در عمل، این دو واژه با هم فرقی نداشته و مترادف اند، اما میان «وجوب» و «لزوم» از جهت نظری فرق هایی وجود دارد که برخی از اینها بیان می شود: 1. واژه «وجوب»، یک اصطلاح فلسفی و فقهی است، [1] ولی واژه «لزوم»، یک اصطلاح فلسفی و عقلی است. [2] 2. در فقه، «وجوب» وصفِ فعل واجب است و در مقابل حرام قرار می گیرد، [3] امّا «لزوم» نحوه وجود دو امر است که تصوّر وجود هر یک بدون تصوّر وجود دیگری امکان ندارد. [4] به بیان دیگر، لزوم، عبارت است از رابطه منطقی بین مبادی و نتایج. [5] 3. «وجوب»، یکی از احکام پنج گانه تکلیفی است، امّا «لزوم» یک حکم عقلی است. با این وجود، درباره «وجوب» و «لزوم» به چند نکته باید توجّه نمود: یک. در عمل، این دو واژه با هم فرقی نداشته و مترادف اند و اگر کسی متعلّق وجوب و لزوم را ترک نماید، مستحقّ عقاب و مذمّت واقع می شود. دو. واژه وجوب در برخی از بحث های فقهی به معنای لزوم نیز به کار می رود؛ [6] مانند این که در برخی از بحث های مربوط به معاملات، وجوب عقد بیع، به معنای لزوم عقد است؛ همچنین در فقه، اصلی به نام «اصالة لزوم العقد» داریم. [7] سه. بیشتر مواقع، اگر عقل حکم به «لزوم» کاری نماید، شرع نیز حکم به «وجوب» آن کرده و حکم عقل را امضا و تأیید می نماید. [8] این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 3، ص 2099، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش. [2] . همان، ص 1636. [3] . همان، ص 2099 و 2100. [4] . همان. [5] . صلیبا، جمیل و صانعی دره بیدی، منوچهر، فرهنگ فلسفی، ص 553، انتشارات حکمت، تهران، چاپ اول، 1366ش. [6] . ابن اثیر جزری، مبارک بن محمد‌، النهایة فی غریب الحدیث و الأثر، ج 5، ص 154، مؤسسه مطبوعاتی اسماعیلیان، قم، چاپ اول، بی تا.‌ [7] . ر.ک به مانند: اسدی حلّی، جمال الدین احمد بن محمد،المهذب البارع فی شرح المختصر النافع‌، محقق و مصحح: عراقی، مجتبی، ج 2، ص 373، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1407ق؛ حسینی مراغی، سید میرعبد الفتاح بن علی، العناوین الفقهیة، ج 2، ص 113، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1417ق؛ ‌شیخ انصاری، مرتضی،کتاب المکاسب المحرمة و البیع و الخیارات، ج 3، ص 55، نشر کنگره جهانی بزرگداشت شیخ اعظم انصاری، قم، چاپ اول، 1415ق؛‌ و کتاب های فقهی دیگر. [8] . ر.ک: میرزای آشتیانی، بحرالفوائد، ج 3، ص 17، نشر کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی، قم، 1403ق؛ حیدری، سید علی نقی، أصول الاستنباط، ص 180، نشر شورای مدیریت حوزه علمیه قم، 1412ق؛ مظفر، محمد رضا، اصول الفقه، ج 1، ص 208، انتشارات اسماعیلیان، قم، بی تا؛ صدر، سید محمد باقر، بحوث فی علم الاصول، ج 4، ص 57، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی، قم، 1417ق.
فرق میان (وجوب) و (لزوم) چیست؟
در عمل، این دو واژه با هم فرقی نداشته و مترادف اند، اما میان «وجوب» و «لزوم» از جهت نظری فرق هایی وجود دارد که برخی از اینها بیان می شود: 1. واژه «وجوب»، یک اصطلاح فلسفی و فقهی است، [1] ولی واژه «لزوم»، یک اصطلاح فلسفی و عقلی است. [2] 2. در فقه، «وجوب» وصفِ فعل واجب است و در مقابل حرام قرار می گیرد، [3] امّا «لزوم» نحوه وجود دو امر است که تصوّر وجود هر یک بدون تصوّر وجود دیگری امکان ندارد. [4] به بیان دیگر، لزوم، عبارت است از رابطه منطقی بین مبادی و نتایج. [5] 3. «وجوب»، یکی از احکام پنج گانه تکلیفی است، امّا «لزوم» یک حکم عقلی است. با این وجود، درباره «وجوب» و «لزوم» به چند نکته باید توجّه نمود: یک. در عمل، این دو واژه با هم فرقی نداشته و مترادف اند و اگر کسی متعلّق وجوب و لزوم را ترک نماید، مستحقّ عقاب و مذمّت واقع می شود. دو. واژه وجوب در برخی از بحث های فقهی به معنای لزوم نیز به کار می رود؛ [6] مانند این که در برخی از بحث های مربوط به معاملات، وجوب عقد بیع، به معنای لزوم عقد است؛ همچنین در فقه، اصلی به نام «اصالة لزوم العقد» داریم. [7] سه. بیشتر مواقع، اگر عقل حکم به «لزوم» کاری نماید، شرع نیز حکم به «وجوب» آن کرده و حکم عقل را امضا و تأیید می نماید. [8] این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 3، ص 2099، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش. [2] . همان، ص 1636. [3] . همان، ص 2099 و 2100. [4] . همان. [5] . صلیبا، جمیل و صانعی دره بیدی، منوچهر، فرهنگ فلسفی، ص 553، انتشارات حکمت، تهران، چاپ اول، 1366ش. [6] . ابن اثیر جزری، مبارک بن محمد، النهایة فی غریب الحدیث و الأثر، ج 5، ص 154، مؤسسه مطبوعاتی اسماعیلیان، قم، چاپ اول، بی تا. [7] . ر.