است و مرد هم به مؤمنه بودن زن اعتراف می کند، در این رابطه: 1 آیا قول مرد قبول است؟ 2 اگر مسأله مشکوک باشد که این طفل بعد از دوازده ماه به دنیا آمده یا قبل آن وظیفه چیست؟ 3 حکم ارث و محرمیت این پسر با بچه های دیگر این مرد چیست؟ و آیا کودک حلال زاده است؟
- [سایر] با سلام 1-جلسه ای با حضور 35زوج جوان با محوریت خانواده در حال تشکیل است . 2-ما سخنران متبحری نداریم ولی 3- از امکانات فیزیکی عالی ای برخورداریم لطفا ما را در چگونگی برنامه ریزی راهنمایی کنیدبا تشکر
- [سایر] با سلام. از آفات انتظار: 1- عافیت طلبی 2- دنیا پرستی 3- ترس 4- خودمحوری است. لطفا بفرمایید چگونه می توان از آنها دوری کرد تا ان شاء ا... از یاران ویژه آن حضرت قرار بگیریم؟ (بویژه موارد 1 و 3 را مفصل توضیح دهید) با تشکر توفیق رفیقتان
- [سایر] 1. مرد با زن پدر بزرگ همسر خود (مادربزرگ غیر اصلی همسر)محرم است؟ 2. مرد با مادر ناتنی خود که از پدرش طلاق گرفته پس از طلاق محرم است؟ 3. فرزند خواندگی در اسلام چه حکمی دارد و مسئله محرمیت فرزند خوانده با ابوین چگونه است
- [سایر] 1.پیام های جدید در صفخه اول وارد میشود؟ 2.برای عارف شدن از کجا باید شروع کنیم و کلا چه مراحلی را باید طی کنیم؟ 3.فرق فلسفه با عرفان در چیست؟ 4.ایا عرفان فقط به تزکیه میپردازد و به تفکر در مطالب کاری ندارد؟ قبلا از شما تشکر فراوان میکنم.
- [سایر] سلام. 1)مجرد 2)بیست وسه سال 3)فارغ التحصیل مشکل:مدتی است در مراسم مذهبی و غیره ادمهایی میبینم که بقیه نمی بینند.مثلا 1بار پس از مراسم 1 آقای روحانی دیدم که دوستم نمیدید.این عامل از جانب خداست یا شیطان؟ تشکر
- [سایر] سلام خسته نباشید 1.اگر در نماز واجب به عمد قنوت بجا نیاورده شود اشکال دارد؟ 2.اگر در نماز واجب به عمد یکبار تسبیحات اربعه گفته شود اشکالی دارد؟ 3.اگر در نماز واجب به عمد فقط سلام اخر نماز را بدهیم اشکالی دارد؟ تشکر و سپاس
- [سایر] سلام علیکم؛ 1- الان 2 هفته می شود که آیینه خانه نداشته ایم. 2- حدود 1 ماه است که از آخرین جلسه کلاس می گذرد. 3- و آخرین برنامه سخنرانی اعلام شده شما مربوط به 20 روز پیش میشود. حاج آقا مگر ما دل نداریم؟! مشکل اینجاست که برای پیشگیری از اتلاف وقت و گرفتن وقت گرانقدرتان رویم نمی شود حتی تماس بگیرم! فقط می توانم بگویم به امید دیدار هر چه سریعتر. یا علی
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم شراکت و راه اندازی کسب و کار و تصرف در منافع مشترک بدست آمده با افراد ذیل در جامعه اسلامی و در کارهای حلال چگونه است؟ 1- کسی که معلوم نیست چه عقیده ای دارد و اظهار عقیده نمی کند. 2- مسلمانی که می گوید به خمس و زکات اعتقادی ندارد. 3- افراد اهل کتاب شامل مسیحیان و یهودیان.
