خوردن و نوشیدن در حضور دیگران و تعارف نکردن به آنان شاید گناه به معنای حرام نباشد، اما تنها خوردن در حضور دیگران، جزو اخلاق اسلامی نیست، و در روایات مورد نکوهش قرار گرفته است. پیامبر اسلام(ص) در سفارشی به علی(ع) می‌فرماید: یا علی: خدا سه گروه را از رحمت خود محروم و مهجور ساخته است: 1. کسی که توشه‌‏اش را تنها بخورد. 2. کسی که تنها راه بیابان را در پیش گیرد. 3. کسی که تنها در خانه‌‏ای بخوابد.[1] به نظر می‌رسد این حدیث معنای عام و وسیع دارد و شامل تمام کسانی می‌شود که فقرا را در مال خویش شریک قرار نمی‌دهد، و دیگران سهمی در اموالشان ندارند، اگرچه در حضور دیگران نیز نباشد و البته مورد پرسش را نیز دربر می‌گیرد. تعارف به دیگران فضیلتی اخلاقی است که بدان توصیه شده است. علی(ع) در سفارشی به کمیل می‌فرماید: ای کمیل هرگاه خواستی غذا بخوری نام خدا را بر زبان جاری کن، آن خدایی که با نام آن بیماری زیان نمی‌‌رساند و آن نام شفای تمام دردها است. ای کمیل! هرگاه غذا خوردی پس اعتماد به‌ خدا کن و به آن غذا بخل مورز؛ زیرا که تو مردم را چیزی روزی نمی‌‏دهی و خداوند در این کردار پاداش ترا فراوان کند.‏[2] البته این حکم کلی نیست، بلکه بسته به شرایط می­تواند متفاوت باشد. به عنوان نمونه، امروزه در رستوران، ساندویچی، بوفه و .... عرفی شکل گرفته که دیگران هیچ انتظار تعارفی نداشته و حتی در صورت تعارف نیز یقینی است که این درخواست رد می‌شود. در این موارد، شاید تعارف نکردن ناپسند نباشد. البته در همین مورد، اگر فقیری در گوشه‌‌ای نظاره‌گر ما باشد باز قضیه فرق می‌‌کند. به عبارتی، اگر در میان جمع فردی وجود داشته باشد که در صورت تعارف، ممکن است آن را بپذیرد، تعارف مستحب است اما در غیر این صورت، لازم نیست که حتماً هنگام غذا خوردن تعارفی فرمایشی داشته باشیم. [1] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج ‏4، ص 359، جامعه مدرسین‏، ‌قم، چاپ دوم، 1404 ق‏، «یَا عَلِیُّ لَعَنَ اللَّهُ ثَلَاثَةً آکِلَ زَادِهِ وَحْدَهُ وَ رَاکِبَ الْفَلَاةِ وَحْدَهُ وَ النَّائِمَ فِی بَیْتٍ وَحْدَه»‏. [2] . طبری آملی، عماد الدین أبی جعفر محمد بن أبی القاسم‏، بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ج 2، ص 25، المکتبة الحیدریة، نجف،‏ «یَا کُمَیْلُ إِذَا أَکَلْتَ الطَّعَامَ فَسَمِّ بِاسْمِ اللَّهِ- الَّذِی لَا یَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ دَاءٌ وَ هُوَ الشِّفَاءُ مِنْ جَمِیعِ الْأَدْوَاءِ یَا کُمَیْلُ إِذَا أَکَلْتَ الطَّعَامَ فَوَاکِلْ بِهِ- وَ لَا تَبْخَلْ بِهِ فَإِنَّکَ لَمْ تَرْزُقِ النَّاسَ شَیْئا».
خوردن و نوشیدن در حضور دیگران و تعارف نکردن به آنان شاید گناه به معنای حرام نباشد، اما تنها خوردن در حضور دیگران، جزو اخلاق اسلامی نیست، و در روایات مورد نکوهش قرار گرفته است. پیامبر اسلام(ص) در سفارشی به علی(ع) میفرماید: یا علی: خدا سه گروه را از رحمت خود محروم و مهجور ساخته است: 1. کسی که توشهاش را تنها بخورد. 2. کسی که تنها راه بیابان را در پیش گیرد. 3. کسی که تنها در خانهای بخوابد.[1]
به نظر میرسد این حدیث معنای عام و وسیع دارد و شامل تمام کسانی میشود که فقرا را در مال خویش شریک قرار نمیدهد، و دیگران سهمی در اموالشان ندارند، اگرچه در حضور دیگران نیز نباشد و البته مورد پرسش را نیز دربر میگیرد.
تعارف به دیگران فضیلتی اخلاقی است که بدان توصیه شده است. علی(ع) در سفارشی به کمیل میفرماید: ای کمیل هرگاه خواستی غذا بخوری نام خدا را بر زبان جاری کن، آن خدایی که با نام آن بیماری زیان نمیرساند و آن نام شفای تمام دردها است.
