در زمینه حکمت و علّت تقسیم قرآن کریم به سوره‌های مختلف که کوچک‌ترین آنها سوره کوثر با سه آیه و بزرگ‌ترین آنها سوره بقره با 286 آیه است، قرآن‌شناسان‏ فوایدی را برشمرده‌اند. مسلماً این‌که خداوند چنین تقسیمی را در کتاب جاودان خویش به کار برده است بدون حکمت و هدف نبوده است. در قرآن بالاترین دقّت‌ها و ظرافت‌ها به کار رفته و حتی در تنظیم حروف و کلمات آن عنایت خاصی وجود داشته است. در این‌جا برخی از فواید تقسیم قرآن به سوره‌ها را ذکر نموده و یادآور می‌شویم که قطعاً فواید به این موارد محدود نمی‌گردند. 1. اهداف مختلف و موضوعات متفاوت در قرآن: در بسیاری از سوره‌ها هدف خاصی مورد نظر است که محور همه آیات آن سوره است. حتی بعضی از مفسّران عقیده دارند که هر سوره یک هدف خاصی را تعقیب می‌کند.[1] این هدف خاص، آیات مربوط را در قالب یک سوره در کنار هم جای داده است؛ برای نمونه سوره یوسف و یا نمل و یا فیل و ... در سرگذشت یک پیامبر و یا یک واقعه تاریخی است. 2. آسانی در فراگیری، قرائت و حفظ قرآن: تقسیم و تفکیک میان سوره‌ها، تعلیم و تعلّم را برای جویندگان و مشتاقان کلام خداوند آسان‌تر می‌کند و آنان پس از آموختن بخشی از کلام خداوند و یا حفظ آن، بسان کسی که یکی از مراحل سعادت را طی کرده و در فتح آن توفیق یافته، نسبت به قسمت‌های دیگر قرآن مشتاق‌تر می‌شوند. چون قاری قرآن سوره‌ای را به پایان می‌برد، به شروع سوره دیگر راغب‌تر می‌شود. این امر به ویژه در حفظ قرآن مشهودتر است؛ چرا که تقسیم قرآن به قطعه‌ها و سوره‌های کوچک و بزرگ، مشکل حفظ را حل نموده و اگر چنین نبود، هم انگیزه‏ برای حفظ قرآن کمتر می‌شد و هم حفظ آن دشوارتر. 3. صیانت و حفاظت قرآن از تحریف: یکی از هنرمندی‌های قرآن و جنبه‌های اعجاز آن همین تقسیم‌بندی کتاب به قطعات مستقلی به نام سوره است. این امر سبب گردید تا حفظ آنها به ویژه سوره‌های مکی که در آغاز نزول سوره‌هایی کوچک و موزون بودند، به راحتی صورت گیرد و لااقل هر مسلمانی تعدادی از این سوره‌ها را در خاطره و حافظه خویش بایگانی کند. البته حافظان کل قرآن نیز کم نبوده‌اند. 4. مانندناپذیری حتی در کوچک‌ترین سوره: تقسیم قرآن به سوره‌هایی که دامنه اختلاف آیات آنها بسیار زیاد است، خود پدیده جالب دیگری است؛ زیرا قرآن، که در آیات «تحدّی» همگان را به مبارزه دعوت کرده است، تا اگر می‌توانند حتی یک سوره همانند قرآن بیاورند، با تقسیم خود به سوره‌های کوچک و بزرگ اشاره به این حقیقت نموده که بلندی و کوتاهی سوره‌ها، شرط اعجاز نیست و هر سوره هر قدر هم کوچک باشد در اوج اعجاز و عظمت قرار دارد.[2] [1] . ر. ک: کتاب‌های تفسیر از جمله؛ «المیزان فی تفسیر القرآن» و «تفسیر نمونه»، ابتدای تفسیر سوره‌ها. [2] . جوان آراسته، حسین، درسنامه علوم قرآنی، ص 107، بوستان کتاب قم، 1380ش.
فلسفه و فواید تقسیمبندی قرآن به سورهها چیست؟
در زمینه حکمت و علّت تقسیم قرآن کریم به سورههای مختلف که کوچکترین آنها سوره کوثر با سه آیه و بزرگترین آنها سوره بقره با 286 آیه است، قرآنشناسان فوایدی را برشمردهاند. مسلماً اینکه خداوند چنین تقسیمی را در کتاب جاودان خویش به کار برده است بدون حکمت و هدف نبوده است. در قرآن بالاترین دقّتها و ظرافتها به کار رفته و حتی در تنظیم حروف و کلمات آن عنایت خاصی وجود داشته است.
در اینجا برخی از فواید تقسیم قرآن به سورهها را ذکر نموده و یادآور میشویم که قطعاً فواید به این موارد محدود نمیگردند.