- [آیت الله بهجت] شک هایی که نباید به آنها اعتنا کرد از این قرار است : 1 شک در چیزی که محل بجا آوردن آن گذشته است ، مثل آن که در رکوع شک کند که حمد را خوانده یا نه . 2 شک بعد از سلام نماز . 3 شک بعد از گذشتن وقت نماز . 4 شک کثیر الشک ، یعنی کسی که زیاد شک می کند . 5 شک امام در شماره رکعت های نماز، در صورتی که مأموم شماره آنها را بداند و همچنین شک مأموم در صورتی که امام شماره رکعت های نماز را بداند . 6 شک در نماز مستحبی . و تفصیل هریک از این شش مورد در مسائل بعدی بیان خواهد شد .
- [آیت الله بهجت] شکهایی که نباید به آنها اعتنا کرد از این قرار است: 1 شک در چیزی که محل بهجا آوردن آن گذشته است، مثل آنکه در رکوع شک کند که حمد را خوانده یا نه؛ 2 شک بعد از سلام نماز؛ 3 شک بعد از گذشتن وقت نماز؛ 4 شک کثیرالشک، یعنی کسی که زیاد شک میکند؛ 5 شک امام در شماره رکعتهای نماز، در صورتی که مأموم شماره آنها را بداند و همچنین شک مأموم در صورتی که امام شماره رکعتهای نماز را بداند؛ 6 شک در نماز مستحبی. و تفصیل هر یک از این شش مورد در مسائل بعدی بیان خواهد شد.
- [آیت الله مظاهری] معاشرت با رفیق بد و افراد معصیتکار گرچه از ارحام و خویشان باشد، اگر خوف این باشد که خود او یا وابستگان او معصیت کار شوند حرام است و باید ترک رابطه کند، ولی اگر بداند که از بدی او بد نمیشود، گرچه حرام نیست، مخصوصاً اگر معاشرت او برای شخص معصیتکار سازندگی داشته باشد، امّا باید مواظبت کامل برای خود و وابستگان داشته باشد تا بدی و اثر گناه او را نگیرد، و اگر از ارحام و خویشان باشد و یا با معاشرت بتواند امر به معروف و نهی از منکر کند، آن معاشرت واجب میشود. [1]. جاثیه، 23. [2]. یس، 60. [3]. اعراف، 32.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چند صورت با وجود عیب نمی تواند معامله را فسخ کند یا تفاوت قیمت را بگیرد: 1 در صورتی که موقع خریدن عیب مال را بداند. 2 درصورتی که بعداً راضی شود. 3 فروشنده موقع معامله بگوید این مال را با هر عیبی که دارد می فروشم، ولی اگر عیب معینی را ذکر کند و بگوید با این عیب می فروشم بعد معلوم شود عیب دیگری دارد خریدار می تواند معامله را فسخ کند. 4 خریدار در موقع معامله بگوید اگر مال عیبی داشته باشد فسخ نمی کنم و تفاوت قیمت هم نمی گیرم.