ای کمیل! هرگاه غذا خوردی پس اعتماد به خدا کن و به آن غذا بخل مورز؛ زیرا که تو مردم را چیزی روزی نمیدهی و خداوند در این کردار پاداش ترا فراوان کند.[2]
البته این حکم کلی نیست، بلکه بسته به شرایط میتواند متفاوت باشد. به عنوان نمونه، امروزه در رستوران، ساندویچی، بوفه و .... عرفی شکل گرفته که دیگران هیچ انتظار تعارفی نداشته و حتی در صورت تعارف نیز یقینی است که این درخواست رد میشود. در این موارد، شاید تعارف نکردن ناپسند نباشد.
البته در همین مورد، اگر فقیری در گوشهای نظارهگر ما باشد باز قضیه فرق میکند.
به عبارتی، اگر در میان جمع فردی وجود داشته باشد که در صورت تعارف، ممکن است آن را بپذیرد، تعارف مستحب است اما در غیر این صورت، لازم نیست که حتماً هنگام غذا خوردن تعارفی فرمایشی داشته باشیم. [1] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 359، جامعه مدرسین، قم، چاپ دوم، 1404 ق، «یَا عَلِیُّ لَعَنَ اللَّهُ ثَلَاثَةً آکِلَ زَادِهِ وَحْدَهُ وَ رَاکِبَ الْفَلَاةِ وَحْدَهُ وَ النَّائِمَ فِی بَیْتٍ وَحْدَه». [2] . طبری آملی، عماد الدین أبی جعفر محمد بن أبی القاسم، بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ج 2، ص 25، المکتبة الحیدریة، نجف، «یَا کُمَیْلُ إِذَا أَکَلْتَ الطَّعَامَ فَسَمِّ بِاسْمِ اللَّهِ- الَّذِی لَا یَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ دَاءٌ وَ هُوَ الشِّفَاءُ مِنْ جَمِیعِ الْأَدْوَاءِ یَا کُمَیْلُ إِذَا أَکَلْتَ الطَّعَامَ فَوَاکِلْ بِهِ- وَ لَا تَبْخَلْ بِهِ فَإِنَّکَ لَمْ تَرْزُقِ النَّاسَ شَیْئا».
- [سایر] چرا باید گناه نکنیم ؟ اینکه بیان شده گناه اثری وضعی دارد یعنی چه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] الف) فردی روزه مستحبّی می گیرد. در همان روز به میهمانی می رود حال اگر صاحبخانه به او چیزی تعارف کند باید آن را برداشته و بخورد یا نه؟ چرا؟ب) در این صورت اگر روزه را نخوریم ثواب بیشتری می کنیم یا اگر تعارف صاحبخانه را رد نکنیم؟
- [سایر] چرا خدا به آدم هوس داده و چرا از ما میخواهد گناه نکنیم؟
- [سایر] بهترین مسایل را در مورد یک انسان برای من بنویسید. بنویسید که چه کنیم که گناه نکنیم؟
- [سایر] در استحاضه کثیره، باید بین نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا فاصله نیندازد؛ آیا اگر چنین کنیم گناه کردهایم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا خرید و فروش با اشخاص بهائی که در ایران هستند جایز است؟ خوردن چیزهایی که به انسان تعارف میکنند، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا اگر ما هم بتوانیم خود را در هنگام گناه بخصوص گناهان جنسی محفوظ داریم و به خاطر خدا گناه نکنیم، معجزاتی که در مورد پیامبران(ع) و یا افراد خاص اتفاق افتاده برای ما نیز اتفاق میافتد؟!
- [سایر] تفاوت غبطه خوردن و حسرت خوردن در چیست؟ چرا غبطه گناه نیست، اما حسد گناه است؟
- [سایر] باسلام حکمت اینکه یکی از دلایل ظهور پر شدن جهان از ظلم و جور هست،از اون طرف هم ما باید گناه نکنیم چیه؟
- [آیت الله سیستانی] قانون کشوری تا چه حد در اعمال انسان موثر است ؟ مثلا طبق قانون فلان کار نشود چنانچه ما به قانونی عمل نکنیم گناه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد اگر چه معصیت کرده، ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد اگر چه معصیت کرده ولی نمازش صحیح است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد؛ معصیت کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی در حال نماز جواب سلام را ندهد گناه کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد ، اگر چه معصیت کرده ولی نمازش صحیح است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد، معصیت کرده، ولی نماز او صحیح است.
- [امام خمینی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد معصیت کرده، ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد، معصیت کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر نمازگزار بدون عذر جواب سلام را ندهد، معصیت کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد معصیت کرده، ولی نمازش صحیح است.