ک به مانند: اسدی حلّی، جمال الدین احمد بن محمد،المهذب البارع فی شرح المختصر النافع، محقق و مصحح: عراقی، مجتبی، ج 2، ص 373، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1407ق؛ حسینی مراغی، سید میرعبد الفتاح بن علی، العناوین الفقهیة، ج 2، ص 113، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1417ق؛ شیخ انصاری، مرتضی،کتاب المکاسب المحرمة و البیع و الخیارات، ج 3، ص 55، نشر کنگره جهانی بزرگداشت شیخ اعظم انصاری، قم، چاپ اول، 1415ق؛ و کتاب های فقهی دیگر. [8] . ر.ک: میرزای آشتیانی، بحرالفوائد، ج 3، ص 17، نشر کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی، قم، 1403ق؛ حیدری، سید علی نقی، أصول الاستنباط، ص 180، نشر شورای مدیریت حوزه علمیه قم، 1412ق؛ مظفر، محمد رضا، اصول الفقه، ج 1، ص 208، انتشارات اسماعیلیان، قم، بی تا؛ صدر، سید محمد باقر، بحوث فی علم الاصول، ج 4، ص 57، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی، قم، 1417ق.
- [آیت الله خامنه ای] لزوم صلح
- [آیت الله خامنه ای] لزوم معامله معاطاتی
- [سایر] لزوم تشکیل حکومت واحد جهانی چیست؟
- [سایر] لزوم تشکیل حکومت دینی در ایران چیست؟
- [سایر] لزوم نصب امام چه توجیهی دارد؟
- [سایر] دیدگاه معتزله و اشاعره در لزوم بعثت چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اصل در عقود چیست؟ لزوم است یا جواز؟
- [سایر] لزوم اهمیت چاقی در کودکان را توضیح بدهید .
- [سایر] آیا میتوان با آیه (أَ فَلا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآن) لزوم تفسیر قرآن به قرآن را ثابت کرد؟
- [سایر] در آیهی پایانی سوره واقعه لزوم چه چیزی تشریع شده است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زن وشوهر در لزوم هبه حکم رحم را ندارند
- [آیت الله بهجت] لزوم شستن موهای کوتاه که پوست از لای آنها دیده میشود در موقع غسل کردن خالی از قوت نیست، ولی موهای بلند لازم نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر هم نماز احتیاط و هم سجده سهو بر نمازگزار لازم شد، بنابر اظهر باید نماز احتیاط را بر سجده سهو مقدم بدارد؛ و اگر همراه با نماز احتیاط قضای سجده یا تشهد هم بر او واجب شد، پس در لزوم تقدیم آنها بر نماز احتیاط و یا تأخیر، تأمل است، و در هرصورت علاوه بر بهجا آوردن آن دو، احوط اعاده نماز است.
- [آیت الله بهجت] اگر هم نماز احتیاط و هم سجده سهو بر نمازگزار لازم شد بنابراظهر باید نماز احتیاط را بر سجده سهو مقدم بدارد؛ و اگر همراه با نماز احتیاط قضای سجده یا تشهد هم بر او واجب شد پس در لزوم تقدیم آنها بر نماز احتیاط و یا تأخیر ، تأمل است، و در هرصورت علاوه بر بجا آوردن آن دو ، احوط اعاده نماز است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که گرو بدون تحویل دادن به طلبکار صورت نمی گیرد، ولی اگر گرو گذاری به این حاصل شود که مثلاً خانه را طبق سند محضری گرو بگذارند و سند را به طلبکار بدهند بطوری که در صورت لزوم بتواند طلب خود را از فروش آن بردارد مانعی ندارد، هر چند بدهکار در آن خانه ساکن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه مالی را از فروشنده بگیرد که آن را ببیند یا مدّتی نزد خود نگهدارد تا اگر پسندید بخرد، در صورتی که آن مال تلف شود، لزوم پرداخت عوض محلّ اشکال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مسلمان زمینی را به غیر خرید وفروش ملک ذمّی کافر کند و عوض آن را بگیرد مثلاً با او صلح نماید، لزوم خمس بر کافر ذمّی بنابر احتیاط است.
- [آیت الله مظاهری] گرو بدون تحویل به بدهکار صورت نمیگیرد ولی اگر سند خانه را مثلاً به طلبکار بدهند به طوری که در صورت لزوم بتواند طلب خود را از فروش آن بردارد مانعی ندارد، هرچند بدهکار در آن خانه ساکن باشد.
- [آیت الله بهجت] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد، و باید آن را آهسته بخواند بنابر لزومِ آهسته خواندن در قرائت رکعت سوم و چهارم و نیت آن را به زبان نیاورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از نماز شک کند که وضو گرفته یا نه، در صورتی که احتمال می دهد پیش از نماز به حکم لزوم وضو برای نماز ملتفت بوده، نماز او صحیح است، ولی باید برای نمازهای بعد وضو بگیرد.