احادیث مختلفی وجود دارند که برای گفتن ذکر «سبحان الله» به تنهایی ثواب‌هایی قرار داده شده است: 1. پیامبر اسلام(ص) فرمود: «هر که صد مرتبه سُبحانَ‏ اللَّه‏ بگوید، بهتر است از راندن صد شتر [که با خود به حج برد تا آنها را از برای خدا قربانی کند]».[1] 2. مردی از امام علی(ع) پرسید، ای ابو الحسن! تفسیر «سُبْحانَ‏ اللَّهِ‏» چیست؟ آن حضرت فرمود: «بزرگ‌داشتن عزّت و شکوه خداوند، بزرگ و پاک دانستن او از هر آلایشی که مشرکین به ساحت مقدّسش نسبت دهند، لذا هر وقت بنده‏ای این کلمه را بگوید همه فرشتگان‏ برای او طلب رحمت نمایند».[2] 3. امام باقر(ع) فرمود: «هر کس در مسجد خیف در منی صد مرتبه سبحان‏ اللَّه‏ بگوید خداوند تعالی ثواب آزاد کردن یک بنده، در نامه عمل او بنویسد».[3] 4. امام باقر(ع) به نقل از رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس که سبحان‏ اللَّه‏ بگوید، خداوند درختی در بهشت برایش می‏کارد».[4] 5. یونس بن یعقوب نقل می‏کند که به امام صادق(ع) عرض کردم: آیا کسی که صد بار ذکر «سبحان اللَّه» را بگوید در زُمره کسانی است که، «ذکر و یاد خدا را بسیار کنند؟!»[5] فرمود: «بلی».[6] [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 505، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . شیخ صدوق، معانی الأخبار، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ص 9 – 10، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1403ق. [3] . شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج 5، ص 269 – 270، مؤسسة آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [4] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 11، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق. [5] . «ذَکرَ اللَّهَ کثِیراً»؛ احزاب، 21. [6] . ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 12.
احادیث مختلفی وجود دارند که برای گفتن ذکر «سبحان الله» به تنهایی ثوابهایی قرار داده شده است:
1. پیامبر اسلام(ص) فرمود: «هر که صد مرتبه سُبحانَ اللَّه بگوید، بهتر است از راندن صد شتر [که با خود به حج برد تا آنها را از برای خدا قربانی کند]».[1]
2. مردی از امام علی(ع) پرسید، ای ابو الحسن! تفسیر «سُبْحانَ اللَّهِ» چیست؟ آن حضرت فرمود: «بزرگداشتن عزّت و شکوه خداوند، بزرگ و پاک دانستن او از هر آلایشی که مشرکین به ساحت مقدّسش نسبت دهند، لذا هر وقت بندهای این کلمه را بگوید همه فرشتگان برای او طلب رحمت نمایند».[2]
3. امام باقر(ع) فرمود: «هر کس در مسجد خیف در منی صد مرتبه سبحان اللَّه بگوید خداوند تعالی ثواب آزاد کردن یک بنده، در نامه عمل او بنویسد».[3]
4. امام باقر(ع) به نقل از رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس که سبحان اللَّه بگوید، خداوند درختی در بهشت برایش میکارد».[4]
5. یونس بن یعقوب نقل میکند که به امام صادق(ع) عرض کردم: آیا کسی که صد بار ذکر «سبحان اللَّه» را بگوید در زُمره کسانی است که، «ذکر و یاد خدا را بسیار کنند؟!»[5] فرمود: «بلی».[6] [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 505، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . شیخ صدوق، معانی الأخبار، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ص 9 – 10، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1403ق. [3] . شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج 5، ص 269 – 270، مؤسسة آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [4] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 11، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق. [5] . «ذَکرَ اللَّهَ کثِیراً»؛ احزاب، 21. [6] . ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 12.
- [سایر] تسبیح گفتن در بازار چه ثوابی دارد؟
- [سایر] آیا (دعای عدیله) دارای سند است؟ و اگر سند دارد خواندن آن چه ثوابی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا احادیثی که لعن به ظالمین و غاصبین در حقّ ائمه 7 را دارای ثوابی بیش از ذکر صلوات بیان نمودهاند در نظر حضرتعالی صحّت دارند؟
- [سایر] آیا امام عصر (عج) مجردند، یا دارای همسر و فرزندند تا بتوانند درد تنهایی را تحمل کنند؟
- [سایر] شوهرداری چه ثوابی دارد؟
- [سایر] مؤذن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] دانشجویی چه ثوابی دارد؟
- [سایر] تلاوت قرآن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] آموزش دادن چه ثوابی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] با توجه به اینکه دانه های تسبیح بر پیشانی کاملاً نمی چسبند سجده بر تسبیح تربت جایز است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار , حریم نماز خود را از رفت و آمد دیگران حفظ کند, هرچند با عصا، تسبیح و مانند آن.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بین اذان واقامه فاصله بیندازد به نشستن یا دو رکعت نماز یا تکلم یا تسبیح ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح مکروه است
- [آیت الله شبیری زنجانی] محجور محجور کسیست که نمیتواند در مال خود به تنهایی تصرف کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کنند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهائی در آن کار اقدام کنند ، هر یک از آنان می توانند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد ، وکالت دیگران باطل نمی شود ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهائی وکیل است که انجام دهد و از حرفش هم معلوم نباشد که می توانند به تنهائی انجام دهند ؛ یاگفته باشدکه با هم انجام دهند ؛ نمی توانند به تنهائی اقدام نمایند . و در صورتی که یکی از آنان بمیرد ، وکالت دیگران باطل می شود ، اگر با هم وکیل شده باشند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی در آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتوانند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود، ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی انجام دهند، یا گفته باشد که با هم انجام دهند، هیچ یک نمیتوانند به تنهایی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انسان در جایی نماز می خواند که مردم از جلو او عبور می کنند مستحب است جلو خود چیزی بگذارد که میان او و آنها حایل گردد، حتی اگر عصا و تسبیح و ریسمانی هم باشد کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی برای آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود؛ ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی وکیل هستند که کاری را انجام دهند و از حرف او هم معلوم نباشد که میتوانند به تنهایی انجام دهند، یا گفته باشد که با هم انجام دهند، نمیتوانند به تنهایی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهائی در آن کار اقدام کنند؛ هر یک از آنان می تواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد؛ وکالت دیگران باطل نمی شود؛ ولی اگر نگفته باشد که باهم یا به تنهائی انجام دهند؛ یا گفته باشد که باهم انجام دهند؛ نمی توانند به تنهائی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد؛ وکالت دیگران باطل می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی در آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود، ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی انجام دهند، یا گفته باشد که با هم انجام دهند، نمیتوانند به تنهایی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد وکالت دیگران باطل میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی در آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد وکالت دیگران باطل نمیشود، ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی انجام دهند یا گفته باشد که با هم انجام دهند، نمیتوانند به تنهایی اقدام کنند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد وکالت دیگران باطل میشود.