نماز استخاره برای درخواست نیکی و انجام کارهای خوب در روایات سفارش شده است. البته در برخی از آنها استخاره همراه با خواندن نماز و دعا توصیه شده و در بعضی روایات تنها به ذکر دعایی خاص بسنده شده است. روایاتی در این‌باره از امام صادق(ع) نقل شده است که چند نمونه از آنها ذکر می‌شود: 1. «هر گاه یکی از شما بخواهد کار مهمّی (که نیاز به مشاوره دارد) انجام دهد، در این صورت با هیچ یک از مردم درباره آن مشورت و نظرخواهی نکند، تا این‌که نخست با خداوند تبارک و تعالی مشاوره نماید». راوی از امام پرسید: فدایتان گردم مشاوره با خداوند تبارک و تعالی دیگر چیست؟ امام(ع) فرمود: نخست از خداوند متعال درخواست می‌کند که خیر او را در آن کار پیش آورد و کارش را درست کند آن‌گاه با دیگران به مشاوره پردازد، و هرگاه شخص با مشاوره خداوند تبارک‏ و تعالی کارش را آغاز کند، خداوند نیز خیر او را بر زبان هر یک از مردم که طرف مشورت او قرار گیرد جاری خواهد ساخت».[1] 2. «هر گاه یکی از شما بخواهد کار مهمی انجام دهد لازم است دو رکعت نماز بخواند آن‌گاه حمد و ثنای خداوند عزّ و جلّ بجا آورد و بر پیامبر خدا صلوات فرستد سپس این دعا را بخواند: «اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ هَذَا الْأَمْرُ خَیراً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیای فَیسِّرْهُ لِی وَ قَدِّرْهُ لِی وَ إِنْ کَانَ غَیرَ ذَلِکَ فَاصْرِفْهُ عَنِّی‏»؛ بار خدایا! اگر این کار خیر دین و دنیای مرا در بردارد، پس انجام آن را برایم میسّر و مقدّر فرما، و اگر چنین نیست، پس آن را از من برگردان و دور ساز. سپس از آن حضرت پرسیده شد که در آن دو رکعت چه بخوانیم؟ امام صادق(ع) فرمود: «هر چه می‌خواهی بخوان، اگر خواستی «قل هو اللَّه احد»، و «قل یا ایها الکافرون» در آن دو رکعت بخوان. ولی «قل هو اللَّه احد» معادل یک سوم قرآن است».[2] 3. «در رکعت آخر نماز شب در حالی که سر بر سجده نهاده‌ای صد و یک بار از خداوند استخاره کن (خیر خود را درخواست کن)». از امام صادق(ع) پرسیده شد: با چه لفظی بگوییم؟ فرمود: «می‌گویی: «أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ»؛ از خدا به مهربانی‌اش درخواست خیر می‌نمایم.[3] گفتنی است؛ استخاره‌ای که در میان مردم رایج است که بعد از مشورت با مردم، به وسیله قرآن و یا رقعه انجام می گیرد، مربوط به جایی است که شخص حتی با طلب خیر از خدا (به وسیله دعا و یا نماز) و مشورت با مردم به نتیجه نمی رسد که روایات مربوط به این مرحله هم داریم. برای آگاهی بیشتر در این باره «جایگاه استخاره در اسلام»، سؤال 2069 را مطالعه کنید. [1] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 562، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1413ق. [2] . همان. [3] . همان، ص 562 – 563.
نماز استخاره برای درخواست نیکی و انجام کارهای خوب در روایات سفارش شده است. البته در برخی از آنها استخاره همراه با خواندن نماز و دعا توصیه شده و در بعضی روایات تنها به ذکر دعایی خاص بسنده شده است.
روایاتی در اینباره از امام صادق(ع) نقل شده است که چند نمونه از آنها ذکر میشود:
1. «هر گاه یکی از شما بخواهد کار مهمّی (که نیاز به مشاوره دارد) انجام دهد، در این صورت با هیچ یک از مردم درباره آن مشورت و نظرخواهی نکند، تا اینکه نخست با خداوند تبارک و تعالی مشاوره نماید».
