آیا مکانی که در کوفه است و زائران را به آن‌جا می‌برند و می‌گویند خانه امام علی(ع) بوده است، واقعیّت دارد؟
در این‌که امام علی(ع) در اواخر عمر شریفشان به مدّت چهار سال و چند ماه عهده‌دار خلافت ظاهری بودند و مرکز حکومت ایشان نیز در کوفه بود،[1] اختلافی نیست و طبیعی است که در خانه‌ای هم سکونت داشتند. به هر حال این احتمال وجود دارد، که محلّ فعلی و مشهور در مجاورت دار الاماره کوفه، خانه آن‌حضرت باشد و نیز با توجّه به شهرت این محل به عنوان خانه امام، نمی‌توان آن‌را قطعاً رد کرد، ولی به نظر می‌رسد تقسیمات موجود در داخل این خانه، ناشی از بازسازی‌های جدید باشد؛ برای نمونه؛ اختصاص مکانی به عنوان «مکتب الحسنین(ع)» در این خانه، فاقد هرگونه توجیه است؛ زیرا در زمان حاکمیت امام علی(ع) در کوفه؛ یعنی بین پنجاه و هشت سالگی تا شصت و سه سالگی ‌حضرتشان، حسنین(ع) نیز مردانی سی، چهل ساله و دارای شخصیّت و زندگی مستقل بودند و داشتن چنین کتابخانه‌ای در خانه پدرشان برای آن دو بزرگوار قابل توجیه نیست. با ترجمه کلمه «مکتب» به معنای محلّ تدریس یا دفتر کار، مشکل را حل نمی‌کند و قابل پذیرش نیست؛ زیرا چگونه اتاقی به این کوچکی آن هم درون خانه مسکونی امام و در کنار خانواده آن‌حضرت می‌توانست، محل تدریس یا دفتر کار اداری آن هم برای دو نفر باشد. در این صورت تردّد شاگردان یا ارباب رجوع به درون خانه شخصی امام چگونه قابل توجیه است؟ از اینها گذشته، نمازهایی که برای قسمت‌های مختلف این خانه تشریع و ابداع کرده‌اند، مثل نماز مکتب الحسنین یا نماز چاه امیرالمؤمنین یا نماز مغتسل امیرالمؤمنین یا نماز اتاق حضرت زینب و ام البنین فاقد وجاهت و ریشه درست و مستند بوده و موجب وهن شیعه است؛ مگر آن‌که زائران؛ نمازهای مأثوری از قبیل نماز حاجت یا نمازهای اداء و قضای یومیه به‌جا آورند.[2]   [1] . ر.ک: شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج ‏1، ص 259 – 260، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق؛ سبط بن جوزی‏، تذکرة الخواص من الأمة فی ذکر خصائص الأئمة، ص 80، قم، منشورات الشریف الرضی‏، چاپ اول، 1418ق؛ شامی، جمال الدین یوسف بن حاتم‏، الدر النظیم فی مناقب الأئمة اللهامیم‏، ص 358، قم، دفتر نشر اسلامی، چاپ اول، 1420ق. [2] . معاونت امور روحانیون، آزموده‌ها، ج 12، ص 24 – 25، تهران، نشر مشعر، چاپ اول. 
عنوان سوال:

آیا مکانی که در کوفه است و زائران را به آن‌جا می‌برند و می‌گویند خانه امام علی(ع) بوده است، واقعیّت دارد؟


پاسخ:

در این‌که امام علی(ع) در اواخر عمر شریفشان به مدّت چهار سال و چند ماه عهده‌دار خلافت ظاهری بودند و مرکز حکومت ایشان نیز در کوفه بود،[1] اختلافی نیست و طبیعی است که در خانه‌ای هم سکونت داشتند. به هر حال این احتمال وجود دارد، که محلّ فعلی و مشهور در مجاورت دار الاماره کوفه، خانه آن‌حضرت باشد و نیز با توجّه به شهرت این محل به عنوان خانه امام، نمی‌توان آن‌را قطعاً رد کرد، ولی به نظر می‌رسد تقسیمات موجود در داخل این خانه، ناشی از بازسازی‌های جدید باشد؛ برای نمونه؛ اختصاص مکانی به عنوان «مکتب الحسنین(ع)» در این خانه، فاقد هرگونه توجیه است؛ زیرا در زمان حاکمیت امام علی(ع) در کوفه؛ یعنی بین پنجاه و هشت سالگی تا شصت و سه سالگی ‌حضرتشان، حسنین(ع) نیز مردانی سی، چهل ساله و دارای شخصیّت و زندگی مستقل بودند و داشتن چنین کتابخانه‌ای در خانه پدرشان برای آن دو بزرگوار قابل توجیه نیست.
با ترجمه کلمه «مکتب» به معنای محلّ تدریس یا دفتر کار، مشکل را حل نمی‌کند و قابل پذیرش نیست؛ زیرا چگونه اتاقی به این کوچکی آن هم درون خانه مسکونی امام و در کنار خانواده آن‌حضرت می‌توانست، محل تدریس یا دفتر کار اداری آن هم برای دو نفر باشد. در این صورت تردّد شاگردان یا ارباب رجوع به درون خانه شخصی امام چگونه قابل توجیه است؟
از اینها گذشته، نمازهایی که برای قسمت‌های مختلف این خانه تشریع و ابداع کرده‌اند، مثل نماز مکتب الحسنین یا نماز چاه امیرالمؤمنین یا نماز مغتسل امیرالمؤمنین یا نماز اتاق حضرت زینب و ام البنین فاقد وجاهت و ریشه درست و مستند بوده و موجب وهن شیعه است؛ مگر آن‌که زائران؛ نمازهای مأثوری از قبیل نماز حاجت یا نمازهای اداء و قضای یومیه به‌جا آورند.[2]   [1] . ر.ک: شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج ‏1، ص 259 – 260، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق؛ سبط بن جوزی‏، تذکرة الخواص من الأمة فی ذکر خصائص الأئمة، ص 80، قم، منشورات الشریف الرضی‏، چاپ اول، 1418ق؛ شامی، جمال الدین یوسف بن حاتم‏، الدر النظیم فی مناقب الأئمة اللهامیم‏، ص 358، قم، دفتر نشر اسلامی، چاپ اول، 1420ق. [2] . معاونت امور روحانیون، آزموده‌ها، ج 12، ص 24 – 25، تهران، نشر مشعر، چاپ اول. 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین