آیا نگاه به تصاویر و صحنه های تحریک کننده جنسی علاوه بر اینکه یک مشکل اخلاقی است ؛ یک مشکل روانی و انحراف جنسی نیز محسوب میشود؟ تماشاگری و نگاه کردن به تصاویر و صحنههای تحریک کننده جنسی، علاوه بر اینکه از نظر شرعی حرام و گناه است؛ از نظر علمی نیز نوعی انحراف جنسی محسوب میشود؛ زیرا این نوع نظر بازی مقدمه ای برای انجام یک فعالیت جنسی مشروع و طبیعی نیست؛ بلکه کار تماشاگری جنسی جانشین فعالیت جنسی طبیعی و بهنجار می شود. عمل نظر بازی، معمولاً در بین مردان شایعتر است. علّت به وجود آمدن این اختلال، مانند سایر انحرافهای جنسی کاملاً روشن نیست؛ اما فرضیههایی بر بروز تصادفی رابطه میان انگیختگی جنسی و دید زدن مطرح شده است. برخی از روان شناسان معتقدند: اگر یک مرد هنگام دید زدن یا پس از تماشاگری جنسی و هنگام به یاد آوردن صحنه مورد مشاهده و خیالپردازی درباره آن، استمنا کند؛ رابطهای بین لذت جنسی حاصل از دید زدن و اوج لذت جنسی ناشی از استمنا به وجود خواهد آمد که در اثر تکرار مستحکمتر شده و سرانجام رفتار نظر بازی - به عنوان منبع اصلی انگیختگی جنسی - ادامه خواهد یافت. برخی دیگر از نظریه پردازان (روان کاوها) معتقدند: افراد دچار این انحراف، در کودکی شاهد رابطه جنسی والدین خود بوده اند و چنین تجربه ای آنان را به تماشاگری جنسی سوق داده است. برخی دیگر نیز میگویند: فعالیتهای نظر بازانه در میان نوجوانان، راهی برای ابراز کنجکاوی جنسی است که بعدها تجربیات مستقیم جای آن را میگیرد! اما دوام این رفتار در برخی از نوجوانان بیشتر ناشی از فقدان مهارتهای اجتماعی و جنسی در برخورد با جنس مخالف است. به عبارت دیگر افراد دچار این انحراف به دلیل نداشتن مهارتهای اجتماعی و جنسی بهنجار و مشروع و ترس از ناکامی در روابط اجتماعی با جنس مخالف تنها راه کسب لذت جنسی را نظربازی دزدانه میدانند. (محمد رضا نیکخو، آشنایی با رفتارهای جنسی، انتشارات مهارت، چاپ چهارم، 1383، ص 179 و 180) ابوالقاسم بشیری
آیا نگاه به تصاویر و صحنه های تحریک کننده جنسی علاوه بر اینکه یک مشکل اخلاقی است ؛ یک مشکل روانی و انحراف جنسی نیز محسوب میشود؟
آیا نگاه به تصاویر و صحنه های تحریک کننده جنسی علاوه بر اینکه یک مشکل اخلاقی است ؛ یک مشکل روانی و انحراف جنسی نیز محسوب میشود؟
تماشاگری و نگاه کردن به تصاویر و صحنههای تحریک کننده جنسی، علاوه بر اینکه از نظر شرعی حرام و گناه است؛ از نظر علمی نیز نوعی انحراف جنسی محسوب میشود؛ زیرا این نوع نظر بازی مقدمه ای برای انجام یک فعالیت جنسی مشروع و طبیعی نیست؛ بلکه کار تماشاگری جنسی جانشین فعالیت جنسی طبیعی و بهنجار می شود.
عمل نظر بازی، معمولاً در بین مردان شایعتر است. علّت به وجود آمدن این اختلال، مانند سایر انحرافهای جنسی کاملاً روشن نیست؛ اما فرضیههایی بر بروز تصادفی رابطه میان انگیختگی جنسی و دید زدن مطرح شده است.
برخی از روان شناسان معتقدند: اگر یک مرد هنگام دید زدن یا پس از تماشاگری جنسی و هنگام به یاد آوردن صحنه مورد مشاهده و خیالپردازی درباره آن، استمنا کند؛ رابطهای بین لذت جنسی حاصل از دید زدن و اوج لذت جنسی ناشی از استمنا به وجود خواهد آمد که در اثر تکرار مستحکمتر شده و سرانجام رفتار نظر بازی - به عنوان منبع اصلی انگیختگی جنسی - ادامه خواهد یافت.
