اگرچه تنوّع طلبی جنسی، از نیازهای فطری مردان است، و واقعیّت وجودی آنها چنین چیزی را اقتضا می‌کند، اما اگر کسی در همین مسئله بخواهد از حد اعتدال خارج گشته و این حس تنوّع‌طلبی خود را با انجام گناه بروز دهد، و یا بدون در نظر گرفتن شرایط چند همسری، به صورت افراطی به دنبال مسئله چند همسری باشد، از خط قرمز فطرت تعدّی کرده و این نیاز فطری تبدیل به یک بیماری روانی شده و مورد رضایت خداوند نیز نخواهد بود.[1] همچنین یکی از مسائلی که خداوند برای مردان با شرایط خاصی تشریع کرده مسئله چند همسری است که خداوند به جهت مصالحی برای برخی افراد که شرایط آن را دارا هستند، جایز دانسته است، با این حال؛ در قرآن کریم گوشزد کرده است که اگر کسی توانایی رعایت عدالت را ندارد به یک همسر قناعت نماید.[2] در روایات نیز کسی که حدّ اعتدال در مسائل جنسی را رعایت نمی‌کند و به دنبال طلاق‌ها و ازدواج‌های مجدد است، مذمّت و نکوهش شده است، که به ذکر چند نمونه بسنده می‌شود: الف. پیامبر اکرم(ص) فرمود: «از سه چیز پس از مرگم بر امّت خود ترسانم: 1. گمراهی پس از هدایت یافتگی و شناخت حقّ از باطل؛ 2. فتنه‌های گمراه‌کننده؛ 3. شکم‌بارگی و زیاده‏‌روی‏ در لذّات جنسی»‏.[3] ب. امام باقر(ع) فرمود: رسول خدا(ص) بر شخصی گذشت و فرمود: «با زنت چه کار کردی »؟ عرض کرد: ای رسول خدا! طلاقش دادم. فرمود: «بی‌آن‌که مرتکب بدی‏ شود». (این مسئله چند بار تکرار شد) پیامبر(ص) به آن مرد فرمود: «خداوند متعال؛ هر مرد و زن بسیار ازدواج‌کننده و زود طلاق دهنده‌ای را دشمن می‌دارد، یا نفرین می‌کند».[4] ج. امام صادق(ع) فرمود: «هیچ عملی که خداوند آن را حلال شمرده است، نزد او مبغوض‌تر از طلاق نیست. خداوند مردی را که بسیار طلاق می‌دهد و طعم ازدواج‌های فراوان را می‌چشد دشمن می‌دارد».[5] [1] . برای اطلاع بیشتر از فلسفه تعدد زوجات در اسلام رجوع کنید به مجموعه آثار شهید مطهری، ج 19، ص 23؛ نظام حقوق زن در اسلام، بخش یازدهم، ص 297 - 357. همچنین ر.ک: طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 184، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق. [2] . نساء، 3. [3] . شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق و مصحح: لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 29، نشر جهان، تهران، چاپ اول، 1378ق. [4] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 54، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407ق.‏ [5] . همان، ص 55.
اگرچه تنوّع طلبی جنسی، از نیازهای فطری مردان است، و واقعیّت وجودی آنها چنین چیزی را اقتضا میکند، اما اگر کسی در همین مسئله بخواهد از حد اعتدال خارج گشته و این حس تنوّعطلبی خود را با انجام گناه بروز دهد، و یا بدون در نظر گرفتن شرایط چند همسری، به صورت افراطی به دنبال مسئله چند همسری باشد، از خط قرمز فطرت تعدّی کرده و این نیاز فطری تبدیل به یک بیماری روانی شده و مورد رضایت خداوند نیز نخواهد بود.[1] همچنین یکی از مسائلی که خداوند برای مردان با شرایط خاصی تشریع کرده مسئله چند همسری است که خداوند به جهت مصالحی برای برخی افراد که شرایط آن را دارا هستند، جایز دانسته است، با این حال؛ در قرآن کریم گوشزد کرده است که اگر کسی توانایی رعایت عدالت را ندارد به یک همسر قناعت نماید.[2]
در روایات نیز کسی که حدّ اعتدال در مسائل جنسی را رعایت نمیکند و به دنبال طلاقها و ازدواجهای مجدد است، مذمّت و نکوهش شده است، که به ذکر چند نمونه بسنده میشود:
الف. پیامبر اکرم(ص) فرمود: «از سه چیز پس از مرگم بر امّت خود ترسانم: 1. گمراهی پس از هدایت یافتگی و شناخت حقّ از باطل؛ 2. فتنههای گمراهکننده؛ 3. شکمبارگی و زیادهروی در لذّات جنسی».[3]
ب. امام باقر(ع) فرمود: رسول خدا(ص) بر شخصی گذشت و فرمود: «با زنت چه کار کردی »؟ عرض کرد: ای رسول خدا! طلاقش دادم. فرمود: «بیآنکه مرتکب بدی شود». (این مسئله چند بار تکرار شد) پیامبر(ص) به آن مرد فرمود: «خداوند متعال؛ هر مرد و زن بسیار ازدواجکننده و زود طلاق دهندهای را دشمن میدارد، یا نفرین میکند».[4]
ج. امام صادق(ع) فرمود: «هیچ عملی که خداوند آن را حلال شمرده است، نزد او مبغوضتر از طلاق نیست. خداوند مردی را که بسیار طلاق میدهد و طعم ازدواجهای فراوان را میچشد دشمن میدارد».[5] [1] . برای اطلاع بیشتر از فلسفه تعدد زوجات در اسلام رجوع کنید به مجموعه آثار شهید مطهری، ج 19، ص 23؛ نظام حقوق زن در اسلام، بخش یازدهم، ص 297 - 357. همچنین ر.ک: طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 184، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق. [2] . نساء، 3. [3] . شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق و مصحح: لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 29، نشر جهان، تهران، چاپ اول، 1378ق. [4] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 54، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407ق. [5] . همان، ص 55.