- [آیت الله بهجت] در چهار صورت اگر خریدار بفهمد مال عیبی دارد، نمیتواند معامله را بههم بزند، یا تفاوت قیمت بگیرد: 1 موقع خریدن، عیب مال را بداند؛ 2 به عیب مال راضی شود؛ 3 در وقت معامله بگوید، اگر مال عیبی داشته باشد، پس نمیدهم و تفاوت قیمت هم نمیگیرم؛ 4 فروشنده در وقت معامله بگوید، این مال را با هر عیبی که دارد میفروشم؛ ولی اگر عیبی را معین کند و بگوید مال را با این عیب میفروشم و معلوم شود عیب دیگری هم دارد، خریدار میتواند برای عیبی که فروشنده معین نکرده مال را پس دهد، یا تفاوت بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] در چهار صورت با وجود عیب نمی تواند معامله را فسخ کند یا تفاوت قیمت را بگیرد: 1 در صورتی که موقع خریدن عیب مال را بداند. 2 در صورتی که بعداً راضی شود. 3 فروشنده موقع معامله بگوید این مال را با هر عیبی که دارد می فروشم، ولی اگر عیب معیّنی را ذکر کند و بگوید با این عیب می فروشم بعد معلوم شود عیب دیگری دارد خریدار می تواند معامله را فسخ کند. 4 خریدار در موقع معامله بگوید اگر مال عیبی داشته باشد فسخ نمی کنم و تفاوت قیمت هم نمی گیرم.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله بهجت] استفادهای که مال را برای آن اجاره میدهند، سه شرط دارد: 1 حلال باشد، بنابراین اجاره دادن دکان برای شرابفروشی یا نگهداری شراب، یا کرایه دادن حیوان برای حمل و نقل شراب، باطل است؛ 2 اگر چیزی را که اجاره میدهند چند استفاده دارد، استفادهای را که مستأجر باید از آن ببرد، معین نمایند، مثلاً اگر حیوانی را که سواری میدهد و بار هم میبرد اجاره دهند، باید در موقع اجاره معین کنند که سواری یا باربری آن مال مستأجر است یا همه استفادههای آن، و اگر استفادهای را معین نکردند و معلوم هم نباشد که بعضی استفادههای خاص را قصد کردهاند، همه استفادهها جایز است؛ 3 مدت استفاده را معین نمایند، و اگر مدت معلوم نباشد، ولی عمل را معین کنند، مثلاً با خیاط قرار بگذارند که لباس معینی را بهطور خاصی بدوزد، کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر میت چند عمو و عمه پدر و مادری و پدری و مادری داشته باشد: الف با وجود عمو و عمه پدر و مادری عمو و عمه پدری ارث نمی برند و مال تنها بین عمو و عمه پدر و مادری و عمو وعمه مادری به تفصیل زیر تقسیم می شود: الف 1: اگر متوفی فقط یک عمو یا عمه مادری داشته باشد 61 مال به او می رسد و بقیه مال بین عمو وعمه پدر و مادری همانطور که در مسأله 2914 بیان شد تقسیم می شود. الف 2: اگر متوفی چند عمو و عمه یا چند عمو یا چند عمه مادری داشته باشد 31 مال میت به آنان می رسد که بالسویه بین آنان تقسیم می شود (طبق مسأله 2915) و بقیه مال بین عمو و عمه پدر و مادری به ترتیبی که در مسأله 2914 بیان شد تقسیم می شود. الف 3: در این مساله فرقی نمی کند که عمو و عمه پدر و مادری یک نفر باشد یا چندنفر یعنی اگریک نفرباشد 65 مال در فرض یک و 32 مال در فرض دو به اومی رسد و اگر چندنفرباشند طبق آنچه درمسائل 2913و2914 بیان شداین مقداربین آنان تقسیم می شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .درآمدهایی که به دست میآید، چند قسم است: 1 .درآمدی که از راه حرفه و کار به دست می آید؛ مانند تجارت , کشاورزی, بنّایی یا کارگری که از راه مبادله کالا , یا فعالیت جسمی، کسبِ درآمد می شود که پس از کسر هزینه سالانه, مانده آن خمس دارد. 2 .کسب درآمد از راه حرفه و پیشه نیست، بلکه در یک مقطعی , کاری انجام می دهد, یا تجارتی می کند و سود به دست میآورد که پس از کسر هزینه سالانه, مانده آن خمس دارد. 3 .درآمدی که از راه جایزه، هبه و هدیه ای که به او بخشیده اند و او فقط قبول نموده است و مالک شده است که پس از کسر هزینه سالانه , اگر مانده آن قابل توجه باشد, خمس دارد. 4 .درآمدهایی که بدون کار و تلاش و بدون قبول و پذیرش نصیب او میشود؛ مانند کسی که پدر و یا مادرش درگذشته است و اموال آنهاّ به عنوان ارث به او منتقل می شود که خمس ندارد؛ ولی ارثیهای که از یک فامیل دور که احتمالش را نمیداد، نصیبش شده باشد, خمس دارد.