برخی دیگر از نظریه پردازان (روان کاوها) معتقدند: افراد دچار این انحراف، در کودکی شاهد رابطه جنسی والدین خود بوده اند و چنین تجربه ای آنان را به تماشاگری جنسی سوق داده است.
برخی دیگر نیز میگویند: فعالیتهای نظر بازانه در میان نوجوانان، راهی برای ابراز کنجکاوی جنسی است که بعدها تجربیات مستقیم جای آن را میگیرد! اما دوام این رفتار در برخی از نوجوانان بیشتر ناشی از فقدان مهارتهای اجتماعی و جنسی در برخورد با جنس مخالف است.
به عبارت دیگر افراد دچار این انحراف به دلیل نداشتن مهارتهای اجتماعی و جنسی بهنجار و مشروع و ترس از ناکامی در روابط اجتماعی با جنس مخالف تنها راه کسب لذت جنسی را نظربازی دزدانه میدانند.
(محمد رضا نیکخو، آشنایی با رفتارهای جنسی، انتشارات مهارت، چاپ چهارم، 1383، ص 179 و 180)
ابوالقاسم بشیری
- [سایر] شرایط و عوامل اجتماعی روانی که باعث بیداری تحریک کودکان در مسائل جنسی میشود چیست؟
- [سایر] چرا انحراف اخلاقی در بین جوانان ما وجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر فیلم ها در بردارنده تصاویر زننده ای که شهوت را تحریک کرده و موجب انحراف و فساد می شوند و یا مشتمل بر غنا و موسیقی مطرب و لهوی و مناسب با مجالس لهو و گناه باشند، تولید و خرید و فروش و اجاره فیلم ها و همچنین اجاره ویدئو برای استفاده از آن در این امور، جایز نیست.
- [سایر] چه عواملی باعث زمینه سازی انحراف جنسی نوجوان می شود؟
- [سایر] نقش دین در رفع بحرانهای اخلاقی، معرفتی، روحی و روانی چیست؟
- [سایر] آیا انحراف جنسی مانع رسیدن انسان به کمالات معنوی می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا استفاده از ابزارهای مصنوعی برای ایجاد تحریک اعضای جنسی زن و شوهر جایز است ؟
- [سایر] راههای جلوگیری از انحراف جنسی پیش از ازدواج چیست؟ آیا میتوان ازدواج موقت را به دختران و پسران توصیه کرد؟
- [سایر] آیا تنوّع طلبی جنسی، برای مرد یک نیاز فطری است یا یک بیماری روانی؟
- [سایر] عوامل غیر از عوامل فردی و اجتماعی که باعث تحریک مسائل جنسی از کودکان و نوجوانان میشود چیست؟
- [آیت الله سیستانی] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند ، مسلمان عاقل ، و دارای صفات پسندیده از نظر جسمی و روانی و اخلاقی باشد ، و سزاوار نیست دایهای بگیرند که کافر ، یا کم عقل ، یا بزرگسال ، یا زشت رو باشد . و مکروه است دایهای بگیرند که زنازاده است ، یا شیرش از بچهای است که از زنا بدنیا آمده است . مسائل متفرقه شیر دادن
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان در اسلام ارضای غریزه جنسی مرد از غیر زن خود، یا زن از غیر شوهر خود میباشد و قرآن شریف چنین شخصی را متجاوز و ظالم میداند: (فَمَنِ ابْتَغی وَراءَ ذلِکَ فَاولئِکَ هُمُ الْعادُون)[1] (پس هر که به دنبال فراتر از این (راههای حلال) رود، او از ظالمان است.) و آن اقسامی دارد: الف) زنا دادن یا زنا کردن که عقوبت و کیفر آن بسیار بزرگ است. ب) لواط که در روایات آمده است عرش خدای متعال از آن به لرزه درمیآید. ج) خود ارضایی (استمناء) که علاوه بر اینکه حرام است، مفسده روحی و جسمی بسیاری دارد. د) نگاه شهوتانگیز یا دیدن عکسها و فیلمهای شهوتانگیز و نوشتن یا خواندن داستانهای شهوتانگیز، و گفتن و یا شنیدن و یا خواندن آهنگها و یا اشعار شهوتانگیز به طور غنا و یا به طور عادی و هر چیزی که موجب تحریک او شود، حتّی خیالهای شهوتانگیز.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در میان بسیاری از خانواده ها معمول است که جهیزیه دختران را تدریجاً تهیّه می کنند، چنانچه سال بر آن جهیزیه بگذرد خمس آن واجب است؛ ولی در مناطقی که اگر جهیزیه را قبلاً تهیّه نکنند عیب محسوب می¬شود، یا این که تهیّه آن جز به صورت تدریجی مشکل است، خمس ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر قرض دهنده انجام کاری را که ارزش مالی ندارد شرط کند، مثل این که شرط کند بدهکار برای او یا پدر و مادر او دعا کند، اشکال ندارد؛ ولی اگر مثلاً شرط کند علاوه بر پرداخت بدهی، یک سال نماز و روزه برای پدر یا مادر او بجا آورد، چون برای این کار معمولاً اجرت میگیرند، از مصادیق ربا محسوب میشود و حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] رباخواری حرام است و آن بر دوگونه است: نخست ربای در قرض که در بحث قرض به خواست خدا خواهد آمد، دوم ربای در معامله است و آن این است که مقداری از جنسی را که با وزن یا پیمانه می فروشند به زیادتر از همان جنس بفروشد، مثلاً یک من گندم را به یک من و نیم بفروشد، در روایات اسلامی مذمت از ربا بسیار شده است و از گناهان بسیار بزرگ محسوب می شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مقداری از جنسی را که با وزن یا پیمانه میفروشند، به زیادتر از همان جنس بفروشد، مثلاً یک کیلو گندم را به یک کیلو و نیم گندم بفروشد، ربا و حرام است و گناه یک درهم ربا بزرگتر از آن است که انسان هفتاد مرتبه با محرم خود زنا کند.(1) بلکه اگر یکی از دو جنس سالم و دیگری معیوب باشد یا جنس یکی خوب و جنس دیگری بد باشد یا با یکدیگر تفاوت قیمت داشته باشند، چنانچه بیشتر از مقداری که میدهد بگیرد، باز هم ربا و حرام است؛ پس اگر مِس سالم را بدهد و بیشتر از آن مس شکسته بگیرد یا برنج درجه یک را بدهد و بیشتر از آن برنج نامرغوب بگیرد یا طلای ساخته را بدهد و بیشتر از آن طلای نساخته بگیرد، ربا و حرام میباشد. در معامله ربوی علاوه بر آن که مقدار زیادی حرام است، اصل معامله نیز باطل میباشد.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جنسی که می فروشند و چیزی که عوض آن می گیرند پنج شرط دارد: اول: مقدار آن با وزن یا پیمانه یا شماره و مانند اینها معلوم باشد. دوم: بتوانند آن را تحویل دهند، بنابر این فروختن اسبی که فرار کرده صحیح نیست، ولی اگر بنده ای را که فرار کرده باچیزی که می تواند تحویل دهد مثلا با یک فرش بفروشد، اگر چه آن بنده پیدا نشود، معامله صحیح است و در غیر بنده مشکل است. امّا اگر بنده فراری را برای آزاد کردن خریداری کند معامله صحیح است و نیاز به ضمیمه ندارد. سوم: خصوصیاتی را که در جنس و عوض هست و بواسطه آنها میل مردم به معامله فرق می کند معین نماید. چهارم: کسی در جنس، یا در عوض آن حقی نداشته باشد، پس مالی را که انسان پیش کسی گرو گذاشته، بدون اجازه او نمی تواند بفروشد. پنجم: خود جنس را بفروشد نه منفعت آن را، پس اگر مثلا منفعت یک ساله خانه را بفروشد محلّ اشکال است و چنانچه خریدار به جای پول: منفعت ملک خود را بدهد، مثلا فرشی را از کسی بخرد و عوض آن منفعت یک ساله خانه خود را به او واگذار کند اشکال ندارد، و احکام اینها در مسائل آینده گفته خواهد شد.
