سید ابراهیم فرزند سید محمد عابد، نوه‌ی امام موسی‏ بن جعفر(ع)، معروف به سید ابراهیم مجاب[1] -که در منابع قدیمی از وی با عنوان ضریر کوفی یاد می‌شود-[2] اوّلین شخصیت از اولاد فاطمه زهرا(س) بود که در سال 247ه.ق به کربلا رفته و در آن‌جا سکونت گزید.[3] امروزه نیز چندین طائفه بزرگ از سادات موسوی از نسل همین سید بزرگوار در کربلا زندگی می‏کنند. یکی از پژوهش‌گران معاصر در این خصوص چنین می‏نویسد: «بین مورّخان و نسب شناسان اتّفاق نظر است که پس از ویرانی کربلا به دستور متوکل، اوّلین علوی که در دوره مستنصر بالله فرزند متوکّل به سال 247 ه.ق، کربلا را مسکن دائمی خویش قرار داد، سید ابراهیم مجاب بود. وی که از کوفه به کربلا هجرت کرد بینایی خود را از دست داده بود».[4] معروف است؛ هنگامی که او را به کنار قبر سید الشهداء(ع) هدایت کردند و بر امام حسین(ع) سلام داد، از داخل قبر مطهّر پاسخ سلام او داده شد؛ لذا بدین جهت وی به سید ابراهیم مجاب(جواب داده شده) شهرت یافت.[5] علامه سید محسن امین پس از نقل این داستان می‌گوید: «و الله اعلم بصحة ذلک»؛[6] خداوند داناتر به درستی این داستان است. امروزه بقعه ابراهیم مجاب، در زاویه شمال غربی رواق مطهّر حسینی در نقطه تلاقی رواق شاهی و رواق بالای سر واقع است و دارای ضریحی از برنج به ابعاد 3* 3 و ارتفاع حدود 2 متر است. در وسط ضریح صندوق نفیس خاتم کاری قرار دارد. این بقعه از زیارتگاه‌های مهم داخل آستانه حسینی است.[7] [1] . ابن عنبه حسنی، سید احمد بن علی، عمدة الطالب فی أنساب آل أبی طالب‏، ص 197، انتشارات انصاریان، قم، 1417ق. [2] . فخر رازی، محمد بن عمر، الشجرة المبارکة فی أنساب الطالبیة، ص 103، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، قم، چاپ دوم، 1419ق. [3] . امین عاملی‏، سید محسن، أعیان الشیعة، ج 2، ص 230، دار التعارف‏، بیروت، 1403ق؛ آل طعمة، سلمان هادی، مشاهیر المدفونین فی کربلاء، ص 18، نشر مشعر، تهران، بی‌تا. [4] . دائرة المعارف تشیع، ج 3، ص 345، با اندکی تصرّف، به نقل از: صحتی سردرودی، محمد، سیمای کربلا حریم حریت‏، ص 85- 86، نشر مشعر، تهران، بهار 1388ش. [5] . حمویی جوینی شافعی، ابراهیم بن سعد الدین‏، فرائد السمطین فی فضائل المرتضی و البتول و السبطین و الأئمة من ذریتهم(علیهم السلام)‏، ج 1، ص 54، مؤسسة المحمود، چاپ اول، 1400ق؛ أعیان الشیعة، ج 2، ص 224؛ شبّر، جواد، ادب الطف أو شعراء الحسین (علیه السلام‏)، ج 8، ص 57، دار المرتضی‏، بیروت، چاپ اول، 1409ق. [6] . أعیان الشیعة، ج 2، ص 224. [7] . سیمای کربلا حریم حریت‏، ص 86.
سید ابراهیم فرزند سید محمد عابد، نوهی امام موسی بن جعفر(ع)، معروف به سید ابراهیم مجاب[1] -که در منابع قدیمی از وی با عنوان ضریر کوفی یاد میشود-[2] اوّلین شخصیت از اولاد فاطمه زهرا(س) بود که در سال 247ه.ق به کربلا رفته و در آنجا سکونت گزید.[3] امروزه نیز چندین طائفه بزرگ از سادات موسوی از نسل همین سید بزرگوار در کربلا زندگی میکنند.
یکی از پژوهشگران معاصر در این خصوص چنین مینویسد:
«بین مورّخان و نسب شناسان اتّفاق نظر است که پس از ویرانی کربلا به دستور متوکل، اوّلین علوی که در دوره مستنصر بالله فرزند متوکّل به سال 247 ه.ق، کربلا را مسکن دائمی خویش قرار داد، سید ابراهیم مجاب بود. وی که از کوفه به کربلا هجرت کرد بینایی خود را از دست داده بود».[4]
معروف است؛ هنگامی که او را به کنار قبر سید الشهداء(ع) هدایت کردند و بر امام حسین(ع) سلام داد، از داخل قبر مطهّر پاسخ سلام او داده شد؛ لذا بدین جهت وی به سید ابراهیم مجاب(جواب داده شده) شهرت یافت.[5] علامه سید محسن امین پس از نقل این داستان میگوید: «و الله اعلم بصحة ذلک»؛[6] خداوند داناتر به درستی این داستان است.
