این عمل به خودی خود اشکال ندارد، ولی چنانچه برخلاف قوانین و مقررات کشور باشد، جایز نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): ملاک در این‌گونه امور قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی می‌باشد و اگر عمل شما برخلاف مقررات باشد، جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر بر خلاف قوانین و مقررات نباشد، اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): لازم است به مقتضای قوانین عمل شود. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه متعلق به افراد خاصی نباشد فی نفسه مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
این عمل به خودی خود اشکال ندارد، ولی چنانچه برخلاف قوانین و مقررات کشور باشد، جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
ملاک در اینگونه امور قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی میباشد و اگر عمل شما برخلاف مقررات باشد، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر بر خلاف قوانین و مقررات نباشد، اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
لازم است به مقتضای قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه متعلق به افراد خاصی نباشد فی نفسه مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جهت توسعه سنّت حسنه وقف لازم است مبالغی صرف هزینه های پرسنلی و اداری کارکنان شود، که طبعاً در هیچ یک از وقف نامه ها به این موارد اشاره ای نشده است، آیا می توان با تغییراتی در نحوه کاربرد در آمدهای حاصل از موقوفات به ویژه موقوفات متصرّفی که اوقاف متولّی آن است مبالغی صرف هزینه های مزبور نمود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا می توان برای بدست آوردن هزینه مسجد و مراکز فرهنگی، مسابقات فرهنگی ترتیب داد و مقداری از وجوه اهدایی شرکت کنندگان را صرف مسجد یا مرکز فرهنگی و مقداری را صرف پرداخت جوایز به شرکت کنندگان ممتاز کرد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر پدری استطاعت برای حج پیدا کند و در عین حال فرزندش بخواهدازدواج کند آیا می تواند هزینه حج را صرف ازدواج فرزندش نماید و به حج نرود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دو موقوفه است از دو واقف: موقوفه اوّلی با هزینه کم و در آمد بسیار که فرضاً هشتاد درصد از در آمد آن اضافه می آید و دوّمی در آمد کم و هزینه زیاد دارد، آیا اداره اوقاف محل یا متولّی که هر دو موقوفه زیر نظر آنها اداره می شود مجازند که از مازاد در آمد اوّلی برای موقوفه دوّمی با رعایت سایر موازین شرعی صرف نمایند یا خیر؟
- [سایر] با گذشت سی سال از انقلاب، تشکیل شورای انقلاب فرهنگی و صرف هزینه های زیاد، چه حرکتی در جهت اسلامی سازی دانشگاه صورت گرفته؟
- [آیت الله سیستانی] هزینه ای که بعضی از مداحان ما در مجالس دریافت می کنند درست است اشکال ندارد؟
- [آیت الله بهجت] با توجه به این که در بعضی منطقه ها اذان صبح را چند دقیقه دیرتر از وقت شرعی پخش می کنند، آیا در ماه رمضان خوردن یا آشامیدن تا گفتن اذان اشکال شرعی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به اینکه گاهی اقدام وکیل برای پیگیری موضوع یا دعوی یا انجام یک عملی علیرغم صرف وقت و سعی و تلاش و پرداخت هزینه های رفت و آمد، ثمره و نتیجه ای به نفع موکّل ندارد، پرداخت پول و دریافت آن به عنوان اجرت وکالت او در رابطه با آن موضوع، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بنده مالک مغازه ی بازی های رایانه ای هستم. مدتی افرادی اقدام به بازی رایانه ای فوتبال کرده و طبق قرار خودشان فرد بازنده هزینه بازی را پرداخت می نماید. حال سوال این است که گرفتن این پول از نظر شرعی برای مالک مغازه دارای اشکال است؟ و اگر این پول دارای اشکال است، مبلغی را که طی این مدت با جهل به مسئله دریافت کرده ایم و با دیگر درآمد ها مخلوط شده است، حکم شرعی آن چگونه است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر بدانیم مسجدی را فردی نزول خور هزینه اش را داده است، آیا خواندن نماز در آن اشکال دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .خمس گنج , پس از کسر هزینه های کاوشگری برای به دست آوردن آن است, اگر پس از آن، به مقدار نصاب برسد, خمس دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خانمی که درآمدی دارد و هزینه زندگی او به عهده شوهرش است، اگر شوهرش مخارج زندگی او را نپردازد و ایشان از درآمد خودش هزینه نماید، آن مقداری که صرف کرده است, جزء هزینه او شمرده میشود و خمس ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در هزینه بودن مالی شبهه باشد , یعنی شک کرده پولی که مصرف شده است آیا صرف هزینه زندگی شده یا به مصرف غیر هزینه رسیده است; برای مثال , شخص نمی داند فلان مبلغ ر ا به کسی قرض داده یا صرف هزینه زندگی کرده است، در این صورت , نسبت به این مقدار , برائت جاری می شود و لازم نیست خمس آن را بدهد. البته بعد از رفع شبهه, حکم آن معلوم خواهد شد. ابزار ماندنی
- [آیت الله جوادی آملی] .غوص نیز مانند معدن و گنج , دارای نصاب است و نصاب آن , یک دینار است. اگر ارزش اشیای غوّاصی شده پس از کسر هزینه های غوص به مقدار یک دینار طلا برسد, خمس دارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر عامل به اذن مالک سفر کند و شرط نشده باشد که هزینه سفر با عامل باشد هزینه سفر و انچه برای تجارت صرف بشود از سرمایه برداشت می شود و اگر عامل برای چند مالک کار می کند هزینه به نسبت عملی که برای هر یک از مالکها انجام می دهد تقسیم می شود
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر دو نفر گنجی پیدا کنند که قیمت آن به نصاب گنج که 20 مثقال طلای شرعی است، برسد، اگرچه سهم هریک آنان به این مقدار نباشد، بنابر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعضی از صندوق های قرض الحسنه مقداری از سرمایه خود را در کارهای تجاری یا تولیدی به کار می گیرند، تا از درآمد آن هزینه های صندوق یا سوخت و سوز وامها را تأمین کنند، این کار در صورتی جایز است که صاحبان پول از این جریان باخبر بوده و اجازه داده باشند و درآمد حاصل شده نیز تنها صرف هزینه های بانک شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .در صورت امکان, رساندن خمس به مستحق آن, کفایتِ صرف جدا کردنِ مقدار خمس , مورد اشکال است چنان که به صرف جدا کردن از بقیه مال, بعید است که در خمس بودن تعیّن پیدا کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در شکم ماهیِ خریداری شده از حوضچه های پرورشی و بخش خصوصی, اشیای قیمتی مانند انگشتر و غیره به دست آید، باید به مالکش معرفی شود ; چنانچه ادعای ملکیت کرد , مال اوست و اگر اظهار بیاطلاعی کرد، حکم مجهول المالک را دارد و باید به حاکم شرع و ولیّ فقیه مراجعه شود. خمس گنج پس از کسر هزینه ها
- [آیت الله جوادی آملی] .یک نهاد حقوقی مالک باشد نه اشخاص و چند نفر به اشتراک به آن نهاد حقوق ی خدمت دهند , بدون اینکه سهمی در مالکیّت آن داشته باش ند و گنج کشف شده بعد از کسر هزینه به مقدار نصاب برسد , ادای خمس آن بر مسئول آن نهاد لازم است.