- [سایر] آیا تنوع طلبی جنسی در مردها، طبیعی است یا خیر؟ آیا یک نوع بیماری است؟ علل و زمینه های پیدایش آن چیست؟
- [سایر] امروزه موسیقی برای معالجه بعضی از بیماری های روانی (مانند افسردگی، اضطراب، مشکلات جنسی و سرد مزاجی زنان ) به کار می رود، حکم آن چیست؟
- [سایر] بیماری های روانی چند دسته هستند؟
- [سایر] نظر قرآن درباره ی غریزه جنسی و لذت طلبی چیست؟
- [سایر] مهمترین نیاز عاطفی و روانی کودک در محیط خانواده چیست؟
- [سایر] شرایط و عوامل اجتماعی روانی که باعث بیداری تحریک کودکان در مسائل جنسی میشود چیست؟
- [سایر] آیا نگاه به تصاویر و صحنه های تحریک کننده جنسی علاوه بر اینکه یک مشکل اخلاقی است ؛ یک مشکل روانی و انحراف جنسی نیز محسوب میشود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی به بیماری اختلالات روحی و روانی مبتلا شود آیا نماز از او ساقط می شود ؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی که دارای بیماری روانی مستقری است، با مردی ازدواج می کند و به مرد در مورد بیماری روانیش چیزی نمی گوید. آیا زوج می تواند به استناد شرط ضمنی سلامت موجود در عقد نکاح تقاضای فسخ نکاح کند یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر تدلیس کننده خود زن باشد و شوهر پس از آگاهی از وجود عیب، نکاح را فسخ کند، موردی که دارای بیماری روانی، سرگیجه، استفراغ، تشنج، پرخاشگری و حالتهای غیر عادی که ناشی از بیماری روانی غیر قابل علاج باشد و پزشکان متخصص و شهود عینی تصدیق کرده اند آیا این فسخ صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن طلاق خلع بگیرد یا مرد بر اثر دیگری غیر از بیماری مذکور بمیرد زن از او ارث نمیبرد. مسائل متفرقه ارث
- [آیت الله سیستانی] ازدواج موقت اگر چه برای لذت بردن هم نباشد ، صحیح است ، ولی نمیشود زن شرط کند که مرد از او هیچ لذت جنسی نبرد .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جنسی را نسیه بفروشد، پیش ازتمام شدن مدّتی که قرار گذاشتهاند نمیتواند عوض آن را ازخریدار مطالبه نماید ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد، فروشنده میتواند پیش از تمام شدن مدّت، طلبی را که دارد از ورثه او مطالبه نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر جنسی رانسیه بفروشد پیش از اتمام شدن مدّتی که قرار گذاشته اند ؛ نمی تواند عوض آنرا از خریدار مطالبه نماید ، ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد ؛ فروشنده می تواند پیش از اتمام شدن مدّت ، طلبی را که دارد از ورثة او طلب نماید .
- [آیت الله سبحانی] اگر جنسی را نسیه بفروشد، پیش از تمام شدن مدتی که قرار گذاشته اند; نمی تواند عوض آن را از خریدار مطالبه نماید، ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد; فروشنده می تواند پیش از تمام شدن مدت،طلبی را که دارد از ورثه او مطالبه نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جنسی را نسیه بفروشد پیش از تمام شدن مدتی که قرار گذاشته اند نمی تواند عوض ان را از خریدار مطالبه نماید ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد فروشنده می تواند پیش از تمام شدن مدت طلبی را که دارد از ورثه او مطالبه نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جنسی را نسیه بفروشد؛ پیش از تمام شدن مدتی که قرار گذاشته اند نمی تواند عوض آن را از خریدار مطالبه نماید؛ ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد؛ فروشنده می تواند پیش از تمام شدن مدت؛ طلبی را که دارد از ورثه او مطالبه نماید.
- [امام خمینی] اگر جنسی را نسیه بفروشد، پیش از تمام شدن مدتی که قرار گذاشته اند نمی تواند عوض آن را از خریدار مطالبه نماید، ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد، فروشنده می تواند پیش از تمام شدن مدت طلبی را که دارد از ورثه او مطالبه نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مرد بعد از عقد بفهمد که زن او یکی از هفت عیب زیر را دارد می تواند عقد را فسخ کند: 1 دیوانگی 2 بیماری خوره 3 بیماری برص (پیسی)4 کور بودن 5 شل بودن بطوری که آشکار باشد. 6 افضا شدن (یعنی راه بول و حیض او، یا راه حیض و غائط او، یکی شده باشد و بطور کلی پارگی طوری باشد که قابل استفاده برای آمیزش جنسی نباشد). 7 گوشت یا استخوان یا غده ای در او باشد که مانع نزدیکی شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر جنسی را نسیه بفروشد، پیش از تمام شدن مدّتی که قرار گذاشتهاند نمیتواند عوض آن را از خریدار مطالبه نماید، ولی اگر خریدار بمیرد و از خودش مال داشته باشد فروشنده میتواند پیش از تمام شدن مدّت طلبی را که دارد از ورثه او مطالبه نماید.