در ابتدای جنگ، وقتی عمر سعد اولین تیر را به سوی یاران امام حسین u پرتاب کرد، حملة عمومی از جانب دشمن شروع شد و بعد از آنکه گردوغبار فرو نشست پنجاه نفر از یاران امام شهید شده بودند.[1] ابن شهر آشوب شهدای حملة دستهجمعی را چهل و یک نفر ذکر نموده و اسامی آنان را هم بیان کرده است. این کشته شدگان نسبت به سپاه امام به حدّی زیاد بود که نقصان در سپاه حسین u آشکار شد.[2] بعد از آن دیگر توانی برای حملة دستهجمعی نبود؛ لذا نبرد به صورت تن به تن صورت گرفت، در تاریخ چنین نقل کردهاند: (وقتی حر با حالتی پشیمان به نزد امام میآید، از امام تقاضا میکند، حال که اوّلین فردی بود که به شما آزار رساندم، اجازه بده اوّلین کسی باشم که پیش پایت به خون آغشته میگردم). در این رابطه ابن طاووس میگوید: (منظور حر بن یزید ریاحی، اوّلین شهید از آن لحظه به بعد بوده است؛ زیرا همانطور که گذشت قبل از حر بن یزید ریاحی تعدادی از افراد به شهادت رسیده بودند)[3]. در مورد آخرین شهید نیز سوید بن مطاع را ذکر میکنند که ظاهراً در حملة اول در اثر تیرهای دشمن بیهوش روی زمین افتاده بود و وقتی به هوش آمد شنید که میگویند حسین کشته شد، در این هنگام در خود احساس سبکی کرد و از جا برخاست و نیزهای را که به همراه داشت به دست گرفت و به دشمن حمله برد و ساعتی مبارزه کرد تا اینکه او را (عروة بن بطان) و (زید بن رقاد) به قتل رساندند.[4] پی نوشتها: [1] - زندگانی امام حسین ، رسولی محلاتی، سید هاشم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، دوم، 74، ص 419. [2] - حسین نفس مطمئنه، عالمی، محمدعلی، انتشارات هاد، دوم، 75، ص 195. [3] - لهوف، سید بن طاووس، ترجمة موسوینیا، محمدجواد، دوم، سرور، 79، ص 140. [4] - قصة کربلا، نظری منفرد، علی، سرور، اول، 75، ص 375. منبع:اندیشه قم
در ابتدای جنگ، وقتی عمر سعد اولین تیر را به سوی یاران امام حسین u پرتاب کرد، حملة عمومی از جانب دشمن شروع شد و بعد از آنکه گردوغبار فرو نشست پنجاه نفر از یاران امام شهید شده بودند.[1] ابن شهر آشوب شهدای حملة دستهجمعی را چهل و یک نفر ذکر نموده و اسامی آنان را هم بیان کرده است. این کشته شدگان نسبت به سپاه امام به حدّی زیاد بود که نقصان در سپاه حسین u آشکار شد.[2] بعد از آن دیگر توانی برای حملة دستهجمعی نبود؛ لذا نبرد به صورت تن به تن صورت گرفت، در تاریخ چنین نقل کردهاند: (وقتی حر با حالتی پشیمان به نزد امام میآید، از امام تقاضا میکند، حال که اوّلین فردی بود که به شما آزار رساندم، اجازه بده اوّلین کسی باشم که پیش پایت به خون آغشته میگردم). در این رابطه ابن طاووس میگوید: (منظور حر بن یزید ریاحی، اوّلین شهید از آن لحظه به بعد بوده است؛ زیرا همانطور که گذشت قبل از حر بن یزید ریاحی تعدادی از افراد به شهادت رسیده بودند)[3].
در مورد آخرین شهید نیز سوید بن مطاع را ذکر میکنند که ظاهراً در حملة اول در اثر تیرهای دشمن بیهوش روی زمین افتاده بود و وقتی به هوش آمد شنید که میگویند حسین کشته شد، در این هنگام در خود احساس سبکی کرد و از جا برخاست و نیزهای را که به همراه داشت به دست گرفت و به دشمن حمله برد و ساعتی مبارزه کرد تا اینکه او را (عروة بن بطان) و (زید بن رقاد) به قتل رساندند.[4]
پی نوشتها:
[1] - زندگانی امام حسین ، رسولی محلاتی، سید هاشم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، دوم، 74، ص 419.
[2] - حسین نفس مطمئنه، عالمی، محمدعلی، انتشارات هاد، دوم، 75، ص 195.
[3] - لهوف، سید بن طاووس، ترجمة موسوینیا، محمدجواد، دوم، سرور، 79، ص 140.
[4] - قصة کربلا، نظری منفرد، علی، سرور، اول، 75، ص 375.
منبع:اندیشه قم
- [سایر] اوّلین و آخرین شهید کربلا چه کسانی بودند؟
- [سایر] اولین و آخرین شهید کربلا چه کسانی بودند؟
- [سایر] اولین شهید کربلا در روز عاشورا چه کسی بود؟
- [سایر] اولین شخصی که در نماز ظهر روز عاشورا جلوی امام حسین(علیه السلام) ایستاد و به شهادت رسید، چه نام داشت؟
- [سایر] اولین شخصی که در نماز ظهر روز عاشورا جلوی امام حسین(علیه السلام) ایستاد و به شهادت رسید، چه نام داشت؟
- [سایر] آیا امیر مؤمنان (علیه السلام) پیشگام اولین و آخرین است؟
- [سایر] اولین شهید دشت کربلاچه کسی بود؟
- [سایر] اولین سوره و آخرین سوره و آیاتی که از قرآن نازل شده کدام است؟
- [سایر] اولین و آخرین سوره و آیاتی که از قرآن نازل شده کداماست؟
- [سایر] مبنای زمانی و تاریخی " اولین " و " آخرین " که در سوره شریف واقعه بدان اشاره شده چیست ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای حساب مسافت هشت فرسخ باید از آخرین خانه های شهر حساب کرد.
- [آیت الله مظاهری] تحمّل شهادت و ادای شهادت هر دو واجب است بنابر این اگر کسی را برای شهادت خواستند باید برود همانگونه که اگر او را برای شهادت دادن نزد قاضی خواستند باید حاضر شود مگر اینکه افراد دیگری برای تحمّل شهادت یا ادای آن، باشند.
- [آیت الله اردبیلی] آخرین وقتی که میتوان برای روزه رمضان و یا هر روزه واجب معیّن دیگر نیّت نمود، هنگام اذان صبح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر شاهد از شهادت خود برگردد یا شاهد دیگری برخلاف او شهادت دهد، اگر قبل از حکم قاضی باشد آن شهادت اوّل پذیرفته نمیشود ولی اگر بعد از حکم باشد حکم نقض نمیشود. ولی در صورتی که شاهد از شهادت خود برگشته باشد ضامن است و تعزیر میشود، مثلاً اگر کسی به واسطه شهادت او قصاص شده باشد، اگر دروغ گفته باشد ورثه میتوانند قصاص کنند و اگر اشتباهی باشد ورثه میتوانند دیه بگیرند.
- [آیت الله علوی گرگانی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اوّلین جز بچه میبیند نفاس نیست.
- [آیت الله مظاهری] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اوّلین جزء بچّه میبیند، نفاس نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] خونی که زن پیش از بیرون امدن اولین جزء بچه می بیند نفاس نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه می بیند نفاس نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه می بیند ، نفاس نیست .
- [آیت الله سبحانی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه می بیند نفاس نیست.