در عصر جاهلیت به واسطۀ این که حرمتی برای زن قائل نبودند مهریه را که حق مسلّم زن بود اولیای او می‌گرفتند و حتی در پاره‌ای از موارد مهریۀ یک زن را ازدواج زن دیگری قرار می‌دادند - مثلاً برادری خواهر خود را به ازدواج شخصی در می‌آورد در مقابل این که آن شخص هم خواهر خود را به ازدواج وی درآورد - و در حقیقت مهریۀ هر یک از دو زن همین بود؛ و به آن، در اصطلاح «نکاح شِغار» می‌گفتند.[1] که در اسلام این نوع ازدواج باطل است و شاید فلسفه بطلان آن، این باشد که مهریه، مال زن است و زن از ازدواج زن دیگر بهره نمی‌برد.[2] [1] . منتظری ، حسین علی، معارف و احکام بانوان، ص 248، انتشارات مبارک، قم، دوم، 1427 ه‍ ق. [2] . محمدی خراسانی، علی، شرح تبصرة المتعلمین، ج‌2، ص 195، بی‌نا، بی‌جا‌، بی‌تا؛ جزیری، عبد الرحمن - غروی، سید محمد - یاسر مازح، الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت علیهم السلام، ج‌4، ص 192، دار الثقلین، بیروت، اول، 1419 ه‍ ق.
ازدواج شغار، از دیدگاه اسلام چه حکمی دارد؟
در عصر جاهلیت به واسطۀ این که حرمتی برای زن قائل نبودند مهریه را که حق مسلّم زن بود اولیای او میگرفتند و حتی در پارهای از موارد مهریۀ یک زن را ازدواج زن دیگری قرار میدادند - مثلاً برادری خواهر خود را به ازدواج شخصی در میآورد در مقابل این که آن شخص هم خواهر خود را به ازدواج وی درآورد - و در حقیقت مهریۀ هر یک از دو زن همین بود؛ و به آن، در اصطلاح «نکاح شِغار» میگفتند.[1] که در اسلام این نوع ازدواج باطل است و شاید فلسفه بطلان آن، این باشد که مهریه، مال زن است و زن از ازدواج زن دیگر بهره نمیبرد.[2] [1] . منتظری ، حسین علی، معارف و احکام بانوان، ص 248، انتشارات مبارک، قم، دوم، 1427 ه ق. [2] . محمدی خراسانی، علی، شرح تبصرة المتعلمین، ج2، ص 195، بینا، بیجا، بیتا؛ جزیری، عبد الرحمن - غروی، سید محمد - یاسر مازح، الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت علیهم السلام، ج4، ص 192، دار الثقلین، بیروت، اول، 1419 ه ق.
- [سایر] سن اصلی یا سن مناسب برای ازدواج از دیدگاه دین مقدس اسلام کدام سن است؟
- [سایر] آیا می توانید کتاب هایی درباره ازدواج و اعمال زناشویی از دیدگاه اسلام که به زبان انگلیسی ترجمه شده باشد، به من معرفی کنید؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ترورسیم چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ترورسیم چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره نفرین چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره زن چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] آیا ازدواج مانع رشد اخلاقی است یا زمینه ساز و تعالی بخش است؟ آیا در این زمینه بین دیدگاه اسلام و مسیحیت تفاوت هایی وجود دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در اید و مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند ولی متعه کردن زنهای اهل کتاب یعنی یهود و نصاری مانعی ندارد و بنابر احتیاط مستحب ازدواج دایم با انها ننماید ولی نمی تواند با زن های اهل کتاب بدون رضایت زن مسلمان خود ازدواج دایم یا موقت نماید و بعضی از فرقه ها از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خودرا مسلمان می دانند و در حکم کفارند مرد و زن مسلمان نمی توانند با انها به طور دایم یا موقت ازدواج نمایند
- [آیت الله نوری همدانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید ، مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج نماید ، ولی متعه کردن زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد ، بلکه ازدواج آنها به طور دوام نیز بنابر اقوی جائز است ولی این احتیاط ترک نشود که در صورتی اقدام به ازدواج به طور دوام به آنها بکند که متمّکن از ازدواج با زن مسلمان نباشد .
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره بطور دائم ازدواج کند ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود ونصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید. مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری و مجوس، مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره بطور دائم ازدواج کند حتی اگر یهودیه یا نصرانیه باشند بنابر احتیاط واجب ولی صیغه کردن زنهای یهودی و نصرانی مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، همچنین مرد مسلمان نمی تواند بنابر احتیاط با زن کافر ازدواج دائم کند ولی ازدواج موقت با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب، مانند یهود و نصاری، مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید؛ مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند؛ ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد و بنا بر احتیاط استحبابی عقد دائمی با آنها ننماید و بعضی از فرق از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خود را مسلمان می دانند؛ در حکم کفارند و مرد و زن مسلمان نمی توانند با آنها به طور دائم یا انقطاع ازدواج نمایند.