1. اهداف مختلف و موضوعات متفاوت در قرآن: در بسیاری از سورهها هدف خاصی مورد نظر است که محور همه آیات آن سوره است. حتی بعضی از مفسّران عقیده دارند که هر سوره یک هدف خاصی را تعقیب میکند.[1] این هدف خاص، آیات مربوط را در قالب یک سوره در کنار هم جای داده است؛ برای نمونه سوره یوسف و یا نمل و یا فیل و ... در سرگذشت یک پیامبر و یا یک واقعه تاریخی است.
2. آسانی در فراگیری، قرائت و حفظ قرآن: تقسیم و تفکیک میان سورهها، تعلیم و تعلّم را برای جویندگان و مشتاقان کلام خداوند آسانتر میکند و آنان پس از آموختن بخشی از کلام خداوند و یا حفظ آن، بسان کسی که یکی از مراحل سعادت را طی کرده و در فتح آن توفیق یافته، نسبت به قسمتهای دیگر قرآن مشتاقتر میشوند. چون قاری قرآن سورهای را به پایان میبرد، به شروع سوره دیگر راغبتر میشود. این امر به ویژه در حفظ قرآن مشهودتر است؛ چرا که تقسیم قرآن به قطعهها و سورههای کوچک و بزرگ، مشکل حفظ را حل نموده و اگر چنین نبود، هم انگیزه برای حفظ قرآن کمتر میشد و هم حفظ آن دشوارتر.
3. صیانت و حفاظت قرآن از تحریف: یکی از هنرمندیهای قرآن و جنبههای اعجاز آن همین تقسیمبندی کتاب به قطعات مستقلی به نام سوره است. این امر سبب گردید تا حفظ آنها به ویژه سورههای مکی که در آغاز نزول سورههایی کوچک و موزون بودند، به راحتی صورت گیرد و لااقل هر مسلمانی تعدادی از این سورهها را در خاطره و حافظه خویش بایگانی کند. البته حافظان کل قرآن نیز کم نبودهاند.
4. مانندناپذیری حتی در کوچکترین سوره: تقسیم قرآن به سورههایی که دامنه اختلاف آیات آنها بسیار زیاد است، خود پدیده جالب دیگری است؛ زیرا قرآن، که در آیات «تحدّی» همگان را به مبارزه دعوت کرده است، تا اگر میتوانند حتی یک سوره همانند قرآن بیاورند، با تقسیم خود به سورههای کوچک و بزرگ اشاره به این حقیقت نموده که بلندی و کوتاهی سورهها، شرط اعجاز نیست و هر سوره هر قدر هم کوچک باشد در اوج اعجاز و عظمت قرار دارد.[2] [1] . ر. ک: کتابهای تفسیر از جمله؛ «المیزان فی تفسیر القرآن» و «تفسیر نمونه»، ابتدای تفسیر سورهها. [2] . جوان آراسته، حسین، درسنامه علوم قرآنی، ص 107، بوستان کتاب قم، 1380ش.
- [سایر] فلسفه و فواید تیمم چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید تیمم چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید نماز جماعت در چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید پرداخت فطره چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید پرداخت فطره چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید غسل جنابت را بیان کنید؟
- [سایر] پرسش 86 . فلسفه و فواید غسل جنابت را بیان کنید؟<BR>
- [سایر] فلسفه تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] ماهیت و فلسفه مصحف فاطمه سلام الله علیها چیست؟ و فواید این مصحف برای ما چگونه است؟
- [سایر] ماهیت و فلسفه مصحف فاطمه سلام الله علیها چیست؟ و فواید این مصحف برای ما چگونه است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] فواید چیزی را که گرو می گذارند مال مالک ان است و مراد از مالک در این مسایل اعم از صاحب حق است
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلام کردن از مستحبات مؤکد است و در قرآن مجید و روایات اسلامی روی آن تأکید فراوان شده است و سزاوار است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر یکی از چهار سورهای را که آیه سجده دارد یعنی سورههای: سجده، فصّلت، نجم و علق عمدا در نماز بخواند، چنانچه آیه سجدهدار را در ضمن آن بخواند، نمازش باطل است، بلکه بنابر احتیاط با قرائت عمدی جزئی از این سورهها نیز نماز باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] کار (زراعت، صنعت، تجارت و مانند آن) برای تأمین احتیاجات جامعه اسلامی واجب کفایی است، و هر کسی در فراخور حالش باید احتیاجات جامعه اسلامی را تأمین کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان می تواند از زکات، کتابهای دینی و علمی و قرآن و دعا و سایر کتبی که در پیشرفت هدفهای اسلامی مؤثر است بخرد و وقف نماید، خواه وقف عموم کند، یا وقف اشخاص خاص، حتی می تواند بر اولاد خود و کسانی که واجب النفقه او هستند وقف کند، ولی نمی تواند از زکات املاکی بخرد و بر اولاد خود وقف نماید.