راوی از امام پرسید: فدایتان گردم مشاوره با خداوند تبارک و تعالی دیگر چیست؟
امام(ع) فرمود: نخست از خداوند متعال درخواست میکند که خیر او را در آن کار پیش آورد و کارش را درست کند آنگاه با دیگران به مشاوره پردازد، و هرگاه شخص با مشاوره خداوند تبارک و تعالی کارش را آغاز کند، خداوند نیز خیر او را بر زبان هر یک از مردم که طرف مشورت او قرار گیرد جاری خواهد ساخت».[1]
2. «هر گاه یکی از شما بخواهد کار مهمی انجام دهد لازم است دو رکعت نماز بخواند آنگاه حمد و ثنای خداوند عزّ و جلّ بجا آورد و بر پیامبر خدا صلوات فرستد سپس این دعا را بخواند: «اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ هَذَا الْأَمْرُ خَیراً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیای فَیسِّرْهُ لِی وَ قَدِّرْهُ لِی وَ إِنْ کَانَ غَیرَ ذَلِکَ فَاصْرِفْهُ عَنِّی»؛ بار خدایا! اگر این کار خیر دین و دنیای مرا در بردارد، پس انجام آن را برایم میسّر و مقدّر فرما، و اگر چنین نیست، پس آن را از من برگردان و دور ساز.
سپس از آن حضرت پرسیده شد که در آن دو رکعت چه بخوانیم؟
امام صادق(ع) فرمود: «هر چه میخواهی بخوان، اگر خواستی «قل هو اللَّه احد»، و «قل یا ایها الکافرون» در آن دو رکعت بخوان. ولی «قل هو اللَّه احد» معادل یک سوم قرآن است».[2]
3. «در رکعت آخر نماز شب در حالی که سر بر سجده نهادهای صد و یک بار از خداوند استخاره کن (خیر خود را درخواست کن)».
از امام صادق(ع) پرسیده شد: با چه لفظی بگوییم؟
فرمود: «میگویی: «أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ»؛ از خدا به مهربانیاش درخواست خیر مینمایم.[3]
گفتنی است؛ استخارهای که در میان مردم رایج است که بعد از مشورت با مردم، به وسیله قرآن و یا رقعه انجام می گیرد، مربوط به جایی است که شخص حتی با طلب خیر از خدا (به وسیله دعا و یا نماز) و مشورت با مردم به نتیجه نمی رسد که روایات مربوط به این مرحله هم داریم. برای آگاهی بیشتر در این باره «جایگاه استخاره در اسلام»، سؤال 2069 را مطالعه کنید. [1] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 562، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1413ق. [2] . همان. [3] . همان، ص 562 – 563.
- [سایر] میخواستم بدانم استخاره گرفتن با سایت، درست است؟
- [سایر] اطلاعاتی درباره تاریخچه بحث تقسیمبندی گناهان به صغیره و کبیره میخواستم؟ همراه با منبع.
- [سایر] میخواستم در رابطه با دلیل سریه قرطاء پیامبر اسلام(ص) بدانم؟ و اینکه علتش چه بود؟
- [سایر] درباره هویت، طبقه، احوال و کتابهای محمد بن جمهور اطلاعاتی میخواستم؟ نظر مؤلّفان رجالی (کشّی، علامه حلی، خویی و....) درباره او چیست؟
- [سایر] جایی خوانده بودم که خواندن نوشته روی قبرها باعث فراموشی و آلزایمر میشود. میخواستم دقیق روایت را بدانم؛ ضمن اینکه منظور از نوشته روی قبرها چیست؟ آیا اسم و فامیل و شعرهای نوشته شده روی قبر مقصود است؟ و علت اینکه میگویند نخوانید چیست؟
- [سایر] میخواستم بدانم اینکه گفته میشود حروف حک شده روی دست اگر به هم چسبیده باشد ازدواج فامیلی است و اگر جدا باشد ازدواج فامیلی نیست آیا حقیقت دارد؟
- [سایر] میخواستم بدانم اینکه میگویند یک بار نماز صبح حضرت رسول خدا(ص) قضا شد صحیح است یاخیر؟ (البته این مطلب را در کتابی که پرسش و پاسخ علامه طباطبایی بود دیدهام.)