- [امام خمینی] جنسی که می فروشند و چیزی که عوض آن می گیرند پنج شرط دارد. اول : آنکه مقدار آن با وزن یا پیمانه یا شماره و مانند اینها معلوم باشد. دوم : آنکه بتوانند آن را تحویل دهند، بنابر این فروختن اسبی که فرار کرده صحیح نیست ولی اگر بنده ای را که فرار کرده با چیزی که می تواند تحویل دهد مثلا با یک فرش بفروشد اگر چه آن بنده پیدا نشود معامله صحیح است و در غیر بنده مشکل است سوم: خصوصیاتی را که در جنس و عوض هست و به واسطه آنها میل مردم به معامله فرق می کند، معین نماید. چهارم: کسی در جنس یا در عوض آن حقی نداشته باشد، پس مالی را که انسان پیش کسی گرو گذاشته بدون اجازه او نمی تواند بفروشد. پنجم: آن که بنابر احتیاط خود جنس را بفروشد، نه منفعت آن را، اگرچه جایز بودن خالی از قوت نیست، پس اگر مثلا منفعت یک ساله خانه را بفروشد صحیح است. و چنانچه خریدار به جای پول منفعت ملک خود را بدهد، مثلا فرشی را از کسی بخرد و عوض آن منفعت یک ساله خانه خود را به او واگذار کند اشکال ندارد. و احکام اینها در مسائل آینده گفته خواهد شد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز رابطه انسان با خداست و مایه صفای روح و پاکی دل و پیدایش روح تقوا و تربیت انسان و پرهیز از گناهان است. نماز مهمترین عبادات است که طبق روایات اگر قبول درگاه خدا شود عبادات دیگر نیز قبول خواهد شد و اگر قبول نگردد اعمال دیگر نیز قبول نخواهد شد. و نیز بر طبق روایات، کسی که نمازهای پنجگانه را انجام می دهد از گناهان پاک می شود همان گونه که اگرشبانه روز پنج مرتبه در نهر آبی شست و شو کند اثری از آلودگی در بدنش باقی نمی ماند. به همین دلیل، در آیات قرآن مجید و روایات اسلامی و وصایا و سفارشهای پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و ائمه هدی(علیهم السلام)از مهمترین کارهایی که روی آن تأکید شده همین نماز است و لذا ترک نماز از بزرگترین گناهان کبیره محسوب می شود. سزاوار است انسان نماز را در اول وقت بخواند و به آن اهمیت بسیار دهد و از تند خواندن نماز که ممکن است مایه خرابی نماز گردد جداً بپرهیزد. در حدیث آمده است روزی پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) مردی را در مسجد مشغول نماز دید که رکوع و سجود را بطور کامل انجام نمی دهد، فرمود: اگر این مرد از دنیا برود در حالی که نمازش این گونه باشد به دین من از دنیا نخواهد رفت. روح نماز (حضور قلب) است و سزاوار است از آنچه مایه پراکندگی حواس می شود بپرهیزد، معانی کلمات نماز را بفهمد و در حال نماز به آن توجه داشته باشد و با حال خضوع و خشوع نماز را انجام دهد، بداند با چه کسی سخن می گوید و خود را در مقابل عظمت و بزرگی خداوند بسیار کوچک ببیند. در حالات معصومین(علیهم السلام) آمده است به هنگام نماز آنچنان غرق یاد خدا می شدند که از خود بی خبر می گشتند، تا آنجا که پیکان تیری در پای امیرالمؤمنین علی(علیه السلام)مانده بود، در حال نماز بیرون آوردند و آن حضرت متوجه نشد. برای قبولی نماز و کمال و فضیلت آن علاوه بر شرایط واجب باید امور زیر را نیز رعایت کند: قبل از نماز از خطاهای خود توبه و استغفار نماید و از گناهانی که مانع قبول نماز است مانند (حسد) و (تکبر) و (غیبت) و (خوردن مال حرام) و (آشامیدن مسکرات) و (ندادن خمس و زکات) بلکه هر معصیتی بپرهیزد. همچنین سزاوار است کارهائی که ارزش نماز و حضور قلب را کم می کند انجام ندهد، مثلاً در حال خواب آلودگی و خودداری از بول و در میان سر و صداها و در برابر منظره هایی که جلب توجه می کند به نماز نایستد و کارهایی که ثواب نماز را زیاد می کند انجام دهد، مثلاً لباس پاکیزه بپوشد، موهای خود را شانه زند و مسواک کند و خود را خوشبو نماید و انگشتر عقیق به دست کند.