امروزه بقعه ابراهیم مجاب، در زاویه شمال غربی رواق مطهّر حسینی در نقطه تلاقی رواق شاهی و رواق بالای سر واقع است و دارای ضریحی از برنج به ابعاد 3* 3 و ارتفاع حدود 2 متر است. در وسط ضریح صندوق نفیس خاتم کاری قرار دارد. این بقعه از زیارتگاههای مهم داخل آستانه حسینی است.[7] [1] . ابن عنبه حسنی، سید احمد بن علی، عمدة الطالب فی أنساب آل أبی طالب، ص 197، انتشارات انصاریان، قم، 1417ق. [2] . فخر رازی، محمد بن عمر، الشجرة المبارکة فی أنساب الطالبیة، ص 103، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، قم، چاپ دوم، 1419ق. [3] . امین عاملی، سید محسن، أعیان الشیعة، ج 2، ص 230، دار التعارف، بیروت، 1403ق؛ آل طعمة، سلمان هادی، مشاهیر المدفونین فی کربلاء، ص 18، نشر مشعر، تهران، بیتا. [4] . دائرة المعارف تشیع، ج 3، ص 345، با اندکی تصرّف، به نقل از: صحتی سردرودی، محمد، سیمای کربلا حریم حریت، ص 85- 86، نشر مشعر، تهران، بهار 1388ش. [5] . حمویی جوینی شافعی، ابراهیم بن سعد الدین، فرائد السمطین فی فضائل المرتضی و البتول و السبطین و الأئمة من ذریتهم(علیهم السلام)، ج 1، ص 54، مؤسسة المحمود، چاپ اول، 1400ق؛ أعیان الشیعة، ج 2، ص 224؛ شبّر، جواد، ادب الطف أو شعراء الحسین (علیه السلام)، ج 8، ص 57، دار المرتضی، بیروت، چاپ اول، 1409ق. [6] . أعیان الشیعة، ج 2، ص 224. [7] . سیمای کربلا حریم حریت، ص 86.
- [سایر] کسی که به قصد زیارت به کربلا رفته و در آنجا سکته کند شهید محسوب میشود؟
- [سایر] اولین شهید کربلا در روز عاشورا چه کسی بود؟
- [سایر] اوّلین و آخرین شهید کربلا چه کسانی بودند؟
- [سایر] اولین و آخرین شهید کربلا چه کسانی بودند؟
- [سایر] اولین شهید و آخرین شهید کربلا چه کسانی بودند ؟
- [سایر] اولین کسانی که درباره واقعه کربلا،کتاب نوشتند چه کسانی بودند؟
- [سایر] آیا مکانی که در کوفه است و زائران را به آنجا میبرند و میگویند خانه امام علی(ع) بوده است، واقعیّت دارد؟
- [آیت الله بهجت] اینجانب مجرّد و در خانه ی پدری ساکن هستم. لطفا بفرمایید بنده تا چه حدّ مجازم از وسایل خانه ی پدری استفاده کنم؟
- [سایر] اولین شخصی که در نماز ظهر روز عاشورا جلوی امام حسین(علیه السلام) ایستاد و به شهادت رسید، چه نام داشت؟
- [سایر] اولین شخصی که در نماز ظهر روز عاشورا جلوی امام حسین(علیه السلام) ایستاد و به شهادت رسید، چه نام داشت؟
- [آیت الله مظاهری] گرو بدون تحویل به بدهکار صورت نمیگیرد ولی اگر سند خانه را مثلاً به طلبکار بدهند به طوری که در صورت لزوم بتواند طلب خود را از فروش آن بردارد مانعی ندارد، هرچند بدهکار در آن خانه ساکن باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که گرو بدون تحویل دادن به طلبکار صورت نمی گیرد، ولی اگر گرو گذاری به این حاصل شود که مثلاً خانه را طبق سند محضری گرو بگذارند و سند را به طلبکار بدهند بطوری که در صورت لزوم بتواند طلب خود را از فروش آن بردارد مانعی ندارد، هر چند بدهکار در آن خانه ساکن باشد.
- [آیت الله بروجردی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آن جاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند با آب آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله خوئی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولًا کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله بهجت] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند از آب آنجا وضو بگیرند.
- [آیت الله اردبیلی] محل تولّد انسان در صورتی که قبلاً در آنجا سکونت و اقامت نداشته و در حال حاضر نیز ساکن آنجا نباشد، حکم وطن را ندارد و چنانچه قبلاً در آن جا ساکن بوده ولی در حال حاضر ساکن آن جا نباشد و عملاً از آن جا اعراض کرده باشد نیز وطن وی محسوب نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] کسی که زنش را طلاق رجعی داده ، حرام است او را از خانهای که موقع طلاق در آن خانه ساکن بوده است ، بیرون کند ، ولی در بعضی از موارد از جمله آن که زن زنا نماید ، بیرون کردن او اشکال ندارد ، و نیز حرام است زن برای کارهای غیر لازم بدون اذن شوهر از خانه بیرون رود ، و بر مرد واجب است مخارج زندگی او را در دوران عدّه بدهد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وضو گرفتن از حوض تیمچه ها و مسافرخانه ها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند؛ در صورتی صحیح است که معمولا کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند از آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله سیستانی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند ، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند ار آنها وضو بگیرند و کسی منع نکند .
- [امام خمینی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آن جاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آن جاها نیستند، با آب آنها وضو بگیرند.