در سجده مستحبی، همین‌که انسان حالت سجده داشته باشد کافی است و مراعات شرایط سجده واجب، لازم نیست؛ اما نسبت به محلی که پیشانی بر آن قرار می‌گیرد، اختلاف نظر است، بعضی از فقها[1] می‌گویند، لازم نیست سجده بر مُهر و یا چیزی که سجده بر آن صحیح است، باشد. ولی برخی[2] دیگر رعایت این شرط را لازم می‌دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در سجده مستحبی مراعات آنچه برای سجده واجب ذکر شده لازم نیست، و لازم نیست سجده بر مهر و یا چیزی که سجده بر آن صحیح است باشد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در این گونه سجده‌ها رعایت تمام شرایط سجده لازم نیست اما باید به چیزی که سجده بر آن صحیح است، سجده نماید. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): خیر، سجده صحیح است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): سجده باید بر ما یصح علیه السجود باشد ولی سایر شرائط ظاهراً لازم نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مجرد گذاردن پیشانی بر زمین کافی است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): لازم نیست؛ هرچند بهتر است تمام شرایط رعایت شود. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام خامنه‌ای و سیستانی، صافی گلپایگانی، هادوی تهرانی. [2] . آیات عظام نوری و مکارم شیرازی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
آیا درسجده¬های مستحب (مانند سجده زیارت عاشورا) باید تمام شرائط سجده نماز رعایت گردد؟ اگر این سجده بدون مهر انجام شود صحیح است؟
در سجده مستحبی، همینکه انسان حالت سجده داشته باشد کافی است و مراعات شرایط سجده واجب، لازم نیست؛ اما نسبت به محلی که پیشانی بر آن قرار میگیرد، اختلاف نظر است، بعضی از فقها[1] میگویند، لازم نیست سجده بر مُهر و یا چیزی که سجده بر آن صحیح است، باشد. ولی برخی[2] دیگر رعایت این شرط را لازم میدانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در سجده مستحبی مراعات آنچه برای سجده واجب ذکر شده لازم نیست، و لازم نیست سجده بر مهر و یا چیزی که سجده بر آن صحیح است باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در این گونه سجدهها رعایت تمام شرایط سجده لازم نیست اما باید به چیزی که سجده بر آن صحیح است، سجده نماید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر، سجده صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
سجده باید بر ما یصح علیه السجود باشد ولی سایر شرائط ظاهراً لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مجرد گذاردن پیشانی بر زمین کافی است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
لازم نیست؛ هرچند بهتر است تمام شرایط رعایت شود. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام خامنهای و سیستانی، صافی گلپایگانی، هادوی تهرانی. [2] . آیات عظام نوری و مکارم شیرازی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] آیا سند و متن زیارت عاشورا صحیح است؟
- [سایر] چرا در پایان زیارت عاشورا به سجده می رویم و حمد می کنیم؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا سجده زیارت عاشورا برای خانم هایی که عذر شرعی دارند، جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر در سجده اخر عبارت پایان زیارت عاشورا از "اللهم ارزقنی شفاعة الحسین" تا پایان خوانده شود چه حکمی دارد ؟
- [سایر] علت اینهمه لعن در زیارت عاشورا چیست؟
- [سایر] معنای دقیق " اللهم لک الحمد حمد الشاکرین علی مصابهم " که در سجده زیارت عاشورا می خوانیم چیست؟ چرا ما خداوند را برای این مصیبت فجیع شکر می کنیم و سر این سجده چیست؟ اگر شرح این عبارت های سجده زیارت عاشورا را از مبانی عرفان و حکمت متعالیه برای این موضوع استفاده بکنید بیشتر استفاده می برم به همراه احادیث أهل بیت (علیهم السلام).
- [سایر] مهم ترین پیام زیارت عاشورا چیست؟
- [سایر] در لعن های زیارت عاشورا، لعنت فرزند یزید را که آدم خوبی بود نیز شامل می شود، پس چطور متن زیارت عاشورا معتبر است؟
- [سایر] سلام خسته نباشید ضمن قبولی طاعات وعبادات ببخشید آیا خواندن سجده زیارت عاشورا در دوران حیض اشکال دارد؟لطفا توصیح دهید.واگر فردی ختم عاشورا برداشته باشد وحیض باشد چه باید بکند؟
- [سایر] آیا نماز زیارت عاشورا از راه دور را باید قبل از زیارت خواند یا بعد از زیارت؟ اگر روایتی در این مورد هست ذکر کنید.
- [امام خمینی] اگر در سجده اول مهر به پیشانی بچسبد و بدون اینکه مهر را بردارد دوباره به سجده برود اشکال دارد ، بلکه نماز باطل است و باید اعاده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در سجده اول مهر به پیشانی بچسبد باید برای سجده دوم مهر را بر دارد
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در سجده اول مهر به پیشانی بچسبد، باید برای سجده دوم مهر را بردارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در سجده اول؛ مهر به پیشانی بچسبد؛ باید برای سجده دوم مهر را بردارد.
- [آیت الله خوئی] اگر در سجده اول مهر به پیشانی بچسبد باید برای سجدة دوم مهر را بردارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر در سجده اول ، مهر به پیشانی بچسبد ، باید برای سجده دوم مهر را بر دارد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیز بلندی نباشد که مهر یا چیز دیگری را که سجده بر آن صحیح است بر آن بگذارد، لازم است که مهر یا چیز دیگر را با دست بلند کرده بر آن سجده نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیز بلندی نباشد که مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است بگذارد؛ لازم است که مهر یا چیز دیگر را با دست بلند کرده و بر آن سجده نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر در سجده اوّل مهر به پیشانی بچسبد و بدون اینکه مهر را بردارد دوباره به سجده برود، اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] مهر یا چیز دیگری که بر آن سجده میکند به مقداری که سجده بر آن صحیح است ، باید پاک باشد . ولی اگر مثلاً مهر را روی فرش نجس بگذارد ، یا یک طرف مهر نجس باشد و پیشانی را به طرف پاک آن بگذارد ، یا قسمتی از روی مهر پاک باشد و قسمتی نجس باشد اگر پیشانی را نجس نکند ، اشکال ندارد .