- [سایر] موردی از ابن حجر هیثمی بین شیعیان وجود دارد که؛ ابن حجر اعتقاد داشته به اینکه امام زمان(عج) به دنیا آمده است؛ ابن حجر هیثمی در کتاب (الصواعق المحرقه) که آنرا علیه شیعه نوشته است، اعتراف میکند که امام حسن عسکری فرزندی به نام ابو القاسم الحجة داشته است. میخواستم روایت را کامل بفرمایید، همراه با ترجمه. و اینکه آیا ابن حجر از شیعیان روایت کرده که به این معتقد هستند یا اینکه خود اعتقاد داشته است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا تکرار استخاره در موضوعی صحیح است، یعنی استخاره بد بیاید و انسان دوباره استخاره نماید و یا به عکس؟
- [سایر] آیا در هر هر کاری استخاره جایز است. در صورتی که استخاره گرفته شود و نتیجه کار عکس نتیجه استخاره باشد دلیل چیست؟
- [آیت الله مظاهری] تجرّی، بلکه فعلی که با آن تجرّی میشود، یکی از محرّمات در اسلام است، و معنای آن در اصطلاح فقهی این است که اگر کسی عملی را که حرام نیست خیال کند که حرام است و سپس آن را بهجا آورد، نظیر اینکه مال خودش را به خیال اینکه مال مردم است بخورد، و یا چیز پاکی را به خیال اینکه نجس است بخورد، و یا با زن خود به خیال اینکه نامحرم است جماع کند و یا کسی را که قتل او جائز است به عنوان اینکه مسلمانی است بکشد و مانند اینها، حرام بهجا آورده و اگر توبه نکند، عقوبت میشود، و آنچه بهجا آورده، گرچه ذاتاً حلال بوده، ولی به عنوان تجرّی، آن اعمال نیز حرام محسوب میگردد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با زن نامحرمی به گمان اینکه عیال خود اوست، نزدیکی کند؛ چه زن بداند که او شوهرش نیست، یا گمان کند شوهرش میباشد، باید عدّه نگهدارد.
- [آیت الله مظاهری] باید بعد از نماز عید فطر و قربان، اگر به جماعت خوانده میشود، دو خطبه نظیر خطبههای نماز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازی که حمد و سوره آن باید بلند خوانده شود , اگر روی علم و عمد آهسته خوانده شود , آن نماز باطل است , چنان که نمازی که باید آهسته خوانده شود , اگر با علم و عمد بلند خوانده شود , آن نماز باطل است؛ ولی اگر در جایی که باید بلند خوانده شود , بر اثر فراموشی یا کوتاهی (نه تقصیر) در یادگرفتن حکم شرعی آن، آهسته خوانده شد , نماز صحیح است و اگر در بین خواندن حمد و سوره یادش بیاید, یا به حکم شرعی آگاه شود, لازم نیست مقداری را که خوانده, دوباره بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده، یا پشت به قبله یا سمت راست و یا چپ خوانده باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب وعشأ، بداند یک نماز خوانده ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهار رکعتی باید قضای نماز مغرب وعشأ را بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشا، بداند یک نماز خوانده ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهاررکعتی باید قضای نماز مغرب و عشا را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن و مرد تا اطمینان نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، یا به دلیل معتبری همچون گفتار دو شاهد عادل ثابت نشده باشد که صیغه خوانده شده، نمیتوانند به احکام زناشویی عمل کنند، مثلاً به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند و اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام، بنا بر احتیاط واجب تا از گفته وی به خواندن صیغه اطمینان حاصل نشود، گفته وکیل کفایت نمیکند و اگر اطمینان شخصی یا نوعی حاصل شود که وکیل عقد را خوانده و شک داشته باشیم که درست خوانده یا خیر، عقد خوانده شده شرعاً صحیح به شمار میآید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی مالی را غصب کند و بفروشد، به قصد اینکه پول آن مال خودش باشد، چنانچه صاحب مال، معامله را اجازه نکند، معامله باطل است، و اگر اجاره نماید، معامله صحیح است و پول، مال مالک میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر امام جماعت در شماره رکعتهای نماز شک کند، مثلاً شک کند که سه رکعت خوانده یا چهار رکعت، چنانچه مأموم یقین یا گمان داشته باشد که چهار رکعت خوانده و به امام بفهماند که چهار رکعت خوانده است، امام باید نماز را تمام کند وخواندن نماز احتیاط لازم نیست و نیز اگر امام یقین یا گمان داشته باشد که چند رکعت خوانده است ومأموم در شماره رکعتهای نماز شک کند باید به شک خود اعتنا ننماید.